Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava Expat Centre s MS Paktem zaměstnanosti pomáhají cizincům v MSK s uplatněním na trhu práce

Ostrava Expat Centre (OEC) iniciuje téměř tři roky bezplatnou veřejnou informační službu pro cizince i pro firmy z regionu, které je zaměstnávají. Společně s MS Paktem se podílí zejména na poskytování karierového poradenství a pomáhají jim s hledáním vhodného uplatnění na regionálním pracovním trhu.

Ostrava Expat Centre se zabývá podporou a lákáním talentovaných profesionálů ze zahraničí, pomáhá těm, kteří se stěhují do regionu a je tady i pro cizince, kteří v regionu už nějakou dobu žijí. „Těší nás, že za necelé tři roky fungování se nám podařilo uskutečnit několik úspěšných projektů. Zejména máme radost z vytvoření relokační aplikace, která pomáhá cizincům se začleněním do regionu. Zorganizovali jsme také 50 různých eventů a vytvořili databázi 65 firem, které nabírají i česky nemluvící zaměstnance,“ uvedl Anton Husovský z MS Paktu, který současně působí i v OEC a propojuje vzájemnou spolupráci obou organizací.

V Moravskoslezském kraji trvale žije aktuálně 30 tisíc cizinců z toho je 11 tisíc Poláků a 10 tisíc Slováků. Ukrajinských uprchlíků je zatím v kraji okolo 17 tisíc, ale ne všichni z nich chtějí v našem regionu setrvat. Nemalé jsou také počty Indů a Korejců a velkou část cizinců tvoří také vietnamská komunita. Třetina žádostí, které přijdou do Ostrava Expat Centre souvisí právě s hledáním nebo změnou současného zaměstnání, s čímž pomáhají také odborníci z Moravskoslezského paktu zaměstnanosti.

OEC přibližuje cizincům český trh práce, pomáhá jim s orientací v pojmech, jako je pracovní úvazek nebo s pracovními dohodami. Umí poradit na jakých portálech hledat práci, jak napsat i český životopis, či jak si nastavit LinkedIn profil. Zároveň nabízí vlastní databázi firem v regionu, které zaměstnávají cizince.

„Od prvního setkání byli lidé v OEC velmi vstřícní a ochotní. Myslím si, že jsem je našla ve správný čas. Už nějakou dobu jsem byla rozladěná a zklamaná z mého neúspěšného hledání práce. OEC mi poskytlo užitečné rady, jak přistupovat k českému trhu práce, a pomohlo mi vylepšit můj životopis,“ uvedla Natalia Aguilera López, která si již našla práci právě díky OEC.

Mezi firmy, s kterými Ostrava Expat Centre navázalo spolupráci, patří významní regionální zaměstnavatelé jako například Tietoevry, HELLA, Brose, Siemens nebo Verizon. Mezi nejnověji zapojené spolupracující firmy patří například nadnárodní společnost HELLA Autotechnik Nova, s.r.o., která už přes 120 let vyvíjí a vyrábí osvětlovací techniku a elektroniku pro automobilový průmysl. Pro jejich zahraniční zaměstnance OEC zabezpečovalo například ubytování, „soft-landing“ - služby po příchodu cizince zahrnující například doprovod na úřady, založení bankovního účtu, mobilního tarifu a „Welcome workshop“, kde byli seznámeni s různými kulturními a obchodními specifiky české společnosti.

Ostrava Expat Centre a MS Pakt zaměstnanosti pomáhají také ukrajinským vysokoškolákům, lidem z IT, manažerům a dalším profesionálům. „Najít pro ně rychle vhodnou profesi v oboru nebude snadné, půjde o běh na dlouhou trať, ale věřím, že se nám společnými silami podaří začlenit, co největší procento Ukrajinců, do našeho pracovního trhu,“ doplnil Anton Husovský. S aklimatizací jim může pomoci právě nová relokační aplikace, která je dostupná na webu zde. Kromě zprostředkovávání nabídek práce může Ostrava Expat Centre pomoci zájemcům i s bydlením, vyřizováním dokumentů, hledáním lékařů, a nabízí i celou řadu volnočasových aktivit.

„V loňském roce jsme zorganizovali byznysové, volnočasové i komunitní eventy, kterých se zúčastnily celé rodiny našich klientů. Poznali jsme například kouzlo Beskyd, hráli jsme české společenské hry, seznámili se s indickou kulturou a také jsme naším klientům prakticky ukázali, jak vyplnit daňové přiznání, zakončil Anton Husovský.

Mezi klíčovou aktivitu Ostrava Expat Centre patří i kontinuální budování komunity, které probíhá ve spolupráci s firmami, institucemi, již fungujícími organizacemi se službami pro cizince, kluby cizinců, univerzitami, zdravotními službami, ubytovacími kapacitami nebo školskými zařízeními. Ostrava Expat Centre veškeré své aktivity a služby zveřejňuje na webu https://www.ostravaexpat.eu/ a na sociálních sítích Facebook a LinkedIn.

Ostrava Expat Centre zřizuje a finančně podporuje Statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti, z.s.

