Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Do ulic Opavy vyrazili tříkráloví koledníci. Charitě pomáhá i Praktická škola Slezského odboje

Opava |

Až do poloviny ledna budeme v ulicích potkávat tříkrálové koledníky. Tři děti v doprovodu dospělé osoby chodí se zapečetěnými pokladničkami s logem charity a žádají příspěvek do Tříkrálové sbírky, jejíž výtěžek poputuje na pomoc lidem v nouzi.

S Tříkrálovou sbírkou už od roku 2017 pomáhá charitě. Základní a Praktická škola Slezského odboje v Opavě. Byl to nápad dětí oboru středního vzdělávání, které po škole samy využívají jejich služeb.

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Část sbírky putuje do rehabilitační dílny Radost, kterou spravuje Charita Opava a je tam asi 5 chráněných dílen, kam děti, když u nás ukončí studium na tom středním oboru vzdělávání, mohou jít do práce, mohou se zapojit do pracovního procesu, protože některé jsou velmi šikovné, tak je fajn, že mají ten pocit, že taky můžou něco udělat pro tu společnost.”

Zatímco zpočátku děti koledovaly pouze ve škole, teď už docházejí i do domovů důchodců a denních stacionářů.

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Ráno už jsme koledovali v domově seniorů Bílá Opava, zítra budeme koledovat v denním stacionáři Sírius, odkud také vozí děti do rehabilitačních tříd a protože část těch dětí přechází k nám ze ZŠ Dostojevského, je to ZŠ pro tělesně postižené, takže tyto děti se rozhodly, že by chtěly koledovat taky paním učitelkám a pánům učitelům, takže se ve čtvrtek vrátíme k nim zpátky do školy.”

Koledovat chodí vždy jedna skupina nejstarších děti ve věku 18 až 20 let

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Za jeden den je toho docela hodně. Obejdeme 16 tříd, které máme tady ve škole, to je nejpočetnější skupina a zbytek, dneska jsme asi hodinu koledovali právě v domově seniorů. Některé babičky přišly do jídelny a některé jsme obcházeli na pokojích, což bylo velmi hezké a je to takové propojení mladé a starší generace.”

Na koledování ve škole se v rámci tříkrálového týdne připravují všechny děti.

Zuzana Kupcová, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “My jsme v rámci Tříkrálové sbírky už chystali s dětma, aby byly namotivované, aby si přinesly nějaké penízky, aby to i rodiče věděli, no a dneska vyrábíme. Děláme si korunky, vysvětlujeme si ta písmenka K, M, B, děti mají omalovánky, bludiště, koruny. V rámci i matematiky to děláme, počítáme, protože my teď počítáme do sedmi, takže můžeme počítat kolik je těch korun, využíváme to i v české jazyce, ve čtení, ale taky ve zpěvu, protože jsme se museli tu písničku naučit.”
anketa: žáci, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Sama jsem si vyrobila korunku, moc mě bavila ta výroba. Dostala jsem cukr.”
“Vyrobila jsem si korunku. Moc mě to bavilo.”
“Vyrobil jsem sám korunku.”

Co se týká koledníků charity, tak po Opavě a okolí chodí od domu k domu na 380 skupinek. Každoročně nevynechají ani radnici.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Tříkrálová sbírka samozřejmě je charitativní akce, jsme za ni každý rok strašně rádi, dnes nás tři králové navštívili, dostali jsme požehnání tady Hlásky, mohli jsme přispět na Tříkrálovou sbírku, takže samozřejmě na charitativní účely. Jsme rádi, že se tyto akce dělají.”

Výtěžek Tříkrálové sbírky, který připadne Charitě Opava, pomůže seniorům a vážně nemocným pacientům, o které se starají terénní služby v jejich domácím prostředí.

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky: “Dalším záměrem je podpora chráněného bydlení, protože poskytujeme chráněné bydlení lidem s mentálním postižením, lidem zrakově postiženým a lidem s psychickým onemocněním.”

V minulém ročníku se na Opavsku podařilo v rámci Tříkrálové sbírky vybrat bezmála 2 miliony 800 tisíc korun, to je o zhruba 800 tisíc korun více než v roce 2022.

Nahlásit chybu


K tématu

Hlavním koledovacím dnem bude ve Studénce přímo ten Tříkrálový

29. prosince 2023 15:30 | Studénka | Petra Dorazilová

V Charitě Studénka už je v těchto dnech vše připraveno na zahájení Tříkrálové sbírky. Do ulic města vyrazí nejvíce koledníků přímo 6. ledna, tento den vychází na sobotu.

Koledníci se chystají do ulic, blíží se dobročinná Tříkrálová sbírka

24. prosince 2023 7:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Blíží se Tříkrálová sbírka. Novojičínská Charita má už v těchto dnech vše připraveno. Očekává, že hlavním koledovacím dnem bude přímo 6. leden, což je sobota.

