Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava Expat Centre s MS Paktem zaměstnanosti pomáhají cizincům v MSK s uplatněním na trhu práce

Ostrava Expat Centre (OEC) iniciuje téměř tři roky bezplatnou veřejnou informační službu pro cizince i pro firmy z regionu, které je zaměstnávají. Společně s MS Paktem se podílí zejména na poskytování karierového poradenství a pomáhají jim s hledáním vhodného uplatnění na regionálním pracovním trhu.

Ostrava Expat Centre se zabývá podporou a lákáním talentovaných profesionálů ze zahraničí, pomáhá těm, kteří se stěhují do regionu a je tady i pro cizince, kteří v regionu už nějakou dobu žijí. „Těší nás, že za necelé tři roky fungování se nám podařilo uskutečnit několik úspěšných projektů. Zejména máme radost z vytvoření relokační aplikace, která pomáhá cizincům se začleněním do regionu. Zorganizovali jsme také 50 různých eventů a vytvořili databázi 65 firem, které nabírají i česky nemluvící zaměstnance,“ uvedl Anton Husovský z MS Paktu, který současně působí i v OEC a propojuje vzájemnou spolupráci obou organizací.

V Moravskoslezském kraji trvale žije aktuálně 30 tisíc cizinců z toho je 11 tisíc Poláků a 10 tisíc Slováků. Ukrajinských uprchlíků je zatím v kraji okolo 17 tisíc, ale ne všichni z nich chtějí v našem regionu setrvat. Nemalé jsou také počty Indů a Korejců a velkou část cizinců tvoří také vietnamská komunita. Třetina žádostí, které přijdou do Ostrava Expat Centre souvisí právě s hledáním nebo změnou současného zaměstnání, s čímž pomáhají také odborníci z Moravskoslezského paktu zaměstnanosti.

OEC přibližuje cizincům český trh práce, pomáhá jim s orientací v pojmech, jako je pracovní úvazek nebo s pracovními dohodami. Umí poradit na jakých portálech hledat práci, jak napsat i český životopis, či jak si nastavit LinkedIn profil. Zároveň nabízí vlastní databázi firem v regionu, které zaměstnávají cizince.

„Od prvního setkání byli lidé v OEC velmi vstřícní a ochotní. Myslím si, že jsem je našla ve správný čas. Už nějakou dobu jsem byla rozladěná a zklamaná z mého neúspěšného hledání práce. OEC mi poskytlo užitečné rady, jak přistupovat k českému trhu práce, a pomohlo mi vylepšit můj životopis,“ uvedla Natalia Aguilera López, která si již našla práci právě díky OEC.

Mezi firmy, s kterými Ostrava Expat Centre navázalo spolupráci, patří významní regionální zaměstnavatelé jako například Tietoevry, HELLA, Brose, Siemens nebo Verizon. Mezi nejnověji zapojené spolupracující firmy patří například nadnárodní společnost HELLA Autotechnik Nova, s.r.o., která už přes 120 let vyvíjí a vyrábí osvětlovací techniku a elektroniku pro automobilový průmysl. Pro jejich zahraniční zaměstnance OEC zabezpečovalo například ubytování, „soft-landing“ - služby po příchodu cizince zahrnující například doprovod na úřady, založení bankovního účtu, mobilního tarifu a „Welcome workshop“, kde byli seznámeni s různými kulturními a obchodními specifiky české společnosti.

Ostrava Expat Centre a MS Pakt zaměstnanosti pomáhají také ukrajinským vysokoškolákům, lidem z IT, manažerům a dalším profesionálům. „Najít pro ně rychle vhodnou profesi v oboru nebude snadné, půjde o běh na dlouhou trať, ale věřím, že se nám společnými silami podaří začlenit, co největší procento Ukrajinců, do našeho pracovního trhu,“ doplnil Anton Husovský. S aklimatizací jim může pomoci právě nová relokační aplikace, která je dostupná na webu zde. Kromě zprostředkovávání nabídek práce může Ostrava Expat Centre pomoci zájemcům i s bydlením, vyřizováním dokumentů, hledáním lékařů, a nabízí i celou řadu volnočasových aktivit.

„V loňském roce jsme zorganizovali byznysové, volnočasové i komunitní eventy, kterých se zúčastnily celé rodiny našich klientů. Poznali jsme například kouzlo Beskyd, hráli jsme české společenské hry, seznámili se s indickou kulturou a také jsme naším klientům prakticky ukázali, jak vyplnit daňové přiznání, zakončil Anton Husovský.

Mezi klíčovou aktivitu Ostrava Expat Centre patří i kontinuální budování komunity, které probíhá ve spolupráci s firmami, institucemi, již fungujícími organizacemi se službami pro cizince, kluby cizinců, univerzitami, zdravotními službami, ubytovacími kapacitami nebo školskými zařízeními. Ostrava Expat Centre veškeré své aktivity a služby zveřejňuje na webu https://www.ostravaexpat.eu/ a na sociálních sítích Facebook a LinkedIn.

Ostrava Expat Centre zřizuje a finančně podporuje Statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti, z.s.

  • Moravskoslezský pakt zaměstnanosti přispívá k naplnění cílů Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje pro období 2019-2027 v oblasti „Vzdělanější a zaměstnanější kraj“
  • Konkrétně se jedná o: zlepšení připravenosti absolventu, kteří vstupují na trh práce; zvyšování podílu obyvatel kraje s vysokoškolským vzděláním; lepší využití osobního potenciálu a odpovídající pracovní uplatnění obyvatel; růst produktivity, průměrné mzdy a nabídky dobře placených pracovních míst; snížení podílu dlouhodobě nezaměstnaných.
  • Moravskoslezský pakt zaměstnanosti přispívá ke slaďování nabídky a poptávky na regionálním trhu práce, analyzuje jeho klíčové problémy a připravuje pro ně řešení. Ve všech svých činnostech propojuje data a analýzy se zkušenostmi z praxe a reálnými potřebami v regionu.
  • Signatáři Moravskoslezského paktu zaměstnanosti, který byl založený jako samostatný zapsaný spolek 1. února 2019, jsou Moravskoslezský kraj, Statutární město Ostrava, Sdružení pro rozvoj MSK, Krajská hospodářská komora MSK a Svaz průmyslu a dopravy ČR.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. srpna 2024 od 35 000 do 44 000 Kč/měsíc

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.