Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava má novou smuteční síň. Vítkovický hřbitov se zásadní změny dočkal po bezmála sto letech

V pátek 8. září ve 12.30 hodin bude na pohřebišti v ostravském městském obvodu Vítkovice veřejnosti poprvé představena nová smuteční síň. Jeden z největších projektů realizovaných na území obvodu v posledních deseti letech byl postaven díky finanční podpoře ze strany města.

Nová smuteční síň splňuje veškeré požadavky moderního pohřebnictví a umožňuje pozůstalým důstojné a komfortní rozloučení se zesnulými,“ konstatuje starosta Vítkovic Richard Čermák a dodává, že provedení finančně náročné zakázky obvodu umožnila podpora ze strany statutárního města Ostravy. Ta pokryla 70 procent z celkových 84 milionů korun včetně DPH.

Starosta Richard Čermák předpokládá, že nový objekt bude – stejně jako předchozí smuteční síň – využíván pozůstalými nejen z obvodu, ale z celé Ostravy. A to kromě jiného i proto, že po zahájení rekonstrukce smuteční síně ve Slezské Ostravě „převezme na svá bedra“ většinu pietních obřadů konaných na území města.

„Je všeobecně známo, že vítkovickou smuteční síň k poslednímu rozloučení často využívají pozůstalí ze všech ostravských obvodů, což při finanční podpoře ze strany města sehrálo zásadní roli,“ připomenul náměstek ostravského primátora Aleš Boháč. „Dřívější budova z časů první republiky svému účelu dlouho a dobře sloužila, její nedávný stav nicméně nevyhovoval požadavkům současného pohřebnictví. Nová síň umožní důstojné rozloučení se zesnulými a zároveň poskytne všem přítomným i zaměstnancům vítkovického hřbitova patřičný komfort.“

Samotné realizaci stavby předcházelo zbourání stávající smuteční síně, jež od zkolaudování v roce 1925 neprošla žádnou zásadní modernizací. Demolice se uskutečnila na počátku roku 2022, následně byla podle vítězného návrhu společnosti PPS Kania, s. r. o., zahájena výstavba nového objektu.

Autoři návrhu koncipovali stavbu v čistém, moderním duchu. Objekt s bílou fasádou má okna z hliníkových rámů v antracitovém provedení, obdélníkový půdorys tvoří dvě základní budovy. Z haly se vstupem do hlavní smuteční síně, schodištěm na balkon a toaletami lze vejít i do malé smuteční síně určené pro komorní obřady. V interiéru hlavní smuteční síně, který je prosvětlen světlíkem, byl použit dřevěný obklad, dubové sedací prvky mají tmavě šedé látkové polstrování. Na část přístupnou veřejnosti navazuje provozní zázemí. Při severní hranici pohřebiště, u vstupu z ulice Na Obvodu, je nové kamenictví.

Realizátorem stavby smuteční síně, správního objektu a budovy kamenictví, které v areálu hřbitova vznikly, a to včetně zrekonstruované parkovací plochy u kamenictví, byla společnost PSG Construction, a. s. Ta smlouvu na provedení stavby podepsala s obvodem v lednu 2022.

„Vítkovický hřbitov se dočkal zázemí, které souzní s jeho významem – přeci jen jde o druhé největší pohřebiště Ostravy. Ale nová smuteční síň rozhodně není jedinou novinkou tohoto pohřebiště. Areál neustále zvelebujeme, a to i díky podpoře ze strany města. Jsou zde nové chodníky i části betonového plotu, k němuž brzy přibude dalších 132 metrů, připravujeme renovaci kovaných vstupních bran, jež by se měla uskutečnit ještě letos. Postupně budou dokončeny i všechny chodníky, takže v příštím roce bude hřbitov opravdu noblesním pietním místem, které bude chloubou celého města,“ dodává Richard Čermák. A připojuje zcela čerstvou informaci, že rada obvodu na svém zasedání 6. září vybrala provozovatele smuteční síně. Tím se stala společnost Apolon idea, s.r.o.

Nová smuteční síň bude veřejnosti poprvé představena 8. září v rámci Dne Vítkovic, kdy bude možné během komentované prohlídky navštívit také historickou budovu vítkovické radnice.