  • Moravskoslezský pakt zaměstnanosti přispívá k naplnění cílů Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje pro období 2019-2027 v oblasti „Vzdělanější a zaměstnanější kraj“
  • Konkrétně se jedná o: zlepšení připravenosti absolventu, kteří vstupují na trh práce; zvyšování podílu obyvatel kraje s vysokoškolským vzděláním; lepší využití osobního potenciálu a odpovídající pracovní uplatnění obyvatel; růst produktivity, průměrné mzdy a nabídky dobře placených pracovních míst; snížení podílu dlouhodobě nezaměstnaných.
  • Moravskoslezský pakt zaměstnanosti přispívá ke slaďování nabídky a poptávky na regionálním trhu práce, analyzuje jeho klíčové problémy a připravuje pro ně řešení. Ve všech svých činnostech propojuje data a analýzy se zkušenostmi z praxe a reálnými potřebami v regionu.
  • Signatáři Moravskoslezského paktu zaměstnanosti, který byl založený jako samostatný zapsaný spolek 1. února 2019, jsou Moravskoslezský kraj, Statutární město Ostrava, Sdružení pro rozvoj MSK, Krajská hospodářská komora MSK a Svaz průmyslu a dopravy ČR.


U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

30. dubna 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.

Obchvat Komárova má pravomocné územní rozhodnutí. Klíčová stavba by měla být dokončena v roce 2029

30. dubna 2024 7:28 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Jižní obchvat Komárova už má pravomocné územní rozhodnutí. Tato dopravní stavba je klíčová nejen pro Opavu, ale zejména pro západní část Moravskoslezského kraje.

Karvinští strážníci monitorují prostor v Karviné-Loukách kvůli prostitutkám

30. dubna 2024 16:53 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné-Loukách začali strážníci kvůli přítomnosti prostitutek lokalitu monitorovat. Jde o opatření pro řidiče, kteří jejich služby využívají, aby si uvědomili, že nahrávka může být použita jako důkazní prostředek pro pozdější správní řízení před přestupkovou komisí.

Uplynulo 79 let od osvobození Ostravy. Vzpomínka na padlé se uskutečnila v Komenského sadech

30. dubna 2024 11:16 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava si 30. dubna tradičně připomněla osvobození města od fašistických okupantů. Vyvrcholila tak Ostavsko-opavská operace, která byla největší bitvou 2. světové války na našem území. Průmyslové město osvobodili kromě Rudé armády také příslušníci 1. čs. armádního sboru.

Pro opařené dítě přiletěl na šumbarské sídliště vrtulník

29. dubna 2024 21:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přistání záchranářského vrtulníku na sídlišti mohli sledovat v pondělí dopoledne lidé v Havířově-Šumbarku. Zdravotníci tam spěchali k opařenému dítěti.

Zlatorudná chalupa v Suché Rudné se dočkala záchrany díky nadšení nových majitelů, dobrovolníků a přátel

29. dubna 2024 19:39 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Před více než sto lety si nechal továrník a podnikatel v textilnictví Alois Plischke v podhůří Jeseníků postavit dům, kterému se tehdy říkalo Plischeho vila. Po poválečné konfiskaci objekt připadl Lesům České republiky jako bydlení pro lesníky. Byl bohužel téměř neudržován a chátral. Teprve noví majitelé se pustili do jeho záchrany.

Policisté z celého kraje přišli darovat krev. Byli mezi nimi i prvodárci

29. dubna 2024 13:13 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

Nedostatečné zásoby krve trápí Krevní centrum Ostrava už delší dobu a navíc začíná období, kdy se každý rok situace ještě zhorší. Proto už tradičně pořádají policisté celokrajskou akci Daruj krev-zachráníš život.

Muzeum Beskyd uspořádalo prohlídku s názvem Zmizelý duch starých frýdeckých hospod po desítkách bývalých podniků

29. dubna 2024 12:53 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Teď vás zveme na krátkou procházku po Frýdku Místku. Jedná se o další ze série komentovaných prohlídek Frýdku i Místku. Společně s historikem Muzea Beskyd a průvodcem si účastníci mohli připomenout zašlou slávu Fýdeckých hospod, restaurací i domů které už dnes mají jiné využití, nebo ani neexistují.

Divadelní Kopřiva otevřela jednu ze scén i v muzeu Tatra

29. dubna 2024 11:50 | Celý MS kraj | Petra Dorazilová

Už po osmatřicáté ovládla Kopřivnici přehlídka netradičních divadel s názvem Kopřiva. Velký divadelní svátek nabídl osm představení, jedno z nich se odehrálo i nevšedních prostorách Muzea nákladních automobilů Tatra.

V mošnovské zóně vyrůstá továrna na vinuté vodiče. Práci v ní najde 60 - 90 pracovníků

29. dubna 2024 9:14 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Jak už jsme vás informovali, Ostravě se podařilo přilákat do mošnovské průmyslové zóny důležitého investora. Jde o italskou společnost IRČE, která patří mezi přední světové výrobce vinutých vodičů pro nejrůznější stroje. Závod rychle roste a na podzim by už v něm mělo pracovat téměř 100 lidí.