Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival Souznění učí tradicím

Celý MS kraj |

Na festivalu Souznění se už každoročně představují lidé, kteří ovládají nějaké to tradiční řemeslo. Letos návštěvníci zjistili, jak se dělá domácí sýr, jak se vyrábí koště a proč by se mělo na Vánoce použít. Nebo i to, kolik jídel by mělo být na štědrovečerním stole.

Pravý domácí sýr je jedním z pokrmů, které by neměly chybět na štědrovečerním stole. Ten má obsahovat dvanáct druhů jídel, přesně podle počtu apoštolů.

Otmar Kantor, výrobce sýrů: "Dříve se jedla hlavně grochula, to znamená hrachovka, hrachová polévka. Pak samozřejmě ryba. Dříve to nebyl kapr, ale pstruh. Potom samozřejmě štědrovečerní oplatek od faráře. Ten se jedl s medem. Potom samozřejmě chleba se sýrem, kapusta. Dědina od dědiny to měla jinak."

Anketa: 1. "Na štědrovečerním stole nám nikdy nechybí kapr. Potom tam máme různé cukroví, specialitky, krupici, dodržujeme zvyky." 2. "Oplatky. Všechno, co dům dá." 3. "No je to kapr a bramborový salát."

Sýr a Beskydy k sobě neodmyslitelně patří. Ovčí a kozí sýr si kdysi vyráběla snad každá domácnost.

Otmar Kantor, výrobce sýrů: "Mléko se smíchalo, nalilo se do kotle. Zahřálo se na teplotu, která vychází z těla zvířete. Takže na 35-37 stupňů. Když se to zavařilo, tak se vzal klok, čili syřidlo. Během půl hodiny se z toho udělá takový aspik, který se pak pokrájí. Jeden až dva dny se to nechalo okapat a pak se z toho dělala brynza. To znamená, že se ten sýr smíchal se solí, dával se do bečky. Dolů do bečky se dalo javorové listí, pak se to tam napěchovalo, z vrchu se dalo znovu javorové listí a zalilo se to rozpuštěným máslem."

K dalším řemeslným tradicím patří výrobce košťat. Výroba jednoho trvá přibližně půl hodiny. Výrobce košťat: "Vyrábím březové koště. Vyrábí se tak, že si musím zajít do lesa na břízky. Nejlepší jsou tak čtyřmetrové, co člověk ohne k zemi. To se zaváže, doveze domů a začne se to strouhat. Musí se vzít jeden prut po druhém a ořezat."

Jaroslav Vašenda, spolupořadatel festivalu Souznění: "Jednak se košťaty vymetli zlí duchové z domu a kolem domu. A také se vymetalo všechno špatné, co bylo po celý rok. A také se věřilo, že by to špatné mělo uvolnit místo tomu dobrému."

K vymetání všeho špatného se ale může použít i husí brko.

Nahlásit chybu


Vánoční solidarita v Horní Suché pomohla malé Nelince

Dnes 11:03 | Horní Suchá | Bára Kelnerová

Lidé v Horní Suché ukázali, že jim není lhostejný život jejich sousedů. Společná iniciativa přinesla konkrétní pomoc rodině malé Nelinky, která potřebuje dlouhodobou podporu při náročné péči.

Vražda na Štědrý den v domě ve Vratimově? Policie zadržela podezřelého

Včera 16:29 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté vyjížděli na Štědrý den dopoledne k tragickému případu do Vratimova na Ostravsku. V jednom z domů nalezli muže bez známek života. Policie potvrdila, že šlo o násilnou smrt, případem se nyní zabývají krajští kriminalisté.

Před svinovským kostelem stojí unikátní betlém

Dnes 9:38 | Ostrava-Svinov | Pavel Straka

Ve Svinově letos poprvé vznikl obecní betlém. Nejde však jen o vánoční dekoraci, ale o nový symbol setkávání, který má lidem v uspěchané době připomenout klid a pospolitost.

Na jarmarku vznikla jedinečná socha pro Studénku

Včera 12:51 | Studénka | Petra Dorazilová

Poslední sobotu před Štědrým dnem se na náměstí Republiky konaly vánoční trhy. Vedle prodejních stánků nabídly také tvořivé dílny. V jedné z nich vznikla originální dřevěná socha pro Studénku.

Knihovna Petra Bezruče v Opavě po více než 30 letech mění svůj vizuální styl. Má i nový výdejový box

Včera 13:22 | Opava | Yvona Fajtová

Knihovna Petra Bezruče v Opavě přichází s výraznou novinkou. Po více než třiceti letech mění svůj vizuální styl. Má nové logo, nové barvy i moderní grafiku. Zároveň před hlavní budovu nechala instalovat výdejový box, díky kterému si lidé budou moci vyzvednout své knihy kdykoliv.


Rychlá reakce zachránila život. Muž po kolapsu poděkoval svým hrdinům v rámci jejich oceňování na ostravské radnici

22. prosince 2025 10:49 | Ostrava-město | Yvona Fajtová

Předvánoční čas přinesl do prostor Nové radnice silné lidské setkání. Po několika týdnech se zde znovu potkal 41letý muž s lidmi, kteří mu na konci listopadu zachránili život. Muž tehdy zkolaboval v práci v Ostravě-Mariánských Horách a bez rychlé pomoci by neměl šanci přežít.

