Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Virtuální realita učí zdravotníky havířovské nemocnice lépe komunikovat a reagovat na krizové situace

Havířov |  | Havířovský expres

Virtuální realita a umělá inteligence stále častěji pronikají do běžného života. Zdravotníky havířovské nemocnice učí komunikaci a jako první prošli workshopem členové paliativního týmu.

V životě mohou nastat chvíle, kdy je potřeba citlivě sdělit pacientovi či rodinnému příslušníku závažnou zprávu. Virtuální realita a umělá inteligence nabízí simulace, kde mohou zdravotníci procvičovat různé scénáře pomocí interaktivního 3D prostředí. V havířovské nemocnici se konala třetí série workshopů, na kterých se zdravotníci procvičovali v komunikaci.

Martina Jurigová, zdravotní sestra, lektorka komunikace ComGuide: “My jsme vytvořili novou aplikaci ve virtuální realitě, kde mají zdravotníci možnost mluvit s virtuálním pacientem a vyzkoušet si, jaké to je sdělit mu nějakou závažnou zprávu. Ať už to, že mu zemřela manželka, nebo to, že je nevyléčitelně nemocný a je to proto, že jsme v praxi viděli a jsme svědky toho, že celá řada zdravotníků v téhle situaci neví, jak reagovat, jak s těmi pacienty mluvit a velmi často to pak vede ke konfliktům, nebo k nějakým nedorozuměním na obou stranách a ty situace nejsou úplně vhodně řešené. Takže proto jsme vyvinuli tuto aplikaci, aby zdravotníci si to mohli vyzkoušet tyto situace na nečisto v nějakém bezpečném prostředí a naučit se, jakými technikami závažné zprávy sdělit.”

Pro zdravotníky byl nácvik krizové komunikace vnímán velmi pozitivně.

Monika Neškerová, všeobecná sestra oddělení ARIM: "Myslím, že nácvik této krizové komunikace s pacienty závažné zprávy pomocí virtuální reality má velkou budoucnost vzhledem k tomu, že spousta zdravotnického personálu se toho bojí, obává se té situace, která by mohla nastat. Bojí se těch reakcí živých pacientů, tak takto mají bezpečně možnost si vyzkoušet komunikaci s tím virtuálním pacientem. Na tu svou větu vidí okamžitou odpověď. Ta umělá inteligence opravdu dobře reaguje. Naše skupina měla pánovi oznámit, že během dopravní nehody, kdy byli odvezeni do nemocnice, jeho manželku museli akutně operovat a jeho manželka na sále zemřela a my jsme museli s touto informací pracovat a museli jsme to citlivě sdělit tomu pacientovi a cokoliv jsme řekli, tak ten pacient hned reagoval. Jako koordinátor paliativního týmu jsem měla možnost si toto školení vyzkoušet už dvakrát. Chtěla bych to moc doporučit svým kolegům zdravotníkům. Je to neocenitelná zkušenost v tom, že nikomu neublíží, nikdo je nebude hodnotit, nikdo je nebude soudit."
Renáta Tydlačková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči: “Vybrali jsme pro první skupinu, která prošla školením virtuální reality skupinu, která se věnuje paliativě v naší nemocnici. Čili, byli to členové paliativního týmu. Jak lékaři, tak sestry. Paliativní tým je skupina sester a lékařů, kteří se věnují pacientům, kteří mají závažné onkologické i neonkologické onemocnění a ta péče vyžaduje trochu jiný přístup. Je to péče i na sklonku života.”

Účastníci workshopu získali neocenitelnou zkušenost a následně budou v komunikaci proškolováni i další zdravotníci havířovské nemocnice.

Nahlásit chybu


K tématu

Žáci ZUŠ B. Martinů vyzdobili kresbou dětské oddělení v havířovské nemocnici

6. června 2023 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová

Nemocnice se obrátila na mladé výtvarníky ze ZUŠ Bohuslava Martinů, zda by jim svou tvorbou nepomohli zpříjemnit dětské oddělení. Dobrý skutek udělala i škola ze Šumbarku, která ušila pro děti polštáře.

Nemocnice v Havířově se zapojila do Světového dne hygieny rukou

5. května 2023 11:15 | Havířov | Bára Kelnerová

Nemocnice v Havířově se zapojila do Světového den hygieny rukou. Jak mít dokonale čisté ruce si mohli vyzkoušet jak veřejnost, tak i zaměstnanci, kteří dokonce mezi sebou soutěžili.

Nemocnice v Havířově zorganizovala Den rodiny pod širým nebem

10. června 2023 9:46 | Havířov | Monika Danková

Po vydařené loňské akci nazvané Den rodiny pod širým nebem uspořádala Nemocnice v Havířově další ročník. Na návštěvníky čekal bohatý program plný informací z oblasti porodnictví, obezitologie nebo prevence rakoviny.


Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

V Havířově odstartoval další ročník soutěže Wolfram, na nejlepší týmy čeká atraktivní cena

Sedmý roční branné soutěže Wolfram byl zahájen v Havířově. Armáda si pro žáky v letošním roce připravila i jednu novinku a hlavně atraktivní ceny.

Kotulova dřevěnka zahájila sezonu opět Dnem řemesel

Kotulova dřevěnka na první květnový den přivítala pro návštěvníky opět Dne řemesel. Přes zimní pauzu prošla roubenka rekonstrukcí a díky tomu se v letošním roce prodlouží i celá sezona.

Horní Suchá zvažuje koupi části finských domků, odprodat by je chtěla stávajícím nájemníkům

Zastupitelé v Horní Suché přijali usnesení projevit vůli na odkup jedné z lokalit finských domků od soukromého vlastníka. Pokud se tak skutečně stane, chtěla by obec nabídnout odprodej stávajícím nájemníkům.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

V Orlové proběhl 36. ročník cyklistického závodu Gracia

Ve čtvrtek 24. Dubna se konal v Orlové šestatřicátý ročník mezinárodního cyklistického závodu žen Gracia Orlová.

Májový den v životických sadech navštívily stovky lidí, kteří si odnesli nejen jablka

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den s bohatým programem. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Virtuální realita učí zdravotníky havířovské nemocnice lépe komunikovat a reagovat na krizové situace
Vydáno 23. února 2024 10:15, Havířov, Bára Kelnerová
Virtuální realita a umělá inteligence stále častěji pronikají do běžného života. Zdravotníky havířovské nemocnice učí komunikaci a jako první prošli workshopem členové paliativního týmu.

V životě mohou nastat chvíle, kdy je potřeba citlivě sdělit pacientovi či rodinnému příslušníku závažnou zprávu. Virtuální realita a umělá inteligence nabízí simulace, kde mohou zdravotníci procvičovat různé scénáře pomocí interaktivního 3D prostředí. V havířovské nemocnici se konala třetí série workshopů, na kterých se zdravotníci procvičovali v komunikaci.

Martina Jurigová, zdravotní sestra, lektorka komunikace ComGuide: “My jsme vytvořili novou aplikaci ve virtuální realitě, kde mají zdravotníci možnost mluvit s virtuálním pacientem a vyzkoušet si, jaké to je sdělit mu nějakou závažnou zprávu. Ať už to, že mu zemřela manželka, nebo to, že je nevyléčitelně nemocný a je to proto, že jsme v praxi viděli a jsme svědky toho, že celá řada zdravotníků v téhle situaci neví, jak reagovat, jak s těmi pacienty mluvit a velmi často to pak vede ke konfliktům, nebo k nějakým nedorozuměním na obou stranách a ty situace nejsou úplně vhodně řešené. Takže proto jsme vyvinuli tuto aplikaci, aby zdravotníci si to mohli vyzkoušet tyto situace na nečisto v nějakém bezpečném prostředí a naučit se, jakými technikami závažné zprávy sdělit.”

Pro zdravotníky byl nácvik krizové komunikace vnímán velmi pozitivně.

Monika Neškerová, všeobecná sestra oddělení ARIM: "Myslím, že nácvik této krizové komunikace s pacienty závažné zprávy pomocí virtuální reality má velkou budoucnost vzhledem k tomu, že spousta zdravotnického personálu se toho bojí, obává se té situace, která by mohla nastat. Bojí se těch reakcí živých pacientů, tak takto mají bezpečně možnost si vyzkoušet komunikaci s tím virtuálním pacientem. Na tu svou větu vidí okamžitou odpověď. Ta umělá inteligence opravdu dobře reaguje. Naše skupina měla pánovi oznámit, že během dopravní nehody, kdy byli odvezeni do nemocnice, jeho manželku museli akutně operovat a jeho manželka na sále zemřela a my jsme museli s touto informací pracovat a museli jsme to citlivě sdělit tomu pacientovi a cokoliv jsme řekli, tak ten pacient hned reagoval. Jako koordinátor paliativního týmu jsem měla možnost si toto školení vyzkoušet už dvakrát. Chtěla bych to moc doporučit svým kolegům zdravotníkům. Je to neocenitelná zkušenost v tom, že nikomu neublíží, nikdo je nebude hodnotit, nikdo je nebude soudit."
Renáta Tydlačková, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči: “Vybrali jsme pro první skupinu, která prošla školením virtuální reality skupinu, která se věnuje paliativě v naší nemocnici. Čili, byli to členové paliativního týmu. Jak lékaři, tak sestry. Paliativní tým je skupina sester a lékařů, kteří se věnují pacientům, kteří mají závažné onkologické i neonkologické onemocnění a ta péče vyžaduje trochu jiný přístup. Je to péče i na sklonku života.”

Účastníci workshopu získali neocenitelnou zkušenost a následně budou v komunikaci proškolováni i další zdravotníci havířovské nemocnice.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/havirov/11000041690/virtualni-realita-uci-zdravotniky-havirovske-nemocnice-lepe-komunikovat-a-reagovat-na-krizove-situace