Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Rukama restaurátorů prochází další pětice čestných hrobů, je mezi nimi i kulturní památka

Nový Jičín |  | Novojičínský expres

Začala druhá etapa sanace čestných hrobů na místním hřbitově. Restaurátorská firma obnoví náhrobky rodin, které v minulosti významně zasáhly do rozvoje města. Mnohé z hrobů jsou zdařilými uměleckými díly.

Statut čestný hrob byl v roce 2018 udělen rozhodnutím zastupitelstva 18 hrobům nebo hrobovým skupinám. Stalo se tak z iniciativy Klubu rodáků a přátel města a komise pro péči o památky. Město se tímto zavázalo pečovat o místa odpočinku významných osobností, jejichž současné rodiny již ztratily na Nový Jičín vazby. V roce 2020 bylo opraveno prvních pět hrobů, v dubnu započaly restaurátorské práce na další pětici.

Václav Nezval, odbor rozvoje a investic, MěÚ Nový Jičín: “V této etapě se jedná o čestné hroby, ať už místních továrníků, podnikatelů, komunálních politiků, a nebo tady stojíme před hrobem významného malíře Hugo Baara, který měl nadregionální význam.”
Tomáš Skalík, restaurátor: “Tady u Hugo Baara jsme provedli kompletní restaurování, očistili jsme kameny, vyinjektovali jsme praskliny, zpevnili jsme ten materiál holoubkově, dále jsme vytmelili chybějící detaily, prostě některé defekty kamene, které odpadly, a v současnosti už pracujeme na retuších, kdy zvýrazňujeme znovu nápisy, sjednocujeme trošku charakter těch tmelů s tím originálním kamenem, aby to působilo celistvě, a bude ještě následovat finální povrchová úprava, vlastně ochranná vrstva hydrofobizace proti nasákání vodou. Tady třeba vidíte nápis, kde jsou zmíněni autoři té hrobky architekt Hugo Blum a akademický sochař Leopold Hohl.”

Secesní náhrobek Hugo Baara z roku 1912 vytvořený Leopoldem Hohlem je i kulturní památkou a je o něj pečováno pravidelně.

Václav Nezval, odbor rozvoje a investic, MěÚ Nový Jičín: “Tři z pěti čestných hrobů, které se realizují v této etapě, zhotovil novojičínský sochař Leopold Hohl, který má tady na hřbitově celou řadu svých prací, a zrovna tento pomník Hugo Baara ve spolupráci s místním stavitelem Hugo Blumem, jehož čestný hrob se realizoval v té první etapě, takže takové nějaká provázanost.”

Kromě hrobu Hugo Baara je nyní v péči restaurátorů náhrobek továrníka Maxe Preisenhammera, dvojhrob knihkupce a nakladatele Reinera Hosche a průmyslníka Ferdinanda Döppera, dále také lékárníka a majitele domu u Bílého anděla Karla Stiborského a velkoobchodníka a císařského rady Carla Marcuse. Ty byly opravovány před více lety a jejich poškození je větší, ve velmi špatném stavu byla například hrobka Reinera Hosche.

Tomáš Skalík, restaurátor: “Z té letošní etapy to byla určitě nejnáročnější práce, protože polovinu hrobky jsme rozebírali, tady ještě v trávě můžete vidět horní překlad, který budeme teprve osazovat. Takže tady byla demontáž, bylo tady vyjmutí té krásné mozaiky, ta se prakticky rozpadala. Ona byla původně vložena do takového železného rámu, který už byl zkorodovaný, ta mozaika je udělaná ze čtverečků barevných skel a takových jako polodrahokamů a pozlacená je plátkovým zlatem. No a je nalepená na takové železobetonové síti, která už byla velmi zkorodovaná a prakticky se rozpadala. Takže, když jsme k té mozaice přišli, tak už odpadávaly ty kamínky a by tam velké praskliny a celý ten rámeček způsobil, že ten kámen, ten překlad té hrobky, praskl na dvou místech a rozjížděla se.”

I když tady bude zapotřebí jeřáb, technicky i stavebně náročnější byla první etapa prací před čtyřmi lety. Náklady na tuto II. etapu jsou zhruba 700 tisíc korun bez daně, většina je hrazena z městského rozpočtu.

Václav Nezval, odbor rozvoje a investic, MěÚ Nový Jičín: “Podařilo se, jako i v první etapě, získat dotaci z Česko-německého fondu budoucnosti, což je nadační spolek nebo nadační fond, a ta dotace byla ve výši 250 000 tisíc korun.”

Práce na obnově pěti vybraných náhrobků potrvají do poloviny října.

Nahlásit chybu


K tématu

Další čestné hroby v Novém Jičíně jsou v péči restaurátorů

Začala druhá etapa sanace čestných hrobů na novojičínském hřbitově. Restaurátorská firma obnoví náhrobky rodin, které v minulosti významně zasáhly do rozvoje města. Mnohé z hrobů jsou zdařilými uměleckými díly.

