Cukrářská dílna, cukrárna, šatny pro žáky, sociální zázemí a skladové prostory pro chod školní restaurace Terasa. To vše loni v polovině září zničila povodeň.
Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “Jsme v takové fázi přerodu, kdy z těch škod se vzpamatováváme. Postupně čerpáme prostředky z pojišťovny a snažíme se zajistit v prvé řadě výuku. V místě, kde se nalézáme, bylo asi metr a půl vody, která se tu držela několik hodin a postupně opadávala. Tady vpravo byla cukrárna pro veřejnost, my jsme ty povodně využili k tomu, že dispozičně jsme se snažili změnit tak, aby to bylo modernější, pro lidi přijatelnější, takže v prostoru, kde zrovna spolu hovoříme, bude a už částečně je v provozu cukrárna.”
Cukrárna bude nově hned vedle cukrářské dílny, která je po rekonstrukci. Pro studenty i pedagogy je díky ní komfortnější, praktičnější a navíc získala i moderní vybavení.
Drahomíra Kaštovská, vedoucí učitelka odborného výcviku: “Vejde se nám tady i víc děvčat. Máme to tady uzpůsobeno, že každá skupinka děvčat má svůj prostor, máme rozdělené sekce na umývací část, pečící část. Tady děvčata vyrábějí výrobky, střídají se tady žáci prvního, druhého a třetího ročníku. takže my jsme spokojeni protože v podstatě jsme v nových prostorách, je to uzpůsobené našim potřebám, máme novou technologii, takže jsme spokojeni.”
Cukrárna by měla být plně v provozu od září letošního roku.
Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “Momentálně jsou žáci oboru Cukrář ještě na jedné naší budově, to je Schinzelův dům, kde jsou žáci 1. ročníku a žáci 2 a 3. ročníku už jsou zpátky v cukrářské dílně, pomáhají zajišťovat provoz ale hlavně třeťáky čekají závěrečné zkoušky v červnu, takže chceme, aby ty závěrečné zkoušky dělali tam, kde se roky připravovali a půlrok měli pauzu a museli být na jiných provozovnách a rozmístěni na jiných částech budovy.”
Rekonstrukce zatopených prostor probíhá postupně v závislosti na financích. Dlouhý čas zabralo i vysoušení.
Martin Ruský, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: “My jsme dlouho čekali, asi 3 měsíce, než stavební firmy rozhodnou, jestli vůbec mohou ve stavebních pracech pokračovat, protože kdyby začali obkládat, tak se také může stát, že po pár týdnech, měsících, nám to začne odpadávat, čili by to byla zmařená investice, takže jsme čekali až v podstatě do ledna.”
Prioritou bylo zajistit výuku žáků a alespoň částečně zachovat prodej cukrářských výrobků, přičemž horní patro, tedy restaurace byla v provozu ihned po povodních.
Jan Veřmiřovský (ANO), náměstek hejtmana MSK: “Kraj přímo nepřispívá na zatopené školy, ale v rámci dotačních titulů, respektive finančních prostředků zvýšených, které byly poskytnuty z MV a MŠ, tak právě se snažíme nějakým způsobem přispět i školám právě z MV se jedná o finanční prostředky na opravy škol a z MŠ jsou finanční prostředky na odměny pedagogickým pracovníkům škol a školských zařízení.”
Provoz školního zařízení zajišťují pod vedením učitelů odborného výcviku žáci učebních oborů kuchař, kuchař/číšník a cukrář.