Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rekonstrukce, která začne v září, zachová bazénu jeho plavecký rozměr

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Rekonstrukce padesát let starého venkovního bazénu bude největší investiční akcí města letošního roku. Začne v září, následující letní sezonu zůstane koupaliště zavřené

Vykachlíkovaná padesátimetrová vana vypadá zhruba stále stejně jako při otevření před padesáti lety - nedotkly se jí žádné viditelné stavební úpravy, pouze zub času. Za dva měsíce se koupaliště začne ještě standardně připravovat na letní sezonu tak, aby mohlo být 1. června otevřeno veřejnosti. Po jejím skončení začne rok a půl trvající rekonstrukce areálu.

Pavel Kelar, ředitel bazénu v Novém Jičíně: “Já doufám, že se povede to, co se teď intenzivně dlouhodobě připravuje, je připraven projekt rekonstrukce bazénu, celá vlastně bazénová vana by měla přijít do nerezu, měl by tady přibýt větší dvouúrovňový dětský bazén, dvě větší vířivky, které bychom chtěli provozovat i v průběhu roku, a vlastně to, co tam za námi stojí, je tobogán, který byl uveden do provozu v roce 2000. To znamená, že už je to taky letitý kousek, docela s tím máme problém ho uschopnit do toho letního provozu. To znamená, že doufám, že letos je to naposled a že 1. září, po letní sezóně, bude zahájena přestavba venkovního areálu bazénu.”

Bazén by měl být poté znovu otevřen 1. června 2026. Již neodkladných důvodů pro rekonstrukci je více, například technologická závislost provozu venkovního bazénu na vnitřním.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Dalším velkým aspektem je stavebně technický stav, kdy nám tu každý rok uniká velké množství vody do země, to musíme zjistit a opravit. A třetím důvodem je stavebně technický stav celkový, ten současný bazén je ze sedmdesátých let minulého století, každý návštěvník bazénu už musí uznat, že ten bazén musíme uvést do standardů dnešní doby.”

Na tento projekt je v rozpočtu města připravena částka v rozmezí 50 až 60 milionů korun.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Těch stavebních objektů které, budou předmětem této realizace, je vícero. To hlavní je rekonstrukce bazénové vany, která by nově měla být nerezová, dále bude demontován stávající tobogán, bude instalován nový, který bude mít celkovou délku 71 metrů. Dále budou rekonstruovány technologie tak, aby umožnily provoz tohoto zařízení venkovního bazénu samostatně, čili nezávislé na vnitřní bazénu. Dále bude vytvořeno brouzdaliště pro děti a dvě nové vířivky. Součástí toho budu samozřejmě sadové úpravy a taktéž osvětlení tohoto areálu.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Další dobrou zprávou pro uživatele bazénu je to, že bazén zůstane jako plavecký, takže se nebude měnit jeho rozměr. A další výhodou nového bazénu bude i bezpečnost. Budou zde vystaveny nové pointy pro plavčíky, ale i nový inteligentní systém, který nám bude hlídat plavce. Takže v novém novojičínským bazéně by se neměl nikdo utopit.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V tuto chvíli se dokončuje projektová dokumentace a rozpočet stavby. My vlastně navazujeme na stavební povolení, které bylo vydáno již v roce 2017, takže jdeme formou změny stavbu před dokončením. Předpokládáme, že na dubnové schůzi rady by mohla být veřejná zakázka na zhotovitele vyhlášená tak, aby po ukončení letošní letní sezóny, čili v září, mohly začít bourací práce.”

Provozu vnitřního areálu bazénu by se stavební činnost dotknout neměla, ale i tam je potřeba počítat s údržbovými pracemi.

