Druhý ročník Studenecké koštovačky, přestože se konal na konci srpna, provázelo něco jako aprílové počasí. Déšť ale nakonec přece jen vytlačilo slunce a lidé si mohli užít nabízené gastrospeciality a připravený program pro děti i dospělé.
Radka Tomášková, vedoucí kultury SAK Studénka: “Myslím si, že lidé se mají na co těšit. Je tady spousta prodejců s různýma gastronomickýma i exotickýma pochoutkama. Mimo jiné tady máme v rámci SAKu stánek Rodinného centra, kde děti tvoří tematické upomínkové předměty. Jedná se o vařečky, které si dozdobí a my ně pájkou vypálíme ten jejich motiv, a dále si také mohou ozdobit kořenky. Jsou tu i další tvořivé dílny jako je pískování a skákací hrad. Dále tady probíhá soutěž O nejlepší studénecký koláček, a také nás čeká doprovodný program v podobě cimbálové muziky.”
Do soutěže o nejlepší místní koláček se přihlásilo devět pekařek.
Radka Tomášková, vedoucí kultury SAK Studénka: “Gastrosoutěž studénecký koláček děláme přesně v tady tomto termínu, protože Studénka má v tomto období krmáš a je velkou tradicí péct krmášovské koláčky. Koláčky byly různých příchutí, dokonce se objevily některé borůvkové, a samozřejmě klasika tvarohové, makové a mé nejoblíbenější hruškové.”
O vítězi rozhodla čtyřčlenná porota v čele se studéneckým starostou.
Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Samozřejmě vždycky náročné je koštovat něco sladkého, já tedy na sladké příliš nejsem, ale samozřejmě velmi rád, když mi to čas dovolí, se takových akcí zúčastním. Dá se říci, že všechny koláčky byly výborné, a já myslím, že je důležité, že takové akce ve Studénce jsou, je fajn, že lidé přijdou a odevzdají ty své výtvory.”
Nejlepší pekařku ocenila porota praktickým pomocníkem - kuchyňským robotem. Svůj recept na těsto si nechala jen pro sebe.
Růžena Pilchová Mackovíková, vítězka soutěže o nejlepší koláček: “Recept na koláčky je už silně tradiční, protože koláče mě naučila péct moje babička, teta, maminka, vždycky jsme pekli pouťové koláče, ať už jsem bydlela v Albrechtičkách nebo teď tady ve Studénce. Koláče se pečou z hladké mouky, čtyři vajíčka, půl litru mléka, za korunu kvasnic, dneska osmdesát gramů, dvacet deka cukru a jedno máslo.”
V rámci kuchařské show pak prozradil některé své recepty také šéfkuchař Jiří Petermann, hlavně ale na ochutnávku na místě předváděl své výtvory slané i sladké kuchyně.
Jiří Petermann, šéfkuchař: “Chystám lívance s ekvádorskou čokoládou a tvaroh s divokou vanilkou.”
Odpoledne plné různých chutí a vůní nakonec ukončill večer s cimbálovou muzikou.