Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezská Ostrava slavnostně vyřadila 122 žáků 9. tříd, některé ocenila za prospěch a reprezentaci

Ostrava-Slezská Ostrava |  | Slezskoostravský expres

Žákům základních škol už prázdniny pomalu klepou na dveře a pro některé z nich budou opravdu zasloužené. Po devíti letech úspěšně zakončené povinné školní docházky byli deváťáci ze slezskoostravských základních škol v obřadní síni radnice slavnostně vyřazeni.

K vyřazení žáků devátých tříd letos došlo v pátek 21. června, tedy přesně týden před koncem školního roku. Jako vždy byl tento slavnostní akt plný očekávání, ale i lehké nostalgie, a to jak ze strany studentů, tak učitelů.

Lenka Matušková, ředitelka ZŠ Bohumínská: „Loučit se s deváťáky je vždycky nostalgie. Člověk vzpomíná na to, když přicházeli do třídy, když je poprvé potkal a letošní rok je ještě specifický tím, že u nás končí působení Fotbalové akademie a kluci – výběr Moravskoslezského kraje – už u nás nebudou, přesouvají se na jinou školu, takže to je taky trošku s nostalgií. Navíc, když jsem je učila matematiku, tak pro mě je to ještě osobnější.“
Ondřej Jarotek, žák 9. ročníku a člen Regionální fotbalové akademie: „Fungovalo to dobře, měli jsme i dost výhod, měli jsme dost úlev ze školy, to se musí říct. Měli jsme i hodně cestovních zážitků, byli jsme i v zahraničí a byli jsme na různých dobrých zápasech proti dobrým klubům, takže máme spoustu fotbalových zkušeností. Se školou se to dalo zvládat. Museli jsme se učit, i když to bylo někdy těžké. Zvládli jsme to, myslím si, všichni. Všichni prospěli dobře, nebyly žádné špatné známky, takže si myslím, že to bylo skvělé.“
Eliška Palochová, žačka 9. ročníku: „Bylo to zajímavých pár let, užila jsem si to s nimi. Měli jsme hodně výletů, hodně společných chvil se třídou. Mohla bych říct, že naše třída má dobrý kolektiv. No a přestup bude zajímavý, všichni se těšíme.“
Karolína Papežová, žačka 9. ročníku: „Já se taky těším na střední, protože poznám nové lidi a bude to něco úplně nového. Se třídou máme super kolektiv a spolu hodně zážitků.“

Slavnostního vyřazování se letos zúčastnilo celkem 122 žáků z šesti tříd ze všech 4 slezskoostravských základních škol. Někteří žáci byli navíc oceněni za svůj prospěch nebo propagaci školy.

Roman Goryczka (OSTRAVAK), místostarosta Slezské Ostravy: „Některé děti nepůjdou ani dál do školy, budou pracovat. Některé ukončí střední školu a půjdou do práce. Některé získají vysokoškolské tituly. Jsou pro nás velmi důležité, protože jak si budou vytvářet svou budoucnost, tak ji budou vytvářet i pro nás. Takže jsou pro nás potřebné a za to jim buď velký dík a na té klikaté cestě života jim přejeme tímto aktem hodně štěstí, a hlavně zdraví do celého jejich budoucího života.“
Nahlásit chybu


K tématu

Vybíjenou na škole Jubilejní hrají na republikové úrovni

3. července 2023 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na základní škole Jubilejní patří vybíjení k oblíbeným a velmi úspěšným sportům. Dokladem toho je nedávný velký úspěch, a to účast žákovského družstva na republikovém finálovém turnaji.

Základ života mají, teď deváťáci ze Sjednocení míří dál

4. července 2023 10:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Poslední vysvědčení na základní škole převzali deváťáci ze školy Sjednocení slavnostní formou i za přítomnosti rodičů. Hodně štěstí jim přišel popřát i starosta města.

Slezská Ostrava slavnostně vyřazovala žáky devátých tříd

4. července 2023 12:08 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezská Ostrava pořádá každoročně slavnostní vyřazování žáků devátých tříd. Vedení města je osobně oceňuje pamětním listem a výjimeční žáci dostávají i dárky. Akce probíhá vždy na radnici, kde se schází deváťáci ze všech čtyř základních škol v obvodu.