Chodník podél hřbitovní zdi pokryje místo asfaltu zámková dlažba

5. října 2023 9:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město každoročně vyčleňuje v rozpočtu určitou částku na plošné opravy chodníků. Na řadu postupně přicházejí ty, které jsou v nejhorším technickém stavu. Letos je to například půl kilometru dlouhý úsek podél hřbitovní zdi.

Den vítězství uctili u Pomníku obětem válek

8. května 2024 10:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Den vítězství připomněli představitelé města, legionářů a dalších organizací u Památníku obětem válek na městském hřbitově. Položením květin a zapálením svíček uctili památku padlých i těch, kteří bojovali a přežili.


Charitativní utkání osobností Opavy s REAL TOP Praha vyneslo 400 tisíc korun pro tři postižené děti

Na fotbalovém stadionu v Opavě se proti sobě utkaly osobnosti Opavy s týmem Real Top Praha. Charitativní utkání proběhlo v rámci oslav 800 let města. Výtěžek z něj byl v plné výši věnován třem zdravotně postiženým dětem.

90letý senior na elektrokoloběžce v Ostravě přehlédl tramvaj, následný střet nepřežil

V Ostravě-Porubě, poblíž křižovatky ulic Martinovická a Třebovická, se během pátečního odpoledne stala tragická dopravní nehoda. Místem projížděl na elektrokoloběžce 90letý muž. Podle policejních informací při odbočování vlevo zřejmě přehlédl souběžně jedoucí tramvaj a srazil se s ní.

Pohádkovou stezkou v lesoparku Dubina se prošly desítky karvinských dětí

Lesopark Dubina se stal poprvé v historii místem, na kterém mohly děti potkat své oblíbené pohádkové hrdiny, a to v rámci Pohádkové stezky.

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou žádat stát o výplatu mzdy a kraj o bezúročnou půjčku

Moravskoslezský kraj nabízí pomocnou ruku zaměstnancům Liberty. Zřídil bezplatnou informační linku a připravil rychlé bezúročné půjčky. Firma na sebe podala insolvenci a přestala vyplácet mzdy.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Město oslavuje své výročí kontrastními výstavami, jedna putuje, druhá je na radnici

Týden oslav výročí založení Studénky zahájily dvě výstavy. Ta první s názvem “Tři obce - jedno město” obsahuje fotografie, které připomínají zdejší historii. Ta druhá prezentuje budoucnost města očima dětí.

Porubští předškoláci prochází screeningem školní zralosti. Jde o unikátní službu v rámci ČR i Evropy

13. června 2024 19:41 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Městský obvod Ostrava-Poruba už 4. rokem organizuje pro své mateřské a základní školy screening školní zralosti. Je v tom unikání v rámci ČR i Evropy. Nikdo jiný tuto službu školám, rodičům a dětem neposkytuje.

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou hlasovat pro další lokalitu k proměně v participaci

Obyvatelé centrálního ostravského obvodu mohou vybírat další místo k proměně. Z hlasování v participativním rozpočtu Náš obvod vyjde ze čtyř lokalit jedna, která projde příští rok revitalizací.

Ministr Petr Hladík navštívil pohornickou krajinu

13. června 2024 16:41 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil Moravskoslezský kraj. Jeho cesta vedla i na Karvinsko, konkrétně k bývalému dolu Gabriela, kde díky dotaci z Fondu pro spravedlivou transformaci vznikne návštěvnické, kulturní a technologické centrum.

Mezinárodní gymnastický trojboj v Bruntále otestoval novou podlahu zdejšího sálu

Novou kapitolu svých dějin nakousla bruntálská sportovní gymnastika TJ Praděd. V loňském roce se městu podařilo prosadit Zafinancovat novou pružnou podlahu, která splňuje podmínky pro mezinárodní závody. A právě ty si bruntálské gymnastky poprvé vyzkoušely.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Výročí Studénky provázejí dvě rozdílné výstavy, historie a budoucnost

Týden oslav 65. výročí založení Studénky zahájily dvě výstavy. Ta první s názvem “Tři obce - jedno město” obsahuje fotografie, které připomínají zdejší historii. Ta druhá prezentuje budoucnost města očima dětí.

Žerotínský zámek odkrývá poklady země, Novojičínsko je na ně bohaté

13. června 2024 11:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Pod střechou Žerotínského zámku jsou k vidění Poklady země. To je název nové výstavy, která představuje zemské suroviny a jejich dobývání na Novojičínsku. Pojata je zážitkově a potrvá do listopadu.

Nový Jičín schválil finanční podporu klubům, spolkům a sociálním organizacím na rok 2025

Jedním z nosných témat červnové schůze novojičínských zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Pokoje zámku Nová Horka provoněly stovky květin, dominují omamné lilie

12. června 2024 17:28 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

V zámku Nová Horka vypukla Květománie. Pokoje zdobí aranžmá známého floristy Slávka Rabušice. Ne náhodu v nich dominují lilie - symbolizují totiž šlechtický rod, který zámek vlastnil.

