Zahradní slavnost u příležitosti Dne Země a vítání jara je tradiční akcí Základní školy Františka kardinála Tomáška. Organizována ovšem není jen pro žáky školy a rodiče, přijít může kdokoliv - lákadlem je zejména i pro drobné zahrádkáře.
Milan Stiller, ředitel ZŠ Františka kardinála Tomáška: ”Je to opravdu pro přátele a širokou veřejnost, která už si zvykla chodit pro sazeničky, které si vysazuje na svých zahrádkách, takže tuto tradici udržujeme a chceme ji každopádně zachovat. Ty přípravy jsou velice náročné, někdy už začátkem ledna začínáme chystat a sadit a je to obrovská práce, která je za námi.”
Na zahradě školy tak stála velká řada lidí právě před skleníky, žáci spolu s učiteli na tento den předpěstovali v rámci výuky více než čtyřice druhů různých sazeniček.
Amálie Sklenáková, 7. A, ZŠ Františka kardinála Tomáška: “Pěstovali jsme celer, rajčata, papriky, a to v rámci předmětu Člověk a svět práce. Každou hodinu jsem něco přesazovat nebo dělali, co bylo potřeba.”
návštěvníci akce:
“Odnáším si rajčata, celer, bazalku, dýni.”
“Naprosto se nám líbí zahradní slavnost, každý rok tady jezdíme, nakupujeme sazeničky i pro kolegyně a kamarády. Takže vždycky rádi přijedeme a vždycky nám krásně prší.”
Tematicky letos škola do Zahradní slavnosti zařadila také jedno vážnější téma - plýtvání jídlem.
Milan Stiller, ředitel ZŠ Františka kardinála Tomáška: “Takže jsem ve spolupráci s jídelnou nastavili nějaký systém kontroly toho, kolik zbytků se v jídelně vydává zpět, kolik toho žáci nesní. Toto šetření jsme dělali dva měsíce. Takže návštěvníci se mohou podívat, jak to dopadlo.”
Hostem Zahradní slavnosti byli včelaři ze spolku Poodří.
Lukáš Pitucha, předseda Včelařského spolku Poodří: “My jsme moc rádi, že nás škola pozvla. Děti mohou ochutnat med, ať už lipový nebo lesní, mohou si vytvořit svíčky, odlévané nebo motané z mezistěn. Za malou chviličku nám dorazí ještě prosklený úl se živými včelami.”
Potravin se pak dotýkaly i některé tvůrčí dílny venku i uvnitř školy, například objevování staročeské kuchyně, ochutnávky bezlepkových jídel nebo čajů z čerstvě nasušených bylinek, a také různé kvízy a hmatové a čichové poznávačky potravin. Připravena byla také výroba mýdel, potulná knihovna s nabídkou vyřazených knih a také mini kompostárna.
Milan Stiller, ředitel ZŠ Františka kardinála Tomáška: “Všichni pedagogové a další zaměstnanci školy se zasloužili o to, že ta akce je., protože nebýt jejích jejich elánu, tak bychom tu akci nemohli vůbec realizovat. takže jsem rád, že do toho jsou takhle po hlavě a spousta těch dílniček je z jejich hlavy. Takže co si vymysleli, to si teď realizují a myslím si, že je to jen ku prospěchu věci.”