Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Začíná zápis do mateřských a základních škol. Ukrajinské děti se mohou zapsat za měsíc

Ostrava-město |

V dubnu se každoročně konají zápisy do prvních tříd základních škol a v průběhu měsíce bude možné registrovat i předškoláky. Ostrava má k tomu vytvořen nový elektronický portál předškolního vzdělávání. Samotný zápis do školek pak bude o měsíc později.

Termín zápisů do základních škol je zákonem stanoven od 1. do 30. dubna. Konkrétní datum pak stanovují ředitelé jednotlivých škol. V Ostravě může jít k zápisu celkem 3223 žáčků. 

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora Ostravy: "Nejprve se zapisují české děti a až o měsíc později, od 1. června až poloviny prázdnin, zapisujeme ukrajinské děti. Opravdu bude dostatek míst pro české děti na základních i v mateřských školách."

 Na základní škole Provaznické se osvědčil rezervační systém, aby rodiče nemuseli s dětmi dlouho čekat. 

Libuše Přikrylová, ředitelka ZŠ Provaznická: "My, když děláme zápisy, tak se snažíme to rodičům ulehčit v tom, aby tady nečekali dlouhé fronty. Máme takový rezervační systém, kde se hlásí, aby tady přišli s dítětem v pohodě a v klidu a aby si to užili."

K zápisu do mateřských škol bude od letoška sloužit speciální portál předškolního vzdělávání, kde rodiče najdou řadu důležitých informací. 

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora Ostravy: „Poprvé budou mít rodiče možnost podat žádost o přijetí přes portál předškolního vzdělávání v rámci celého města. Záměrem bylo sjednotit zápisy napříč Ostravou. Letošní spuštění celoměstského systému ale předcházela precizní, zhruba roční příprava zahrnující semináře pro zástupce mateřských škol. Portál byl vyzkoušen již v loňském roce v pilotním provozu pro 13 mateřských škol městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. V tuto chvíli je kapacita mateřských škol ve městě dostatečná."

Žádosti bude možné prostřednictvím portálu podávat už od 18. dubna. Samotné zápisy pak začnou 2. května a potrvají týden.  Ukrajinské děti půjdou k zápisu do škol i školek o měsíc později. 

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava nabízí nový datový portál. Zájemci si mohu vyhledat obrovské množství údajů

13. října 2023 11:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava svým obyvatelům nově nabízí unikátní zdroj informací. Fungovat totiž začal datový portál, ve kterém zájemci mohou najít informace z nejrůznějších oblastí - například o volných místech ve školkách, počtu krádeží v měsíci nebo i otvírací dobu bazénu.

V Ostravě vrcholí konference TALENT CITY. Odborníci radí pedagogům, jak rozvíjet talentovanou mládež

5. října 2023 12:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostrava se už potřetí zhostila pořádání ojedinělé konference Talent City, určené pro pedagogy, ale i další zájemce, kteří pracují s dětmi. Workshopy, přednášky i debaty se zabývají především rozvojem moderního vzdělávání se zaměřením na talenty.

Po ostravských školách putuje Para tour. Jde o unikátní vzdělávací program Českého para hokeje

25. září 2023 11:05 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Český para hokej v posledních letech zaznamenal velký rozmach, což pomáhá v soužití handicapovaných a většinovou společností. Je důležité, aby se už i děti na školách o jejich životě dozvěděli co nejvíce a proto vznikl projekt Para tour, který i letos putuje po ostravských školách.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Porubští hokejisté jsou na MAXA ligu připraveni. Začínají na domácím ledě s Chomutovem

6. září 2024 18:43 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Hokejisté RT Torax Poruba zahájí sezonu s novými posilami. Většina z nich jsou odchovanci z našeho kraje. Cílem týmu je atakovat nejvyšší příčky play off.

Do porubských školních lavic poprvé usedlo 656 prvňáčků. Otevřelo se pro ně 32 tříd

6. září 2024 18:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Do 1. tříd porubských základních škol letos nastoupilo 656 děti. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Dalších 45 dětí nastoupilo do přípravných tříd Otevřely se i tři přípravné třídy, které fungují v základních školách Dětská, Jana Šoupala a Karla Pokorného.

