Soutěž je projektem ministerstva zemědělství a má podpořit malé a střední zemědělce a producenty potravin v Česku. Letos už proběhla po desáté a značku Regionální potravina si vysloužil například Hlavnický tvaroh z farmy, Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ, Libavský MED KVĚTOVÝ, Větrník s čokoládovou polevou-bez lepku, Zelí s jablky a křenem a také FARMÁŘSKÉ Brambůrky česnekové. Značek bylo ale uděleno daleko více a samotní hodnotitelé přiznali, že kvalita výrobků byla velmi vysoká.
“Letošní ročník byl jiný v tom, že se přihlásilo dost nových výrobců, kteří se jindy nehlásili.
My, jako koordinátoři, je propagujeme, jezdíme na 16 ochutnávek, kde dáváme veškeré výrobky ochutnat, lidé se mohou s výrobci setkat, vydáváme propagační materiály. Slavnostní vyhlášení proběhne na akci Jak šmakuje Moravskoslezsko,” řekl Lukáš Vacek, koordinátor soutěže Regionální potravina MS kraje.
Všechny produkty přihlášené do soutěže musí splnit několik podmínek. Především je nutné, aby 70 procent z výrobku tvořily místní suroviny a ta základní musí být tuzemského původu.
Letos bylo úspěšných 11 výrobků. Čtyři roky se budou pyšnit značkou regionální potravina.
“Výběr byl skutečně těžký, protože naši výrobci se každý rok zlepšují a není to jen o chutí, ale i o kvalitě a o použitých surovinách, obalech a výrobě. Myslím, že komise se svého úkolu zhostila velmi dobře a vybrali jsme to nej,” okomentovala kvalitu přihlášených výrobků Jarmila Uvírová (ANO), náměstkyně hejtmana.
Výrobky soutěží v devíti kategoriích, od masných výrobků, přes cukrářské, pekařské, alkoholické a nealkoholické nápoje, mléčné výrobky...až po ovoce a zeleninu v čerstvé nebo zpracované formě. Z devíti kategorií nebyla vyhlášena jen jedna, a to kategorie masných trvanlivých výrobků. Tři produkty získaly cenu hejtman MS kraje.
“Co mi utkvělo na jazyku, tak to byl Skřečoňský žabák, bylo to oceněné pivo ve své kategorii a na druhém místě se umístila dvanáctka polotmavý ležák Skřečoňský žabák,” řekla s úsměvem náměstkyně hejtmana Uvírová.
“Je to jedenáctka světlá, hořká, hluboce prokvašená. Tím, že jsme už nějakou dobu na trhu, tak už nás zná hodně lidí, takže pomalu rozšiřujeme a prodává se víc a víc,” řekl David Janoszowski, spolumajitel pivovaru Skřečoňský žabák.
Cenu hejtmana získal v kategorii Pekařské výrobky Ovesný hrníček s jablky a skořicí BEZ LEPKU od společnosti SEMIX PLUSO.
“To je prakticky cereální pochoutka, taková dobrota. Je to sypká směs, kterou smícháte s vodou, dáte do mikrovlnné trouby v hrníčku za tři minuty upečete velice chutnou bábovičku. Sledujeme, že roste sortiment kaší. Lidé mají rádi kaše, zvykají si na ně, takže toto je taková alternativa k ovesné kaši, protože ten hrníček je ovesný, je bezlepkový a chutná skvěle,” okomentovala výrobek Gabriela Salichová, marketingová ředitelka SEMIX PLUSO, s.r.o.
Regionální potraviny se v Česku vybírají už od roku 2010. Cílem je propagovat kvalitní pokrmy českých výrobců. Letošní vítězové budou vyhlášeni na akci Jak šmakuje MS 10. srpna v Karlově Studánce.