Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezské gymnázium v Opavě letos slaví 30 let od svého založení. Vzniklo z bývalého vojenského gymnázia

Opava |

Slezské gymnázium v Opavě oslavilo 30 let od svého vzniku. Na den výročí, tedy 6. října, se začalo připravovat už na sklonku minulého školního roku, a vyplatilo se. Oslavy dopadly na jedničku.

Scénky v cizích jazycích, show chemické skupiny Heavy Metals, biologický mikrosvět, kouzla s roboty a další atraktivní ukázky byly součástí oslav 30 let Slezského gymnázia v Opavě. Nechyběli ani vzácní hosté.

Kamila Tkáčová, pedagožka SGO: “Je to velkolepá oslava 30 let. Začali jsme loni v červnu, kdy jsme měli Gymplfest. Nyní máme Den otevřených dveří, kde prezentujeme práci učitelů a hlavně žáků. To znamená, projekty. Máme tady dobře rozjetý erasmus, kdy studenti vyjíždějí do zemí od Španělska Počínaje přes Norsko, Holandsko, Francii. Pracují na projektech, které se snaží řešit sociální sféru, to znamená pomáhat.”
Stanislav Folwarczny (SPOLU/ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Slezské gymnázium vzniklo z bývalého vojenského gymnázia, které tady bylo v Opavě a má takové vedení, že patří mezi špičková gymnázia v MS kraji, Z toho máme velkou radost a přejeme gymnáziu, aby to tak vydrželo i do budoucna.”

Součástí oslav byl také Den otevřených dveří pro veřejnost a pro žáky 9. tříd ZŠ. Vystřídaly se jich tady přes dvě stovky.

anketa: studenti SGO: “My jsme tu ukazovali náš projekt Help P3, který se zabývá o poruchách příjmu potravy, který prezentujeme základním a středním školám a taky zdravého stravování.”
“Ukazujeme jim tady různé pokusy, které si můžou vyzkoušet a říkáme jim i zajímavosti o našem projektu. Je to projekt Emise a zabývá se znečištěním ať už světelným tak znečištěním třeba i půdy.”
Alexandra Hoňková, pedagožka SGO: “My jsme vám předvedli naši ohňovou show, jsme skupina Heavy Metals, to znamená, těžké kovy. Používali jsme kyselinu boritou, etanol, ten byl v těch barelech. Pak jsme měli ocelovou vlnu, tu jsme zapalovali pomocí baterie a pak jsme měli ještě barevné ohně.”
Jana Dümlerová, profesorka, SGO: “Po letech zkušeností jsme zjistili, že žáci na ZŠ se v podstatě do laboratoře moc nedostávají, že nemikroskopují, takže jsme se snažili ukázat laboratorní cvičení. Takže zkoušejí probarvovací techniky, kvasinky pozorují, pozorují nejběžnější plísně, se kterými se můžeme v běžné domácnosti setkat.”
anketa: žáci 9. tříd ZŠ: “Představení se mi velmi líbí, všechno, co říkali a chemie taky dobrá. Po základce asi na obchodku bych chtěl jít.”
“Viděli jsme zatím divadlo a teď chemické pokusy a chtěl bych jít na stavební školu nebo teďka tady na gympl možná.”

Kromě zážitků z atraktivních ukázek si školáci ze Slezského gymnázia odnesli i důležité informace o škole.

Nahlásit chybu


K tématu

Vystoupení dětí, známí sportovci, živá hudba. ZŠ Dvorského z Ostravy-Jihu oslavila 30 let

4. července 2023 15:42 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Základní škola Dvorského uspořádala velkolepé oslavy ke 30. výročí školy. Pozvala na ně nejen bývalé ředitelky, ale i známé sportovce a složky integrovaného záchranného systému a také sportovní organizace, se kterými spolupracuje.

Dětské centrum bylo průkopníkem speciálního školství, i těžce postiženým dětem pomáhá už 30 let

14. června 2023 17:05 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Speciální základní a mateřská škola v Novém Jičíně oslavila 30 let existence. Původní název tohoto zařízení byl Dětské centrum, a na počátku devadesátých let bylo průkopníkem školství pro těžce handicapované děti.

Slavící novojičínský ProSenior má šanci na novou budovu

26. května 2023 8:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pečovatelská služba funguje v Novém Jičíně v různých podobách desítky let. Městskou organizací se stala před 30 lety. Toto výročí oslavila společenským setkáním a nadějí na získání nové budovy.


Karvinská hornická nemocnice staví modulárním systémem další pavilon

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice. Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

Včera 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

Včera 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Vyhlášení úspěšných sportovců města za rok 2023

Nový Jičín vyhlásil úspěšné sportovce města za rok 2023. Absolutní vítězkou se stala atletka Barbora Vahalíková, medailistka z mistrovství republiky v půlmaratonu.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.

Ostravská jatka jsou mezi nejlepšími stavbami Evropy. Vedení města úspěch potěšil

Ostrava má oficiálně jednu z nejzajímavějších staveb v celé Evropě. V prestižní ceně Evropské unie za současnou architekturu se zrekonstruovaná městská jatka umístila mezi pěticí finalistů. Autorem nové podoby stavby je polský architekt Robert Konieczny.

