Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Beseda s primátorem Tomášem Hanzlem

Karviná |

Primátor města Karviné Tomáš Hanzel přijal pozvání do studia TV Polar, tématem setkání byla probíhající privatizace bytů v Karviné.

TV Polar: V Karviné jede privatizace na plno, je to podle představ vašich i občanů města?

T. H.: „Já si myslím, že zcela určitě ano, protože dneska máme odprivatizováno či víceméně připraveno k privatizaci zhruba třicet procent bytů, které jsme chtěli prodat. Příprava běží velmi rychle, dokonce rychleji než jsme očekávali a musíme i trošku brzdit, protože v některých případech nejsme podkladově připraveni. Myslím si, že lidé jsou na to také docela dostatečně připraveni, i když tam můžou vznikat určité třecí plochy, které se snažíme určitým způsobem řešit."

TV Polar: Říkal jste, že máte problémy s formalitami, čili je to úplně bez problémů, na sto procent?

T. H.: „Určité stížnosti tam jsou. Někteří občané za mnou chodí osobně s konkrétními podněty, neříkám, že si přímo stěžují, ale upozorňují na některé nedostatky, které v privatizaci jsou, což je, si myslím, zcela normální a já bych je všechny chtěl ubezpečit, že se těmito podněty zabývám osobně a snažím se je uvést na pravou míru tak, aby k problémům nedocházelo."

TV Polar: Existují některé problémy, které se vám opakují, které byste chtěl tady vysvětlit?

T. H.: „Ten základní problém je družstvo versus společenství vlastníků jednotek. Spousta lidí chce byty kupovat do společenství vlastníků jednotek po vchodech, ale to není zcela technicky možné, protože bychom tím obcházeli určité vyhlášky a zákon. Dneska je možné jít do společenství vlastníků jednotek, ale muselo by být sto procent zájemců v celém domě, což se málokdy podaří, je to velmi komplikované. Jediná možnost je založit družstvo a posléze to převést na jednotky."

TV Polar: Jak je to s cenou bytů, která je navýšená za opravy a za pozemek?

T. H.: „Cena, kterou jsme dneska stanovili jako základní, to znamená 2 tisíce korun za metr čtvereční, je bezkonkurenčně nejnižší v dnešní době v České republice. Je jasné, že se v ceně bytů musí zohledňovat další ceny, jako je pozemek a různé opravy. Cena za pozemek je daná, ta je víceméně stejná a cena za opravy zohledňuje to, co se do konkrétního domu vložilo za posledních 10 let. Jsou domy, do kterých se nedaly žádné investice, ty se tedy prodávají za základní cenu a jsou domy, do kterých se něco vložilo. Ty základní problémy jsou dneska u výtahů a u oken. Výtahy se podle zákona musí opravovat, v této fázi se to snažíme řešit tak, aby se nájemníci dohodli přímo s tou konkrétní realizační firmou, protože mnohdy mají pocit, že by si to oni sami dokázali pořídit levněji, než to pořídí město. Vidím, že ne, realizační firma pouze vykoná méně úkonů a méně prací, než kdyby to zadalo město. U oken je velmi problematické to, že před deseti lety okna byla dražší, než jsou dneska a proto má mnoho lidí dojem, že je to nespravedlivé, protože musí platit něco, co by si v dnešní době koupili levněji. Ale bohužel, takhle to město kdysi zaplatilo a takhle to je dáno."

TV Polar: Pane primátore, předpokládali jste, že dojde k tolika formálním problémům při této privatizaci?

T. H.: „Určitě jsme si nemysleli, že to bude bezproblémový proces, protože jsme se pustili do akce, která v našem městě v rámci privatizace nikdy nebyla. Na podobný krok nikdo neměl odvahu a každý se jí bál. My jsme do toho šli, přestože v určité fázi existoval určitý odpor. Vyhověli jsme většině lidem, kteří byty chtěli koupit za cenu, kterou jsme schválili, a je opravdu minimální. Problémy jsou, vždycky se snažíme zařídit to tak, aby byly co nejmenší, ale je nutné si uvědomit, že nejde vyhovět všem lidem a že kdybychom v tak obrovském procesu začali dělat výjimky a začali bychom řešit jednotlivosti, nikdy bychom nebyli schopni celý balík odprivatizovat v tak krátké době, ve které chceme."