Vánoční přání hejtmana Moravskoslezského kraje

22. prosince 2025 15:18 | Celý MS kraj | Redakce

Hejtman Josef Bělica (ANO) přeje, nejen všem obyvatelům Moravskoslezského kraje, pohodové a klidné Vánoce.

I ve vyšším věku jsou aktivní a inspirují ostatní. Ostrava ocenila seniory roku 2025

22. prosince 2025 14:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila seniory, kteří i ve vyšším věku zůstávají aktivní a inspirují své okolí. Seniorkou roku se stala Milada Němčíková, město udělilo také dvě čestná uznání a ocenilo i jeden Klub seniorů roku.

Judo Club Orlová slaví 20 let od vzniku

Včera 16:00 | Orlová | Monika Ociepková

Judo club Orlová letos slaví významné jubileum - 20 let od svého založení.

Venkovní výtah má zajistit bezbariérový přístup do Slezského divadla v Opavě

Včera 13:08 | Opava | Yvona Fajtová

Slezské divadlo v Opavě se po dlouhých letech může konečně dočkat řešení svého největšího provozního problému. Zcela nevyhovujícího a zastaralého přístupu pro osoby se sníženou pohyblivostí. Město připravilo projekt nového venkovního výtahu. O osudu stavby teď rozhodují památkáři a Ministerstvo kultury.

Nedorazila k lékaři a má vypnutý telefon. Rodina měla strach o život ženy z Havířova

23. prosince 2025 17:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Rodina i policisté intenzivně pátrali po mladé ženě z Havířova. Nedorazila k lékaři a měla vypnutý telefon. Rodina měla strach o její život. Po několika hodinách od zveřejnění pátrání se žena vrátila domů.

Těšínské divadlo je otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci

23. prosince 2025 13:25 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Rekonstrukce Těšínského divadla přinesla moderní technické zázemí, nové prostory pro diváky i umělce a zároveň vzniklo úplně nové Divadelní a kulturní centrum. To má rozšířit nabídku kulturního vyžití v Českém Těšíně.

MSK, VŠB–TUO a Černá kostka podepsali memorandum o spolupráci, vznikne vůbec první regionální ESG datová infrastruktura v Česku

23. prosince 2025 12:30 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Moravskoslezský kraj, VŠB–TUO a Černá kostka podepsali memorandum o spolupráci na vzniku vůbec první regionální ESG datové infrastruktury v Česku. Otevřená platforma má pomoci kraji, obcím i firmám lépe pracovat s environmentálními daty a usnadnit čerpání evropských dotací. Pilotním projektem bude připravovaná tramvajová trať mezi Ostravou a Karvinou.

Festival Souznění učí tradicím
Vydáno 26. prosince 2009 1:40, Celý MS kraj, Michal Hulva
Na festivalu Souznění se už každoročně představují lidé, kteří ovládají nějaké to tradiční řemeslo. Letos návštěvníci zjistili, jak se dělá domácí sýr, jak se vyrábí koště a proč by se mělo na Vánoce použít. Nebo i to, kolik jídel by mělo být na štědrovečerním stole.

Pravý domácí sýr je jedním z pokrmů, které by neměly chybět na štědrovečerním stole. Ten má obsahovat dvanáct druhů jídel, přesně podle počtu apoštolů.

Otmar Kantor, výrobce sýrů: "Dříve se jedla hlavně grochula, to znamená hrachovka, hrachová polévka. Pak samozřejmě ryba. Dříve to nebyl kapr, ale pstruh. Potom samozřejmě štědrovečerní oplatek od faráře. Ten se jedl s medem. Potom samozřejmě chleba se sýrem, kapusta. Dědina od dědiny to měla jinak."

Anketa: 1. "Na štědrovečerním stole nám nikdy nechybí kapr. Potom tam máme různé cukroví, specialitky, krupici, dodržujeme zvyky." 2. "Oplatky. Všechno, co dům dá." 3. "No je to kapr a bramborový salát."

Sýr a Beskydy k sobě neodmyslitelně patří. Ovčí a kozí sýr si kdysi vyráběla snad každá domácnost.

Otmar Kantor, výrobce sýrů: "Mléko se smíchalo, nalilo se do kotle. Zahřálo se na teplotu, která vychází z těla zvířete. Takže na 35-37 stupňů. Když se to zavařilo, tak se vzal klok, čili syřidlo. Během půl hodiny se z toho udělá takový aspik, který se pak pokrájí. Jeden až dva dny se to nechalo okapat a pak se z toho dělala brynza. To znamená, že se ten sýr smíchal se solí, dával se do bečky. Dolů do bečky se dalo javorové listí, pak se to tam napěchovalo, z vrchu se dalo znovu javorové listí a zalilo se to rozpuštěným máslem."

K dalším řemeslným tradicím patří výrobce košťat. Výroba jednoho trvá přibližně půl hodiny. Výrobce košťat: "Vyrábím březové koště. Vyrábí se tak, že si musím zajít do lesa na břízky. Nejlepší jsou tak čtyřmetrové, co člověk ohne k zemi. To se zaváže, doveze domů a začne se to strouhat. Musí se vzít jeden prut po druhém a ořezat."

Jaroslav Vašenda, spolupořadatel festivalu Souznění: "Jednak se košťaty vymetli zlí duchové z domu a kolem domu. A také se vymetalo všechno špatné, co bylo po celý rok. A také se věřilo, že by to špatné mělo uvolnit místo tomu dobrému."

K vymetání všeho špatného se ale může použít i husí brko.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/2544/festival-souzneni-uci-tradicim