Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školáci z Frýdku-Místku zaznamenávali vzpomínky pamětníků pro projekt Příběhy 20. století

Frýdek-Místek |

Žáci vybraných základních škol z Frýdku-Místku se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Jednotlivé týmy měly za úkol vyzpovídat pamětníky druhé světové války, období 50. let nebo normalizace. Výsledky své práce pak představily na společné prezentaci.

Marie Burkotová, pamětnice: "Jsem Marie Burkotová, narodila jsem se 21. 7. 1923. To byla jiná doba. Byli lidé poctiví a všechno bylo dobře. Jak přijel pan prezident Masaryk, tak jsme zpívali takové písničky. Neseme věnečky do Prahy, věnečky tatíčkovi. To jsem už chodila do školy."

Tak začíná jedna z devíti zpovědí, které postupně zpracovali žáci osmých a devátých tříd zapojení do letošního projektu Příběhy našich sousedů. V Rytířském sále frýdeckého zámku se sešlo devět týmů, pět bylo přímo z Frýdku-Místku.

František Graclík, žák 8. třídy, Základní škola Frýdek-Místek: "Zapojil jsem se do toho, protože dějepis mě baví. Paní učitelka sháněla lidi, tak jsem se přihlásil."

Hlavním úkolem bylo s pamětníky natočit rozhovor, který může být použit do rozhlasového pořadu Příběhy 20. století.

Barbara Konderlová, koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů: "Krom toho mají ty děti za úkol to zpracovat buď jako videoreportáž, animovaný film, rozhlasovou reportáž, případně komiks. V tom jich podporujeme, učíme je, jak to mohou zpracovat a také jim nabízíme workshopy, jak vůbec takové pamětníky vyzpovídat. Celé to končí dneškem, závěrečnou slavnostní prezentací. Takže se děti učí i prezentovat."

Pamětníci všech generací žákům zavzpomínali na různé události. Například na životickou tragédii z druhé světové války, potravinové lístky nebo sovětská okupační vojska.

Marta Němcová, pamětnice: "Přišla jsem ke Slezanu a tam stál tank, vojáci se samopaly a nepustili nás vůbec do zaměstnání. Tak já jsem trochu ještě rusky mluvila, tak jsme se s nimi dohadovali, ať nás pustí a oni řekli, že nás nepustí, že až přijde velitel. Přišel velitel, tak ten nás pustil, ale stejně jsme pracovali a mezi námi pořád chodili vojáci se samopaly, po dvoře. No bylo to hrozné."
Marie Doležalová, pamětnice: "Matka ukrojila chleba a zamkla. K večeři krajíček chleba nebo ke snídani a chleba byl zamčený. Vzali vůz a šli jsme sbírat mrtvé mezi brambořištěm. Po poli se hledali mrtví vojáci, to bylo strašné."
Barbara Konderlová, koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů: "Děláme to hlavně kvůli dětem, aby poznaly historii trošku jinak. Protože když se seznámí s nějakým poutavým příběhem, tak tu historii potom vnímají úplně jinak. A děláme to i proto, aby ty dvě generace se nějak protnuly. Jak těch starších, tak těch mladších. Aby se vzájemně nějak respektovaly. A myslím, že toto je vždycky taková přidaná hodnota toho projektu."
Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Já si myslím, že je to velmi zajímavé, kdy naše děti se setkávají s těmi seniory, pamětníky, kdy získávají informace o tom, jak žili, jaké prožili mládí. A všechny tady tyto věci zaznamenávají. Myslím si, že je to hodně poučí, zjistí, jaké jsou jejich priority. Tenkrát byly v tom životě. Dneska už je to úplně všechno jinak."

Žáci zároveň získali za prezentace ocenění a drobné dárky.

Nahlásit chybu


K tématu

Školáci z Frýdku-Místku zachytávají vzpomínky pamětníků pro dokumenty Paměti národa

1. května 2023 9:32 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Školáci z pěti základních škol ve Frýdku-Místku se opět zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Jejich úkolem bylo sehnat pamětníky, natočit s nimi rozhovor a následně z něj vytvořit pětiminutový dokument z těch nejzajímavějších vzpomínek. Například na sovětskou okupaci ve městě.

Přehlídka historických aut z Veteran Rally Ostrava uchvátila i Frýdek-Místek

29. května 2023 12:54 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Desítky krásných veteránů zaplnily o víkendu během své zastávky Zámecké náměstí ve Frýdku-Místku. Vozy převážně značky Tatra, ale i dalších, přišly obdivovat davy nadšenců. Měla zde totiž zastávku každoroční Veteran Rally Ostrava.

