Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Česku vyvinutá mobilní vrtná souprava hloubí geotermální vrty v Nizozemí

Práce českých techniků a konstruktérů ze společnosti Huisman Czech Republic, vrtná souprava LOC 400, nese ovoce v nizozemském Delftu. Tamější geotermální projekt bude vytápět budovy místní univerzity a tisíce domácností ve městě.

Vrtná souprava LOC 400, průkopnická technologie pro hloubení geotermálních vrtů, byla kompletně navržena a vyrobena v závodě Huisman Czech Republic ve Sviadnově. „Díky malému půdorysu, kontejnerovému designu a vynikající mobilitě je ideálním zařízením pro vrtání v hustě zalidněných městských oblastech,“ uvedl Karel Pavlíček, Managing Director ze závodu Huisman Czech Republic.

Geotermální projekt v Delftu patří k největším mezinárodním výzkumným zařízením na geotermální energii v městském prostředí. Jádrem projektu je přírodní rezervoár v hloubce přibližně 2 500 metrů. Do zdroje teplé vody se hloubí dva vrty – výrobní a injekční. Vrtání je současnou fází projektu, první „horká“ voda se očekává v polovině roku 2024.

Delftský městský projekt bude vytápět budovy v kampusu místní Technické univerzity a později také okolní čtvrti a studentské byty. Celkem může být spolehlivým a dostupným zdrojem energie až pro 10 000 domů ve městě. Dokončený geotermální systém může generovat teplo po dobu nejméně 30 let.

Velkou výhodou českého zařízení LOC 400 je snadná manipulace a přeprava. Souprava se rozloží na 22 jednotek odpovídajícím standardním kontejnerům, převeze se na místo vrtání a do 48 hodin může být zase uvedena do provozu. Tento modulární design je vhodný na použití na pevnině, ale i na plošinách umístěných v moři a v ekologický senzitivních oblastech.

Česká vrtná souprava LOC 400 dokáže vrtat až do hloubky 6 000 metrů, váží přibližně 600 tun a její věž je vysoká 38 metrů. Zařízení také disponuje plně automatizovaným podáváním trubek, což představuje klíčovou výhodu oproti mnoha soupravám stejného typu. „Driller může jednoduše usednout do kabiny a sledovat, jak LOC sám automaticky vytahuje vrtné tyče z vrtu, nebo je naopak do vrtu vkládá. Tato automatizace výrazně usnadňuje celý proces,“ doplňuje Martin Vojtek, Assembly Manager, Huisman Czech Republic.

Vrtné soupravy LOC 400 ze společnosti Huisman Czech Republic již v minulosti pomáhaly s geotermálními vrty v Rakousku, při výstavbě geotermální elektrárny v Německu nebo ve francouzsko-norské spolupráci při testování revolučního systému na odebírání vzorků hornin. Pro zaškolování vrtařů slouží unikátní simulátor vrtné soupravy, který rovněž vyvinuli čeští odborníci z Huismanu.

O společnosti Huisman:

  • Společnost Huisman, která působí ve Sviadnově od roku 1997, je specialista v konstrukčním navrhování a výrobě „hi-tech“ strojírenských výrobků s vysokou přidanou hodnotou pro energetický, námořní, těžební, železniční a zábavní průmysl.
  • Mezi produkty firmy patří námořní a pozemní jeřáby, mobilní vrtné soupravy, řešení pro pokládání potrubí v moři, zařízení pro zábavní průmysl, podvozky pro stavební a údržbová kolejová vozidla, kompozitní trubky a další.
  • Výrobky společnosti Huisman míří zejména na export do celého světa. Zařízení ze Sviadnova je možné vidět například v Mexickém zálivu, u pobřeží Afriky, na amerických ropných polích, v západní Austrálii nebo v Hongkongu.
  • Mezi nejvýznamnější zákazníky českého Huismanu patří společnosti BMS, Heerema, Subsea 7, COSCO, Vekoma.
  • Ve spolupráci se společností SAAB Czech společnost Huisman vyvinula simulátor vrtné soupravy pro zaškolování vrtařů.
  • Česká společnost je členem nadnárodní skupiny Huisman, která byla založena v roce 1929 v Nizozemí a centrála včetně vedení se nachází ve městě Schiedam. Kromě Sviadnova má Huisman výrobní závod v holandské centrále a také v Číně. Obchodní zastoupení včetně projektové a servisní podpory je dále ve Spojených státech amerických, Brazílii, Singapuru a v Norsku.


Senior vyjel s autem mimo silnici a narazil do stromu, spolujezdkyně zemřela

Včera 18:30 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Tragická nehoda zaměstnala v sobotu ráno na Opavsku všechny složky integrovaného záchranného systému. 76letý řidič tam z ničeho nic vyjel ze silnice a naboural do stromu. Auto poté sjelo ze ještě ze srázu. Nehodu bohužel nepřežila 75letá spolujezdkyně.

Třídílný gastrofestival Pojez vyvrcholil v beskydské Ostravici

Gastrofestival Pojez, který každým rokem pořádá Moravskoslezský kraj, vyvrcholil tradičně v beskydské Ostravici. Vedle kulinářských specialit se lidé bavili při kulturních vystoupeních a pro nejmenší byla připravena dětská zóna.

