Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Známky Regionální potravina roku jsou rozdány

Celý MS kraj |

Regionální potraviny letošního roku jsou vybrány. Hodnotitelská komise vybírala z necelé stovky masných, pekařských nebo nápojových produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Značku regionální potravina letos nově získalo 11 produktů.

Soutěž je projektem ministerstva zemědělství a má podpořit malé a střední zemědělce a producenty potravin v Česku. Letos už proběhla po desáté a značku Regionální potravina si vysloužil například Hlavnický tvaroh z farmy, Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ, Libavský MED KVĚTOVÝ, Větrník s čokoládovou polevou-bez lepku, Zelí s jablky a křenem a také FARMÁŘSKÉ Brambůrky česnekové. Značek bylo ale uděleno daleko více a samotní hodnotitelé přiznali, že kvalita výrobků byla velmi vysoká.

“Letošní ročník byl jiný v tom, že se přihlásilo dost nových výrobců, kteří se jindy nehlásili.

My, jako koordinátoři, je propagujeme, jezdíme na 16 ochutnávek, kde dáváme veškeré výrobky ochutnat, lidé se mohou s výrobci setkat, vydáváme propagační materiály. Slavnostní vyhlášení proběhne na akci Jak šmakuje Moravskoslezsko,” řekl Lukáš Vacek, koordinátor soutěže Regionální potravina MS kraje.

Všechny produkty přihlášené do soutěže musí splnit několik podmínek. Především je nutné, aby 70 procent z výrobku tvořily místní suroviny a ta základní musí být tuzemského původu.

Letos bylo úspěšných 11 výrobků. Čtyři roky se budou pyšnit značkou regionální potravina.

“Výběr byl skutečně těžký, protože naši výrobci se každý rok zlepšují a není to jen o chutí, ale i o kvalitě a o použitých surovinách, obalech a výrobě. Myslím, že komise se svého úkolu zhostila velmi dobře a vybrali jsme to nej,” okomentovala kvalitu přihlášených výrobků Jarmila Uvírová (ANO), náměstkyně hejtmana.

Výrobky soutěží v devíti kategoriích, od masných výrobků, přes cukrářské, pekařské, alkoholické a nealkoholické nápoje, mléčné výrobky...až po ovoce a zeleninu v čerstvé nebo zpracované formě. Z devíti kategorií nebyla vyhlášena jen jedna, a to kategorie masných trvanlivých výrobků. Tři produkty získaly cenu hejtman MS kraje.

“Co mi utkvělo na jazyku, tak to byl Skřečoňský žabák, bylo to oceněné pivo ve své kategorii  a na druhém místě se umístila dvanáctka polotmavý ležák Skřečoňský žabák,” řekla s úsměvem náměstkyně hejtmana Uvírová.

“Je to jedenáctka světlá, hořká, hluboce prokvašená. Tím, že jsme už nějakou dobu na trhu, tak už nás zná hodně lidí, takže pomalu rozšiřujeme a prodává se víc a víc,” řekl David Janoszowski, spolumajitel pivovaru Skřečoňský žabák.

Cenu hejtmana získal v kategorii Pekařské výrobky Ovesný hrníček s jablky a skořicí BEZ LEPKU od společnosti SEMIX PLUSO.

“To je prakticky cereální pochoutka, taková dobrota. Je to sypká směs, kterou smícháte s vodou, dáte do mikrovlnné trouby v hrníčku za tři minuty upečete velice chutnou bábovičku. Sledujeme, že roste sortiment kaší. Lidé mají rádi kaše, zvykají si na ně, takže toto je taková alternativa k ovesné kaši, protože ten hrníček je ovesný, je bezlepkový a chutná skvěle,” okomentovala výrobek Gabriela Salichová, marketingová ředitelka SEMIX PLUSO, s.r.o.

Regionální potraviny se v Česku vybírají už od roku 2010. Cílem je propagovat kvalitní pokrmy českých výrobců. Letošní vítězové budou vyhlášeni na akci Jak šmakuje MS 10. srpna v Karlově Studánce.

Nahlásit chybu


K tématu

Potravinami Moravskoslezského kraje jsou pštrosí filet nebo zelí s řepou

18. června 2023 18:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pštrosí filet od Farmy Oryx ze Služovic nebo Slezské zelí s červenou řepou od Jaroslavy Fojtíkové z Havířova jsou mezi devíti výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina.


Provoz na D1 před Ostravou půl roku omezí oprava mostu, další se opravuje v opačném směru

Dnes 9:42 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Nejbližších 5 měsíců budou muset řidiči strpět omezení na dálnici D1, kde na 340. kilometru ve směru na Ostravu probíhá celková rekonstrukce mostů.

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

Včera 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Kniha očima pamětníků „K poslední šichtě – Zdař Bůh!“ mapuje důlní neštěstí před 100 lety

V pátek 12. dubna 2024, v den stého výročí ničivé exploze v Dole Gabriela byla v Karviné slavnostně pokřtěna kniha, která očima pamětníků mapuje nejen tuto ale i další, největší důlní katastrofu na Karvinsku, při které zahynulo 235 horníků.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Podvodníci připravili několik lidí na Opavsku o téměř milion korun

Včera 14:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Podvodů na internetu a po telefonu stále přibývá. Kriminalisté na Opavsku aktuálně prověřují případy několik případů, kdy se lidé nechali zlákat na výhodné investice, falešný přeplatek na daních nebo také na osobní setkání, inzerci, či přesvědčení o napadení osobního účtu v bance. Podvodníci tak připravili důvěřivé lidi dohromady o téměř milion korun. Vypátrat takové podvodníky je téměř nemožné. Policie proto stále varuje veřejnost, aby byla obezřetná.

