Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slezská Ostrava oslavila konec žní Heřmanickými dožínkami, starosta obdržel dožínkový věnec

Ostrava-Slezská Ostrava |  | Slezskoostravský expres

Slezská Ostrava oslavila období konce žní na dalším ročníku Heřmanických dožínek. Největší hospodář obce tradičně obdržel dožínkový věnec a bohatý program potěšil o předposledním srpnovém víkendu děti i dospělé.

Areál heřmanického fotbalového hřiště ožil znovu po roce svátkem sklizně. Starou vesnickou tradici obnovil místní myslivecký spolek společně s fotbalovým klubem a letos se konal již šestý ročník této oblíbené slavnosti.

Jiří Lizák, předseda Mysliveckého spolku Ostrava-Heřmanice: „Po těch žních se pro lidi, kteří se na tom celý rok podíleli, dělá taková lidová zábava, při které se největšímu hospodáři obce, který byl zároveň největší sedlák, předával jako poděkování dožínkový věnec. Ten jsme předali tady panu starostovi.“
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Slezská Ostrava patří k obvodům, které byly historicky zemědělskou částí města. Bylo to vlastně takové ostravské předměstí, kde se pěstovaly rozličné plodiny. Dnes nám samozřejmě zůstává ještě několik polí, a to jak tady v Heřmanicích, tak třeba v Koblově nebo Antošovicích. Zemědělství už samozřejmě nepřevládá, nicméně akce, jako jsou Heřmanické dožínky nám sále tu tradici připomínají. Já jsem za to rád a městský obvod proto tyto akce podporuje.“

Návštěvníky dožínek čekal bohatý program včetně několika hudebních vystoupení. Kromě poslechu lidových písní si mohli užít třeba i koncert rockové skupiny Skrat. Stejně bohatá pak byla i nabídka občerstvení.

Jiří Lizák, předseda Mysliveckého spolku Ostrava-Heřmanice: „My jsme si jako myslivci připravili hlavně bohaté pohoštění, to znamená srnčí guláš, steaky, mletý zvěřinový burger. A samozřejmě kulturní program pro děti.“
anketa: „Mně se tady nejvíce líbily ty bubliny, to bylo za mě nejlepší. Líbilo se mi i to s těmi tyčkami, a pak shazování panáčků, to bylo taky super.“
anketa: „Mně se líbilo to pouštění kuliček, potom se mi líbilo tohle a shazování těch panáčků.“
anketa: „Mně se nejvíc líbilo, jak jsme se točili.“

Se svým programem se letos k dožínkám připojili taky heřmaničtí dobrovolní hasiči, kteří si pro nejmenší děti připravili závody. Zúčastnit se mohli závodníci i v jednom roce.

Silvie Šeděnková, vedoucí mládeže SDH Heřmanice: „Jsou to přípravky, pro ně v podstatě závody jsou, ale je jich strašně málo, takže jsme to tady chtěli obohatit a chtěli jsme jim připravit takový první krůček do jejich závodů. Aby si je užili, aby měli tu motivaci. Všichni dostali medaili, skoro všichni dostali poháry, protože těch kategorií bylo hodně.“
Jaroslav Mlčoch, předseda a trenér FC Heřmanice Slezská: „Jsem rád, že sem našlo cestu jak vedení z radnice, lidi, jsem rád, že jsem tu dostal hasiče, ta spolupráce se mi strašně moc líbí. Ti občané sem přišli. Pořád je co zlepšovat. Já vím, že všechno není výborné, ale aspoň něco děláme. Lidí, kteří něco dělají pro lidi ve svém volnu, už není moc.“
Nahlásit chybu


K tématu

Tradiční Obecní dožínky v Palkovicích v sobotu navštívily tisíce lidí

25. srpna 2024 11:14 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Závěr letních prázdnin patřil v Palkovicích tradičním Obecním dožínkám. Jejich program zaujal několik tisíc lidí. Mezi vystupujícími hosty byli například Markéta Konvičková, Helena Vondráčková, Adam Ďurica nebo Horkýže Slíže.

Muzeum připomnělo dřívější život za zimních večerů, návštěvníkům ukázalo přástky

13. listopadu 2023 11:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Přástky - to je tématický program Muzea Novojičínska typický pro podzimní čas. Snaží se tu návštěvníkům předávat odkaz o tom, co naši předkové dělali v tomto období. Obvyklou činností bylo právě zpracování lnu.

