Vůně perníkového těsta se linula Návštěvnickým centrem celou jednu prosincovou sobotu. Pekařská dílna s mistrem Štramberských uší Ladislavem Hezkým se tu v tomto adventním čase otevírá pravidelně už léta, a to v rámci akce Historické perly pod Beskydami.
Hana Rolná, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Máme každoročně adventní procházky městem vždy s pečením s panem Hezkým ze Štramberka.”
Ladislav Hezký je právě jeden z mála pekařů, který může vyrábět opravdové Štramberské uši, ochrannou známku na ně vlastní město Štramberk.
Ladislav Hezký, pekař: “Každoročně hrozně rád jezdím na toto pečení perníčků, je to milá akce z toho důvodu, že lidé tu nasají advent a mohou si ty perníčky napéct sami. Tvary pečeme takové ty standardní, od rybiček, přes stromečky, prasátka, ale také to, si ti lidé donesou, protože oni už za ty roky, že si donesou svá vykrajovátka, krabičku a řekl bych, že se na mne dobře připravují.”
Zpracovat tu lidé mohli během dne zhruba 15 kilogramů připraveného těsta.
Ladislav Hezký, pekař: “Těsto je prakticky to samé, jaké používáme na naše Štramberské uši. Takže je to tuhé perníkové těsto, kde patří med. Záleží na chuti na každém, jak si to udělá. My, protože jsme zaměřeni na Štramberské uši, tak to děláme poměrně tenké, nicméně na ty perníčky to může být i mírně hrubší.”
Ladislav Hezký, pekař: “Co mě překvapilo: Překvapili mě tady lidé, kteří mi každoročně zahrají, třeba na klavír, moji oblíbenou písničku Na Pankráci. A letos ji podali originálně, zazpívali mi ji v úpravě na Štramberk a na naši cukrárnu.”
Hana Rolná, Návštěvnické centrum Nový Jičín: “Lidé z Nového Jičína a okolí už jsou na něj velice zvyklí a dá se říci, že si ho už i vyžadují, Je o to velký zájem."
Novojičínské perníčky s vůní Štramberských uší si tak lidé budou moci určitě upéci zase i za rok.