Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Vody je podle vodohospodářů pro letošek dostatek

Celý MS kraj |

Podle vodohospodářů je vody dost. Přehrady jsou doplněné a letošní více deštivé počasí pomůže bezproblémovému zásobování vodou v tomto roce. Jarním měsícům odpovídá i stav vody v řekách. Jsou mírně zvýšené, a to kvůli tajícímu sněhu z horských poloh.

Letošní počasí přeje vodohospodářům. Sníh odtává pozvolna a prší průběžně. Také proto jsou průtoky v řekách stabilizované. Přehrady jsou už téměř všude naplněny na 100 procent. Výjimkou je vodní dílo Šance.

“V současné době se nám dobře doplňuje i vodní dílo Šance, které po tříleté rekonstrukce bylo odpuštěno na 50% objemu a nyní jsme vystoupali až o osm metrů, takže máme tuto přehradu naplněnou z 88%,” řekla Šárka Vlčková, tisková mluvčí Povodí Odry, s. p.

“Kolem 98% vody má Slezská Harta. Vzhledem k tomu, že v povodí Slezské Harty se nachází dostatek vody ve sněhu, tak je reálný předpoklad, že i tato největší naše nádrž bude naplněna na 100%,” okomentoval stav vody ředitel s. p. Povodí Odry Jiří Pagáč.

Vodohospodáři jsou připraveni i na případnou lokální povodeň, kterou by způsobilo rychlejší tání anebo větší množství srážek.

“I když je nádrž naplněna na 100%, tak pořád tam zůstává retenční prostor, který se používá pro tlumení povodí a ten by stačil k transformaci takto vzniklých povodní,” říká s úsměvem ředitel Pagáč.

Výhodou MS regionu je to, že distribuce vody probíhá gravitačně. A to i díky sofistikovananému řešení ostravského oblastního vodovodu, který byl postaven před 61 lety.

“Akorát se nepočítalo s tím, že v nějakých okamžicích bude třeba vodu distribuovat ze západu na východ a obráceně. Proto jsme investice udělali tak, abychom v okamžiku, kdy budeme potřebovat jeden zdroj posílit daleko více než ostatní, měli zajištěnou distribuci vody,” komentuje vodovodní soustavu Anatol Pšenička, ředitel SMVaK.

Velké opravy plánuje pro letošní rok také Povodí Odry. Největší z nich bude oprava žermanického přivaděče, kterým je možné převést podle potřeby vodu z povodí řeky Morávky do povodí řeky Lučiny. 1800 metrů dlouhý úsek bude opraven za jeden rok.

“Máme k tomu povolenou i mimořádnou manipulaci, abychom měli dostatečnou zásobu vody jak na začátku. Žermanice totiž budou mít hladinu asi o půl metru níže proti běžné zásobě. Na podzim proběhne druhá část manipulace. To se bude přepouštět voda z Morávky do Žermanic, které v té době budou zaklesnuté,” komentuje největší opravu státního podniku Povodní Odry letošního roku jeho ředitel.

250 milionů korun. To jsou investice státního podniku Povodní Odry do vodních toků a vodních děl. Zhruba jednu třetinu pokryje dotace z Ministerstva zemědělství. Za dalších 206 milionů budou v letošním roce probíhat opravy.

Nahlásit chybu


K tématu

Po vydatném dešti stouply hladiny řek v celém MS kraji. Povodně ale nehrozí

17. května 2023 12:20 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Celý Moravskoslezský kraj zasáhly vydatné deště, které způsobily vzestup hladiny řek. Vodohospodáři ale vše bedlivě sledují a žádné povodně prý nehrozí. Meteorologové navíc potvrdili ústup srážek.

Okolí Hlučínského jezera čekají změny záplavového území. Obce v okolí se těší na její využití

18. července 2023 10:20 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Součástí velké revitalizace Hlučínského jezera byla i rekonstrukce a úpravy vodohospodářských staveb, které znamenají zvýšení protipovodňové bezpečnosti. Nyní bude následovat aktualizace záplavového území, což obce v okolí bývalé štěrkovny vítají.

V Odře na hranicích s Polskem uhynuly ryby. Příčinou mohou být vysoké teploty

27. července 2023 9:59 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

V řece Odře v blízkosti hranic s Polskem uhynuly ryby. Hasiči na místě postavili nornou stěnu a leklé kusy vytahují. To samé se děje i v Polsku. Situace se už ale prý uklidňuje a v laboratoři Povodí Odry pracují experti na zjištění příčin úhynu.


Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Kniha očima pamětníků „K poslední šichtě – Zdař Bůh!“ mapuje důlní neštěstí před 100 lety

V pátek 12. dubna 2024, v den stého výročí ničivé exploze v Dole Gabriela byla v Karviné slavnostně pokřtěna kniha, která očima pamětníků mapuje nejen tuto ale i další, největší důlní katastrofu na Karvinsku, při které zahynulo 235 horníků.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Za srážení lidí čeká bezdomovce vězení. 69letá seniorka spadla dokonce na koleje

Včera 10:44 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Otřesný případ agresivity řeší v těchto dnech ostravští policisté. Opilý bezdomovec se zcela bezdůvodně vrhal na kolemjdoucí na Svinovských mostech a srážel je na zem. Téměř 70letá žena dokonce skončila v kolejišti.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

Včera 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

V archeoparku se lidé seznámili s bohy a démony Slovanů

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi se mohli seznámit s Bohy a démony, kteří kdysi provázeli životem Slovany. Přednášku zpestřila ukázka replik nálezů z celé Evropy.