RÚ Hrabyně prochází rozsáhlou modernizací. Péči poskytuje už 70 let

Včera 23:24 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Rehabilitační ústav Hrabyně je místo, které lidem navrací chuť a radost do života. Patří mezi 3 největší a nejmodernější rehabilitační centra v Česku a je jediný svého druhu na Moravě. Aktuálně prochází modernizací za 350 milionů korun.

Část ulice K Celnici v Opavě-Vávrovicích má název na Oreo. První ulice s tímto názvem je v New Yorku

Včera 23:12 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na světě teď existují dvě ulice Oreo. První je mezi 9. a 10. třídou v New York City, kde se s pečením stejnojmenných sušenek začalo v době, kdy podnik Fiedorů z Opavy nejvíce rozkvétal. Druhá je nově právě v Opavě.

Motorka na závodech v Těrlicku srazila a vážně zranila diváka

Včera 19:59 | Těrlicko | Lukáš Zavadil

U vážně zraněného muže na motocyklových závodech zasahovali zdravotníci v sobotu odpoledne v Těrlicku. Podle mluvčího záchranářů Lukáše Humpla byl na místě sražen divák, kterého zasáhl závodní motocykl.

Zařízení školního stravování Opava oslavilo 20 let. Nabídlo ochutnávky a Den otevřených dveří

Včera 22:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zařízení školního stravování uspořádalo Den otevřených dveří ve svých sedmi opavských školních jídelnách. Oslavilo tak 20 let od svého vzniku.

Požár zničil stodolu a roubenku v Lubně, škoda pět milionů korun

V pátek 28. června 2024 v podvečer zasahovali hasiči z osmi jednotek požární ochrany u rozsáhlého požáru stodoly a nedalekého domu - roubenky v místní části Frýdlantu nad Ostravicí, Lubně. Požár byl ohlášen na tísňovou linku v půl šesté odpoledne. Celkem bylo nasazeno třináct hasičských vozidel.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

Město prodává bývalou hasičárnu v Kojetíně, místní nesouhlasí

28. června 2024 14:37 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Město prodá bývalou požární zbrojnici v Kojetíně. Tento záměr přijalo potřebnou většinou zastupitelstvo. Nesouhlas s prodejem přišli do auly radnice vyslovit členové osadního výboru a občané této místní části.

Studénka po pěti letech vyhlásila svou osobnost a úspěšné občany

28. června 2024 16:46 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Součástí oslav vzniku města Studénka bývá v pětiletých intervalech také vyhlašování úspěšných občanů a výjimečné osobnosti. Také letos, v roce 65. výročí, byli oceněni lidé, kteří vytváří pozitivní obraz města ve sportu, kultuře a v oblasti veřejného života.

V Karviné se poprvé konal Běh se žlutou stužkou. Zapojilo se 18 odsouzených

V parčíku poblíž karvinské věznice se konal Běh se žlutou stužkou. Projekt Žlutá stužka je realizován v České republice už 9. rokem a má za cíl šířit osvětu o práci s vězněnými osobami a jejich obtížném začleňování do společnosti po výkonu trestu.

Při nehodě na Místecké v Ostravě se zranilo několik lidí

28. června 2024 17:14 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V pátek odpoledne se na Místecké ulici v Ostravě stala dopravní nehoda mezi 5 vozidly. Několik lidí muselo být ošetřeno z různě závažnými zraněními.

Elektromechanici

Ostrava Nástup: od 1. července 2024 od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. července 2024 od 30 000 do 38 000 Kč/měsíc

Porubu už potřetí roztančil Festival v ulicích. Vystoupilo na něm přes 200 umělců

28. června 2024 16:03 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Ostravě-Porubě už potřetí proběhl Festival v ulicích. Letos byl zase o něco větší. Vystoupilo na něm více než 200 umělců z 20 zemí světa a zamířily na něj davy lidí.

Ostrava má vyřešeno financování koncertního sálu. Úvěr začne čerpat příští rok

28. června 2024 13:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava má detailně zajištěno financování nové koncertního sálu. Největší částku z celkových nákladů 3,8 mld. korun bude hradit z úvěru Evropské investiční banky. V příštích dnech začne hloubení stavební jámy.

Soutěž Zlatá Beruška motivuje školky v centru Ostravy k nadstandardní práci s dětmi

V centru Ostravy mají spousty aktivních a kreativních mateřských škol. Dokazuje to i soutěž Zlatá Beruška, která právě takové školky oceňuje za obohacování vzdělávání dětí formou zajímavých aktivit.

