Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Revitalizované Stříbrné jezero v Opavě prochází dodatečnými úpravami. Řasu se podařilo odstranit

Opava |

Do Česka konečně dorazily letní teploty a lidé tak plní koupaliště. V Opavě míří zejména ke Stříbrnému jezeru, které prošlo náročnou revitalizací. Ta sice skončila na konci května, k její dokonalosti ale ještě chybí dodělat několik věcí.

Sotva skončila revitalizace Stříbrného jezera, mezi pláží a kamennými bloky, se objevila řasa. Na jejím odstranění se podíleli i odborníci z Povodí Odry. A povedlo se.

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Což byl velký problém z důvodu toho, že řasy se v tomto období vyskytly. Byly mechanicky odstraněny s tím, že budeme ještě provádět úpravu pláže a čekáme na to, aby tam vyrostla tráva a bylo tam pohodlí pro návštěvníky.” Proto jsme přistoupili i k tomu, že teď budeme trávu pravidelně zalévat."
Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Došlo k dohodě o spolupráci mezi TS a dodavatelem celé stavby tím, že se střídají v zalévání trávníku. Dneska už se ten trávník začíná na mnoha místech zelenat. Nicméně prosíme lidi, aby zatím nevstupovali na ten trávník, aby nedošlo k poškození semene i nového trávníku.”

Jedním z dalších opatření, které se týkají řas, bude i ořez a případné kácení stromů, které do jezera zasahují. Spadané dřeviny totiž ve vodě zahnívají a ničí její kvalitu.

Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Zároveň řešíme zprovoznění vody, otázku smlouvu o dodávce pitné vody. Jsou tam nově umístěné toi toiky jako sociální zařízení a připravujeme zástěny na převlékání občanů.”
Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Co se týče ještě vybavení prostoru pro komfort návštěvníků, tak bude doplněno ještě pískoviště, které prorostlo a bude položena geotextilie a bude dosypán písek, aby ten komfort pro ty děti tam byl.”

Lidé si revitalizaci pochvalují a v těchto horkých dnech tady tráví svůj volný čas.

anketa: návštěvníci jezera: “Voda je velmi teplá a užili jsme si to zatím dobře. A jak se vám líbí celá ta revitalizace? Jako jo, je to pěkné. Akorát tam bych u těch kamínků by to chtělo nějakou cestičku, protože to fakt bolí nohy.”
“Já jsem uplaval maximálně, nevím, skoro k molu. Jdeme plavat dál.”

V rámci revitalizace bylo upraveno okolí tohoto zatopeného bývalého sádrovcového lomu, vyrostl tady i nový podchod pod frekventovanou silnicí a jezero bylo propojeno s Městskými sady pomocí lávky přes řeku Opavu a chodníku pro pěší i cyklisty. Vybudována byla i splašková kanalizace, uprostřed jezera byl nainstalován ostrůvek, u břehu pak molo. Pro běžce je tady vyznačen okruh dlouhý jednu míli. Nechybí ani přístup na zastávky MHD a nová zeleň.

Nahlásit chybu


K tématu

Řasy, převlékárny, zeleň. Revitalizované Stříbrné jezero v Opavě prochází dodatečnými úpravami

22. června 2023 12:55 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Do Česka konečně dorazily letní teploty a lidé tak plní koupaliště. V Opavě míří zejména ke Stříbrnému jezeru, které prošlo náročnou revitalizací. Ta sice skončila na konci května, objevily se ale problémy s vodou a řeší se i další úpravy.

Ministr financí Zbyněk Stanjura navštívil Stříbrné jezero

27. května 2023 16:30 | Opava | Adéla Pluhaříková

Opavu navštívil ministr financí Zbyněk Stanjura. Nejdříve se zastavil na Stříbrném jezeře, které je po revitalizaci a s primátorem Tomášem Navrátilem se prošel po tamní nové lávce. Následně pokračoval do Hlučína. Končí totiž první etapa revitalizace místní Štěrkovny za 644 milionů korun.

Revitalizace Stříbrného jezera je u konce, letní sezóna je zahájena

31. května 2023 16:44 | Opava | Adéla Pluhaříková

Po dlouhých třech letech se konečně v Opavě veřejně zpřístupnilo Stříbrné jezero. Původně měla být stavba dokončena v prosinci 2021, ale stavbu zbrzdilo zvýšení hladiny jezera a přístavba odvodňovacích kanálů. Návštěvníci mohou už jezero bez problémů navštívit jak prostřednictvím nového podchodu tak lávky spojující jezero s Městskými sady.


Pořadatelé slibují, že bude v pátek vše pro MS v hokeji připraveno

Dnes 11:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Už jen pár dní zbývá organizátorům MS v ledním hokeji v Ostravě na to, aby připravili Ostrava Arénu, fanzónu a další okolí haly. V pátek ve 14 hodin se otvírá fanzóna a v 16:20 začíná první zápas ostravské skupiny.

Pěstouni z Ostravy se setkali na Horní Bečvě. Na vzdělávacím pobytu zažili i spoustu zábavy

Ostrava může být vzorem pro výborné fungování péče o ohrožené děti, o které se jejich vlastní rodiče nechtějí nebo nemohou starat. Mají totiž vysokou naději, že se dostanou do pěstounských rodin. Město také pro náhradní rodiče pořádá každým rokem víkendové setkání pěstounů, kde se nejen dozvědí důležité informace, ale také zažijí spoustu zábavy.

