Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Studénka |  | Expres Studénky

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Do letošního ročníku participativního rozpočtu Studénka obdržela sedm navržených záměrů. Po posouzení příslušnými odbory města a pracovní skupinou postoupily v březnu do hlasování čtyři projekty. Největší podporu veřejnosti získala pumptracková dráha.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Nicméně ta nakonec s ohledem na finanční náročnost, která výrazně přesahuje rozpočet, který v rámci participativního rozpočtu byl připraven, tak nakonec i po dohodě s tím zadavatelem toho návrhu bylo dohodnuto, že nebude realizován.”

Vybudovat pumptrackovou dráhu by stálo zhruba 1 milion korun, na participativní rozpočet je vyčleněno 292 tisíc. Vedení města tedy rozhodlo, že proběhne druhé kolo hlasování, ve kterém lidé rozhodnou, zda chtějí realizovat zbývající tři projekty, které se do částky vejdou, nebo peníze přesunout na příští rok a investici do participativního rozpočtu zdvojnásobit.

Olga Svobodová, vedoucí odboru školství, kultury a komunitního plánování: “Veřejnost mohla hlasovat od 15. května do 9. června, a to jak písemnou formou, tak formou elektronickou. Celkem bylo doručeno 182 hlasů.”

Druhá volba veřejnosti skončila překvapením - řešení nepřinesla.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “To hlasování skončilo 50:50. Z celkem 182 občanů, kteří se zapojili do hlasování, tak 91 bylo pro to přesunout částku na příští rok a 91 bylo pro to realizovat ty zbývající tři projekty. Tak to rozhodnutí bylo na radě města. která to na své poslední schůzi projednávala, a v podstatě i rada v tom nebyla za jedno a nakonec jsme těsně rozhodli realizovat tři projekty v letošním roce.”

A to jsou úprava prostoru u Kotvice, pořízení meteostanice v centru města a dobíjecí solární stanice pro elektrokola v blízkosti koupaliště.

Petr Brož, předkladatel projektu: “Můj projekt se jmenuje Meteostanice města Studénky. Myslím si, že lidé by mohli mít data přímo z města a ne z nějakých meteostanic, které jsou vzdálené kilometry odtud.”
Jakub Till, předkladatel projektu: “Můj projekt se jmenuje Oživení prostoru u budovy Kotvice. U té budovy jsou nevzhledné jehličnaté stromy. Ve svém projektu navrhuji odstranění těchto jehličnatých stromů a ty by měly být nahrazeny okrasnými stromy.”
Lukáš Vlk, předkladatel projektu: “Pro participativní rozpočet navrhuji solární dobíjející a servisní stanici. Tato stanice by měla sloužit cyklistům k bezplatnému dobytí elektrokol, elektrokoloběžek a také mobilních telefonů. Zároveň by součástí stanice měl být i kompresor a základní sada pro opravu kola.”

A co se týče pumptrackové dráhy, i ta by ve Studénce vzniknout mohla.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: ”Vnímáme to jako jeden z podnětů i do budoucna. Zda-li se nám to podaří dostat do rozpočtu na příští rok nebo ten další, to samozřejmě uvidíme, bude to ještě předmětem diskuzí, ale určitě tomu cestu nezavíráme. Naopak vnímáme, že zajímavý počet lidí si tohle sportoviště přeje, takže proč do toho nejít.”
Nahlásit chybu


K tématu

Lidé hlasovali 50:50, o řešení participativního rozpočtu ve Studénce rozhodli radní

15. července 2024 9:00 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

O vítězi letošního participativního rozpočtu ve Studénce rozhodovala až druhá veřejná anketa. Nakonec ale vzhledem k naprosté shodě hlasů musela definitivní verdikt vyslovit rada města

Studénka už ví, s jakou částkou bude v roce 2024 hospodařit

12. prosince 2023 11:10 | Studénka | Petra Dorazilová

Zastupitelé ve Studénce schválili rozpočet města na rok 2024. V příjmech město počítá se zhruba stejnou částkou jako letos. O případných investicích bude ještě rozhodovat v únoru příštího roku.

Zastupitelé Studénky schválili rozpočet, o investicích rozhodnou v únoru

12. prosince 2023 15:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Zastupitelé ve Studénce schválili rozpočet města na rok 2024. V příjmech město počítá se zhruba stejnou částkou jako letos. O případných investicích bude ještě rozhodovat v únoru příštího roku.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Kresby Jitky Pospíšilové vznikly v rámci sociální rehabilitace, vidět jsou v knihovně

Městská knihovna vystavuje v září obrazy a keramiku Jitky Pospíšilové. Její tvorba vznikla za podpory a spolupráce sociální rehabilitace Domova NaNovo.

BEZ KOMENTÁŘE: Tvoření tašek pro děti ve Studénce

Včera 7:51 | Studénka | Jan Plášil | Expres Studénky

SAK Studénka připravil pro děti oblíbené malování tašek.

