Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Karvinsko kulturně žije. Chystají se další festivaly i sportovní akce

Karviná |

Karviná se připravuje na Festival POHO Den. Ten letos oživí bohatým kulturním programem lázeňský park Darkov. Chystají se také běžecké závody POHO 50, které lákají na tratě od 10 do 50 kilometrů. Léto na Barboře pak nabízí pestrou škálu aktivit v areálu bývalého dolu Barbora po celé léto. Krásy pohornické krajiny výletníci poznají díky komentovaným projížďkám Báňským spěšným vlakem mezi doly.

Tyto události už po několikáté přitahují do pohornické krajiny tisíce návštěvníků, kteří chtějí zažít jedinečnou atmosféru tohoto regionu.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Karvinsko se mění v živou a atraktivní destinaci plnou nových zážitků a aktivit. Tyto akce nejenže přinášejí radost a zábavu, ale jsou také součástí širšího plánu transformačního programu POHO 2030 pro podporu obnovy a rozvoje pohornické krajiny. Navíc představují první krok k otevření pomyslné kulturní brány POHO Parku Gabriela. Díky tomu přispívají k její proměně v atraktivní destinaci pro turisty i místní obyvatele."

POHO Den 2024

Proběhne v sobotu 22. června v lázeňském parku Darkov. Program začíná v 15:00 a nabídne aktivity pro děti, taneční vystoupení nebo hudební koncert skupiny All Ska Pones. Vrcholem festivalu bude stand-up show v podání ostravské BUM BUM Comedy. Návštěvníci se mohou těšit také na lázeňské procedury, jízdu kočárem, lukostřelbu a další atrakce. Závěr dne bude zakončen pohodovou taneční párty.

Běžecký závod POHO 50

Známý také jako Revírní Pohodová Padesátka, se bude konat také 22. června v Karviné a zahrnuje závody na 50 km, 21 km, štafety a dětské běhy. Tento běžecký závod se odehrává v krásné přírodě kolem Karvinského moře a je určen jak pro profesionální běžce, tak pro amatéry. Kromě běžeckých závodů je připraven i bohatý doprovodný program včetně vystoupení a soutěží​.

Léto na Barboře

Nabídne sérii akcí v areálu bývalého dolu Barbora, které budou probíhat po celé léto. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý sportovní a kulturní program, a to například na pětidenní divadelní festival Scéna bez hranic (česko polská scéna) zakončený inscenací románu Šikmý kostel. Dále také na COAL festival elektronické a taneční hudby, sportovní den, latino tančírnu ale i mnoho dalšího.

Vláčky PO HOrnických vlečkách

Komentované projížďky výletním Báňským spěšným vlakem mezi doly. Akce bude probíhat od 15.6. do 22.9. 2024. V sobotu se vyjíždí vždy ve 12:35 ze stanice Ostrava střed a v neděli vždy ve 12:35 ze stanice Havířov.

Andrzej Bizoń (nestr. za SOCDEM), náměstek primátora Karviné: "Rád bych pozval na tyto akce nejen občany Karviné, pro které je to další zpestření již bohatého kulturního a sportovního programu, ale také lidi z celé České republiky, aby poznali krásy našeho města a pohornické krajiny. Karviná má co nabídnout. Máme tedy krásné parky, slavný šikmý kostel, historické náměstí se zámkem a mimo jiné také své moře."
Ludvík Kašpar, ředitel státního podniku DIAMO:  "Státní podnik DIAMO si váží spolupráce s Moravskoslezským krajem při zahlazování následků hornické činnosti. Těší nás, že námi sanované areály bývalých černouhelných dolů nejen na Karvinsku nacházejí nové smysluplné využití. A dlouho nepřístupné areály se opět otevírají veřejnosti. Jsme připraveni na další spolupráce s místními samosprávami i v dalších lokalitách zasažených těžbou."
Nahlásit chybu


K tématu

Kultura, gastro, sport i divadlo. Frýdek-Místek láká na významné akce letošního roku

Kultura F-M ve spolupráci s městem a dalšími organizacemi připravila přehled deseti festivalů roku 2024. Přehled má za cíl přilákat návštěvníky na jedinečné události, které se ve městě konají. Od těch kulturních přes gastronomické až po ty sportovní.