Studéňáci ve třídění polevili, odpadu je v popelnicích více

Studénka zveřejnila výsledky odpadového hospodářství za rok 2023 - a nejsou nijak příznivé. Ve srovnání s rokem 2022 lidé loni vyprodukovali více směsného komunálního odpadu a méně třídili.

Ostrava jedná se zájemcem o rekonstrukci mrakodrapu. Podmínkou je dodržet návrh E. Jiřičné

Ostravský mrakodrap na Ostrčilově ulici v centu města by měl být opraven podle návrhu renomované architektky Evy Jiřičné. Je to hlavní podmínka pro zájemce o jeho koupi. V těchto dnech už začínají jednání s se společností, která podala nejvyšší nabídku.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Na D48 u Libhoště shořelo auto, požár se obešel bez zranění

Včera 19:03 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na 27. kilometru dálnice D48 u Libhoště v neděli 5. května odpoledne hořel osobní automobil. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů, incident se obešel bez zranění. Vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu na 200 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školem zřizovaných městem

4. května 2024 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, policisté obvinili 54letého řidiče

Včera 16:06, vydáno 4. května 2024 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

4. května 2024 12:55 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

4. května 2024 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Výtvarná soutěž k 800 letům Opavy oslovila stovky lidí. Úroveň prací je velmi vysoká

4. května 2024 16:17 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Více než tisíc výtvarných a 3D děl došlo na Základní školu Šrámkova, která uspořádala výtvarnou soutěž pro k 800. výročí založení města. Zapojily se do ní nejen děti, ale také dospělí.

Léta čekání končí. Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí

2. května 2024 14:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

První firma vysadila spolu s vedením Opavy strom k 800. výročí města

2. května 2024 13:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava má letos v plánu vysadit 800 stromů k 800. výročí založení města. Do výsadby se mohou zapojit úplně všichni. A to jak obyvatelé města, tak různé spolky a organizace a také firmy.

Opavská ZŠ Masarykova si připsala úspěch v soutěži First Lego League. Konkurence byla velká

1. května 2024 14:14 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Velký úspěch si připsali žáci opavské ZŠ Masarykova v celorepublikové soutěži First lego league, kde skončili na krásném osmém místě. V Robot Game se umístili ještě lépe. A to na šesté příčce.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

30. dubna 2024 7:28 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Revitalizované Stříbrné jezero v Opavě prochází dodatečnými úpravami. Řasu se podařilo odstranit
Vydáno 26. června 2023 0:49, Opava, Yvona Fajtová
Do Česka konečně dorazily letní teploty a lidé tak plní koupaliště. V Opavě míří zejména ke Stříbrnému jezeru, které prošlo náročnou revitalizací. Ta sice skončila na konci května, k její dokonalosti ale ještě chybí dodělat několik věcí.

Sotva skončila revitalizace Stříbrného jezera, mezi pláží a kamennými bloky, se objevila řasa. Na jejím odstranění se podíleli i odborníci z Povodí Odry. A povedlo se.

Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Což byl velký problém z důvodu toho, že řasy se v tomto období vyskytly. Byly mechanicky odstraněny s tím, že budeme ještě provádět úpravu pláže a čekáme na to, aby tam vyrostla tráva a bylo tam pohodlí pro návštěvníky.” Proto jsme přistoupili i k tomu, že teď budeme trávu pravidelně zalévat."
Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Došlo k dohodě o spolupráci mezi TS a dodavatelem celé stavby tím, že se střídají v zalévání trávníku. Dneska už se ten trávník začíná na mnoha místech zelenat. Nicméně prosíme lidi, aby zatím nevstupovali na ten trávník, aby nedošlo k poškození semene i nového trávníku.”

Jedním z dalších opatření, které se týkají řas, bude i ořez a případné kácení stromů, které do jezera zasahují. Spadané dřeviny totiž ve vodě zahnívají a ničí její kvalitu.

Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Zároveň řešíme zprovoznění vody, otázku smlouvu o dodávce pitné vody. Jsou tam nově umístěné toi toiky jako sociální zařízení a připravujeme zástěny na převlékání občanů.”
Michal Kokošek (ANO), náměstek primátora Opavy: “Co se týče ještě vybavení prostoru pro komfort návštěvníků, tak bude doplněno ještě pískoviště, které prorostlo a bude položena geotextilie a bude dosypán písek, aby ten komfort pro ty děti tam byl.”

Lidé si revitalizaci pochvalují a v těchto horkých dnech tady tráví svůj volný čas.

anketa: návštěvníci jezera: “Voda je velmi teplá a užili jsme si to zatím dobře. A jak se vám líbí celá ta revitalizace? Jako jo, je to pěkné. Akorát tam bych u těch kamínků by to chtělo nějakou cestičku, protože to fakt bolí nohy.”
“Já jsem uplaval maximálně, nevím, skoro k molu. Jdeme plavat dál.”

V rámci revitalizace bylo upraveno okolí tohoto zatopeného bývalého sádrovcového lomu, vyrostl tady i nový podchod pod frekventovanou silnicí a jezero bylo propojeno s Městskými sady pomocí lávky přes řeku Opavu a chodníku pro pěší i cyklisty. Vybudována byla i splašková kanalizace, uprostřed jezera byl nainstalován ostrůvek, u břehu pak molo. Pro běžce je tady vyznačen okruh dlouhý jednu míli. Nechybí ani přístup na zastávky MHD a nová zeleň.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000037899/revitalizovane-stribrne-jezero-v-opave-prochazi-dodatecnymi-upravami-rasu-se-podarilo-odstranit