Původní smuteční síň, která neodmyslitelně patří k historii Vítkovic, připomíná výstava umístěná v blízkosti nového objektu. „Myslím, že místo, kde se se svými nejbližšími rozloučily desetitisíce ostravských občanů, by nemělo upadnout v zapomnění,“ uzavírá starosta Vítkovic Richard Čermák.



Tragický konec noční jízdy: osmpadesátiletý muž zemřel po havárii v Palkovicích

Dnes 14:18 | Palkovice | Lukáš Zavadil

V noci ze čtvrtku na pátek zasahovaly pozemní týmy z Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí společně s leteckými záchranáři u muže se selháním životních funkcí v Palkovicích. Osmapadesátiletý muž cestoval v osobním vozidle a havaroval do příkopy. Při příjezdu záchranných složek nejevil žádné známky života.

Show v Novém Jičíně připomněla zisk jediného titulu před 25 lety

Uplynulo čtvrt století od doby, kdy basketbalisté Nového Jičína vybojovali první a jediný titul mistrů republiky. Tuto událost připomněli fanoušci spolu s hráči a klubem na sportovní charitativní show.

Policisté vyšetřují výtržnictví v Kravařích a potřebují ztotožnit cyklistu

Dnes 10:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté obvodního oddělení Kravaře prověřují okolnosti výtržnictví, ke kterému došlo ve čtvrtek 4. dubna 2024 večer v Kravařích u restaurace Nemlýn. Podařilo se jim získat fotografie muže, který by mohl souviset s případem a který se v době incidentu pohyboval na místě na jízdním kole.

Město elektrorozvody v budovách sportoviště opraví, fotbalisté mohou hrát

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí město provést rekonstrukci rozvodů. Studénka tento majetek převzala do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

Experti na energetiku řešili nízkou zaměstnanost v oboru

Nejen náš kraj se potýká se zásadním problémem v energetice, a to nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Český svaz zaměstnavatelů v energetice proto organizuje setkání expertů na energetiku, kteří se snaží najít cestu, jak zaměstnance v oboru udržet a přitáhnout i absolventy středních a vysokých škol.

Havířov uspořádal v životických sadech Májový den, lidé dorazili v hojném počtu

Radnice v Havířově jakožto nový vlastník životických sadů uspořádala v areálu Májový den. Což mělo u veřejnosti velký ohlas. Nicméně, tak jako v celé České republice, i zde budou kvůli počasí sčítat ztráty.

Záchranáři bojovali o život muže, který spadl v bývalé kotelně v Bohumíně

Dnes 8:52 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve čtvrtek 2. května odpoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby u vážně zraněného muže na Karvinsku. Krajští operátoři obdrželi informaci o vážném zranění v objektu bývalé kotelny v Bohumíně.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Frýdek-Místek vyjednal pro obyvatele podmínky parkování u Tesca na Slezské

Frýdek-Místek dohodl nové podmínky parkování u malého Tesca na Slezské. Řidiči budou moci parkoviště u obchodu využít mimo otevírací dobu. Zároveň ještě letos město vybuduje nové parkoviště u Sekerovy vily, které je od prodejny naproti přes cestu.

Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Včera 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodin zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

V archeoparku si lidé vyzkoušeli výrobu papíru z kopřiv

Návštěvníci Archeoparku v Chotěbuzi si mohli vyzkoušet, jak se kdysi vyráběl papír. Tentokrát si ho za pomocí lektora vyráběli z kopřivy dvoudomé.

Vybraní studenti díky projektu absolvují deset stáží

Včera 12:36 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Projekt Mind Your Future dopřeje každý měsíc studentům středních škol stáž v renomovaných firmách. Mohou si tak udělat mnohem přesnější představu, která oblast by je v budoucnu bavila nejvíce.

Kariéroví poradci mají k ruce publikaci Vercajk

Včera 12:07 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

V rámci projektu OKAP II vznikla velmi užitečná publikace s výstižným názvem Vercajk kariérového poradce. Byli jsme na jejím křtu.

Důl Gabriela nabídne návštěvnické centrum i expozici

Další strategický projekt dostal přiklepnutou dotaci z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci. POHO Park Gabriela se stane centrem pohornické krajiny, z bývalého dolu Gabriela vznikne návštěvnické centrum s bohatým programem a poutavou expozicí o těžkém životě horníků a jejich rodin.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

1. května 2024 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.