Motorkář se na Novojičínsku srazil s nákladním autem, zasahoval vrtulník z Olomouce

14. dubna 2024 19:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

U Palačova na Novojičínsku se během sobotního podvečera vážně zranil sedmačtyřicetletý motocyklista. Jeho stroj se srazil s nákladním automobilem. Příčina nehody je v šetření dopravních policistů, stala se asi patnáct minut po sedmnácté hodině.

V Lomnici na Bruntálsku působí jediná státní Montessori škola v celém okrese

14. dubna 2024 18:38 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Když se řekne Montessori škola, vybaví se každému jakýsi alternativní systém vzdělávání. Málokdo však přesně ví, na čem je založen. V Lomnici nedaleko Bruntálu existuje v okrese jediná škola Montessori pro děti 1. stupně, která je státní. Zajeli jsme se tam podívat.

Revolution train zamířil do Moravskoslezského kraje

Protidrogový vlak, Revolution train, zamířil do Moravskoslezského kraje. Zastaví tu jen ve dvou městech, Ostravě a Novém Jičíně, kam se vrací po tříleté pauze.

Revolution train zamířil do Moravskoslezského kraje, zastavuje ve dvou městech

Protidrogový vlak, Revolution train, zamířil do Moravskoslezského kraje. Zastaví tu jen ve dvou městech, Ostravě a Novém Jičíně, kam se vrací po tříleté pauze.

EKO MAGAZÍN: Vody je podle vodohospodářů pro letošek dostatek
Vydáno 27. března 2019 20:50, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Podle vodohospodářů je vody dost. Přehrady jsou doplněné a letošní více deštivé počasí pomůže bezproblémovému zásobování vodou v tomto roce. Jarním měsícům odpovídá i stav vody v řekách. Jsou mírně zvýšené, a to kvůli tajícímu sněhu z horských poloh.

Letošní počasí přeje vodohospodářům. Sníh odtává pozvolna a prší průběžně. Také proto jsou průtoky v řekách stabilizované. Přehrady jsou už téměř všude naplněny na 100 procent. Výjimkou je vodní dílo Šance.

“V současné době se nám dobře doplňuje i vodní dílo Šance, které po tříleté rekonstrukce bylo odpuštěno na 50% objemu a nyní jsme vystoupali až o osm metrů, takže máme tuto přehradu naplněnou z 88%,” řekla Šárka Vlčková, tisková mluvčí Povodí Odry, s. p.

“Kolem 98% vody má Slezská Harta. Vzhledem k tomu, že v povodí Slezské Harty se nachází dostatek vody ve sněhu, tak je reálný předpoklad, že i tato největší naše nádrž bude naplněna na 100%,” okomentoval stav vody ředitel s. p. Povodí Odry Jiří Pagáč.

Vodohospodáři jsou připraveni i na případnou lokální povodeň, kterou by způsobilo rychlejší tání anebo větší množství srážek.

“I když je nádrž naplněna na 100%, tak pořád tam zůstává retenční prostor, který se používá pro tlumení povodí a ten by stačil k transformaci takto vzniklých povodní,” říká s úsměvem ředitel Pagáč.

Výhodou MS regionu je to, že distribuce vody probíhá gravitačně. A to i díky sofistikovananému řešení ostravského oblastního vodovodu, který byl postaven před 61 lety.

“Akorát se nepočítalo s tím, že v nějakých okamžicích bude třeba vodu distribuovat ze západu na východ a obráceně. Proto jsme investice udělali tak, abychom v okamžiku, kdy budeme potřebovat jeden zdroj posílit daleko více než ostatní, měli zajištěnou distribuci vody,” komentuje vodovodní soustavu Anatol Pšenička, ředitel SMVaK.

Velké opravy plánuje pro letošní rok také Povodí Odry. Největší z nich bude oprava žermanického přivaděče, kterým je možné převést podle potřeby vodu z povodí řeky Morávky do povodí řeky Lučiny. 1800 metrů dlouhý úsek bude opraven za jeden rok.

“Máme k tomu povolenou i mimořádnou manipulaci, abychom měli dostatečnou zásobu vody jak na začátku. Žermanice totiž budou mít hladinu asi o půl metru níže proti běžné zásobě. Na podzim proběhne druhá část manipulace. To se bude přepouštět voda z Morávky do Žermanic, které v té době budou zaklesnuté,” komentuje největší opravu státního podniku Povodní Odry letošního roku jeho ředitel.

250 milionů korun. To jsou investice státního podniku Povodní Odry do vodních toků a vodních děl. Zhruba jednu třetinu pokryje dotace z Ministerstva zemědělství. Za dalších 206 milionů budou v letošním roce probíhat opravy.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000015683/eko-magazin-vody-je-podle-vodohospodaru-pro-letosek-dostatek