Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Unikátní výrobna luxusních svíček láká návštěvníky k prohlídce dílny

Když se řekne Rožnov pod Radhoštěm, většina lidí si ho okamžitě spojí s Valašským muzeem v přírodě. My vás však do Rožnova pozveme do míst, kde vznikají luxusní doplňky interiéru pro movité zákazníky z celého světa.

Nádherné kolekce svíček, které jsou určené například pro luxusní prostory orientálních paláců, hotelů nebo soukromých jachet, mohou na vlastní oči vidět lidé, kteří navštíví Rožnov pod Radhoštěm. Voskové skvosty často posázené drahými kameny se v tamním horském údolí v lokalitě Dolní Paseky vyrábějí už přes 30 let.

Miroslav Šupler, majitel firmy Unipar: “Ta výroba je od počátku otevřená veřejnosti a je možné do ní kdykoliv vejít. Je možné se objednat i pro větší skupiny lidí. Pokud přijdou ti lidé sólo, tak není problém říct na prodejně, že chtějí jít do té výroby i na galerii a my je provedeme. Uvidí v podstatě celou tu technologii, jak se ty svíčky vyrábí a pro koho se vyrábí. Pak je tu samozřejmě i prodejna, kde si mohou něco koupit.”

Firma pořádá v průběhu roku několik tematických akcí, které jsou s výrobou svíček přímo spojené. Patří mezi ně například sraz motorkářů nebo adventní setkání.

Jarmila Vičanová, účastnice akce: “My tady chodíme pravidelně každý rok, protože se nám ty akce velice líbí. Do prodejny chodíme většinou pravidelně na letní zboží a teď na vánoční zboží a opravdu bychom se velmi velmi rádi podívali i do výrobny, protože nás to jako Rožnováky zajímá. Mám doma samozřejmě ozdobné svíčky, které jsou nádherné, které úplně dotvářejí atmosféru domova a máme i svíčky, které zapalujeme a hoří fantastickým plamínkem a úplně navozují pohodovou atmosféru.”

Když budou mít návštěvníci štěstí, provede je unikátní výrobnou svíček přímo majitel firmy Miroslav Šupler.

Miroslav Šupler, majitel firmy Unipar: “Jelikož už déle než 10 let tady pracuje ve firmě můj syn, tak mám víc času na to, že vás můžu provést tou vyrobou sám. Když budete mít štěstí, že tady zrovna budu, tak se určitě vás ujmu a udělám vám exkurzi přímo s veškerými informace, co jsem za těch 30 let tady nasbíral. Vždycky tady uvidí ti zákazníci něco nového, něco zajímavého. Teď ještě v lednu a únoru tady bude k vidění výroba kolekce pro velice zajímavého zákazníka v Dubaji. Ty svíčky jsou ve výrobě a celá ta kolekce do jednotlivých těch místností je tady vystavena v té výrobě, takže pokud to stihnou, tak to tady ještě uvidí. Pokud ne, tak některé z těch výrobků je možné vidět na té galerii.”
Petr Solanský, účastník akce: “Manželka tady chodí pravidelně utrácet penízky. Mají tady krásné věci, ručně dělané. Doporučuji každému. Dneska jsme si taky koupili při té příležitosti. Ve výrobě už jsme byli, známe to tady, protože jsme místní, takže dneska jsme vynechali a dali si raději punč.”

Přestože se firma zaměřuje především na větší zakázky, nebrání se ani individuálním zákazníkům.

Miroslav Šupler, majitel firmy Unipar: “Samozřejmě i pro lidi, kteří tady potom vidí ty věci, jak se dělají a jaké jsou možnosti, kdy ta technologie je velice moderní a promyšlená a je možné dělat tisk na svíčky individuálně. Takže jsme schopni tisknout fotku na svíčku a díky zákazníkům, kteří se podstatě účastní na placení těchto technologických možností, tak jsme schopni potom pro zákazníky dělat i individuální věci už za relativně nízké ceny.”

Informace pro návštěvníky jsou uvedené na webových stránkách firmy. Domluvit je tam možné i exkurzi do výrobny.

Miroslav Šupler, majitel firmy Unipar: “Firma Unipar byla založena před více než 30 lety v roce 1991, respektive 1992 a už na počátku se předurčil ten sortiment pro zákazníky, kteří mají vysoké nároky a to zejména proto, že celá technologie Unipar je vedena nekontinuálním způsobem a vyrábíme si i tu surovinu. Takže vlastně celá ta technologie vytváří výrobek, který správně funguje a dodáváme svíčky pro interiéry z nejnáročnějších zákazníků, ať to jsou jejich jachty, paláce nebo jsou to šejci. Tam děláme ty výrobky přímo na interiér. Takže my dostáváme fotky těch interiérů, popřípadě popsané ty události, všechno o designu, architektuře toho zákazníka a na základě toho mu vytvoříme design. Takže je to zakázková výroba, která směřuje přímo do interiéru těchto zákazníků, přesně pro jejich styl a design. My tady ty svíčky děláme trochu jinak, než by lidé čekali. Ony se neodlévají, ale lisují se za studena z materiálu, který je v prášku a ten si vyrábíme sami. Ten rozdíl nebo ta funkce toho materiálu je v tom, že je zbaven síry a oleje a díky tomu při hoření nevznikají toxické plyny. Další věcí je, že ta svíčka má radikálně změněný systém hoření, který nefunguje tím klasickým způsobem, jak funguje knot, kdy nasávají ta bavlněná vlákna a výpary hoří. Tam se totiž stává to, že ten knot nasaje více, než se stačí odpařit, on ztěžkne a utopí se. My ten knot máme obrácený opačně, aby se neutápěl v těch svíčkách při hoření. My jsme otočili tu funkci opačně, nevyužíváme savosti těch vláken, ale mezery mezi vlákny. My ta vlákna umíme zbavit té savosti a potom vlastně máme možnost řídit přísun toho paliva přes velikost a množství kapilár. Takže my jsme získali kontrolu nad hoření svíčky, aniž by se ten knot utápěl. Využíváme přirozený vzlínací tlak, který nám ten knot napíná, drží ho pořád v mírném napětí a pak máme možnost také regulovat právě ten přísun paliva přes velikost a počet kapilár. To jsou v podstatě dva zásadní technologické momenty technologie Unipar a díky tomu vlastně ta svíčka dělat to, co ten zákazník opravdu čeká."


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.