Jak v kuchyni fungují nové technologie si za asistence šéfkuchaře Pavla Vybíralíka vyzkoušeli všichni zaměstnanci stravovacího provozu novojičínského Domova Duha. Od 1. března začínají moderním způsobem vařit pro klienty naostro.
“Hlavně je to zase posun v rámci modernizace a technologií někam, kde v současné době ty trendy jsou a odpovídají různým normám,” uvedla Dana Jančálková, ředitelka Domova Duha Nový Jičín.
Domov Duha tvoří dvě budovy v různých částech města, zastaralé byly už oba dosavadní stravovací provozy.
“My jsme rozhodli o spojení těchto dvou kuchyní, abychom mohli zainvestovat pořádně, a to ve velkém množství financí do jedné kuchyně, ale bychom z ní vytvořili profesionální kuchyň,” sdělil Jiří Navrátil (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MS kraje pro sociální oblast.
“To už je dvacáté první století a je vidět, že to k něčemu spěje, něž jak my, staří kuchaři, jsme se nadřeli. To šlo o záda, to šlo o zdraví,” popsala starý provoz Sylva Burdová, kuchařka.
“Je to efektivnější a rychlejší. V dnešní době se dá vařit i šetrně, to znamená, že my budeme zapojovat i noční vaření,” vyjmenoval vymoženosti nové kuchyně Petr Wenig, vedoucí kuchař.
Nespornou výhodou je také zdravější příprava jídel. Investice do moderní kuchyně přišla na více než 10 milionů korun. Z toho 8 milionů šlo z Moravskoslezského kraje a zbytek z investičního fondu Domova Duha.