V Návsí slavili 30 let samostatnosti na dožínkách

4. září 2024 10:01 | Návsí | Libor Běčák | Miniexpres Návsí

Letošní sklizeň završili v Návsí tradičními dožínkami. Obec je pořádá společně s místními hospodáři a letos dožínky spojila s oslavami 30 let samostatnosti.


Dobrovolným hasičům se při záchraně lidí převrátila cisterna

Dnes 17:47 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jednotka dobrovolných hasičů z Krnova zachraňovala obyvatele z postižených oblastí. Na jednom z míst se pod jejich cisternou utrhla krajnice a stroj se převrátil. Evakuovat je musel vrtulník.

ON-LINE: Zatopené domy, evakuace, uzavřené silnice. Záplavy zasáhly i Moravskoslezský kraj

Dnes 23:16, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Většina toků v Moravskoslezském kraji překročila v noci ze soboty na neděli 3. povodňový stupeň - stav ohrožení. Na několika místech napříč krajem byl překročen bod extrémní povodně. Nařízeny byly další evakuace v řadě měst a obcí. Aktuální informace jsou níže v článku pod sadou videí.

Z novojičínských Bludovic bylo evakuováno 25 lidí, Žilině pomohla protipovodňová zídka

Extrémní deště zvedly včera na třetí stupeň povodňové aktivity toky také v Novém Jičíně. I když tady nebyl situace tak kritická jako na severu regionu, muselo tu být ze zaplavených domů evakuováno více než dvacet osob.

Vyhráno zdaleka není, povodňová vlna se valí na Ostravu a Bohumín

Velká voda letošních povodní je stále aktuálním tématem v celém Moravskoslezském kraji. S vybřeženými menšími toky bojovali už v sobotu i v Ostravě.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Probíhá evakuace obyvatel a zavírají se cesty

Dnes 17:17 | Opava | Yvona Fajtová

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Proud je tak velký, že hrozí, že se protrhne hráz u městských částí Palhanec a Karlovec. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

Ohrožení Černým potokem si i v Bruntále vynutilo evakuace obyvatel z okolí

Na Bruntálsku momentálně přestalo pršet, voda však stále stéká z kopců a situace je na některých místech kritická. Město vyhlásilo 3 stupeň povodňové aktivity a zakázalo vstup do některých oblastí v okolí a do prostor kolem vodních toků

Povodňová situace v MOb Ostrava-Jih se uklidnila, vítr ale strhl střechu MŠ Předškolní

Dnes 21:14 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová

O víkendu zažila Ostrava-Jih, stejně jako zbytek republiky, extrémní srážky, které trvaly od čtvrtku až do nedělního rána, a přinesly vážné škody.

Rozbouřená Ostravice v centru Ostravy

Dnes 16:20 | Ostrava-město | Bohdan Koch

Pohled na řeku Ostravici ze Sýkorova mostu v neděli dopoledne.

Situace s povodněmi se v Havířově uklidňuje, práci ztížili městu vandalové

Dnes 14:34 | Havířov | Bára Kelnerová

Neděle konečně přinesla do Havířova pozitivní zprávy. Zatopené ulice se daří zprůjezdnit. Nebyla nutná žádná evakuace lidí. Město však zaznamenalo nepochopitelný případ vandalismu.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

Včera 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká rekonstrukce zahrady

Mateřskou školu Blahoslavova v centru Ostravy čeká kompletní rekonstrukce zahrady. Školka dostane nové herní prvky i venkovní učebnu. Její zahrada se také o něco zvětší. Práce mají vyjít na 7,4 milionu korun.

Slezskoostravský korfbalový tým slaví bronz z mistrovství světa a čeká ho česká extraliga

Nové členy lákají v nové sezóně nejen florbalisté, ale i slezskoostravský korfbalový klub. Ten má v obvodu silnou základnu a patří mezi jeden z nejúspěšnějších klubů v Česku. To dokládá i zakončení předešlé sezóny, kdy pomohli slezskoostravští korfbalisté českému týmu k bronzové medaili z mistrovství světa.

MexikoFest lákal děti k florbalu a přivítal ve slezskoostravském klubu i nové finské posily

Už po čtvrté uspořádal slezskoostravský florbalový klub u své domácí arény rodinný festival MexikoFest. Jako vždy nechyběla kapela ani atrakce pro děti. V rámci letošního ročníku navíc FBC Ostrava představil své nové finské posily.

Svatováclavský hudební festival poprvé i mimo kostely, 21. ročník potrvá do konce září

13. září 2024 11:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Poslední srpnový den odstartoval už 21. Svatováclavský hudební festival. Letošní ročník nabízí několik novinek a zahájen byl pod otevřenou oblohou hned na dvou místech, v ostravských Komenského sadech a na hradě Hukvaldy. Jeho cílem zůstává přinášet posluchačům duchovní hudbu a zážitek.