Dětem začínají prázdniny. Řidiči by měli ubrat nohu z plynu

28. června 2024 9:47 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Začínají prázdniny, což každoročně znamená větší pohyb dětí po ulicích i v dopoledních hodinách. Řidiči by si to měli uvědomit a být pozornější. Policisté a zástupci BESIPU také poslední den školy dětem připomínali důležité zásady pro bezpečný pohyb v silničním provozu.

Samostatný dětský oddíl Brontosauři se stará o koně, děti i pěstounské rodiny

Samostatný dětský oddíl Brontosauři ze Slezské Ostravy uspořádal v sobotu pro veřejnost den otevřených dveří. Lidé se tak mohli více dozvědět o tom, jak funguje. Cílem Brontosaurů je sdružovat děti, mládež i dospělé za účelem ochrany přírody a chovu koní. Oddíl má ale mnohem širší zaměření.

Slezská Ostrava slavnostně vyřadila 122 žáků 9. tříd, některé ocenila za prospěch a reprezentaci
Vydáno 27. června 2024 22:15, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Žákům základních škol už prázdniny pomalu klepou na dveře a pro některé z nich budou opravdu zasloužené. Po devíti letech úspěšně zakončené povinné školní docházky byli deváťáci ze slezskoostravských základních škol v obřadní síni radnice slavnostně vyřazeni.

K vyřazení žáků devátých tříd letos došlo v pátek 21. června, tedy přesně týden před koncem školního roku. Jako vždy byl tento slavnostní akt plný očekávání, ale i lehké nostalgie, a to jak ze strany studentů, tak učitelů.

Lenka Matušková, ředitelka ZŠ Bohumínská: „Loučit se s deváťáky je vždycky nostalgie. Člověk vzpomíná na to, když přicházeli do třídy, když je poprvé potkal a letošní rok je ještě specifický tím, že u nás končí působení Fotbalové akademie a kluci – výběr Moravskoslezského kraje – už u nás nebudou, přesouvají se na jinou školu, takže to je taky trošku s nostalgií. Navíc, když jsem je učila matematiku, tak pro mě je to ještě osobnější.“
Ondřej Jarotek, žák 9. ročníku a člen Regionální fotbalové akademie: „Fungovalo to dobře, měli jsme i dost výhod, měli jsme dost úlev ze školy, to se musí říct. Měli jsme i hodně cestovních zážitků, byli jsme i v zahraničí a byli jsme na různých dobrých zápasech proti dobrým klubům, takže máme spoustu fotbalových zkušeností. Se školou se to dalo zvládat. Museli jsme se učit, i když to bylo někdy těžké. Zvládli jsme to, myslím si, všichni. Všichni prospěli dobře, nebyly žádné špatné známky, takže si myslím, že to bylo skvělé.“
Eliška Palochová, žačka 9. ročníku: „Bylo to zajímavých pár let, užila jsem si to s nimi. Měli jsme hodně výletů, hodně společných chvil se třídou. Mohla bych říct, že naše třída má dobrý kolektiv. No a přestup bude zajímavý, všichni se těšíme.“
Karolína Papežová, žačka 9. ročníku: „Já se taky těším na střední, protože poznám nové lidi a bude to něco úplně nového. Se třídou máme super kolektiv a spolu hodně zážitků.“

Slavnostního vyřazování se letos zúčastnilo celkem 122 žáků z šesti tříd ze všech 4 slezskoostravských základních škol. Někteří žáci byli navíc oceněni za svůj prospěch nebo propagaci školy.

Roman Goryczka (OSTRAVAK), místostarosta Slezské Ostravy: „Některé děti nepůjdou ani dál do školy, budou pracovat. Některé ukončí střední školu a půjdou do práce. Některé získají vysokoškolské tituly. Jsou pro nás velmi důležité, protože jak si budou vytvářet svou budoucnost, tak ji budou vytvářet i pro nás. Takže jsou pro nás potřebné a za to jim buď velký dík a na té klikaté cestě života jim přejeme tímto aktem hodně štěstí, a hlavně zdraví do celého jejich budoucího života.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000043789/slezska-ostrava-slavnostne-vyradila-122-zaku-9-trid-nektere-ocenila-za-prospech-a-reprezentaci