Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jak vybrat školu pro nadané děti

Máte doma šikovného předškoláčka? Kvalitní vzdělání řeší víc a víc rodičů. Hravá výuka pro šikovné děti funguje už pár let i na školách v Ostravě a Opavě.

Angličtina s rodilým mluvčím, výuka logiky i programování: které školy v kraji podporují šikovné děti?

Máte doma šikovného předškoláčka? Už se rozhlížíte, jakou školu ve svém okolí pro své dítě vybrat? Školy s podporou výuky pro nadané děti najdete v Ostravě i v Opavě. Ve spolupráci se spolkem Svět vzdělávání zde vyučují děti hravou formou už několik let. Učí se angličtinu pod dohledem rodilého mluvčího, matematiku podle Hejného metody, nebo také logiku, programování či osobní rozvoj.

Problematika kvalitního vzdělání je poslední dobou řešena jak zkušenými pedagogy, tak i rodiči samotnými. Vzdělání je totiž jednou z nejdůležitějších součástí života. Znalosti nám dávají možnost dívat se na problémy z širší perspektivy a dělat svět lepším. Právě proto vznikl spolek Svět vzdělání, který nabízí zvídavým dětem rozšířenou výuku hravou formou. Spolek spolupracuje s několika školami po celé České republice. V Moravskoslezském kraji již několik let funguje spolupráce spolku a ZŠ Englišovou v Opavě a ZŠ Provaznickou v Ostravě-Hrabůvce.

Koncept Světa vzdělání se opírá nejen o kvalitní výuku, ale i o osobní rovinu každého dítěte. Důležitý je nejen obsah učiva, ale i vzájemné vztahy, spolupráce spolužáků a celkově dobré klima třídy. Jak takové pojetí výuky vypadá? Podrobně se o něm dočtete na stránkách spolku Svět vzdělávání: https://svetvzdelani.cz/

Mezi hlavní cíle organizace patří, aby se děti učily samostatně přemýšlet, aby měly pozitivní vztah k cizím jazykům, pracovaly v týmech, nebály se moderních technologií a vyznaly se v mezilidských vztazích. To vše se učí v předmětech, které je rozvíjí naprosto přirozeně a zábavně. A to už od 1. třídy! A jaké předměty Svět vzdělání vlastně nabízí?

  • Angličtina – jazyky jsou základ. Zvlášť angličtina, jazyk, kterým se dnes domluvíte prakticky všude. Využijete ji při cestování i v pracovní sféře. Právě proto se třídy Světa vzdělání snaží v dětech probudit kladný vztah k cizím jazykům už od 1. třídy. Hodiny probíhají v půlených skupinách, aby měli žáci i lektor více prostoru k probrání daného tématu. Anglický jazyk v Opavě i v Ostravě vyučují dva lektoři – jeden český a druhý rodilý mluvčí. Děti tak ztrácí ostych a angličtina jim postupem času přijde přirozená. Výuka angličtiny směřuje k certifikovaným zkouškám Cambridge English v páté třídě.
  • Logika – logické uvažovaní má každý z nás v sobě, ve třídách Světa vzdělání se tohle logické myšlení prohlubuje a pracuje se s ním. Menším dětem je po ruce logický kamarád sloník Miloš, který je logikou provází hravě a zábavně. Větší děti se zase naučí, že každý problém má své řešení.
  • Hejného metoda výuky matematiky – učení vzorců a postupů zpaměti je většinou pro děti trápení. Co takhle přijít si na principy matematiky hravou formou? Ve třídách Světa vzdělání patří matematika k těm nejoblíbenějším předmětům. Jak je to možné? Děti si na veškeré principy a postupy přichází samy. Radost z vlastních objevů je pak silnou motivací k dalšímu učení a vede k hlubšímu a trvalejšímu osvojení poznatků.
  • Osobnostní rozvoj – dobré mezilidské vztahy jsou klíčem ke spokojenému životu. Proto se do konceptu Světa vzdělání přidal i tento předmět. Zde se děti učí zásady správného chování, etiku a zvládání vlastních emocí. Nemají pak problém si jakýkoliv konflikt urovnat a v kolektivu diskutovat.
  • Programování – práce s moderními technologiemi je v současnosti opravdu klíčová. Proto je do 3. tříd Světa vzdělání zařazeno i programování. Děti se zde mimo jiné učí ovládat počítač a seznamují se se zásadami bezpečnosti v online prostředí.

A pozor, třídy Světa vzdělávání nejsou otevřené výhradně pro nadané žáky. Do tříd se zařazují děti, které úspěšně projdou talentovými zkouškami. Není se však čeho bát, “talentovky” probíhají formou her a jsou velmi podobné zápisům do první třídy. Zaujal vás koncept? A ptáte se, jak se do tříd přihlásit? Na webu https://svetvzdelani.cz/ stačí vyplnit přihlášku a vyčkat, až vám přijde termín talentových zkoušek.

