Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Za teplo letos zaplatí v Novém Jičíně o 73 procent více

Nový Jičín |

V Novém Jičíně v letošním roce zdražilo teplo o 73 procent. Společnost Veolia, která provozuje tepelné hospodářství města, zvýšila cenu na 1220 korun za gigajoule.

Cenu tepla na rok 2023 oznámila novojičínské radnici společnost Veolia, která je zde dlouhodobým provozovatel tepelného hospodářství města, oficiálně na konci prosince. Cena tu stoupla o 73 procent.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V loňském roce byla cena za gigajoule 705 korun včetně daně. Nově, tedy od 1. ledna 2023, je zhruba 1220 korun.”

Takovou cenu teď budou platit lidé, kteří jsou napojeni na centrální zdroj vytápění, a město za své objekty.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Co se týče porovnání s městy našeho typu, je Nový Jičín v tom lepším průměru. Tady ale musím zdůraznit, že každá obec nebo město má svá specifika. Nelze se například porovnávat s městy, kde jsou zdrojem tepla spalovny komunálního odpadu.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Město jako jednu z priorit i v minulém volebním období mělo právě investice do tepelného hospodářství. Jedeme na základě strategického plánu, který byl na posledním jednání zastupitelstva aktualizován až do roku 2026, a nebýt těchto investic, které v minulých letech byly provedeny, tak ta cena tepla je daleko vyšší již v minulých letech.”

Do modernizace a oprav kotelen vložilo město od roku 2019 62 milionů korun. Také v rozpočtu na letošní rok jsou peníze na tyto investice vyčleněny, včetně rekonstrukce teplovodu v části Loučka.

Město se také více začíná obracet k alternativním zdrojům, letos vybuduje fotovoltaickou elektrárnu na objektu technických služeb na ulici Suvorovova. Spolu s Veolií plánuje větší využití kotelny na Anenské, které je na dřevní štěpku.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Společnost Veolie jako provozovatel plánuje vybudování teplovodu tak, aby tato kotelna zásobovala i sídliště v Loučce, protože bylo identifikováno, že kotelna nejede v tuto chvíli na plný výkon, takže je tam potenciál zásobovat tímto způsobem další obyvatele.”

Smlouvu se stávajícím provozovatele tepelného hospodářství, společností Veolia, má město od roku 2006. Je de facto na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V prvních zhruba osmi letech tato společnost investovala zhruba 50 milionů korun do modernizace a obnovy tepelného hospodářství. Tato částka je každoročně odepisována, čili je nějaká aktuální zůstatková hodnota a v okamžiku, kdy by smlouva byla ukončena, tak město by tuto zůstatkovou hodnotu muselo vyplatit.” 
  Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Co se týče provozovatele tepelného hospodářství Nového Jičína tak neuvažujeme prozatím o změně této firmy, tento závazek je ze strany města dlouhodobý a v dnešní době je naopak velký problém zkušeného provozovatele tohoto hospodářství vůbec sehnat.”
Nahlásit chybu


K tématu

Vítěze návrhu sportovní haly v Novém Jičíně vybrala porota jednoznačně

30. června 2023 9:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín zveřejnil podobu budoucí víceúčelové sportovní haly. Vítězný návrh vzešel z architektonické soutěže. Zaujal nejen vnějším provedením, ale i ekonomičností provozu.

Nový Jičín mění na parkoviště další místa mezi domy, vznikají tu nová nebo legalizovaná stání

18. července 2023 11:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letní stavební ruch v Novém Jičíně se týká i parkování. Nová parkovací místa vznikají ve čtyřech lokalitách. Zhruba z poloviny ovšem dochází k úpravám ploch, na kterých i dosud auta parkovala, ale nešlo o legální stání.

Ideální je, získat na každou etapu revitalizace sídliště Nerudova dotaci

1. srpna 2023 8:41 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Sídliště Nerudova promění svou tvář během šesti etap revitalizace, nyní začala ta první. Další dvě jsou ve fázi projektování. Město se na každou z nich bude snažit získat státní dotaci.


Nenechávejte v autech nic cenného. Zloděj během pár dní vykradl 16 vozidel v Ostravě

Dnes máme dobrou zprávu pro majitele vozidel. Ostravským policistům se podařilo zadržet zloděje, který během pár dní vykradl 16 aut. Zároveň je to ale pro řidiče výstraha, aby nenechávali v autech nic cenného, protože právě viditelné věci pachatele přilákaly.

Bourá se první mostek v Novém Jičíně, špatně jsou na tom i další

Lávka Za Potokem v novojičínské části Loučka, vedoucí přes Grasmanku, musela být demolována. Nahradí ji tu nová. Důvodem byl špatný technického stav, který se ovšem týká více mostních objektů na území města.

V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

Včera 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Dnes 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.

ADRA v Havířově uspořádala charitativní běh na podporu dobrovolnictví i pomoc hendikepovanému Honzovi

ADRA v Havířově uspořádala třetí ročník charitativního běhu na podporu dobrovolnictví. Výtěžek poputuje i na pomoc hendikepovanému mladíkovi. Akce se zúčastnili lidé s batolaty i senioři ve vysokém věku.


Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 15:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Slezskoostravské Bazaly hostily trenérskou konferenci, přednášel i trenér španělského FC Sevilla

Na Bazalech proběhla další trenérská konference – ojedinělá akce určená jak trenérům, tak i fotbalovým nadšencům. Své zkušenosti zde letos předávali jak reprezentační trenéři, tak i šéftrenér mládeže FC Sevilla, José Ramón Collado.