Historické slavnosti ve Frýdku-Místku lákají na setkání českého krále s polským knížetem

10. srpna 2023 14:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I letos zažije Frýdek-Místek Historické slavnosti, které představí důležitou událost našich dějin. Návštěvníci si opět vychutnají prázdninovou romantiku rytířů, králů i kejklířů. Tématem letošních slavností je Setkání českého krále Přemysla Otakara II. A opolského knížete Vladislava.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Školáci z Frýdku-Místku zaznamenávali vzpomínky pamětníků pro projekt Příběhy 20. století
Vydáno 29. června 2023 12:10, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Žáci vybraných základních škol z Frýdku-Místku se zapojili do projektu Příběhy našich sousedů. Jednotlivé týmy měly za úkol vyzpovídat pamětníky druhé světové války, období 50. let nebo normalizace. Výsledky své práce pak představily na společné prezentaci.

Marie Burkotová, pamětnice: "Jsem Marie Burkotová, narodila jsem se 21. 7. 1923. To byla jiná doba. Byli lidé poctiví a všechno bylo dobře. Jak přijel pan prezident Masaryk, tak jsme zpívali takové písničky. Neseme věnečky do Prahy, věnečky tatíčkovi. To jsem už chodila do školy."

Tak začíná jedna z devíti zpovědí, které postupně zpracovali žáci osmých a devátých tříd zapojení do letošního projektu Příběhy našich sousedů. V Rytířském sále frýdeckého zámku se sešlo devět týmů, pět bylo přímo z Frýdku-Místku.

František Graclík, žák 8. třídy, Základní škola Frýdek-Místek: "Zapojil jsem se do toho, protože dějepis mě baví. Paní učitelka sháněla lidi, tak jsem se přihlásil."

Hlavním úkolem bylo s pamětníky natočit rozhovor, který může být použit do rozhlasového pořadu Příběhy 20. století.

Barbara Konderlová, koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů: "Krom toho mají ty děti za úkol to zpracovat buď jako videoreportáž, animovaný film, rozhlasovou reportáž, případně komiks. V tom jich podporujeme, učíme je, jak to mohou zpracovat a také jim nabízíme workshopy, jak vůbec takové pamětníky vyzpovídat. Celé to končí dneškem, závěrečnou slavnostní prezentací. Takže se děti učí i prezentovat."

Pamětníci všech generací žákům zavzpomínali na různé události. Například na životickou tragédii z druhé světové války, potravinové lístky nebo sovětská okupační vojska.

Marta Němcová, pamětnice: "Přišla jsem ke Slezanu a tam stál tank, vojáci se samopaly a nepustili nás vůbec do zaměstnání. Tak já jsem trochu ještě rusky mluvila, tak jsme se s nimi dohadovali, ať nás pustí a oni řekli, že nás nepustí, že až přijde velitel. Přišel velitel, tak ten nás pustil, ale stejně jsme pracovali a mezi námi pořád chodili vojáci se samopaly, po dvoře. No bylo to hrozné."
Marie Doležalová, pamětnice: "Matka ukrojila chleba a zamkla. K večeři krajíček chleba nebo ke snídani a chleba byl zamčený. Vzali vůz a šli jsme sbírat mrtvé mezi brambořištěm. Po poli se hledali mrtví vojáci, to bylo strašné."
Barbara Konderlová, koordinátorka projektu Příběhy našich sousedů: "Děláme to hlavně kvůli dětem, aby poznaly historii trošku jinak. Protože když se seznámí s nějakým poutavým příběhem, tak tu historii potom vnímají úplně jinak. A děláme to i proto, aby ty dvě generace se nějak protnuly. Jak těch starších, tak těch mladších. Aby se vzájemně nějak respektovaly. A myslím, že toto je vždycky taková přidaná hodnota toho projektu."
Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku: "Já si myslím, že je to velmi zajímavé, kdy naše děti se setkávají s těmi seniory, pamětníky, kdy získávají informace o tom, jak žili, jaké prožili mládí. A všechny tady tyto věci zaznamenávají. Myslím si, že je to hodně poučí, zjistí, jaké jsou jejich priority. Tenkrát byly v tom životě. Dneska už je to úplně všechno jinak."

Žáci zároveň získali za prezentace ocenění a drobné dárky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000037977/skolaci-z-frydkumistku-zaznamenavali-vzpominky-pametniku-pro-projekt-pribehy-20-stoleti