Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Univerzitní aula SU byla slavnostně pojmenována po prvním rektorovi Martinovi Černohorskému

Opava |

Na Slezské univerzitě v Opavě proběhla velká sláva. Tou bylo pojmenování univerzitní auly po jejím prvním rektorovi, profesoru Martinovi Černohorskému, který zároveň oslavil krásné životní jubileum, a to 100 let.

Univerzitní aula rektorátu Slezské univerzity v Opavě nově nese jméno Martina Černohorského. Její slavnostní pojmenování se uskutečnilo ke stým narozeninám tohoto skvělého muže, který měl velký podíl na vzniku a prvním rozvoji univerzity.

Martin Černohorský, první rektor SU: “Zcela jednoduché to nebylo, ale já jsem měl pocit, že Opava si to zaslouží a že má smysl se v tom exponovat a něco pro to udělat. Myslím, že univerzitě se daří. Obecně je to něco zvláštního a pro mě kromě toho, že je to tady takové velké překvapení, tak samozřejmě příjemné, když se vám projevuje nějaká přízeň, tak není nic víc než být spokojený a vděčný.”
Tomáš Gongol, rektor SU: “Tady tato akce, která proběhla, tahle slavnost je samozřejmě jubilejní akce pro pana profesora a zvláště pro její osobu, ale také zejména pro celou Slezskou univerzitu, protože on je otcem zakladatelem a já bych byl velmi rád, aby všechny hodnoty, které pan profesor představuje, aby se propsaly jako genetický kód do Slezské univerzity a do celé Opavy.”
Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Co se týká toho slavnostního okamžiku, tak jsem nadšen. Pan profesor Černohorský je neuvěřitelná osoba. Už ve dveřích přišel pán, který má 100 let, s úsměvem, s otevřenou náručí a nechal tady obrovský kus sebe, kus svoji práce a tohle je vlastně výstup toho jeho celoživotního díla. On byl ten, kdo se zasloužil o vznik této univerzity. O to, že dneska tady můžeme být, vyučujeme a dále rozesíláme vzdělání, které tady zasel.”
Rudolf Žáček, bývalý rektor SU: “Profesora Černohorského znám poměrně hodně dlouho, vlastně už z doby, kdy se jednalo o založení Slezské univerzity, kdy jsme komunikovali, protože v té době jsem působil jako ředitel Slezského ústavu a akademie věd, takže jsme mnohé věci spolu probírali. Pana profesora si nesmírně vážím, je to velká osobnost nejenom v záležitosti vědy, fyziky jako takové, ale je to osobnost i jako člověk.”

Slezská univerzita v Opavě vznikla v roce 1991, tedy rok po vzniku zakládajících fakult, a to filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě a Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. V současné době má pět fakult a kolem 5 a půl tisíce studentů.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Univerzitu vnímám obrovsky. Je to rozvoj, je to inteligence, jsou to mladí lidé, je to perspektiva do budoucnosti a my máme i společné vazby i společné projekty se zdejší univerzitou skvěle nastartované. Máme společné projekty pro rozvoj, podnikání. Máme společné strategie a cíle a dnes můžu říct, že univerzita je absolutně nedílnou součástí tohoto města.”
Tomáš Gongol, rektor SU: “Máme velké plány. My se snažíme skutečně pomoci při transformaci MS kraje od toho, řekněme, post uhelného k novému, nové ekonomice, takže připravujeme nové, velké projekty, které mají pomoct podnikavosti jako je CPIS v Karviné a taky EDEN Silesia.”

Ten by měl pomoci nejen vědě, výzkumu a vzdělávání, ale počítá se i s programy pro širokou veřejnost včetně letních škol, příměstských táborů, nebo kroužků pro děti.

Nahlásit chybu


K tématu

Planetární stezka v Opavě se rozšířila o planetku Černohorský. Je poctou prvnímu rektorovi SU

23. května 2024 11:13 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

V Opavě slavnostně odhalili model planetky Černohorský. Její umístění v modelu Sluneční soustavy je poctou historicky prvnímu rektorovi Slezské univerzity Martinovi Černohorskému.

Planetární stezku v Opavě doplnila nová planetka. Je pojmenována po prvním rektorovi SU

23. května 2024 19:36 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě slavnostně odhalili model planetky Černohorský. Její umístění v modelu Sluneční soustavy je poctou historicky prvnímu rektoru Slezské univerzity v Opavě Martinovi Černohorskému.


Havířov se vrátil do doby krále Ludvíka XIII. a mušketýrů

Na náměstí Republiky v Havířově se konala dvoudenní akce Den historie pro všechny z doby mušketýrů a francouzského krále. Lidé mohli vidět dvorní tance, rytířské souboje i královský ples.