Dvojici zlodějů policisté zadrželi krátce po vloupání v Havířově

Dnes 7:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na podezřelou dvojici vynášející věci z areálu firmy byli přes linku 158 upozorněni policisté z obvodního oddělení v Havířově-Šumbarku. O chvíli později už byli pachatelé zadrženi.

Moravskoslezští záchranáři jsou nejlepší z celé země. V soutěži Resusci cup nenašli přemožitele

15.5. si připomínáme Den linky 155, která patří zdravotnické záchranné službě. V našem regionu zvednou operátoři přes tisícovku tísňových volání každý den. Dobrou zprávou je že záchranáři z MS kraji jsou nejlepší z celé země, což potvrdili vítězstvím na soutěži Resusci cup 2024.

Malí fotbalisté si užili největší školní republikový turnaj

Také školáci ze Studénky se zapojili do celorepublikového žákovského fotbalového turnaje. Letos se koná jeho 25. ročník. Své síly poměřily děti ze základních škol Butovická, Sjednocení a z Jistebníku.

Floristická soutěž v Novém Jičíně měla jasnou favoritku, už loňská vítězka je teď na mistrovství republiky

Na půdě novojičínské Základní školy Komenského 66 se konalo okresní kolo floristické soutěže, pořádané Českým zahrádkářským svazem. V aranžování květin tu soupeřila děvčata ze sedmých tříd.

Květinový swap zahájil ve Studénce měsíc rodiny

Květen měsíc rodiny zahájili v rodinném centru Květinovým swapem. Lidé si tu mohli vyměňovat sazeničky ze svých zahrádek a vyslechnout rady, jak na dokonalé balkonové truhlíky.

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty

14. května 2024 10:50 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka zažila velkou barevnou sportovní párty. V areálu městského koupaliště se konal festival Rainbow run. Běžecké závody doprovodil zábavný program plný pohybu a her.

Skatepark Novému Jičínu chyběl, teď už je plný dětí a mládeže

Skatepark v Novém Jičíně byl stavebně dokončen loni v listopadu, na slavnostní otevření si počkal na příznivé podmínky teď do května. Sportoviště je volně přístupné, součástí je i bikepark.

Hořely kontejnery, někdo je v noci zapálil úmyslně

13. května 2024 15:49 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Městem se potuloval žhář, který zapálil kontejnery na tříděný odpad. Stalo se tak na ulicích Jiráskova a Slovanská. Incident šetří policie.

Za teplo letos zaplatí v Novém Jičíně o 73 procent více
Vydáno 9. ledna 2023 11:10, Nový Jičín, Petra Dorazilová
V Novém Jičíně v letošním roce zdražilo teplo o 73 procent. Společnost Veolia, která provozuje tepelné hospodářství města, zvýšila cenu na 1220 korun za gigajoule.

Cenu tepla na rok 2023 oznámila novojičínské radnici společnost Veolia, která je zde dlouhodobým provozovatel tepelného hospodářství města, oficiálně na konci prosince. Cena tu stoupla o 73 procent.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V loňském roce byla cena za gigajoule 705 korun včetně daně. Nově, tedy od 1. ledna 2023, je zhruba 1220 korun.”

Takovou cenu teď budou platit lidé, kteří jsou napojeni na centrální zdroj vytápění, a město za své objekty.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Co se týče porovnání s městy našeho typu, je Nový Jičín v tom lepším průměru. Tady ale musím zdůraznit, že každá obec nebo město má svá specifika. Nelze se například porovnávat s městy, kde jsou zdrojem tepla spalovny komunálního odpadu.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Město jako jednu z priorit i v minulém volebním období mělo právě investice do tepelného hospodářství. Jedeme na základě strategického plánu, který byl na posledním jednání zastupitelstva aktualizován až do roku 2026, a nebýt těchto investic, které v minulých letech byly provedeny, tak ta cena tepla je daleko vyšší již v minulých letech.”

Do modernizace a oprav kotelen vložilo město od roku 2019 62 milionů korun. Také v rozpočtu na letošní rok jsou peníze na tyto investice vyčleněny, včetně rekonstrukce teplovodu v části Loučka.

Město se také více začíná obracet k alternativním zdrojům, letos vybuduje fotovoltaickou elektrárnu na objektu technických služeb na ulici Suvorovova. Spolu s Veolií plánuje větší využití kotelny na Anenské, které je na dřevní štěpku.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Společnost Veolie jako provozovatel plánuje vybudování teplovodu tak, aby tato kotelna zásobovala i sídliště v Loučce, protože bylo identifikováno, že kotelna nejede v tuto chvíli na plný výkon, takže je tam potenciál zásobovat tímto způsobem další obyvatele.”

Smlouvu se stávajícím provozovatele tepelného hospodářství, společností Veolia, má město od roku 2006. Je de facto na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V prvních zhruba osmi letech tato společnost investovala zhruba 50 milionů korun do modernizace a obnovy tepelného hospodářství. Tato částka je každoročně odepisována, čili je nějaká aktuální zůstatková hodnota a v okamžiku, kdy by smlouva byla ukončena, tak město by tuto zůstatkovou hodnotu muselo vyplatit.” 
  Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Co se týče provozovatele tepelného hospodářství Nového Jičína tak neuvažujeme prozatím o změně této firmy, tento závazek je ze strany města dlouhodobý a v dnešní době je naopak velký problém zkušeného provozovatele tohoto hospodářství vůbec sehnat.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000035147/za-teplo-letos-zaplati-v-novem-jicine-o-73-procent-vice