„Věřím, že náš koncept výuky děti opravdu obohacuje. Přijďte se přesvědčit sami. Pro zájemce pořádáme informační schůzky. Bližší informace najdete na našem webu,“ vyzval Tomáš Blumenstein, ředitel spolku.

Svět vzdělání se stará nejen o své žáky, ale i o pedagogy. Ti se pravidelně proškolují. Rozšířená výuka se líbí dětem i vyučujícím. „S dětmi mám o 4 hodiny více, což mi umožňuje s nimi pracovat individuálně. Velkým přínosem je pro mě to, že můžeme pracovat zejména projektovým učením, takže se děti učí v souvislostech. Díky podpoře Světa vzdělání můžeme pracovat i s nadstandardními pomůckami. Díky častým exkurzím si žáci mohou vyzkoušet to, co se naučili ve třídě, i ve skutečném světě,“ prozradila Mgr. Monika Delinčáková, třídní učitelka 2.B. na ZŠ Provaznická v Ostravě.

S výukou jsou spokojeny i děti a rodiče. „Líbí se mi půlené hodiny. Třída se rozdělí na dvě skupiny, kdy 1. skupina odchází na angličtinu a 2. skupina má matematiku. Díky tomu, že učitel pracuje s menším počtem žáků, bývá výuka mnohem efektivnější,“ chválí si paní Peštíková, jedna z maminek. Spolupráci chválí i ředitelé škol: „V loňském roce nám odcházeli poprvé naši páťáci na druhý stupeň. Devět z nich, z jedné třídy, pokračuje ve studiu na opavském víceletém gymnáziu. Pozitivní je i to, že se k nám rodiny vrací a posílají nám své další děti. Takže se nám potvrdilo, že je to dobrá cesta,“ uvedl ředitel ZŠ Englišova v Opavě Mgr. Jan Škrabal. S ním souhlasí i paní ředitelka z ostravské ZŠ Provaznické, Mgr. Libuše Přikrylová, MBA: „Svět vzdělání velmi úzce spolupracuje se ZŠ Provaznická v Ostravě - Hrabůvce již od roku 2012. Hodiny jsou pro žáky velmi zajímavé a motivační, děti mají z učení radost. To platí i pro vyučující v těchto třídách.“

Užitečné odkazy:
https://svetvzdelani.cz/ostrava/
https://svetvzdelani.cz/opava/
https://svetvzdelani.cz/



Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

V Bredě objevili historické schodiště. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let

Včera 13:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Bývalý obchodní dům Breda ukrýval historické schodiště. Objeveno byla náhodně při jeho kompletní rekonstrukci, která právě probíhá. Jeho stáří se odhaduje na zhruba 100 let.

Děti si v Palkovicích užily čarodějnické odpoledne a s dospělými postavily májku

Všichni malí čarodějové a čarodějky z Palkovic se poslední dubnový pátek sešli ve sportovním areálu, kde si společně užili zábavné čarodějnické odpoledne plné soutěží.

Medaile ukradené z hrobu policisty našli jeho kolegové pomocí DNA

Včera 9:51 | Ostrava-město | Libor Běčák

Zloděje, který v roce 2022 ukradl medaile z hrobu ostravského policisty zemřelého při tragické nehodě, usvědčila DNA nalezená na stužkách, které po krádeži ještě na vítkovickém hřbitově odhodil.

Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

26. dubna 2024 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

26. dubna 2024 10:39 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

26. dubna 2024 10:28 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Na beskydskou Prašivou se slétly čarodějnice, jedna shořela na hranici

Prostranství před Horskou chatou Prašivá v Beskydech po roce patřilo tradičnímu loučení se zimou a pálení čarodějnic. Těch opět přiletělo několik a jedna skončila v ohni.

Dopravu mezi Havířovem a Ostravou zkomplikovala tragická nehoda

Dnes 10:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Záchranné práce a následné vyšetřování tragické dopravní nehody zkomplikovalo dopravu na frekventovaném úseku mezi Havířovem a Ostravou. Kolize zablokovala Rudnou ulici poblíž křižovatky s Vratimovskou.

OKD nabízí lokalitu šachty i lidi po ukončení těžby Třineckým železárnám

Včera 14:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Protože počátkem roku 2026 by měla být ukončena těžba černého uhlí v poslední šachtě v České republice, uvažuje těžební společnost OKD, že by lokalitu Dolu ČSM ve Stonavě mohla využít hutní společnost Třinecké železárny.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.