Absolventi výtvarného oboru vystavují své závěrečné práce na baště

12. června 2024 14:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Výstavní prostory na baště představují absolventské práce žáků výtvarného oboru základní umělecké školy. Sešlo se tu dvacet autorů, mnoho různých technik a témata, kterým dominuje příroda.

Rukama restaurátorů prochází další pětice čestných hrobů, je mezi nimi i kulturní památka
Vydáno 22. května 2024 15:46, Nový Jičín, Petra Dorazilová
Začala druhá etapa sanace čestných hrobů na místním hřbitově. Restaurátorská firma obnoví náhrobky rodin, které v minulosti významně zasáhly do rozvoje města. Mnohé z hrobů jsou zdařilými uměleckými díly.

Statut čestný hrob byl v roce 2018 udělen rozhodnutím zastupitelstva 18 hrobům nebo hrobovým skupinám. Stalo se tak z iniciativy Klubu rodáků a přátel města a komise pro péči o památky. Město se tímto zavázalo pečovat o místa odpočinku významných osobností, jejichž současné rodiny již ztratily na Nový Jičín vazby. V roce 2020 bylo opraveno prvních pět hrobů, v dubnu započaly restaurátorské práce na další pětici.

Václav Nezval, odbor rozvoje a investic, MěÚ Nový Jičín: “V této etapě se jedná o čestné hroby, ať už místních továrníků, podnikatelů, komunálních politiků, a nebo tady stojíme před hrobem významného malíře Hugo Baara, který měl nadregionální význam.”
Tomáš Skalík, restaurátor: “Tady u Hugo Baara jsme provedli kompletní restaurování, očistili jsme kameny, vyinjektovali jsme praskliny, zpevnili jsme ten materiál holoubkově, dále jsme vytmelili chybějící detaily, prostě některé defekty kamene, které odpadly, a v současnosti už pracujeme na retuších, kdy zvýrazňujeme znovu nápisy, sjednocujeme trošku charakter těch tmelů s tím originálním kamenem, aby to působilo celistvě, a bude ještě následovat finální povrchová úprava, vlastně ochranná vrstva hydrofobizace proti nasákání vodou. Tady třeba vidíte nápis, kde jsou zmíněni autoři té hrobky architekt Hugo Blum a akademický sochař Leopold Hohl.”

Secesní náhrobek Hugo Baara z roku 1912 vytvořený Leopoldem Hohlem je i kulturní památkou a je o něj pečováno pravidelně.

Václav Nezval, odbor rozvoje a investic, MěÚ Nový Jičín: “Tři z pěti čestných hrobů, které se realizují v této etapě, zhotovil novojičínský sochař Leopold Hohl, který má tady na hřbitově celou řadu svých prací, a zrovna tento pomník Hugo Baara ve spolupráci s místním stavitelem Hugo Blumem, jehož čestný hrob se realizoval v té první etapě, takže takové nějaká provázanost.”

Kromě hrobu Hugo Baara je nyní v péči restaurátorů náhrobek továrníka Maxe Preisenhammera, dvojhrob knihkupce a nakladatele Reinera Hosche a průmyslníka Ferdinanda Döppera, dále také lékárníka a majitele domu u Bílého anděla Karla Stiborského a velkoobchodníka a císařského rady Carla Marcuse. Ty byly opravovány před více lety a jejich poškození je větší, ve velmi špatném stavu byla například hrobka Reinera Hosche.

Tomáš Skalík, restaurátor: “Z té letošní etapy to byla určitě nejnáročnější práce, protože polovinu hrobky jsme rozebírali, tady ještě v trávě můžete vidět horní překlad, který budeme teprve osazovat. Takže tady byla demontáž, bylo tady vyjmutí té krásné mozaiky, ta se prakticky rozpadala. Ona byla původně vložena do takového železného rámu, který už byl zkorodovaný, ta mozaika je udělaná ze čtverečků barevných skel a takových jako polodrahokamů a pozlacená je plátkovým zlatem. No a je nalepená na takové železobetonové síti, která už byla velmi zkorodovaná a prakticky se rozpadala. Takže, když jsme k té mozaice přišli, tak už odpadávaly ty kamínky a by tam velké praskliny a celý ten rámeček způsobil, že ten kámen, ten překlad té hrobky, praskl na dvou místech a rozjížděla se.”

I když tady bude zapotřebí jeřáb, technicky i stavebně náročnější byla první etapa prací před čtyřmi lety. Náklady na tuto II. etapu jsou zhruba 700 tisíc korun bez daně, většina je hrazena z městského rozpočtu.

Václav Nezval, odbor rozvoje a investic, MěÚ Nový Jičín: “Podařilo se, jako i v první etapě, získat dotaci z Česko-německého fondu budoucnosti, což je nadační spolek nebo nadační fond, a ta dotace byla ve výši 250 000 tisíc korun.”

Práce na obnově pěti vybraných náhrobků potrvají do poloviny října.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/novy-jicin/11000043173/rukama-restauratoru-prochazi-dalsi-petice-cestnych-hrobu-je-mezi-nimi-i-kulturni-pamatka