Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Dva nové čestné občany Nového Jičína spojuje gymnázium

Nový Jičín |

Nový Jičín má od letošního jara dva nové čestné občany, které spojuje působení na zdejším gymnáziu. Pamětní listy stvrzující toto občanství nyní oficiálně převzali jejich příbuzní.

Čestnými občany Nového Jičína se staly dvě osobnosti spojené se zdejším gymnáziem. Profesor František Gregor, účastník protinacistického odboje, který v roce 1942 zahynul v koncentračním táboře, a generálmajor Jaroslav Hlaďo, válečný letec stíhací perutě RAF, ten zemřel v roce 1990. Pamětní listy potvrzující čestné občanství převzali jejich příbuzní na Juniálesu, který byl završením stoletých oslav gymnázia.

František Gregor, syn Františka Gregora: “Táty si strašně vážím, naposledy jsem ho viděl, když mi bylo čtrnáct nebo patnáct let. On totiž byl tak úžasně činný, že moc času pro měn vlastně neměl, ale my jsme si rozuměli, a stačilo na to pár slov.”
Božena Hlaďová, manželka generála Jaroslava Hlaďa: “Jen je mi líto, že se toho muž nedožil. Zemřel v roce 1990, čili se dočkal té změny, nevěřil, že Rusové nás dají zadarmo v tom osmdesátém devátém. Dneska to uznání je velká čest, uložím to do rodinného archivu, mám vnuky, kteří na něj nezapomenout.”

Iniciativa směřující k udělení čestného občanství - vzešla právě z gymnázia.

Petr Horák, Gymnázium Nový Jičín: “Ono to trochu souvisí s tím, že jsme pracovali na vzniku dokumentu o historii gymnázia a hodně jsem se museli zabývat tím válečným obdobím a zjistili jsme, že jeden významný profesor byl zapojen do protinacistického odboje a přesně před osmdesáti lety zahynul v koncentračním táboře Mauthausen. A druhý, pravděpodobně nejvýznamnější absolvent novojičínského gymnázia, byl velitelem wingu československého letectva zařazeného do britského Královského letectva v Anglii.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Zastupitelstvo města vyhovělo žádosti gymnázia o jmenování těchto dvou osobností čestnými občany našeho města a v podstatě tím splnilo i dluh, který vůči jim a jejich rodinám máme. Ať se to tak nemusí na první pohled zdát, pak je tam určitá souvislost mezi těmito osobnostmi, protože profesor František Gregor byl s největší pravděpodobností učitelem později generálmajora Jaroslava Hlaďa. A já jsem přesvědčen o tom, že právě možná ta osobní odvaha, zodpovědnost a rozhodnost pana Gregora potom přišla na generálmajora Hlaďa a stal se později vojenským letcem, který přispěl k tomu, že byl nacismus poražen.”

Nové čestné občany města, ale také další významné osobnosti gymnázia, připomíná v červenci výstava ve vestibulu radnice”, jejímž spoluautorem je učitel gymnázia Petr Horák. Jsou zde také prezentovány osudy učitelů a studentů, kteří během 2. světové války bojovali na frontě nebo se účastnili domácího protinacistického odboje.

Petr Horák, Gymnázium Nový Jičín: “Předposlední výstavní panel se zaměřuje na studenty a profesory židovského původu, kteří se stali obětmi holocaustu. pak je tady ještě jeden panel, ten je nazván Oběti akce 17. listopadu 1939, a ten představuje osobnosti sedmi absolventů gymnázia, kteří už jako vysokoškoláci byli internováni v koncentračním táboře Sachsenhausen.”

Závěr výstavy patří vzpomínce na prvního ředitele stoletého novojičínského gymnázia Vladimíra Poláka.

Nahlásit chybu


K tématu

Gymnazisté řešili na fóru Dolní bránu, kulturu i školního mazlíčka

25. září 2023 16:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na gymnáziu proběhlo ve spolupráci se Zdravým městem Nový Jičín školní fórum. Tato aktivita dává prostor pro názory mladé generace. Studenti se vyslovili jak ke škole, tak k dění v samotném městě.

Novojičínští gymnazisté se na fóru vyslovili i pro školního mazlíčka

25. září 2023 10:56 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na novojičínském gymnáziu proběhlo ve spolupráci se Zdravým městem Nový Jičín školní fórum. Tato aktivita dává prostor pro názory mladé generace. Studenti se vyslovili jak ke škole, tak k dění v samotném městě.