Kapličku svaté Otýlie ve Frýdku-Místku opravili potomci jejího zřizovatele

Na zdi Neumannovy přádelny ve Staroměstské ulici ve Frýdku-Místku doslova září kaplička svaté Otýlie. Opravil ji na vlastní náklady potomek jejího zřizovatele. Město ještě připravuje opravu okolní zdi.

Majáles v Havířově úplně nevyšel, i přes bohatý program studenti brzy odešli

V Havířově se konal na náměstí Republiky Majáles. Přesto, že si studenti naplánovali zábavu až do večera, už v odpoledních hodinách bylo náměstí téměř prázdné. Radnice na akci studentům poskytla 150 tisíc korun.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

V lázeňském parku v Čeladné sedí Eva s předtuchou osudu

360 kilová bronzová plastika s názvem Eva je jedním z největších figurálních děl předního českého sochaře Davida Moješčíka. Instalována byla v lázeňském parku před Léčebným domem Dr. Storch v Rehabilitačním centru Čeladná.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

Mendelovo gymnázium v Opavě pokřtilo nový almanach, který vznikl ke 140. výročí jeho vzniku

27. dubna 2024 13:49 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mendelovo gymnázium v Opavě slavnostně pokřtilo novou publikaci. Almanach 140, který vznikl ke 140. výročí vzniku prvního českého gymnázia na Opavsku.

SDO uvede světovou premiéru redukované verze opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová

27. dubna 2024 13:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Slezské divadlo v Opavě už tuto neděli 28. dubna uvede premiéru opery Leoše Janáčka KÁŤA KABANOVÁ. Půjde o světovou premiéru nové redukované verze pro orchestr, kterou vydalo Universal Edition.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

27. dubna 2024 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Bývalý OD Breda ukrýval tajemství. 100 let staré historické schodiště

26. dubna 2024 10:19 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

24. dubna 2024 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

24. dubna 2024 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Slezské gymnázium v Opavě letos slaví 30 let od svého založení. Vzniklo z bývalého vojenského gymnázia
Vydáno 11. října 2023 16:32, Opava, Yvona Fajtová
Slezské gymnázium v Opavě oslavilo 30 let od svého vzniku. Na den výročí, tedy 6. října, se začalo připravovat už na sklonku minulého školního roku, a vyplatilo se. Oslavy dopadly na jedničku.

Scénky v cizích jazycích, show chemické skupiny Heavy Metals, biologický mikrosvět, kouzla s roboty a další atraktivní ukázky byly součástí oslav 30 let Slezského gymnázia v Opavě. Nechyběli ani vzácní hosté.

Kamila Tkáčová, pedagožka SGO: “Je to velkolepá oslava 30 let. Začali jsme loni v červnu, kdy jsme měli Gymplfest. Nyní máme Den otevřených dveří, kde prezentujeme práci učitelů a hlavně žáků. To znamená, projekty. Máme tady dobře rozjetý erasmus, kdy studenti vyjíždějí do zemí od Španělska Počínaje přes Norsko, Holandsko, Francii. Pracují na projektech, které se snaží řešit sociální sféru, to znamená pomáhat.”
Stanislav Folwarczny (SPOLU/ODS), náměstek hejtmana MS kraje: “Slezské gymnázium vzniklo z bývalého vojenského gymnázia, které tady bylo v Opavě a má takové vedení, že patří mezi špičková gymnázia v MS kraji, Z toho máme velkou radost a přejeme gymnáziu, aby to tak vydrželo i do budoucna.”

Součástí oslav byl také Den otevřených dveří pro veřejnost a pro žáky 9. tříd ZŠ. Vystřídaly se jich tady přes dvě stovky.

anketa: studenti SGO: “My jsme tu ukazovali náš projekt Help P3, který se zabývá o poruchách příjmu potravy, který prezentujeme základním a středním školám a taky zdravého stravování.”
“Ukazujeme jim tady různé pokusy, které si můžou vyzkoušet a říkáme jim i zajímavosti o našem projektu. Je to projekt Emise a zabývá se znečištěním ať už světelným tak znečištěním třeba i půdy.”
Alexandra Hoňková, pedagožka SGO: “My jsme vám předvedli naši ohňovou show, jsme skupina Heavy Metals, to znamená, těžké kovy. Používali jsme kyselinu boritou, etanol, ten byl v těch barelech. Pak jsme měli ocelovou vlnu, tu jsme zapalovali pomocí baterie a pak jsme měli ještě barevné ohně.”
Jana Dümlerová, profesorka, SGO: “Po letech zkušeností jsme zjistili, že žáci na ZŠ se v podstatě do laboratoře moc nedostávají, že nemikroskopují, takže jsme se snažili ukázat laboratorní cvičení. Takže zkoušejí probarvovací techniky, kvasinky pozorují, pozorují nejběžnější plísně, se kterými se můžeme v běžné domácnosti setkat.”
anketa: žáci 9. tříd ZŠ: “Představení se mi velmi líbí, všechno, co říkali a chemie taky dobrá. Po základce asi na obchodku bych chtěl jít.”
“Viděli jsme zatím divadlo a teď chemické pokusy a chtěl bych jít na stavební školu nebo teďka tady na gympl možná.”

Kromě zážitků z atraktivních ukázek si školáci ze Slezského gymnázia odnesli i důležité informace o škole.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000039557/slezske-gymnazium-v-opave-letos-slavi-30-let-od-sveho-zalozeni-vzniklo-z-byvaleho-vojenskeho-gymnazia