Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jakub Unucka rezignoval na post náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje

Celý MS kraj |

V pondělí 19. srpna podal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka rezignaci. Ve funkci skončí v úterý. Členem zastupitelstva zůstane do zářijových krajských voleb. Důvodem rezignace byla velká mediální kauza kolem žádosti Unucky a jeho manželky o krajskou dotaci.

V pondělí kolem 14. hodiny podal Jakub Unucka (ODS) rezignaci na funkci prvního náměstka moravskoslezského hejtmana.

Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Odchod Jakuba Unucky (ODS) je jedinou změnou ve složení Rady Moravskoslezského kraje. Stávající koalice zůstává zachována, aby byla udržena stabilita vedení kraje a kontinuita veškerých aktivit a projektů hejtmanství."

Unucka odejde z funkce v úterý. Členem zastupitelstva do krajských voleb ještě zůstane. jeho místo v krajské radě zůstane už do voleb neobsazeno. Rada tedy bude mít deset členů.

  • Josef Bělica (ANO 2011)
  • Lukáš Curylo (KDU-ČSL)
  • Radek Podstawka (ANO 2011)
  • Martin Gebauer (ANO 2011)
  • Šárka Šimoňáková (ANO 2011)
  • Jaroslav Kania (ANO 2011)
  • Jiří Navrátil (KDU-ČSL)
  • Stanislav Folwarczny (ODS)
  • Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS)
  • Petr Kajnar (SOCDEM)

Úmysl podat rezignaci ohlásil ve čtvrtek, kdy také odstoupil z kandidátky Spolu MSK složené z KDU-ČSL, ODS a TOP 09 do krajských voleb, kde byl na 11. pozici.

Radek Kaňa (ODS), lídr kandidátky koalice SPOLU v MSK: "Rezignaci Jakuba Unucky považuji za odpovědnou nejen vůči Občanské demokratické straně, ale především voličům v našem kraji. Ačkoliv jeho jednání nebylo v rozporu se zákonem ani pravidly dotační výzvy, podání žádosti o dotaci byla politická chyba, ze které rezignací vyvodil konkrétní důsledky."

Unucka s manželkou žádal o krajské dotace pro svou firmu CU Ident. Při hlasování sdělil, že je ve střetu zájmů, a osobně nehlasoval. Na případ upozornil prostřednictvím sítě X jeden z krajských zastupitelů, který náměstka obvinil, že sobě i své manželce z veřejné dotace schválil dvě dotace v celkové hodnotě téměř 800 tisíc korun.

Leonard Varga (Piráti), zastupitel MSK: "Víte co je opravdu dotační ekonomika? Když si uvolněný náměstek z ODS schvalí sám sobě půl míče veřejné dotace, protože v nadcházejících volbách ho šoupli na blbé volitelné místo."

Unucka se bránil, že dotaci bude čerpat, jen když skončí v politice střet zájmů nahlásil a pro schválení žádostí nehlasoval.

Jakub Unucka (ODS), rezignovaný náměstek: "V žádosti je jasně napsané, že čerpat budu pokud skončím s politikou, hodnocením jsem prošel jako každý jiný a nehlasoval jsem pro sebe a střet zájmu nahlásil."

Kolem události se rozproudila velká mediální kauza a náměstek se rozhodl, že raději žádosti o dotace zruší. Následně podal rezignaci. Jakub Unucka byl náměstkem hejtmana od roku 2016. V prvním volebním období měl na starost dopravu a chytrý region, ve druhém pak průmysl, energetiku a chytrý region. Od roku 2010 do roku 2017 byl původně ve funkci místostarosty Klimkovic, kde také žije.

Nahlásit chybu


K tématu

Necelý srpen mohou ještě lidé v Moravskoslezském kraji žádat o peníze na výměnu kotle

2. srpna 2024 18:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už 30. srpna končí možnost požádat o kotlíkovou dotaci na výměnu neekologických kotlů. Moravskoslezský kraj má v aktuálním 5. kole kotlíkových dotací k dispozici 220 milionů korun. To by mohlo pokrýt zhruba 1 300 výměn.

Dětem v tíživé situaci proplácí obědy ve školách Moravskoslezský kraj

21. června 2024 15:32 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Už 90 školských zařízení z Moravskoslezského kraje se pro příští školní rok přihlásilo do programu bezplatného stravování pro děti. V první vlně schválilo krajské vedení příspěvky v souhrnné výši 26,3 milionu korun. Další školy se do programu ještě mohou zapojit, hejtmanství přijímá žádosti až do konce letošního září.