Charita Opava se připravuje na Tříkrálovou sbírku. Do ulic vyrazí na 380 skupinek

19. prosince 2023 12:01 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Charita Opava se připravuje na další ročník Tříkrálové sbírky. Jde o největší dobročinnou akci v Česku, která má více než dvacetiletou tradici a jejíž výtěžek každoročně putuje na pomoc lidem v nouzi. Probíhat bude od 1. do 14. ledna příštího roku.


Lidi ze zatopených oblastí volby moc nezajímají. Nejvíce starostí mají s úklidem svých domovů

Ochotu jít k volbám lidé v zatopených oblastech moc nemají. V Opavě extrémní povodeň nejvíce odnesly městské části Kateřinky, Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Karlovec. Držkovice voda dokonce odřízla od okolního světa.

Pravidelní voliči v Domově Duha jsou připravení, volební komise je navštíví už za pár hodin

Na krajské volby se několik dní dopředu připravovali i v sociálním zařízení, Domově Duha v Novém Jičíně. Předem museli zjistit zájem voličů a návštěvu volební komise s urnou. Svůj hlas se tu rozhodlo odevzdat 16 klientů.

Dálnice D1 je v Bohumíně stále neprůjezdná, přitéká na ni stále voda z přilehlé lokality

Dopravní situace se po celém kraji stále zlepšuje a postupně se daří zprůjezdňovat další komunikace. Dálnice D1 je ale bohužel stále uzavřená od Ostravy směrem na Polsko. V Bohumíně na komunikaci totiž stále přitéká voda ze zaplavených lokalit.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Moravská Ostrava a Přívoz musela kvůli povodním přesunout volební místnosti ze dvou škol

Moravská Ostrava a Přívoz musela přesunout tři volební okrsky ve dvou základních školách na jiná místa. Důvodem je likvidace následků škod po záplavách.

Přehrady Slezská Harta a Kružberk začaly odpouštět nahromaděnou vodu

Dnes 6:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vodohospodáři společnosti Povodí Odry začali v pátek ráno odpouštět vodu z vodních nádrží Slezská Harta a Kružberk. Odtok je regulovaný tak, aby se toky pod přehradami nedostaly ani do 1. povodňového stupně.

Při zátahu na prodejce nezdaněných cigaret celníci našli i zlaté šperky a detektor odposlechů

Dnes 10:17 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na obchodníky s nezdaněnými cigaretami udeřila zásahová jednotka českých celníků, přičemž na slovenském území s nimi spolupracovali tamní kolegové.

Hasiči stěhují výkonná čerpadla do dosud zaplavených míst

Dnes 9:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Situace v zaplavených lokalitách Moravskoslezského kraje se postupně zlepšuje. Velkokapacitní čerpadla odčerpávají vodu z nejvíce postižených míst a hasiči je poté přesunují do dalších míst. Lidé v celém regionu také mohou využít psychosociální pomoc specialistů.

MSK poskytne finanční dar osmnácti postiženým obcím, peníze by měly mít na účtech do pátku

Moravskoslezský kraj daruje nejvíce povodněmi postiženým obcím jako bezprostřední pomoc devět milionů korun. Hejtman kraje Josef Bělica to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci.

Extrémní povodeň v Opavě poškodila mnohá sportoviště. Zcela zničila náhradní hokejovou halu

Velká voda v Opavě vážně poškodila i mnohá sportoviště. Zcela zničila mimo jiné náhradní ledovou plochu v Městských sadech, vytopila tělocvičny základních škol, fotbalový stadion i basketbalovou halu.

Extrémní povodeň se nevyhla ani Malým Hošticím. Voda zaplavila přes 50 domů

Do koryta už se vrátila i řeka Opava v Malých Hošticích. A také v této opavské městské části zanechala velkou spoušť. Lidem zatopila domy až do výšky dva metry.

V Malých Hošticích voda zatopila přes 50 domů. Někteří lidé odmítli evakuaci, aby zachránili, co se dá

18. září 2024 20:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Teď se podíváme do Malých Hoštic, kde voda zaplavila více než 50 rodinných domů.

Most přes řeku Opavu v Ratibořské ulici půjde dolů. Extrémní povodeň ho nenávratně poškodila

18. září 2024 15:27 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Ředitelství silnic a dálnic spolu s vedením města Opavy tři dny vyhodnocovali stav mostů přes řeku Opavu, které jsou stále mimo provoz. Nejhůře dopadl strategický most v Ratibořské ulici, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

18. září 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

V Opavě mapují škody způsobené extrémní povodní. S odklízením následků by měli pomoct i vojáci

16. září 2024 20:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Extrémní povodeň, která se prohnala Opavou, za sebou zanechá obrovské škody. Ty se budou mapovat postupně s tím, jak bude voda opadat. S odklízením následků by pak měla pomoci i armáda.

