Areál karvinských lodiček se na sobotní odpoledne změnil na velkou gastronomickou párty. Místní Iniciativa Dokořán tady totiž uspořádala Slavnosti piva a guláše.
"Se tady sjely místní pivovary, které jsou v okolí a soutěžní týmy nadšenců, kteří vaří od rána guláš. Jsou to jak týmy složené z kuchařů tak i amatérů. Doma si nakrájely věci, tady to vyloženě jen vaří na místě, na kotlíku, na ohni" řekl Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán.
Jedinou podmínkou bylo, aby týmy navařily minimálně 50 porcí. Ostatní bylo na nich.
"To je tzv. Kovářský guláš, je to z hovězích líček a je výborný." "Klasika vepřový podle mistra kuchaře, s chlebíkem." "Náš tým připravil jednoduchý segedínský guláš, maďarský," prozradili členové soutěžních týmů.
O tom, který guláš měl tu nejlepší chuť, rozhodovala porota složená ze zástupců města, dobrovolných hasičů a pořádající Iniciativy.
"Některé jsou hodně ostré, některé bez chuti a občas se jim stalo, že se jim připálilo maso nebo cibule, ale jinak jsou dobré," řekla Sijmona Klímová, porotkyně.
K výborným gulášům mohli lidé ochutnat piva z osmi pivovarů, vybrat si mohli kromě klasických příchutí i pivo borůvkové, medové nebo konopné. K dobré náladě a gastronomickému zážitku přispěl i doprovodný hudební program.