Moravskoslezský kraj zve na festival Colours of Ostrava. I letos přispěje do programu

2. července 2023 10:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I letos Moravskoslezský kraj významně podpořil multižánrový hudební festival Colours of Ostrava. Kromě koncertů, diskuzí, workshopů nebo divadla zveme festivalové hosty i na program, který si pro ně připravil Moravskoslezský kraj. Stánek kraje bude letos ve stylu recyklace a upcyklace, návštěvníky čekají soutěže i tvořivé dílny. V Gongu bude výstava o transformaci regionu, v rámci Meltingpotu kraj představí svou vodíkovou vizi.

Tomáš Štverák zkompletoval na extrémním závodu LH24 zlatý hattrick

28. ledna 2024 15:04 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Boje o nejvyšší příčky do posledních minut byly ozdobou 11. ročníku extrémního závodu IMOS LH24 2024 - 24 hodin na Lysé hoře. Absolutním vítězem se potřetí za sebou stal Tomáš Štverák, který v nejrychlejším čase absolvoval 13 okruhů a za 22 hodin a 35 minut zvládl porci 173 kilometrů s neuvěřitelným převýšením 11 300 metrů. Obhájit loňské vítězství se v kategorii žen podařilo i Kateřině Klepáčové. Fantomem Lysé hory se stal Emil Trombik z Českého Těšína. V 77 letech dokázal strávit na trase celý den i noc a v nohách měl po šesti kolech 80 kilometrů.


Lůžkový blok FNO prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Budova má moderní kabát, novou vzduchotechniku i okna

Pavilon L, neboli Lůžkový blok Fakultní nemocnice Ostrava prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Díky ní má novou vzduchotechniku, zateplenou fasádu i střechu a kompletně vyměněná okna.

Hasiči na Stříbrném jezeře pořádali akci k bezpečnému koupání, loni tam v jednom týdnu zasahovali třikrát

Dnes 6:29 | Opava | Libor Běčák

Opavští hasiči byli loni v létě v průběhu jednoho týdne voláni třikrát k tamnímu Stříbrnému jezeru k zásahu u tonoucích. Letos proto před prázdninami uspořádali preventivní akci pro školní mládež a veřejnost.

Mažoretky z ostravského klubu Krokodýl jsou mistryně ČR i sportovkyně roku

Vítězství v anketě města Ostravy Sportovec roku nebo absolutní výhra na mistrovství České republiky v mažoretkovém sportu. Mažoretky z klubu Krokodýl letos slaví úspěch za úspěchem. Do zákulisí oddílu mohla nyní nahlédnout i široká veřejnost a to díky Dni otevřených dveří.

Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

Včera 10:00 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Policistům vyšetřujícím smrtelný pád cyklisty mohou pomoci svědci

24. června 2024 19:48 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Okolnosti úmrtí cyklisty, která havaroval v neděli 16. června 2024 na silnici v Kujavách na Novojičínsku jsou stále předmětem vyšetřování a policisté by uvítali pomoc svědků, kteří nešťastnou událost přímo viděli, nebo projížděli místem v době nehody či těsně před ní a mají z té doby záznam z palubní kamery.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

24. června 2024 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

24. června 2024 12:48 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

Botanická zahrada v Orlové zve veřejnost na prohlídku

Ve městě Orlová je spousta zajímavých míst a jedním z nich je také botanická zahrada pana Otakara Potyky, který se tomuto koníčku věnuje již od dětství.

Nemocnice v Havířově uspořádala na náměstí preventivní akci Den rodiny

Havířovská nemocnice uspořádala třetí ročník Dne rodiny. Lidé na náměstí Republiky si mohli poslechnout přednášky například na téma urologie a rakoviny prostaty, vyzkoušet si první pomoc, či ochutnat zdravou stravu.

Myslivci vypustili na Karvinsku bažanty do přírody

Karvinští myslivci a myslivci z Honebního společenstva Petrovice vypustili před pár dny do volné přírody desítky bažantích slepic a několik kohoutů.

Profesionální hasiči četli karvinským dětem pohádky s hasičskou tématikou

V rámci celorepublikové akce Celé Česko čte dětem si na malé čtenáře udělali čas karvinští hasiči. Čtení se uskutečnilo v pobočce knihovny v Karviné-Novém Městě.

Havířov se o víkendu vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

Na náměstí Republiky v Havířově se o víkendu konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

Havířovská organizace Santé připravila pro lidi s mentálním hendikepem oslavu

Organizace Santé v Havířově pomáhá už několik desetiletí lidem s mentálním a zdravotním hendikepem. Klienti i jejich rodiče se nyní setkali na oslavě. Stacionáře podporuje i kraj, který by se chtěl více zaměřit na pobytové služby.