V archeoparku se lidé seznámili s bohy a démony Slovanů

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi se mohli seznámit s Bohy a démony, kteří kdysi provázeli životem Slovany. Přednášku zpestřila ukázka replik nálezů z celé Evropy.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Motorkář se na Novojičínsku srazil s nákladním autem, zasahoval vrtulník z Olomouce

14. dubna 2024 19:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

U Palačova na Novojičínsku se během sobotního podvečera vážně zranil sedmačtyřicetletý motocyklista. Jeho stroj se srazil s nákladním automobilem. Příčina nehody je v šetření dopravních policistů, stala se asi patnáct minut po sedmnácté hodině.

V Lomnici na Bruntálsku působí jediná státní Montessori škola v celém okrese

14. dubna 2024 18:38 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Když se řekne Montessori škola, vybaví se každému jakýsi alternativní systém vzdělávání. Málokdo však přesně ví, na čem je založen. V Lomnici nedaleko Bruntálu existuje v okrese jediná škola Montessori pro děti 1. stupně, která je státní. Zajeli jsme se tam podívat.

Revolution train zamířil do Moravskoslezského kraje

Protidrogový vlak, Revolution train, zamířil do Moravskoslezského kraje. Zastaví tu jen ve dvou městech, Ostravě a Novém Jičíně, kam se vrací po tříleté pauze.

EKO MAGAZÍN: Známky Regionální potravina roku jsou rozdány
Vydáno 6. června 2019 13:11, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Regionální potraviny letošního roku jsou vybrány. Hodnotitelská komise vybírala z necelé stovky masných, pekařských nebo nápojových produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Značku regionální potravina letos nově získalo 11 produktů.

Soutěž je projektem ministerstva zemědělství a má podpořit malé a střední zemědělce a producenty potravin v Česku. Letos už proběhla po desáté a značku Regionální potravina si vysloužil například Hlavnický tvaroh z farmy, Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ, Libavský MED KVĚTOVÝ, Větrník s čokoládovou polevou-bez lepku, Zelí s jablky a křenem a také FARMÁŘSKÉ Brambůrky česnekové. Značek bylo ale uděleno daleko více a samotní hodnotitelé přiznali, že kvalita výrobků byla velmi vysoká.

“Letošní ročník byl jiný v tom, že se přihlásilo dost nových výrobců, kteří se jindy nehlásili.

My, jako koordinátoři, je propagujeme, jezdíme na 16 ochutnávek, kde dáváme veškeré výrobky ochutnat, lidé se mohou s výrobci setkat, vydáváme propagační materiály. Slavnostní vyhlášení proběhne na akci Jak šmakuje Moravskoslezsko,” řekl Lukáš Vacek, koordinátor soutěže Regionální potravina MS kraje.

Všechny produkty přihlášené do soutěže musí splnit několik podmínek. Především je nutné, aby 70 procent z výrobku tvořily místní suroviny a ta základní musí být tuzemského původu.

Letos bylo úspěšných 11 výrobků. Čtyři roky se budou pyšnit značkou regionální potravina.

“Výběr byl skutečně těžký, protože naši výrobci se každý rok zlepšují a není to jen o chutí, ale i o kvalitě a o použitých surovinách, obalech a výrobě. Myslím, že komise se svého úkolu zhostila velmi dobře a vybrali jsme to nej,” okomentovala kvalitu přihlášených výrobků Jarmila Uvírová (ANO), náměstkyně hejtmana.

Výrobky soutěží v devíti kategoriích, od masných výrobků, přes cukrářské, pekařské, alkoholické a nealkoholické nápoje, mléčné výrobky...až po ovoce a zeleninu v čerstvé nebo zpracované formě. Z devíti kategorií nebyla vyhlášena jen jedna, a to kategorie masných trvanlivých výrobků. Tři produkty získaly cenu hejtman MS kraje.

“Co mi utkvělo na jazyku, tak to byl Skřečoňský žabák, bylo to oceněné pivo ve své kategorii  a na druhém místě se umístila dvanáctka polotmavý ležák Skřečoňský žabák,” řekla s úsměvem náměstkyně hejtmana Uvírová.

“Je to jedenáctka světlá, hořká, hluboce prokvašená. Tím, že jsme už nějakou dobu na trhu, tak už nás zná hodně lidí, takže pomalu rozšiřujeme a prodává se víc a víc,” řekl David Janoszowski, spolumajitel pivovaru Skřečoňský žabák.

Cenu hejtmana získal v kategorii Pekařské výrobky Ovesný hrníček s jablky a skořicí BEZ LEPKU od společnosti SEMIX PLUSO.

“To je prakticky cereální pochoutka, taková dobrota. Je to sypká směs, kterou smícháte s vodou, dáte do mikrovlnné trouby v hrníčku za tři minuty upečete velice chutnou bábovičku. Sledujeme, že roste sortiment kaší. Lidé mají rádi kaše, zvykají si na ně, takže toto je taková alternativa k ovesné kaši, protože ten hrníček je ovesný, je bezlepkový a chutná skvěle,” okomentovala výrobek Gabriela Salichová, marketingová ředitelka SEMIX PLUSO, s.r.o.

Regionální potraviny se v Česku vybírají už od roku 2010. Cílem je propagovat kvalitní pokrmy českých výrobců. Letošní vítězové budou vyhlášeni na akci Jak šmakuje MS 10. srpna v Karlově Studánce.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000016272/eko-magazin-znamky-regionalni-potravina-roku-jsou-rozdany