TV Polar: Vy jste navíc ještě do privatizace nad rámec zařadili dalších asi 400 bytů kvůli zájmu obyvatel, jak to bylo?

T. H.: „Ano, v Karviné 6 jsme pro privatizaci zařadili další byty, protože tam byl docela volný tlak a zájem lidí, že si byty chtějí koupit. Nakonec jsme se tedy rozhodli, že v městské části Karviná 6 ty byty prodáme, a stejně tak v Karviné-Mizerově byly domy, které jsme do původní privatizace nemohli zařadit, protože tam byly problémy s pozemky pod těmito domy. Dneska je to vyřešeno, takže jsme také je zařadili do probíhajícího privatizačního procesu."

TV Polar: Takže když to shrneme, město prodává skoro šest tisíc ze svých osmi tisíc bytů, vy to chcete stihnout do roku 2010. Co pak budete dělat s utrženými penězi?

T. H.: „Výnos z privatizace je předpokládán kolem 800 až 850 milionů korun. Ty peníze, a to můžu všechny ubezpečit, budou vynaloženy pouze pro rozvoj města, pro regeneraci v panelových sídlištích, pro opravy chodníků, cest a na spolufinancování evropských projektů, které dneska máme. Ani koruna nebude zařazena do provozu magistrátu nebo do nějaké spotřeby. Všechny peníze budou účelně vynaloženy na rozvoj města."

Nahlásit chybu


ON-LINE: Sledujeme průběh krajských a senátních voleb v Moravskoslezském kraji

Včera 21:14, vydáno včera 15:14 | Celý MS kraj | Redakce

V pátek 20. září ve dvě hodiny odpoledne se v Moravskoslezském kraji otevřely volební místnosti pro krajské a senátní volby. Televize Polar bude jejich celý průběh sledovat v této online reportáži. Další informace a reportáže můžete najít také na stránce polar.cz/volby. Sledujte s námi aktuální volební dění v našem regionu.

V Nové Vsi musely být volby přemístěny do nezatopené části. Část obvodu je stále pod vodou

V pátek ve 14 hodin se otevřely volební místnosti po celém kraji, a odstartovaly krajské a senátní volby. V místech, která byla silně zasažena povodněmi, ale čelili velkým výzvám. Například v Ostravě-Nové Vsi, která je stále z části po vodou, bylo nutné volební místnost narychlo přemístit.

Povodně a volby, jde to dohromady? Nejde, zní z Vrbenska

Včera 20:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Odstraňování následků velké vody v postižených obcích komplikuje potřeba přípravy a konání krajských a senátních voleb. Většina lidí v těchto oblastech řeší nyní zcela jiné problémy a málokdo má myšlenky na to, zvažovat kvality volebních kandidátů.

Jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020

Pojďme si připomenou jak dopadly volby do krajského zastupitelstva v roce 2020. Předchozí krajské volby se nesly v duchu koronavirové pandemie. Platila přísná hygienická opatření a zavedlo se také tzv. drive-in hlasování, pro voliče v karanténě nebo v izolaci.

Pravidelní voliči v Domově Duha jsou připravení, volební komise je navštíví už za pár hodin

Na krajské volby se několik dní dopředu připravovali i v sociálním zařízení, Domově Duha v Novém Jičíně. Předem museli zjistit zájem voličů a návštěvu volební komise s urnou. Svůj hlas se tu rozhodlo odevzdat 16 klientů.

Dálnice D1 je v Bohumíně stále neprůjezdná, přitéká na ni stále voda z přilehlé lokality

Dopravní situace se po celém kraji stále zlepšuje a postupně se daří zprůjezdňovat další komunikace. Dálnice D1 je ale bohužel stále uzavřená od Ostravy směrem na Polsko. V Bohumíně na komunikaci totiž stále přitéká voda ze zaplavených lokalit.

Lidi ze zatopených oblastí volby moc nezajímají. Nejvíce starostí mají s úklidem svých domovů

Ochotu jít k volbám lidé v zatopených oblastech moc nemají. V Opavě extrémní povodeň nejvíce odnesly městské části Kateřinky, Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Karlovec. Držkovice voda dokonce odřízla od okolního světa.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Moravská Ostrava a Přívoz musela kvůli povodním přesunout volební místnosti ze dvou škol

Moravská Ostrava a Přívoz musela přesunout tři volební okrsky ve dvou základních školách na jiná místa. Důvodem je likvidace následků škod po záplavách.