Karvinsko kulturně žije. Chystají se další festivaly i sportovní akce
Vydáno 17. června 2024 18:45, Karviná, Jiří Cileček
Karviná se připravuje na Festival POHO Den. Ten letos oživí bohatým kulturním programem lázeňský park Darkov. Chystají se také běžecké závody POHO 50, které lákají na tratě od 10 do 50 kilometrů. Léto na Barboře pak nabízí pestrou škálu aktivit v areálu bývalého dolu Barbora po celé léto. Krásy pohornické krajiny výletníci poznají díky komentovaným projížďkám Báňským spěšným vlakem mezi doly.

POHO Den; zdroj foto: Moravskoslezský kraj

Tyto události už po několikáté přitahují do pohornické krajiny tisíce návštěvníků, kteří chtějí zažít jedinečnou atmosféru tohoto regionu.

Šárka Šimoňáková (ANO), náměstkyně hejtmana MSK pro regionální rozvoj: "Karvinsko se mění v živou a atraktivní destinaci plnou nových zážitků a aktivit. Tyto akce nejenže přinášejí radost a zábavu, ale jsou také součástí širšího plánu transformačního programu POHO 2030 pro podporu obnovy a rozvoje pohornické krajiny. Navíc představují první krok k otevření pomyslné kulturní brány POHO Parku Gabriela. Díky tomu přispívají k její proměně v atraktivní destinaci pro turisty i místní obyvatele."

POHO Den 2024

Proběhne v sobotu 22. června v lázeňském parku Darkov. Program začíná v 15:00 a nabídne aktivity pro děti, taneční vystoupení nebo hudební koncert skupiny All Ska Pones. Vrcholem festivalu bude stand-up show v podání ostravské BUM BUM Comedy. Návštěvníci se mohou těšit také na lázeňské procedury, jízdu kočárem, lukostřelbu a další atrakce. Závěr dne bude zakončen pohodovou taneční párty.

Běžecký závod POHO 50

Známý také jako Revírní Pohodová Padesátka, se bude konat také 22. června v Karviné a zahrnuje závody na 50 km, 21 km, štafety a dětské běhy. Tento běžecký závod se odehrává v krásné přírodě kolem Karvinského moře a je určen jak pro profesionální běžce, tak pro amatéry. Kromě běžeckých závodů je připraven i bohatý doprovodný program včetně vystoupení a soutěží​.

Léto na Barboře

Nabídne sérii akcí v areálu bývalého dolu Barbora, které budou probíhat po celé léto. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý sportovní a kulturní program, a to například na pětidenní divadelní festival Scéna bez hranic (česko polská scéna) zakončený inscenací románu Šikmý kostel. Dále také na COAL festival elektronické a taneční hudby, sportovní den, latino tančírnu ale i mnoho dalšího.

Vláčky PO HOrnických vlečkách

Komentované projížďky výletním Báňským spěšným vlakem mezi doly. Akce bude probíhat od 15.6. do 22.9. 2024. V sobotu se vyjíždí vždy ve 12:35 ze stanice Ostrava střed a v neděli vždy ve 12:35 ze stanice Havířov.

Andrzej Bizoń (nestr. za SOCDEM), náměstek primátora Karviné: "Rád bych pozval na tyto akce nejen občany Karviné, pro které je to další zpestření již bohatého kulturního a sportovního programu, ale také lidi z celé České republiky, aby poznali krásy našeho města a pohornické krajiny. Karviná má co nabídnout. Máme tedy krásné parky, slavný šikmý kostel, historické náměstí se zámkem a mimo jiné také své moře."
Ludvík Kašpar, ředitel státního podniku DIAMO:  "Státní podnik DIAMO si váží spolupráce s Moravskoslezským krajem při zahlazování následků hornické činnosti. Těší nás, že námi sanované areály bývalých černouhelných dolů nejen na Karvinsku nacházejí nové smysluplné využití. A dlouho nepřístupné areály se opět otevírají veřejnosti. Jsme připraveni na další spolupráce s místními samosprávami i v dalších lokalitách zasažených těžbou."
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000043591/karvinsko-kulturne-zije-chystaji-se-dalsi-festivaly-i-sportovni-akce