Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Systém door to door vyzkouší v Bludovicích a Straníku, lidé mohou žádat o odpadní nádoby

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Město se rozhodlo zavést sběr tříděných odpadů přímo od domu, tzv. door to door systém. Týkat se bude místních částí. Jako první si mohou o kontejnery na plast a kovy požádat obyvatelé Bludovic a Straníku.

V areálu technických služeb už je připraveno 300 nových kontejnerů o objemu 240 litrů na plasty a kovy. Určeny jsou pro obyvatele Bludovic a Straníku. Právě v těchto místních částech bude jako první zaveden systém třídění door to door, tedy přímo od rodinných domů.

Eva Bártková, vedoucí Odboru životního prostředí, Nový Jičín: “My bychom chtěli separaci přiblížit občanům a zpříjemnit jim tu práci. Takže jsme se rozhodli, že pro místní části zvolíme systém door to door. Což znamená, že lidé dostanou, pokud budou mít o to zájem, popelnici na tříděný odpad, začínáme plastem, který se kombinuje i s kovovými obaly.”

Obyvatelé Bludovic a Straníku mohou žádosti o odpadní nádobu podávat od 25. března, a to na odboru životního prostředí nebo prostřednictvím e-podatelny. Nádoby budou užívat zdarma.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Během jara se tyto popelnice budou do místních částí navážet a od začátku července počítám s tím, že by se začaly kovy a plasty svážet. Momentálně jich je 300 kusů. Díky dlouhodobé smlouvě, kterou máte s dodavatelskou společností, tak se je technickým službám podařilo získat za výhodnou cenu 600 korun za kus, jinak stojí i 1 300 korun. Takže nějaký náklad na úvod to je, ale zase počítáme s tím, že tento systém by nám měl do budoucna ušetřit. Protože jakmile se rozšíří tyto popelnice na tříděný odpad, tak počítáme s tím, že by se snížilo množství směsného komunálního odpadu, a tím pádem bude možné ty svozy dělat méně často, například místo jednou za týden jednou za 14 dní. Čímž jednak budeme šetřit finance, ale taky přispějeme ke kvalitním životnímu prostředí a také se budeme snažit tímto naplňovat ten slib, což je snížit množství směsného odpadu, které město produkuje.”
Eva Bártková, vedoucí Odboru životního prostředí, Nový Jičín: “Je třeba stále posilovat ty možnosti separace, protože zákon nám ukládá, že máme dosáhnout jakési ho separačního cíle. Tím separačním cílem je minimálně 60 procent vytříděného odpadu v roce 2025. My jsme v roce 2022 dosáhli asi 36 procent. Velmi jsme usilovali různými prostředky, abychom měli více toho vytříděného odpadu o rok později. To znamená, už máme čísla za rok 2023, zvýšilo se to asi o 11 procent, což považuji za velmi dobrý výsledek, ale tomu 60 procentnímu cíli se stále teprve blížíme. Takže děláme, co umíme a snažíme se i motivovat lidi k tomu, aby nám s tím pomohli.”

V místních částech dosud probíhá takzvaný pytlový sběr plastů. Také jsou zde kontejnerová hnízda s velkými nádobami na separaci i dalších komodit, například v Bludovicích je devět těchto stání, ve Straníku pět.

Petr Slotík, vedoucí úseku odpadového hospodářství TSM: “Svoz těchto komodit provádíme v pondělí a ve čtvrtek. V budoucnu, asi od toho 1. července, se připravuje rozmístění 240 litrových popelnic k jednotlivým stavením, a tam by se potom případně svoz velkých 1 100 litrových kontejnerů snížil, nebo respektive by se upravil tak, aby to bylo výhodné. Je možné s vozidlem, které pojede vysypávat tyto 240 litrové popelnice, tak může při tom přibrat jedenácti stovkové kontejnery. To znamená, že by tam byl jeden svoz v jeden den, kdy by se mohlo všechno posbírat.”

Pro zavedení systému door to door byly Bludovice a Straník zvoleny jako první proto, že jsou to menší místní části a jsou po cestě. Postupně se přidají i Žilina, Loučka a Kojetín, případně některé lokality města s rodinnými domy.



Nahlásit chybu


K tématu

Nový Jičín zavádí door to door v prvních dvou místních částech

Nový Jičín se rozhodl zavést sběr tříděných odpadů přímo od domu, tzv. door to door systém. Týkat se bude místních částí. Jako první si mohou o kontejnery na plast a kovy požádat obyvatelé Bludovic a Straníku.

Den vítězství a osvobození města připomnělo pietní setkání, následovat bude výstava a branný den

5. května 2023 12:07 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín si připomněl Den vítězství a památný den osvobození města. Pietní akt se uskutečnil u Památníku obětem válek na městském hřbitově.

Příprava regenerace novojičínského sídliště Nerudova pokračovala další “obhajobou”

10. května 2023 10:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Projekt regenerace novojičínského sídliště Nerudova připravuje radnice tři roky. K jeho realizaci se teď mohli vyjádřit lidé na dalším už čtvrtém veřejném projednání. V červnu konečně začne úprava této lokality první etapou.


V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

BEZ KOMENTÁŘE: Den země na Jarošově statku ve Studénce

I přes silný déšť se akce na Jarošově statku ve Studénce nezrušila. Zájemci si vyposlechli historii pečování o zdejěí koně a další zvířata. Pojďme se společně na akci podívat.