Přehrady Slezská Harta a Kružberk začaly odpouštět nahromaděnou vodu

Včera 6:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vodohospodáři společnosti Povodí Odry začali v pátek ráno odpouštět vodu z vodních nádrží Slezská Harta a Kružberk. Odtok je regulovaný tak, aby se toky pod přehradami nedostaly ani do 1. povodňového stupně.

V Horní suché odhalili pamětní desku k důlnímu neštěstí

Uplynulo 50 let od důlního neštěstí, které se stalo na Dole František v roce 1974. 12. září se utrhlo těžní lano s horníky, kteří fárali do šachty. V tu dobu bylo v kleci 34 pracovníků, bohužel osm lidí nehodu nepřežilo.

Školáci si na náměstí Republiky užili bohatý program v rámci Evropského týdne mobility

Havířov se opět připojil k Evropskému týdnu mobility a Evropskému dni bez aut. Hlavní program se konal na náměstí Republiky. Tématem letošní kampaně byl „Náš společný prostor“.

Před 50 lety zemřelo na Dole František osm horníků, jejich jména jsou nyní na pamětní desce

U skipové věže v areálu bývalého Dolu František byla nově instalována pamětní deska se jmény horníků, kteří zahynuli při důlní nehodě. Zavzpomínat na své kolegy přišli i bývalí horníci.

Nadační fond P. Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro pacienty Kavárnu života Jany Feberové

Nadační fond Pavla Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro onkologické pacienty Kavárnu života Jany Feberové. Dcera zesnulé bývalé náměstkyně primátora věří, že její maminka by z toho měla radost.

Nemocnice v Havířově otevřela Kavárnu života Jany Feberové, která byla dlouholetou dobrovolnicí

19. září 2024 11:19 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nadační fond Pavla Novotného společně s havířovskou nemocnicí otevřel pro onkologické pacienty Kavárnu života Jany Feberové. Dcera zesnulé bývalé náměstkyně primátora věří, že její maminka, která nemocným pomáhala, by z toho měla radost.

Motorkáři vyrazili na společnou jízdu Stonavou

18. září 2024 13:33 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V neděli 8. září se Ve Stonavě uskutečnil sraz motorkářů. Zájem o tuto akci byl velký. Na svých mašinách přijeli nejen motorkáři ze Stonavy, ale i širokého okolí.

Beseda s primátorem Tomášem Hanzlem
Vydáno 1. ledna 2008 0:00, Karviná, Gabriela Lefenda
Primátor města Karviné Tomáš Hanzel přijal pozvání do studia TV Polar, tématem setkání byla probíhající privatizace bytů v Karviné.

TV Polar: V Karviné jede privatizace na plno, je to podle představ vašich i občanů města?

T. H.: „Já si myslím, že zcela určitě ano, protože dneska máme odprivatizováno či víceméně připraveno k privatizaci zhruba třicet procent bytů, které jsme chtěli prodat. Příprava běží velmi rychle, dokonce rychleji než jsme očekávali a musíme i trošku brzdit, protože v některých případech nejsme podkladově připraveni. Myslím si, že lidé jsou na to také docela dostatečně připraveni, i když tam můžou vznikat určité třecí plochy, které se snažíme určitým způsobem řešit."

TV Polar: Říkal jste, že máte problémy s formalitami, čili je to úplně bez problémů, na sto procent?

T. H.: „Určité stížnosti tam jsou. Někteří občané za mnou chodí osobně s konkrétními podněty, neříkám, že si přímo stěžují, ale upozorňují na některé nedostatky, které v privatizaci jsou, což je, si myslím, zcela normální a já bych je všechny chtěl ubezpečit, že se těmito podněty zabývám osobně a snažím se je uvést na pravou míru tak, aby k problémům nedocházelo."

TV Polar: Existují některé problémy, které se vám opakují, které byste chtěl tady vysvětlit?