Do ulic Opavy vyrazili tříkráloví koledníci. Charitě pomáhá i Praktická škola Slezského odboje
Vydáno 10. ledna 2024 17:31, Opava, Yvona Fajtová
Až do poloviny ledna budeme v ulicích potkávat tříkrálové koledníky. Tři děti v doprovodu dospělé osoby chodí se zapečetěnými pokladničkami s logem charity a žádají příspěvek do Tříkrálové sbírky, jejíž výtěžek poputuje na pomoc lidem v nouzi.

S Tříkrálovou sbírkou už od roku 2017 pomáhá charitě. Základní a Praktická škola Slezského odboje v Opavě. Byl to nápad dětí oboru středního vzdělávání, které po škole samy využívají jejich služeb.

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Část sbírky putuje do rehabilitační dílny Radost, kterou spravuje Charita Opava a je tam asi 5 chráněných dílen, kam děti, když u nás ukončí studium na tom středním oboru vzdělávání, mohou jít do práce, mohou se zapojit do pracovního procesu, protože některé jsou velmi šikovné, tak je fajn, že mají ten pocit, že taky můžou něco udělat pro tu společnost.”

Zatímco zpočátku děti koledovaly pouze ve škole, teď už docházejí i do domovů důchodců a denních stacionářů.

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Ráno už jsme koledovali v domově seniorů Bílá Opava, zítra budeme koledovat v denním stacionáři Sírius, odkud také vozí děti do rehabilitačních tříd a protože část těch dětí přechází k nám ze ZŠ Dostojevského, je to ZŠ pro tělesně postižené, takže tyto děti se rozhodly, že by chtěly koledovat taky paním učitelkám a pánům učitelům, takže se ve čtvrtek vrátíme k nim zpátky do školy.”

Koledovat chodí vždy jedna skupina nejstarších děti ve věku 18 až 20 let

Jana Silná, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Za jeden den je toho docela hodně. Obejdeme 16 tříd, které máme tady ve škole, to je nejpočetnější skupina a zbytek, dneska jsme asi hodinu koledovali právě v domově seniorů. Některé babičky přišly do jídelny a některé jsme obcházeli na pokojích, což bylo velmi hezké a je to takové propojení mladé a starší generace.”

Na koledování ve škole se v rámci tříkrálového týdne připravují všechny děti.

Zuzana Kupcová, učitelka, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “My jsme v rámci Tříkrálové sbírky už chystali s dětma, aby byly namotivované, aby si přinesly nějaké penízky, aby to i rodiče věděli, no a dneska vyrábíme. Děláme si korunky, vysvětlujeme si ta písmenka K, M, B, děti mají omalovánky, bludiště, koruny. V rámci i matematiky to děláme, počítáme, protože my teď počítáme do sedmi, takže můžeme počítat kolik je těch korun, využíváme to i v české jazyce, ve čtení, ale taky ve zpěvu, protože jsme se museli tu písničku naučit.”
anketa: žáci, ZŠ a Praktická škola Slezského odboje 5: “Sama jsem si vyrobila korunku, moc mě bavila ta výroba. Dostala jsem cukr.”
“Vyrobila jsem si korunku. Moc mě to bavilo.”
“Vyrobil jsem sám korunku.”

Co se týká koledníků charity, tak po Opavě a okolí chodí od domu k domu na 380 skupinek. Každoročně nevynechají ani radnici.

Tomáš Navrátil, primátor Opavy: “Tříkrálová sbírka samozřejmě je charitativní akce, jsme za ni každý rok strašně rádi, dnes nás tři králové navštívili, dostali jsme požehnání tady Hlásky, mohli jsme přispět na Tříkrálovou sbírku, takže samozřejmě na charitativní účely. Jsme rádi, že se tyto akce dělají.”

Výtěžek Tříkrálové sbírky, který připadne Charitě Opava, pomůže seniorům a vážně nemocným pacientům, o které se starají terénní služby v jejich domácím prostředí.

Marie Hanušová, koordinátorka Tříkrálové sbírky: “Dalším záměrem je podpora chráněného bydlení, protože poskytujeme chráněné bydlení lidem s mentálním postižením, lidem zrakově postiženým a lidem s psychickým onemocněním.”

V minulém ročníku se na Opavsku podařilo v rámci Tříkrálové sbírky vybrat bezmála 2 miliony 800 tisíc korun, to je o zhruba 800 tisíc korun více než v roce 2022.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000040959/do-ulic-opavy-vyrazili-trikralovi-kolednici-charite-pomaha-i-prakticka-skola-slezskeho-odboje