Prvňáčci ze Slezské mají za sebou první týden školy, na první školní den se těšili

Stejně jako v celé republice byl i ve Slezské Ostravě v minulém týdnu zahájen nový školní rok. Slezskoostravské základní školy zároveň slavnostně přivítaly nové prvňáčky, kteří tak mají za sebou první týden školy. V reportáži vám ukážeme jejich premiérový den.

Baseballisté Arrows Ostrava si v letošní sezóně připsali velký úspěch. Skončili třetí

12. září 2024 10:08 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Baseballisté Arrows Ostrava si v letošní sezóně připsali velký úspěch. V extralize vybojovali 3. místo. Je to lepší výsledek než si stanovili.

Slezská Ostrava oslavila konec žní Heřmanickými dožínkami, starosta obdržel dožínkový věnec
Vydáno 4. září 2024 20:00, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Slezská Ostrava oslavila období konce žní na dalším ročníku Heřmanických dožínek. Největší hospodář obce tradičně obdržel dožínkový věnec a bohatý program potěšil o předposledním srpnovém víkendu děti i dospělé.

Areál heřmanického fotbalového hřiště ožil znovu po roce svátkem sklizně. Starou vesnickou tradici obnovil místní myslivecký spolek společně s fotbalovým klubem a letos se konal již šestý ročník této oblíbené slavnosti.

Jiří Lizák, předseda Mysliveckého spolku Ostrava-Heřmanice: „Po těch žních se pro lidi, kteří se na tom celý rok podíleli, dělá taková lidová zábava, při které se největšímu hospodáři obce, který byl zároveň největší sedlák, předával jako poděkování dožínkový věnec. Ten jsme předali tady panu starostovi.“
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Slezská Ostrava patří k obvodům, které byly historicky zemědělskou částí města. Bylo to vlastně takové ostravské předměstí, kde se pěstovaly rozličné plodiny. Dnes nám samozřejmě zůstává ještě několik polí, a to jak tady v Heřmanicích, tak třeba v Koblově nebo Antošovicích. Zemědělství už samozřejmě nepřevládá, nicméně akce, jako jsou Heřmanické dožínky nám sále tu tradici připomínají. Já jsem za to rád a městský obvod proto tyto akce podporuje.“

Návštěvníky dožínek čekal bohatý program včetně několika hudebních vystoupení. Kromě poslechu lidových písní si mohli užít třeba i koncert rockové skupiny Skrat. Stejně bohatá pak byla i nabídka občerstvení.

Jiří Lizák, předseda Mysliveckého spolku Ostrava-Heřmanice: „My jsme si jako myslivci připravili hlavně bohaté pohoštění, to znamená srnčí guláš, steaky, mletý zvěřinový burger. A samozřejmě kulturní program pro děti.“
anketa: „Mně se tady nejvíce líbily ty bubliny, to bylo za mě nejlepší. Líbilo se mi i to s těmi tyčkami, a pak shazování panáčků, to bylo taky super.“
anketa: „Mně se líbilo to pouštění kuliček, potom se mi líbilo tohle a shazování těch panáčků.“
anketa: „Mně se nejvíc líbilo, jak jsme se točili.“

Se svým programem se letos k dožínkám připojili taky heřmaničtí dobrovolní hasiči, kteří si pro nejmenší děti připravili závody. Zúčastnit se mohli závodníci i v jednom roce.

Silvie Šeděnková, vedoucí mládeže SDH Heřmanice: „Jsou to přípravky, pro ně v podstatě závody jsou, ale je jich strašně málo, takže jsme to tady chtěli obohatit a chtěli jsme jim připravit takový první krůček do jejich závodů. Aby si je užili, aby měli tu motivaci. Všichni dostali medaili, skoro všichni dostali poháry, protože těch kategorií bylo hodně.“
Jaroslav Mlčoch, předseda a trenér FC Heřmanice Slezská: „Jsem rád, že sem našlo cestu jak vedení z radnice, lidi, jsem rád, že jsem tu dostal hasiče, ta spolupráce se mi strašně moc líbí. Ti občané sem přišli. Pořád je co zlepšovat. Já vím, že všechno není výborné, ale aspoň něco děláme. Lidí, kteří něco dělají pro lidi ve svém volnu, už není moc.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000044700/slezska-ostrava-oslavila-konec-zni-hermanickymi-dozinkami-starosta-obdrzel-dozinkovy-venec