Výstava ke slavnosti mapuje novojičínské stopy ve světě

6. září 2024 16:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Hlavní téma městské slavnosti vždy v Novém Jičíně reflektuje i výstava na Staré poště. Letos tedy po celé září patří tyto prostory úspěšným rodákům, kteří se proslavili ve světě.

Město opravilo další hroby významných rodáků, třeba malíře, továrníka nebo lékárníka z Bílého anděla

Skončila sanace dalších čestných hrobů na městském hřbitově, ve kterých odpočívají významní rodáci. Mnohé z těchto pomníků jsou i uměleckými díly, jeden z nich dokonce kulturní památkou.

Obrazy, které vystavuje novojičínská knihovna, vznikly jako prospěšný efekt sociální rehabilitace

Městská knihovna v Novém Jičíně vystavuje v září obrazy a keramiku Jitky Pospíšilové. Její tvorba na první pohled nepůsobí výjimečně, ovšem mimořádná je tím, že vznikla v rámci sociální rehabilitace Domova NaNovo.

Policie dohlížela na chodce před školou na ulici Sjednocení

6. září 2024 8:36 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Policisté po prázdninách vyrazili k přechodům pro chodce v blízkosti škol. V rámci kampaně Zebra se za tebe nerozhlédne dohlíželi na přecházení silnice například ve Studénce na ulici Sjednocení.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní
Vydáno 26. července 2024 6:29, Studénka, Petra Dorazilová
Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Do letošního ročníku participativního rozpočtu Studénka obdržela sedm navržených záměrů. Po posouzení příslušnými odbory města a pracovní skupinou postoupily v březnu do hlasování čtyři projekty. Největší podporu veřejnosti získala pumptracková dráha.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “Nicméně ta nakonec s ohledem na finanční náročnost, která výrazně přesahuje rozpočet, který v rámci participativního rozpočtu byl připraven, tak nakonec i po dohodě s tím zadavatelem toho návrhu bylo dohodnuto, že nebude realizován.”

Vybudovat pumptrackovou dráhu by stálo zhruba 1 milion korun, na participativní rozpočet je vyčleněno 292 tisíc. Vedení města tedy rozhodlo, že proběhne druhé kolo hlasování, ve kterém lidé rozhodnou, zda chtějí realizovat zbývající tři projekty, které se do částky vejdou, nebo peníze přesunout na příští rok a investici do participativního rozpočtu zdvojnásobit.

Olga Svobodová, vedoucí odboru školství, kultury a komunitního plánování: “Veřejnost mohla hlasovat od 15. května do 9. června, a to jak písemnou formou, tak formou elektronickou. Celkem bylo doručeno 182 hlasů.”

Druhá volba veřejnosti skončila překvapením - řešení nepřinesla.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: “To hlasování skončilo 50:50. Z celkem 182 občanů, kteří se zapojili do hlasování, tak 91 bylo pro to přesunout částku na příští rok a 91 bylo pro to realizovat ty zbývající tři projekty. Tak to rozhodnutí bylo na radě města. která to na své poslední schůzi projednávala, a v podstatě i rada v tom nebyla za jedno a nakonec jsme těsně rozhodli realizovat tři projekty v letošním roce.”

A to jsou úprava prostoru u Kotvice, pořízení meteostanice v centru města a dobíjecí solární stanice pro elektrokola v blízkosti koupaliště.

Petr Brož, předkladatel projektu: “Můj projekt se jmenuje Meteostanice města Studénky. Myslím si, že lidé by mohli mít data přímo z města a ne z nějakých meteostanic, které jsou vzdálené kilometry odtud.”
Jakub Till, předkladatel projektu: “Můj projekt se jmenuje Oživení prostoru u budovy Kotvice. U té budovy jsou nevzhledné jehličnaté stromy. Ve svém projektu navrhuji odstranění těchto jehličnatých stromů a ty by měly být nahrazeny okrasnými stromy.”
Lukáš Vlk, předkladatel projektu: “Pro participativní rozpočet navrhuji solární dobíjející a servisní stanici. Tato stanice by měla sloužit cyklistům k bezplatnému dobytí elektrokol, elektrokoloběžek a také mobilních telefonů. Zároveň by součástí stanice měl být i kompresor a základní sada pro opravu kola.”

A co se týče pumptrackové dráhy, i ta by ve Studénce vzniknout mohla.

Libor Slavík (STUDEŇÁCI PRO STUDÉNKU), starosta Studénky: ”Vnímáme to jako jeden z podnětů i do budoucna. Zda-li se nám to podaří dostat do rozpočtu na příští rok nebo ten další, to samozřejmě uvidíme, bude to ještě předmětem diskuzí, ale určitě tomu cestu nezavíráme. Naopak vnímáme, že zajímavý počet lidí si tohle sportoviště přeje, takže proč do toho nejít.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/studenka/11000044159/pri-shode-hlasu-urcili-viteze-letosnich-obcanskych-projektu-radni