Novým Jičínem rezonoval 17. listopad 1989 i 1939, do konce měsíce připomíná tyto události výstava

20. listopadu 2023 12:06 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Výročí Sametové revoluce si připomněl Nový Jičín setkáním na Nádvoří Václava Havla. Lidé také vzpomínali i na události 17. listopadu 1939, a to výstavou ve vestibulu radnice.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Poslední novojičínská lokalita pro stavbu domků hledá jména ulic

Pod Skalkou v Novém Jičíně pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Den Země smáčel déšť, Jarošův statek ve Studénce akci zopakuje

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku ve Studénce. Původně plánovaný program ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Den Země v muzeu provedl děti temným životem v podzemí

Typickou dubnovou akcí v Muzeu Novojičínska je Den Země. Ten zde ovšem letos pojali velmi netradičně a návštěvníkům zprostředkovali život pod zemí.

Dva nové čestné občany Nového Jičína spojuje gymnázium
Vydáno 7. července 2022 8:00, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Nový Jičín má od letošního jara dva nové čestné občany, které spojuje působení na zdejším gymnáziu. Pamětní listy stvrzující toto občanství nyní oficiálně převzali jejich příbuzní.

Čestnými občany Nového Jičína se staly dvě osobnosti spojené se zdejším gymnáziem. Profesor František Gregor, účastník protinacistického odboje, který v roce 1942 zahynul v koncentračním táboře, a generálmajor Jaroslav Hlaďo, válečný letec stíhací perutě RAF, ten zemřel v roce 1990. Pamětní listy potvrzující čestné občanství převzali jejich příbuzní na Juniálesu, který byl završením stoletých oslav gymnázia.

František Gregor, syn Františka Gregora: “Táty si strašně vážím, naposledy jsem ho viděl, když mi bylo čtrnáct nebo patnáct let. On totiž byl tak úžasně činný, že moc času pro měn vlastně neměl, ale my jsme si rozuměli, a stačilo na to pár slov.”
Božena Hlaďová, manželka generála Jaroslava Hlaďa: “Jen je mi líto, že se toho muž nedožil. Zemřel v roce 1990, čili se dočkal té změny, nevěřil, že Rusové nás dají zadarmo v tom osmdesátém devátém. Dneska to uznání je velká čest, uložím to do rodinného archivu, mám vnuky, kteří na něj nezapomenout.”

Iniciativa směřující k udělení čestného občanství - vzešla právě z gymnázia.

Petr Horák, Gymnázium Nový Jičín: “Ono to trochu souvisí s tím, že jsme pracovali na vzniku dokumentu o historii gymnázia a hodně jsem se museli zabývat tím válečným obdobím a zjistili jsme, že jeden významný profesor byl zapojen do protinacistického odboje a přesně před osmdesáti lety zahynul v koncentračním táboře Mauthausen. A druhý, pravděpodobně nejvýznamnější absolvent novojičínského gymnázia, byl velitelem wingu československého letectva zařazeného do britského Královského letectva v Anglii.”
Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 2. místostarosta Nového Jičína: “Zastupitelstvo města vyhovělo žádosti gymnázia o jmenování těchto dvou osobností čestnými občany našeho města a v podstatě tím splnilo i dluh, který vůči jim a jejich rodinám máme. Ať se to tak nemusí na první pohled zdát, pak je tam určitá souvislost mezi těmito osobnostmi, protože profesor František Gregor byl s největší pravděpodobností učitelem později generálmajora Jaroslava Hlaďa. A já jsem přesvědčen o tom, že právě možná ta osobní odvaha, zodpovědnost a rozhodnost pana Gregora potom přišla na generálmajora Hlaďa a stal se později vojenským letcem, který přispěl k tomu, že byl nacismus poražen.”

Nové čestné občany města, ale také další významné osobnosti gymnázia, připomíná v červenci výstava ve vestibulu radnice”, jejímž spoluautorem je učitel gymnázia Petr Horák. Jsou zde také prezentovány osudy učitelů a studentů, kteří během 2. světové války bojovali na frontě nebo se účastnili domácího protinacistického odboje.

Petr Horák, Gymnázium Nový Jičín: “Předposlední výstavní panel se zaměřuje na studenty a profesory židovského původu, kteří se stali obětmi holocaustu. pak je tady ještě jeden panel, ten je nazván Oběti akce 17. listopadu 1939, a ten představuje osobnosti sedmi absolventů gymnázia, kteří už jako vysokoškoláci byli internováni v koncentračním táboře Sachsenhausen.”

Závěr výstavy patří vzpomínce na prvního ředitele stoletého novojičínského gymnázia Vladimíra Poláka.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000032316/dva-nove-cestne-obcany-noveho-jicina-spojuje-gymnazium