Nová výstava na hradě ukazuje loutky z depozitáře ostravského divadla, zaujme malé i velké

Maňásky, manekýny, javajky, marionety a spoustu dalších loutek z depozitáře ostravského loutkového divadla mohou návštěvníci nově obdivovat na Slezskoostravském hradě. V plánu jsou ale i lektorské programy a dílničky, věnující se třeba jejich výrobě.

FM City Fest očekává letos 20 tisíc návštěvníků

Oblíbený hudební festival FM City Fest se letos chystá přepsat své dějiny. Poprvé se uskuteční v novém a mnohem větším areálu. Očekává se až 20 tisíc návštěvníků. A zároveň do města přiveze velké hvězdy ze světové hudební scény.

Na radnici vystoupil světový klavírista Tomáš Kačo, obecenstvo aplaudovalo ve stoje

Obřadní síň Slezskoostravské radnice přivítala v minulém týdnu významného hosta. Za klavír tu usedl jeden z nejuznávanějších českých klavíristů, Tomáš Kačo. Jeho koncert si dokonce vysloužil potlesk ve stoje.

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil 100 let, na programu bylo několik utkání i udílení cen

Slezskoostravský Sokol Koblov oslavil o víkendu významné jubileum. Tělovýchovná jednota funguje v Koblově už rovných sto let. Součástí víkendových oslav bylo hned několik utkání v různých sportech, udílení cen, ale i večerní překvapení.

Běžci závodili na trasách rekultivovanou karvinskou krajinou, ti nejzdatnější si dali 50 kilometrů

Na několik tratí o délce 6, 10, 21 a dokonce i 50 kilometrů se v sobotu vydali běžci v Karviné. Trasy vedly podél řeky Olše a rekultivovanou pohornickou krajinou kolem Karvinského moře.

Folklorní festival Ve Frýdku-Místku přivítal i španělské dudáky, kteří hrají pro krále

Frýdek-Místek má za sebou 27. mezinárodní folklorní festival. Letos pořadatele opět potrápilo počasí. A tak museli program přestěhovat do haly Polárka. Přesto si návštěvníci užili soubory z šesti zemí světa, včetně deseti souborů a muzik z domácí scény.

Kvůli požáru se deváťáci se školou rozloučili o týden dříve

O týden dříve už převzali vysvědčení deváťáci ze Základní školy Butovická ve Studénce. Jejich loučení se školou uspíšil požár, který budovu vyřadil z provozu.

Zámek v Kuníně oslavil 20 let své existence dvěma dny plnými hudby a výstav

23. června 2024 21:07 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Zámek v Kuníně zažil svůj nejvýznamnější a současně nejkrásnější víkend v letošní sezóně. Oslavil totiž své 20. narozeniny v novodobé historii. Byl postaven rodinou Harrachů v polovině 18. století a po dalších změnách vlastníků a poválečné konfiskaci byl následně vypleněn vojáky Sovětské armády.

Jezdec na elektrokoloběžce se těžce zranil při pádu, policii mohou pomoci svědci

23. června 2024 16:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Krvavé zranění si způsobil 42letý muž, který havaroval na Mánesově ulici v Havířově, když jí projížděl na silnější elektrokoloběžce.

Na multižánrovém festivalu Slunovrat se prezentovala i Charita Opava

22. června 2024 20:35 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na festivalu Slunovrat se prezentovala i Charita Opava. Nabídla zajímavou přednášku nejen o historii v Kostele svatých Janů.

Návštěvníci festivalu Slunovrat si v Opavě prohlédli běžně nepřístupný Blücherův palác

22. června 2024 20:21 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Do festivalu Slunovrat se zapojily i různé organizace. Například Opavská kulturní organizace zdarma zpřístupnila výstavu Počátky Opavy, město Opava radniční věž a Mendelovo gymnázium si pro návštěvníky připravilo fyzikální a chemické pokusy. Slezské zemské muzeum výjimečně zpřístupnilo Blücherův palác, ve kterém uspořádalo komentované prohlídky.

Skvělá atmosféra, koncerty, besedy, dobré jídlo. Opavu ovládl tradiční multižánrový festival Slunovrat

22. června 2024 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tisíce lidí se v Opavě každým rokem baví na letním multižánrovém festivalu Slunovrat. Nabízí nejen kvalitní hudbu, ale i kulturu a gastronomii. Na své si tak v historickém centru města přijdou jak dospělí, tak i děti.

Radikální a citlivý k historii. Mezinárodní soutěž na proměnu a využití Bredy má vítěze

20. června 2024 13:32 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

A je rozhodnuto. Odborná mezinárodní porota vybrala vítěze soutěže na proměnu opavského památkově chráněného Obchodního domu Breda. Stal se jím tým sdružení architektonických kanceláří z Brna a Bruselu: Atelier GRAM + OFFICE Kersten Geers + Spolka.