Pavel Kelar, ředitel bazénu v Novém Jičíně: “My samozřejmě jako každoročně musíme mít nějakou technologickou přestávku, protože i ten vnitřní bazén už má něco za sebou a musíme některé technologické věci řešit, jako třeba například uvádím, že letos budeme měnit písek v bazénových filtrech, což potřebuje nějaký čas, je to docela velký technologický zásah. Nehledě k tomu, že i vnitřní pětadvacetimetrové bazénové těleso už také něco pamatuje. Mimo jiné se v tuto chvíli připravuje projektová dokumentace na rekonstrukci, takže i letos budeme v letních měsících ten vnitřní bazén opravovat tak, abychom nějakou dobu vydrželi, než také dojde k jeho rekonstrukci.”

Nelze tedy předpokládat, že by v červenci a srpnu 2025 suploval vnitřní bazén letní koupání.

Nahlásit chybu


K tématu

Půl století starý novojičínský bazén půjde do nerezu, plavci jeho rozměr ocení

Rekonstrukce padesát let starého venkovního bazénu v Novém Jičíně bude největší investiční akcí města letošního roku. Začne v září, následující letní sezonu zůstane koupaliště zavřené.

Vítěze návrhu sportovní haly v Novém Jičíně vybrala porota jednoznačně

30. června 2023 9:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín zveřejnil podobu budoucí víceúčelové sportovní haly. Vítězný návrh vzešel z architektonické soutěže. Zaujal nejen vnějším provedením, ale i ekonomičností provozu.

Nový Jičín mění na parkoviště další místa mezi domy, vznikají tu nová nebo legalizovaná stání

18. července 2023 11:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Letní stavební ruch v Novém Jičíně se týká i parkování. Nová parkovací místa vznikají ve čtyřech lokalitách. Zhruba z poloviny ovšem dochází k úpravám ploch, na kterých i dosud auta parkovala, ale nešlo o legální stání.


Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

V Karviné zahájili sezónu v oblíbeném areálu Loděnice ve velkém stylu

Karvinská Iniciativa Dokořán otevřela letošní sezónu na Lodičkách. Každý víkend se nyní v oblíbeném volnočasovém areálu uskuteční akce různého druhu pro veřejnost.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Výjevy z planety W zahájily výstavní sezonu na Baště

Kamenná bašta, tedy sídlo klubu rodáků, zahájila novou výstavní sezonu. V té si klade za cíl představit veřejnosti také mladé začínající výtvarné umělce. Prvním z nich je Novojičíňák Václav Nezval.

Romové slavili svůj mezinárodní svátek v zahradě knihovny

K oslavám Mezinárodního dne Romů se pravidelně připojují i ti Novojičínští. Letos uspořádali kulturně-společenské odpoledne v zahradě knihovny.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

Fyzičky na zkoušku lákaly muže i ženy, v policejním fitness bylo plno

Novojičínská policie umožnila zájemcům absolvovat fyzické prověrky na zkoušku. Otestovat svou zdatnosti se tu rozhodlo více než pětadvacet lidí, muži i ženy.

Stavební parcely Pod Skalkou budou na podzim hotovy

Na pozemcích Pod Skalkou pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Rekonstrukce, která začne v září, zachová bazénu jeho plavecký rozměr
Vydáno 4. března 2024 7:27, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Rekonstrukce padesát let starého venkovního bazénu bude největší investiční akcí města letošního roku. Začne v září, následující letní sezonu zůstane koupaliště zavřené

Vykachlíkovaná padesátimetrová vana vypadá zhruba stále stejně jako při otevření před padesáti lety - nedotkly se jí žádné viditelné stavební úpravy, pouze zub času. Za dva měsíce se koupaliště začne ještě standardně připravovat na letní sezonu tak, aby mohlo být 1. června otevřeno veřejnosti. Po jejím skončení začne rok a půl trvající rekonstrukce areálu.