MS kraj opravuje v Karviné několik autobusových zálivů

V Karviné probíhají rozsáhlé opravy autobusových zálivů na dvou velmi frekventovaných krajských silnicích. Úseky, kde probíhá stavba, omezují dopravu a je tady nutná obezřetnost řidičů i chodců při přecházení.

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti

Včera 17:34 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Městská policie v Opavě už potřetí uspořádala sportovní odpoledne pro děti a jejich rodiče. Probíhalo v Městských sadech a smyslem této akce bylo zapojit co nejvíce dětí do sportovních aktivit.

Dobrovolníci uklidili okolí Karvinského moře, zapojili se i náhodní návštěvníci areálu

Uplynulou sobotu se konal velký úklid v okolí Karvinského moře. Kampaň “Za čisté moře” zorganizovali zaměstnanci karvinského magistrátu, kteří se kromě dobrovolníků aktivně do úklidu také zapojili.

Palkovice se představily komisařům národního finále soutěže Vesnice roku 2024

6. září 2024 18:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ani 4 hodiny nemohly v Palkovicích stačit na prezentaci všech zájmových spolků a aktivit, kterými se v pátek obec představila v celostátním finále prestižní soutěže Vesnice roku.

MS kraj pomáhá řešit nedostatek zubařů. Lékařské fakultě přispěje na mzdy pedagogů

Na posledním zasedání krajského zastupitelstva v končícím volebním období odhlasovali jeho členové významnou finanční podporu Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Peníze půjdou na platy pedagogů, kteří vzdělávají budoucí zubaře.

V Galerii Dukla se vzpomínalo na 50. až 70. léta. Proběhlo tady komunitní setkání s Pamětí národa

6. září 2024 18:31 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Galerie Dukla patřila dalšímu komunitnímu setkání. Tentokrát s Pamětí národa. Lidé se tak mimo jiné dozvěděli, jak to v obvodu vypadalo v 50. až 70. letech.

Základní kámen pro nový heliport a záchranku s urgentním příjmem byl položen v krnovské nemocnici

6. září 2024 10:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Krnovská nemocnice má za sebou další milník na cestě svého rozvoje. V rámci oslav 112. výročí založení byl položen základní kámen ke stavbě nového heliportu a a záchranné stanice. Obě stavby vyrostou v těsné blízkosti nemocnice budou zásadním zlepšením při akutní přepravě pacientů.

Válečný veterán Jan Ihnatík a havířovská nemocnice získali ceny hejtmana

6. září 2024 9:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice získala Cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost za rok 2023. Osobností Moravskoslezského kraje se stal válečný veterán Jan Ihnatík.

Moravskoslezský kraj pomůže obcím nastartovat rozvojové projekty

Včera 19:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Téměř 19 milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj mezi 57 obcí, které požádaly o dotaci na přípravu projektových dokumentací. Výrazně se tak zvýší jejich šance získat prostředky z národních nebo evropských dotačních programů na rozvojové projekty.

Elektroloď na Slezské Hartě i vybrané turistické vlaky získají opět finanční podporu kraje

6. září 2024 14:03 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj podpoří i v příštích třech letech provoz vodní dopravy na Slezské Hartě, přispívat bude i na výletní vlaky. Krajské peníze obdrží Hvozdnický expres, Osoblažka a výletní vlaky Slezského železničního spolku. Na tuto podporu cestovního ruchu půjde v letech 2025 až 2027 6,1 milionu korun.

Maskovaní muži s maketami zbraní ukradli řidiči před nosem dodávku plnou balíků

6. září 2024 13:31 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Řidič přepravní společnosti rozvážel balíky a před nosem mu v Krnově ukradli nastartovanou dodávku. Skočili do ní dva maskovaní muži a ujeli. V autě byly zásilky za více než 100 tisíc korun a také peníze. Řidič zavolal na pomoc policii a díky bleskové a excelentní spolupráci několika hlídek a operátorů a dokonce i kynologů zadrželi policisté dvojici zlodějů do několika minut. Zadržení měli u sebe i makety zbraní a mají na svědomí i další trestné činy.

Při obnově kostela v zaniklých Pelhřimovech našli dobrovolníci velkou hrobku pod úrovní podlahy v centru

6. září 2024 10:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Již více než 20 let pracují dobrovolníci z hnutí Duha Jeseníky na záchraně kostela sv. Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na polských hranicích. Před několika dny při skrývce zeminy objevili v centru kostela pod zemí velkou hrobku, která dosud nebyl známá.

Hnutí ANO vede do voleb hejtman Josef Bělica. Jednou z priorit je dostupné zdravotnictví

Největší zastoupení v současném zastupitelstvu Moravskoslezského kraje má hnutí ANO a i hejtman Josef Bělica je jeho členem. Zároveň se také stal lídrem kandidátky pro volby, které nás čekají na konci třetího zářijového týdne.

Gabrielu, srdce pohornické krajiny, čeká proměna

5. září 2024 21:02 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Úplně jiná připomínka historie Karviné, než klasické hornické muzeum. Moravskoslezský kraj představil projekt proměny bývalé šachty a okolí poblíž šikmého kostela. Sloužit bude místním i turistům.