Do regionální soutěže, kterou pořádá Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola Opava, se přihlásilo 24 studentů z osmi škol Moravskoslezského kraje. V první části soutěžního klání absolvovali písemný test z historie piva, jeho výroby a skladování, poté následovala praktická část.
Jiří Honka, ředitel SŠHS a VOŠ Opava: "Je to soutěž o vědomostech v čepování piva. Soutěžící musí napsat vědomostní test a potom se jedná o praktické dovednosti v čepování piva."
Samotné čepování piva hodnotila tříčlenná odborná porota, tvořená zástupcem pivovaru a laické i odborné veřejnosti. Každý rozhodčí mohl udělit až šest bodů.
Jiří Vizauer, učitel SŠHS a VOŠ Opava: "Důležitý je první dojem, jak působí na tu porotu, tzn. jeho vizáž, pracovní oděv, jestli má všechny pomůcky, příručníky, jestli má připravené sklo. Dalším kritériem, které hodnotíme, je samotné čepování, tzn., aby byla správná míra piva."
Akce se v Opavě koná už poosmé. Jejím cílem je rozšířit vědomosti studentů a umožnit jim poměřit dovednosti s budoucími kolegy v oboru.