Mariánskohorská radnice uspořádala tradiční hudební festival Folková dolina

V Ostravě-Mariánských Horách proběhl už tradiční rodinný hudební festival Folková dolina. Kromě hudby byl připraven i bohatý doprovodný program zaměřený především na děti.

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu mytologickou výstavou Peklo

Centrum kultury a vzdělávání Ostrava zahájilo sezónu výstavou mladého autora Jana Herese. Ta představuje výběr z jeho nejnovější série, která vznikla po jeho letošní umělecké stáží v Taiwanu.

Ostrava podporuje dětské terapeuty, pomáhají s prevencí kriminality

5. září 2024 16:28 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Dětí s psychickými problémy přibývá, ale Česko trápí nedostatek klinických psychologů. Rodiče tak těžce hledají odborníka, který přijímá nové klienty, a i tak jsou pak čekací lhůty v měsících. Pokud se k psychickým problémům přidá rizikové chování, situaci je třeba řešit rychle. Město Ostrava podpořilo v roce 2024 projekt zaměřený na individuální a rodinnou terapii orientovanou na děti a mladé lidi ve věku 8-18 let s akutními projevy rizikového nebo kriminálního chování s cílem odbourání nežádoucích projevů mladých klientů.

Ostravu-Jih čeká unikátní sousedská večeře. Prostřený stůl bude mít přes 100 metrů

5. září 2024 15:05 | Ostrava-Jih | Jiří Cileček

Ostravu čeká v pátek 13. září unikátní večer. Radnice nejlidnatějšího obvodu Ostrava-Jih pořádá ve spolupráci se spolkem Piána na ulici pro své obyvatele sousedskou hostinu. Ten na sídlišti Dubina rozprostře více než sto metrů dlouhý bílý stůl ozdobený květinami. Zván je k němu každý, vstupné se neplatí a registrace není třeba. Přicházet už mohou od 17 hodin.

Začíná zápis do mateřských a základních škol. Ukrajinské děti se mohou zapsat za měsíc
Vydáno 1. dubna 2022 10:18, Ostrava-město, Tomáš Kořistka
V dubnu se každoročně konají zápisy do prvních tříd základních škol a v průběhu měsíce bude možné registrovat i předškoláky. Ostrava má k tomu vytvořen nový elektronický portál předškolního vzdělávání. Samotný zápis do školek pak bude o měsíc později.

Termín zápisů do základních škol je zákonem stanoven od 1. do 30. dubna. Konkrétní datum pak stanovují ředitelé jednotlivých škol. V Ostravě může jít k zápisu celkem 3223 žáčků. 

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora Ostravy: "Nejprve se zapisují české děti a až o měsíc později, od 1. června až poloviny prázdnin, zapisujeme ukrajinské děti. Opravdu bude dostatek míst pro české děti na základních i v mateřských školách."

 Na základní škole Provaznické se osvědčil rezervační systém, aby rodiče nemuseli s dětmi dlouho čekat. 

Libuše Přikrylová, ředitelka ZŠ Provaznická: "My, když děláme zápisy, tak se snažíme to rodičům ulehčit v tom, aby tady nečekali dlouhé fronty. Máme takový rezervační systém, kde se hlásí, aby tady přišli s dítětem v pohodě a v klidu a aby si to užili."

K zápisu do mateřských škol bude od letoška sloužit speciální portál předškolního vzdělávání, kde rodiče najdou řadu důležitých informací. 

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora Ostravy: „Poprvé budou mít rodiče možnost podat žádost o přijetí přes portál předškolního vzdělávání v rámci celého města. Záměrem bylo sjednotit zápisy napříč Ostravou. Letošní spuštění celoměstského systému ale předcházela precizní, zhruba roční příprava zahrnující semináře pro zástupce mateřských škol. Portál byl vyzkoušen již v loňském roce v pilotním provozu pro 13 mateřských škol městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. V tuto chvíli je kapacita mateřských škol ve městě dostatečná."

Žádosti bude možné prostřednictvím portálu podávat už od 18. dubna. Samotné zápisy pak začnou 2. května a potrvají týden.  Ukrajinské děti půjdou k zápisu do škol i školek o měsíc později. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000030664/zacina-zapis-do-materskych-a-zakladnich-skol-ukrajinske-deti-se-mohou-zapsat-za-mesic