Pavel Kelar, ředitel bazénu v Novém Jičíně: “Já doufám, že se povede to, co se teď intenzivně dlouhodobě připravuje, je připraven projekt rekonstrukce bazénu, celá vlastně bazénová vana by měla přijít do nerezu, měl by tady přibýt větší dvouúrovňový dětský bazén, dvě větší vířivky, které bychom chtěli provozovat i v průběhu roku, a vlastně to, co tam za námi stojí, je tobogán, který byl uveden do provozu v roce 2000. To znamená, že už je to taky letitý kousek, docela s tím máme problém ho uschopnit do toho letního provozu. To znamená, že doufám, že letos je to naposled a že 1. září, po letní sezóně, bude zahájena přestavba venkovního areálu bazénu.”

Bazén by měl být poté znovu otevřen 1. června 2026. Již neodkladných důvodů pro rekonstrukci je více, například technologická závislost provozu venkovního bazénu na vnitřním.

Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Dalším velkým aspektem je stavebně technický stav, kdy nám tu každý rok uniká velké množství vody do země, to musíme zjistit a opravit. A třetím důvodem je stavebně technický stav celkový, ten současný bazén je ze sedmdesátých let minulého století, každý návštěvník bazénu už musí uznat, že ten bazén musíme uvést do standardů dnešní doby.”

Na tento projekt je v rozpočtu města připravena částka v rozmezí 50 až 60 milionů korun.

Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “Těch stavebních objektů které, budou předmětem této realizace, je vícero. To hlavní je rekonstrukce bazénové vany, která by nově měla být nerezová, dále bude demontován stávající tobogán, bude instalován nový, který bude mít celkovou délku 71 metrů. Dále budou rekonstruovány technologie tak, aby umožnily provoz tohoto zařízení venkovního bazénu samostatně, čili nezávislé na vnitřní bazénu. Dále bude vytvořeno brouzdaliště pro děti a dvě nové vířivky. Součástí toho budu samozřejmě sadové úpravy a taktéž osvětlení tohoto areálu.”
Stanislav Kopecký (ANO), starosta Nového Jičína: “Další dobrou zprávou pro uživatele bazénu je to, že bazén zůstane jako plavecký, takže se nebude měnit jeho rozměr. A další výhodou nového bazénu bude i bezpečnost. Budou zde vystaveny nové pointy pro plavčíky, ale i nový inteligentní systém, který nám bude hlídat plavce. Takže v novém novojičínským bazéně by se neměl nikdo utopit.”
Václav Dobrozemský (ODS), 2. místostarosta Nového Jičína: “V tuto chvíli se dokončuje projektová dokumentace a rozpočet stavby. My vlastně navazujeme na stavební povolení, které bylo vydáno již v roce 2017, takže jdeme formou změny stavbu před dokončením. Předpokládáme, že na dubnové schůzi rady by mohla být veřejná zakázka na zhotovitele vyhlášená tak, aby po ukončení letošní letní sezóny, čili v září, mohly začít bourací práce.”

Provozu vnitřního areálu bazénu by se stavební činnost dotknout neměla, ale i tam je potřeba počítat s údržbovými pracemi.

Pavel Kelar, ředitel bazénu v Novém Jičíně: “My samozřejmě jako každoročně musíme mít nějakou technologickou přestávku, protože i ten vnitřní bazén už má něco za sebou a musíme některé technologické věci řešit, jako třeba například uvádím, že letos budeme měnit písek v bazénových filtrech, což potřebuje nějaký čas, je to docela velký technologický zásah. Nehledě k tomu, že i vnitřní pětadvacetimetrové bazénové těleso už také něco pamatuje. Mimo jiné se v tuto chvíli připravuje projektová dokumentace na rekonstrukci, takže i letos budeme v letních měsících ten vnitřní bazén opravovat tak, abychom nějakou dobu vydrželi, než také dojde k jeho rekonstrukci.”

Nelze tedy předpokládat, že by v červenci a srpnu 2025 suploval vnitřní bazén letní koupání.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000041798/rekonstrukce-ktera-zacne-v-zari-zachova-bazenu-jeho-plavecky-rozmer