Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

OKD loni vytvořila čistý zisk 2,9 miliardy koruny

Těžební společnost OKD uzavřela rok 2023 s čistým ziskem ve výši 2,9 miliardy korun. Zákazníkům dodala 1,9 milionu tun uhlí a dosáhla celkových tržeb 12 miliard korun.

Panika vyvolaná na trhu ruskou agresí na Ukrajině již pominula, poptávka se ustálila a cenové indexy uhlí se postupně normalizovaly. V naší výrobní a prodejní strategii jsme se soustředili na koksovatelné uhlí, které společnosti dlouhodobě přináší největší zisk, což se ukázalo jako správné rozhodnutí,“ uvedl Roman Sikora, generální ředitel OKD.

Dosažením kladného hospodářského výsledku byl naplněn základní předpoklad pro pokračování střednědobé strategie OKD. Ta počítá s těžbou do konce roku 2025 s možným přesahem do první poloviny roku 2026 na vytěžení uhlí z posledních porubů a předpokládá zachování zisku i v letech 2024 a 2025.

Výsledky prvního čtvrtletí roku 2024 nás naplňují mírným optimismem. Rizika však přetrvávají, zejména ta hornická, spojená s geologií, která nelze vždy s jistotou předvídat, ani rychle eliminovat. Naší prioritou číslo jedna proto zůstává zajištění bezpečné práce a pracovního prostředí pro naše zaměstnance. Prakticky denně se také zabýváme jednotlivými položkami nákladů, abychom vysoce nákladový provoz hlubinného dobývání udrželi na ekonomicky únosné úrovni,“ doplnil Roman Sikora.

OKD, a.s. je jediným producentem černého uhlí v České republice. Těžba probíhá v hlubinném dole ČSM s lokalitami Sever a Jih v karvinském revíru v jižní části Hornoslezské uhelné pánve. Firma těží, upravuje, zušlechťuje a prodává černé uhlí s nízkým obsahem síry a dalších příměsí, které se uplatňuje zejména v energetice, ocelářství a v chemickém průmyslu. OKD má 3300 zaměstnanců. Jediným akcionářem je státem vlastněná firma PRISKO a.s.



30 let po konci těžby se místo uhlí z podzemí Ostravy odčerpává mořská voda

Včera 18:01 | Ostrava-město | Libor Běčák

Ostrava si v těchto dnech připomíná 30 let od definitivního ukončení těžby černého uhlí. To se v tamních dolech těžilo 200 let.

Při nehodě na Místecké v Ostravě se zranilo několik lidí

Dnes 17:14 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V pátek odpoledne se na Místecké ulici v Ostravě stala dopravní nehoda mezi 5 vozidly. Několik lidí muselo být ošetřeno z různě závažnými zraněními.

Někteří deváťáci ZŠ s polským vyučovacím jazykem Dr. Olszaka už polštinu ve výuce neuslyší

Školákům a studentům skončil letošní školní rok. Navštívili jsme žáky devátého ročníku Základní školy s polským vyučujícím jazykem Dr. Olszaka, kteří dostali své poslední vysvědčení. Někteří z nich už polštinu ve výuce na střední škole neuslyší.

Město prodává bývalou hasičárnu v Kojetíně, místní nesouhlasí

Město prodá bývalou požární zbrojnici v Kojetíně. Tento záměr přijalo potřebnou většinou zastupitelstvo. Nesouhlas s prodejem přišli do auly radnice vyslovit členové osadního výboru a občané této místní části.

Dětem začínají prázdniny. Řidiči by měli ubrat nohu z plynu

Začínají prázdniny, což každoročně znamená větší pohyb dětí po ulicích i v dopoledních hodinách. Řidiči by si to měli uvědomit a být pozornější. Policisté a zástupci BESIPU také poslední den školy dětem připomínali důležité zásady pro bezpečný pohyb v silničním provozu.

Díky modernizaci zařízení ve Studénce vytéká zpět do přírody daleko kvalitnější voda

Ve Studénce byla uvedena do provozu zrekonstruovaná čistírna odpadních vod. Díky ní se výrazně zlepšila kvalita vody vypouštěné zpět do přírody. Vsetínská společnost do modernizace zařízení vložila 150 milionů korun.

Soutěž Zlatá Beruška motivuje školky v centru Ostravy k nadstandardní práci s dětmi

V centru Ostravy mají spousty aktivních a kreativních mateřských škol. Dokazuje to i soutěž Zlatá Beruška, která právě takové školky oceňuje za obohacování vzdělávání dětí formou zajímavých aktivit.

Rozmarné slavnosti řeky Ostravice opět pobavily tradičním sjezdem netradičních plavidel

Náplavka pod mostem Miloše Sýkory ožila na obou březích dalším ročníkem Rozmarných slavností řeky Ostravice. Tradičního sjezdu netradičních plavidel po řece se letos zúčastnil rekordní počet posádek a na jejich dopravních prostředcích bylo vidět, že kreativitě se meze nekladou.

Na Pustevnách mohou lidé opět obdivovat sochy z písku, tentokrát zobrazují mořský svět

Návštěvníci oblíbených Pusteven v Beskydech mají zase o jednu atrakci více. Sochaři tam právě dokončili několik soch z písku. Vydržet by měly až do podzimu.

Slezská Ostrava slavnostně vyřadila 122 žáků 9. tříd, některé ocenila za prospěch a reprezentaci

Žákům základních škol už prázdniny pomalu klepou na dveře a pro některé z nich budou opravdu zasloužené. Po devíti letech úspěšně zakončené povinné školní docházky byli deváťáci ze slezskoostravských základních škol v obřadní síni radnice slavnostně vyřazeni.

Na Bruntálsku se konaly vyšší myslivecké zkoušky retrívrů tří plemen

Dnes 12:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Končící červen – měsíc myslivosti sebou přinesl také několik zajímavých mysliveckých akcí. Tou nejvyšší byly zkoušky retrívrů z celé republiky. Konaly se ve spolupráci s Klubem chovatelů loveckých slídičů pro získání lovecké upotřebitelnosti i titulů šampionů.

Město Albrechtice - Nejstarší jednotka dobrovolných hasičů v okrese oslavila 150. výročí

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Zástupci oblasti zdravotnictví v MSK projednali otevřeně problémy v rámci diskuzního fóra

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty Ostravské univerzity diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Soukromá škola Amos se rozloučila se školním rokem a svým 30. výročím autorským divadlem pro školy i rodiče

Včera 13:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Soukromá Základní škola Amos je v Bruntále jedinou, která píše a hraje autorské divadelní hry. Svým posledním divadle s názvem Návštěva u Aničky se děti rozloučily se školním rokem i svým 30. výročím, které si letos škola připomínala.

Železničáři dokončili modernizaci tratě mezi Dětmarovicemi a hranicí s Polskem

Včera 12:39 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rychlejší a tišší je nyní provoz vlaků na železničním úseku mezi státní hranicí s Polskem v Petrovicích u Karviné a Dětmarovicemi, kde se trať napojuje na koridor Jablunkov - Bohumín. Modernizace stála přes 3 miliardy korun.

Amatérští pyrotechnici odpalovali své bomby v okolí Ostravy

Včera 12:28 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Více než dost skutečných explozí s tragickými následky řešili v nedávné minulosti policisté v Moravskoslezském kraji. Teď jim práci přidělali dva amatérští pyrotechnici, kteří své bomby sestrojovali podle internetových videonávodů. Odstřely pak prováděli v okolí Ostravy.