Den Země na Jarošově statku pokazil déšť, podobnou akci tu připraví i v květnu

26. dubna 2024 16:17 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku. Původně plánovaný program pro veřejnost ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Poslední novojičínská lokalita pro stavbu domků hledá jména ulic

Pod Skalkou v Novém Jičíně pokračuje příprava infrastruktury pro 23 stavebních parcel. Současně tu vznikají dvě nové ulice, pro které radnice hledá jména. Podle územního plánu je to poslední lokalita ve městě, kde je možné rodinné domy stavět.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

25. dubna 2024 11:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Den Země smáčel déšť, Jarošův statek ve Studénce akci zopakuje

Ekologický svátek, Den Země, připomněli také na Jarošově statku ve Studénce. Původně plánovaný program ovšem nabouralo nepříznivé počasí, proto jej tu v plné pestrosti zopakují ještě v květnu.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Systém door to door vyzkouší v Bludovicích a Straníku, lidé mohou žádat o odpadní nádoby
Vydáno 25. března 2024 10:20, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Město se rozhodlo zavést sběr tříděných odpadů přímo od domu, tzv. door to door systém. Týkat se bude místních částí. Jako první si mohou o kontejnery na plast a kovy požádat obyvatelé Bludovic a Straníku.

V areálu technických služeb už je připraveno 300 nových kontejnerů o objemu 240 litrů na plasty a kovy. Určeny jsou pro obyvatele Bludovic a Straníku. Právě v těchto místních částech bude jako první zaveden systém třídění door to door, tedy přímo od rodinných domů.

Eva Bártková, vedoucí Odboru životního prostředí, Nový Jičín: “My bychom chtěli separaci přiblížit občanům a zpříjemnit jim tu práci. Takže jsme se rozhodli, že pro místní části zvolíme systém door to door. Což znamená, že lidé dostanou, pokud budou mít o to zájem, popelnici na tříděný odpad, začínáme plastem, který se kombinuje i s kovovými obaly.”

Obyvatelé Bludovic a Straníku mohou žádosti o odpadní nádobu podávat od 25. března, a to na odboru životního prostředí nebo prostřednictvím e-podatelny. Nádoby budou užívat zdarma.

Ondřej Syrovátka (ZELENÍ), 1. místostarosta Nového Jičína: “Během jara se tyto popelnice budou do místních částí navážet a od začátku července počítám s tím, že by se začaly kovy a plasty svážet. Momentálně jich je 300 kusů. Díky dlouhodobé smlouvě, kterou máte s dodavatelskou společností, tak se je technickým službám podařilo získat za výhodnou cenu 600 korun za kus, jinak stojí i 1 300 korun. Takže nějaký náklad na úvod to je, ale zase počítáme s tím, že tento systém by nám měl do budoucna ušetřit. Protože jakmile se rozšíří tyto popelnice na tříděný odpad, tak počítáme s tím, že by se snížilo množství směsného komunálního odpadu, a tím pádem bude možné ty svozy dělat méně často, například místo jednou za týden jednou za 14 dní. Čímž jednak budeme šetřit finance, ale taky přispějeme ke kvalitním životnímu prostředí a také se budeme snažit tímto naplňovat ten slib, což je snížit množství směsného odpadu, které město produkuje.”
Eva Bártková, vedoucí Odboru životního prostředí, Nový Jičín: “Je třeba stále posilovat ty možnosti separace, protože zákon nám ukládá, že máme dosáhnout jakési ho separačního cíle. Tím separačním cílem je minimálně 60 procent vytříděného odpadu v roce 2025. My jsme v roce 2022 dosáhli asi 36 procent. Velmi jsme usilovali různými prostředky, abychom měli více toho vytříděného odpadu o rok později. To znamená, už máme čísla za rok 2023, zvýšilo se to asi o 11 procent, což považuji za velmi dobrý výsledek, ale tomu 60 procentnímu cíli se stále teprve blížíme. Takže děláme, co umíme a snažíme se i motivovat lidi k tomu, aby nám s tím pomohli.”

V místních částech dosud probíhá takzvaný pytlový sběr plastů. Také jsou zde kontejnerová hnízda s velkými nádobami na separaci i dalších komodit, například v Bludovicích je devět těchto stání, ve Straníku pět.

Petr Slotík, vedoucí úseku odpadového hospodářství TSM: “Svoz těchto komodit provádíme v pondělí a ve čtvrtek. V budoucnu, asi od toho 1. července, se připravuje rozmístění 240 litrových popelnic k jednotlivým stavením, a tam by se potom případně svoz velkých 1 100 litrových kontejnerů snížil, nebo respektive by se upravil tak, aby to bylo výhodné. Je možné s vozidlem, které pojede vysypávat tyto 240 litrové popelnice, tak může při tom přibrat jedenácti stovkové kontejnery. To znamená, že by tam byl jeden svoz v jeden den, kdy by se mohlo všechno posbírat.”

Pro zavedení systému door to door byly Bludovice a Straník zvoleny jako první proto, že jsou to menší místní části a jsou po cestě. Postupně se přidají i Žilina, Loučka a Kojetín, případně některé lokality města s rodinnými domy.



Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000042199/system-door-to-door-vyzkousi-v-bludovicich-a-straniku-lide-mohou-zadat-o-odpadni-nadoby