Obědy zdarma mohou využít nově i střední školy v Moravskoslezském kraji

10. října 2023 12:50 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se už sedmým rokem zapojil do projektu Obědy do škol. Nabízí školám, aby si zažádaly o příspěvky na obědy pro děti ze sociálně slabších rodin. Letos mohou mít zdarma obědy kromě dětí z mateřinek a základních škol také středoškoláci. Moravskoslezský kraj na tento projekt získal z evropských zdrojů 63 milionů korun, dalších 7 má alokováno ve svém rozpočtu. Tyto peníze jsou určené na tento a příští školní rok.


Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

Dnes 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

Gigafactory i blízké domy ve Věřňovicích mají ochránit protipovodňová opatření

Nová továrna, kterou chce na polích v Dolní Lutyni na Karvinsku stavět zahraniční investor, už začíná mít svou konkrétní podobu. Odborníci už také spočítali, jaká opatření musí při stavbě provést, aby ji neohrozila povodeň.

Podobu historické části města může ovlivnit veřejnost, dotazník je aktivní do neděle

Radnice nechává zpracovat studii, která navrhne podobu historické části města v oblasti ulic Tyršova a Generála Hlaďo. Vyjádřit se k ní může i veřejnost, a to prostřednictvím dotazníku.

Srážka tramvaje a nákladního auta v Ostravě

Ve čtvrtek ráno se v Ostravě-Martinově srazila tramvaj s nákladním autem. Náraz byl tak silný, že tramvaj vykolejila. Podle policie se naštěstí nikomu nic nestalo.

Neurologové MNO získali Diamantové ocenění v iktové péči

Neurologové z Iktového centra Městské nemocnice Ostrava se pyšní nejvyšším Diamantovým oceněním za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou. Ocenění získali již po několikáté a je důkazem, že patří ke špičce ve svém oboru.

Charita Studénka je stavět připravena, čeká zprávu z ministerstva

Charita Studénka se zahradní slavností rozloučila s létem. Pokud se vše bude vyvíjet dobře, tak příští rok se tu žádná konat nebude. V sousedství by totiž mohla začít stavba nového domova svatého Jáchyma.

Anonym vyhrožoval střelbou na Filozofické fakultě v Ostravě, policie ho dopadla

Včera 14:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Policisté dnes přijali informaci o možné hrozbě střelby na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. Všechny její budovy nechali okamžitě evakuovat a zároveň pátrali po původci anonymního oznámení. Ten byl následně ve spolupráci se zásahovou jednotkou zadržen.

O komentované prohlídky Bredy je velký zájem. Nabízejí i pohled ze střechy památkově chráněné budovy

Včera 13:27 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava spustila komentované prohlídky bývalého obchodního domu Breda. Lidé tak mají jedinečnou příležitost prohlédnout si tento památkově chráněný objekt od přízemí až po střechu.

Policisté poskytli první pomoc kolabujícímu diabetikovi v Třinci

Včera 11:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dva policejní instruktoři pomohli u záchrany kolabujícího diabetika. Vraceli se zrovna z výcviku střelecké přípravy, když registrovali na chodníku v Třinci ležícího muže. Okolní svědci už přivolali sanitku a policisté využili svých znalostí a zdravotnického vybavení, aby muži poskytli první pomoc do příjezdu záchranářů.

Děti ze ZŠ K. Světlé v Havířově měly o týden delší prázdniny, další škola otevře až 16. září

V Havířově dostaly dvě školy výjimku od ministerstva školství, která povoluje pozdější začátek školního roku. Radnice totiž pokračuje v modernizaci budov. Jedna ze škol bude mít prázdniny až do 16. září.

Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku FN Ostrava má zcela novou ambulantní část

Ambulantní část Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku ostravské fakultní nemocnice po letech získala novou podobu. Klimatizované prostory jsou vybaveny moderními vyšetřovacími jednotkami, jejichž součástí je i záznamový systém prováděného vyšetření.

Interna MNO nabízí po rekonstrukci větší komfort

Interna Městské nemocnice Ostrava funguje v novém moderním prostředí. Po rekonstrukci se z náhradních prostor v rámci nemocnice přesunula do zmodernizovaného pavilonu E.

Složky IZS darovaly v Ostravě krev. Mnozí členové jsou pravidelní dárci

Nedostatek krve trápí snad všechny nemocnice v celé zemi a proto je každý dárce důležitý. Krevní centrum v Ostravě proto uvítalo akci členů složek Integrovaného záchranného systému "I Tobě koluje v žilách naše krev!", v rámci které přišli darovat krev.

Piráti v MS kraji kandidují s podporou Zelených. Lídryní kandidátky je Zuzana Klusová

O hlasy voličů v Moravskoslezském kraji se bude ucházet také Česká pirátská strana, kteří si za svou lídryni zvolila Zuzanu Klusovou z Karviné. Piráti chtějí v regionu zlepšit pracovní i životní podmínky natolik, aby už lidé neodcházeli do jiných částí země.