T. H.: „Ten základní problém je družstvo versus společenství vlastníků jednotek. Spousta lidí chce byty kupovat do společenství vlastníků jednotek po vchodech, ale to není zcela technicky možné, protože bychom tím obcházeli určité vyhlášky a zákon. Dneska je možné jít do společenství vlastníků jednotek, ale muselo by být sto procent zájemců v celém domě, což se málokdy podaří, je to velmi komplikované. Jediná možnost je založit družstvo a posléze to převést na jednotky."

TV Polar: Jak je to s cenou bytů, která je navýšená za opravy a za pozemek?

T. H.: „Cena, kterou jsme dneska stanovili jako základní, to znamená 2 tisíce korun za metr čtvereční, je bezkonkurenčně nejnižší v dnešní době v České republice. Je jasné, že se v ceně bytů musí zohledňovat další ceny, jako je pozemek a různé opravy. Cena za pozemek je daná, ta je víceméně stejná a cena za opravy zohledňuje to, co se do konkrétního domu vložilo za posledních 10 let. Jsou domy, do kterých se nedaly žádné investice, ty se tedy prodávají za základní cenu a jsou domy, do kterých se něco vložilo. Ty základní problémy jsou dneska u výtahů a u oken. Výtahy se podle zákona musí opravovat, v této fázi se to snažíme řešit tak, aby se nájemníci dohodli přímo s tou konkrétní realizační firmou, protože mnohdy mají pocit, že by si to oni sami dokázali pořídit levněji, než to pořídí město. Vidím, že ne, realizační firma pouze vykoná méně úkonů a méně prací, než kdyby to zadalo město. U oken je velmi problematické to, že před deseti lety okna byla dražší, než jsou dneska a proto má mnoho lidí dojem, že je to nespravedlivé, protože musí platit něco, co by si v dnešní době koupili levněji. Ale bohužel, takhle to město kdysi zaplatilo a takhle to je dáno."

TV Polar: Pane primátore, předpokládali jste, že dojde k tolika formálním problémům při této privatizaci?

T. H.: „Určitě jsme si nemysleli, že to bude bezproblémový proces, protože jsme se pustili do akce, která v našem městě v rámci privatizace nikdy nebyla. Na podobný krok nikdo neměl odvahu a každý se jí bál. My jsme do toho šli, přestože v určité fázi existoval určitý odpor. Vyhověli jsme většině lidem, kteří byty chtěli koupit za cenu, kterou jsme schválili, a je opravdu minimální. Problémy jsou, vždycky se snažíme zařídit to tak, aby byly co nejmenší, ale je nutné si uvědomit, že nejde vyhovět všem lidem a že kdybychom v tak obrovském procesu začali dělat výjimky a začali bychom řešit jednotlivosti, nikdy bychom nebyli schopni celý balík odprivatizovat v tak krátké době, ve které chceme."

TV Polar: Vy jste navíc ještě do privatizace nad rámec zařadili dalších asi 400 bytů kvůli zájmu obyvatel, jak to bylo?

T. H.: „Ano, v Karviné 6 jsme pro privatizaci zařadili další byty, protože tam byl docela volný tlak a zájem lidí, že si byty chtějí koupit. Nakonec jsme se tedy rozhodli, že v městské části Karviná 6 ty byty prodáme, a stejně tak v Karviné-Mizerově byly domy, které jsme do původní privatizace nemohli zařadit, protože tam byly problémy s pozemky pod těmito domy. Dneska je to vyřešeno, takže jsme také je zařadili do probíhajícího privatizačního procesu."

TV Polar: Takže když to shrneme, město prodává skoro šest tisíc ze svých osmi tisíc bytů, vy to chcete stihnout do roku 2010. Co pak budete dělat s utrženými penězi?

T. H.: „Výnos z privatizace je předpokládán kolem 800 až 850 milionů korun. Ty peníze, a to můžu všechny ubezpečit, budou vynaloženy pouze pro rozvoj města, pro regeneraci v panelových sídlištích, pro opravy chodníků, cest a na spolufinancování evropských projektů, které dneska máme. Ani koruna nebude zařazena do provozu magistrátu nebo do nějaké spotřeby. Všechny peníze budou účelně vynaloženy na rozvoj města."

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/1070/beseda-s-primatorem-tomasem-hanzlem