Opavská porodnice uspořádala Den otevřených dveří nejen pro budoucí maminky

19. června 2024 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavská porodnice uspořádala tradiční Den otevřených dveří. Nejen budoucí maminky tak měly možnost prohlédnout si všechny prostory, popovídat si s lékaři a asistentkami a zjistit, jaké porodní možnosti nemocnice nabízí.

Houslisté z celého světa se utkali v mezinárodní soutěži Beethovenův Hradec

19. června 2024 13:47 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě proběhl už 59. ročník mezinárodní interpretační soutěže Beethovenův Hradec. Zúčastnilo se ho 38 talentovaných interpretů z celého světa, což je maximální počet a tentokrát se utkali ve hře na housle.

Univerzitní aula SU byla slavnostně pojmenována po prvním rektorovi Martinovi Černohorskému
Vydáno 7. září 2023 14:00, Opava, Yvona Fajtová
Na Slezské univerzitě v Opavě proběhla velká sláva. Tou bylo pojmenování univerzitní auly po jejím prvním rektorovi, profesoru Martinovi Černohorskému, který zároveň oslavil krásné životní jubileum, a to 100 let.

Univerzitní aula rektorátu Slezské univerzity v Opavě nově nese jméno Martina Černohorského. Její slavnostní pojmenování se uskutečnilo ke stým narozeninám tohoto skvělého muže, který měl velký podíl na vzniku a prvním rozvoji univerzity.

Martin Černohorský, první rektor SU: “Zcela jednoduché to nebylo, ale já jsem měl pocit, že Opava si to zaslouží a že má smysl se v tom exponovat a něco pro to udělat. Myslím, že univerzitě se daří. Obecně je to něco zvláštního a pro mě kromě toho, že je to tady takové velké překvapení, tak samozřejmě příjemné, když se vám projevuje nějaká přízeň, tak není nic víc než být spokojený a vděčný.”
Tomáš Gongol, rektor SU: “Tady tato akce, která proběhla, tahle slavnost je samozřejmě jubilejní akce pro pana profesora a zvláště pro její osobu, ale také zejména pro celou Slezskou univerzitu, protože on je otcem zakladatelem a já bych byl velmi rád, aby všechny hodnoty, které pan profesor představuje, aby se propsaly jako genetický kód do Slezské univerzity a do celé Opavy.”
Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Co se týká toho slavnostního okamžiku, tak jsem nadšen. Pan profesor Černohorský je neuvěřitelná osoba. Už ve dveřích přišel pán, který má 100 let, s úsměvem, s otevřenou náručí a nechal tady obrovský kus sebe, kus svoji práce a tohle je vlastně výstup toho jeho celoživotního díla. On byl ten, kdo se zasloužil o vznik této univerzity. O to, že dneska tady můžeme být, vyučujeme a dále rozesíláme vzdělání, které tady zasel.”
Rudolf Žáček, bývalý rektor SU: “Profesora Černohorského znám poměrně hodně dlouho, vlastně už z doby, kdy se jednalo o založení Slezské univerzity, kdy jsme komunikovali, protože v té době jsem působil jako ředitel Slezského ústavu a akademie věd, takže jsme mnohé věci spolu probírali. Pana profesora si nesmírně vážím, je to velká osobnost nejenom v záležitosti vědy, fyziky jako takové, ale je to osobnost i jako člověk.”

Slezská univerzita v Opavě vznikla v roce 1991, tedy rok po vzniku zakládajících fakult, a to filozoficko-přírodovědecké fakulty v Opavě a Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. V současné době má pět fakult a kolem 5 a půl tisíce studentů.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Univerzitu vnímám obrovsky. Je to rozvoj, je to inteligence, jsou to mladí lidé, je to perspektiva do budoucnosti a my máme i společné vazby i společné projekty se zdejší univerzitou skvěle nastartované. Máme společné projekty pro rozvoj, podnikání. Máme společné strategie a cíle a dnes můžu říct, že univerzita je absolutně nedílnou součástí tohoto města.”
Tomáš Gongol, rektor SU: “Máme velké plány. My se snažíme skutečně pomoci při transformaci MS kraje od toho, řekněme, post uhelného k novému, nové ekonomice, takže připravujeme nové, velké projekty, které mají pomoct podnikavosti jako je CPIS v Karviné a taky EDEN Silesia.”

Ten by měl pomoci nejen vědě, výzkumu a vzdělávání, ale počítá se i s programy pro širokou veřejnost včetně letních škol, příměstských táborů, nebo kroužků pro děti.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000038997/univerzitni-aula-su-byla-slavnostne-pojmenovana-po-prvnim-rektorovi-martinovi-cernohorskemu