Chceme nadále podporovat jak neziskové organizace, tak i města a obce, říká Lukáš Curylo (KDU-ČSL), koalice SPOLU MSK

Koalice SPOLU chce v následujícím volebním období podpořit stavbu dalšího domova pro seniory a podle L. Curyla (KDU-ČSL) bude pokračovat v pomoci seniorům, ale i handicapovaným spoluobčanům.

Mladý řidič se těžce zranil po nárazu auta do stromu u Frenštátu pod Radhoštěm

Včera 9:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala v úterý večer u vážné dopravní nehody u Frenštátu pod Radhoštěm. Auto tam narazilo do stromu a dvacetiletého řidiče musel s těžkým zraněním přepravit do nemocnice vrtulník.

Jakub Unucka rezignoval na post náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje
Vydáno 19. srpna 2024 14:55, Celý MS kraj, Jiří Cileček
V pondělí 19. srpna podal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka rezignaci. Ve funkci skončí v úterý. Členem zastupitelstva zůstane do zářijových krajských voleb. Důvodem rezignace byla velká mediální kauza kolem žádosti Unucky a jeho manželky o krajskou dotaci.

zdroj foto: Jakub Unucka

V pondělí kolem 14. hodiny podal Jakub Unucka (ODS) rezignaci na funkci prvního náměstka moravskoslezského hejtmana.

Nikola Birklenová, mluvčí MSK: "Odchod Jakuba Unucky (ODS) je jedinou změnou ve složení Rady Moravskoslezského kraje. Stávající koalice zůstává zachována, aby byla udržena stabilita vedení kraje a kontinuita veškerých aktivit a projektů hejtmanství."

Unucka odejde z funkce v úterý. Členem zastupitelstva do krajských voleb ještě zůstane. jeho místo v krajské radě zůstane už do voleb neobsazeno. Rada tedy bude mít deset členů.

  • Josef Bělica (ANO 2011)
  • Lukáš Curylo (KDU-ČSL)
  • Radek Podstawka (ANO 2011)
  • Martin Gebauer (ANO 2011)
  • Šárka Šimoňáková (ANO 2011)
  • Jaroslav Kania (ANO 2011)
  • Jiří Navrátil (KDU-ČSL)
  • Stanislav Folwarczny (ODS)
  • Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS)
  • Petr Kajnar (SOCDEM)

Úmysl podat rezignaci ohlásil ve čtvrtek, kdy také odstoupil z kandidátky Spolu MSK složené z KDU-ČSL, ODS a TOP 09 do krajských voleb, kde byl na 11. pozici.

Radek Kaňa (ODS), lídr kandidátky koalice SPOLU v MSK: "Rezignaci Jakuba Unucky považuji za odpovědnou nejen vůči Občanské demokratické straně, ale především voličům v našem kraji. Ačkoliv jeho jednání nebylo v rozporu se zákonem ani pravidly dotační výzvy, podání žádosti o dotaci byla politická chyba, ze které rezignací vyvodil konkrétní důsledky."

Unucka s manželkou žádal o krajské dotace pro svou firmu CU Ident. Při hlasování sdělil, že je ve střetu zájmů, a osobně nehlasoval. Na případ upozornil prostřednictvím sítě X jeden z krajských zastupitelů, který náměstka obvinil, že sobě i své manželce z veřejné dotace schválil dvě dotace v celkové hodnotě téměř 800 tisíc korun.

Leonard Varga (Piráti), zastupitel MSK: "Víte co je opravdu dotační ekonomika? Když si uvolněný náměstek z ODS schvalí sám sobě půl míče veřejné dotace, protože v nadcházejících volbách ho šoupli na blbé volitelné místo."

Unucka se bránil, že dotaci bude čerpat, jen když skončí v politice střet zájmů nahlásil a pro schválení žádostí nehlasoval.

Jakub Unucka (ODS), rezignovaný náměstek: "V žádosti je jasně napsané, že čerpat budu pokud skončím s politikou, hodnocením jsem prošel jako každý jiný a nehlasoval jsem pro sebe a střet zájmu nahlásil."

Kolem události se rozproudila velká mediální kauza a náměstek se rozhodl, že raději žádosti o dotace zruší. Následně podal rezignaci. Jakub Unucka byl náměstkem hejtmana od roku 2016. V prvním volebním období měl na starost dopravu a chytrý region, ve druhém pak průmysl, energetiku a chytrý region. Od roku 2010 do roku 2017 byl původně ve funkci místostarosty Klimkovic, kde také žije.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000044466/jakub-unucka-rezignoval-na-post-namestka-hejtmana-moravskoslezskeho-kraje