Už od rána se slezskoostravským Tylovým sadem v sobotu 13. září nesla vůně guláše, a to nejen jednoho. O uspořádání GulášFestu Slezská požádali sami občané a hned první ročník se tak nehledě na počasí těšil vysoké účasti.
Richard Vereš (ANO), starosta Slezské Ostravy: „Přihlašování jsme spustili zhruba před měsícem. V rámci přihlášky získají soutěžící týmy i příspěvek na to, že se účastní, na ty suroviny ve výši 2 tisíce korun, což jistě přispělo k tomu, že se dnes účastní 11 týmů. Podmínkou je, samozřejmě, že si musí dovést svůj vlastní kotlík, musí si všechno připravit a musí uvařit ten guláš v tom stanoveném čase, což jsou ty maximálně 4 hodiny, protože právě od 14 hodin začíná ochutnávání.“
Jedenáct týmů nezaskočilo ani počáteční nevlídné počasí. Připravily si guláše od bizoního až po segedín.
anketa, účastníci soutěže: „Vaříme s manželem zvěřinový guláš z divočáka, no a zkušenosti už máme, vyhráli jsme v Orlové první místo a také i v Odrách Loučkách, takže nějaké ty zkušenosti máme. ‚Jak si myslíte, že dopadnete dnes?‘ To záleží na porotě a na divácích. Mně vždycky chutná.“
V porotě zasedli zástupci vedení obvodu i města a doplnil je taky certifikovaný komisař kuchařských soutěží Karel Drápal.
Karel Drápal, porotce: „Určitě záleží, jaký ten guláš děláme. Mluvili jsme tady o tom, že může být i třeba houbový, ale každopádně prvořadá je chuť toho guláše. To tady taky budeme takto hodnotit, že nejdůležitější je chuť, ale to je i na velkých kuchařských soutěžích, kde teda ta chuť je nejvíc hodnocená. Takže jednak, aby to dobře vypadalo, když je to guláš, tak aby to mělo nějakou vhodnou barvičku, no a ta chuť, aby to bylo prostě pěkně dochucené.“
Kromě hlavních ocenění a výhry šesti, čtyř, nebo tří tisíc korun si týmy mohly odnést taky cenu veřejnosti. Ani tu nebraly na lehkou váhu.
Jiří Till, tým Pikantní panoši: „Máme hovězí, žádné speciality, prostě je to klasický hovězí guláš z mladého býčka, co tady kolega vybíral, výborné maso. My se jmenujeme Pikantní panoši, takže prostě jsme si vybrali tady tyhle kostýmy a je to hlavně kvůli toho, že já a kolega máme oba dva pravé meče, tak jsme jenom dali ten zbytek outfitu dohromady. A chceme vypadat trošku jinak než všichni ostatní, protože chceme vyhrát cenu veřejnosti.“
Silvie Šeděnková, tým Asterix, Obelix a Panoramix: „Dneska vaříme guláš tady, vidíte, z našeho Římana. A tyto kostýmy jsme zvolili samozřejmě, protože když je nějaká legrace, tak je třeba tomu vytvořit pořádnou atmosféru.“
Ochutnat guláše mohla samozřejmě i veřejnost, pro kterou byl připravený taky doprovodný program včetně vystoupení hudební skupiny.