Největší změna v potravinové legislativě za posledních deset let. Právě takto odborníci označují novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterou poslanci schválili ve středu 14. května.
Zatímco podporovatelé návrhu v čele s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou věří v pozitivní změny, které novela přinese, z řad podnikatelů zaznívá kritika. Skeptický postoj zaujímá například šéf Beskydských uzenin Petr Chodura, jenž v branži pracuje 33 let. Pokud by novelu hodnotil známkami jako ve škole, dal by jí horší trojku.
Mezi důvody špatného hodnocení patří povinnost uvádět kompletní složení nebalených potravin v jejich blízkosti. V praxi to znamená, že například u zákusků, salátů či uzenin vystavených na pultech budou muset prodejci doplnit údaje o tom, z čeho byly produkty vyrobeny
„Je to nesmyslný krok, informací je hodně. Nedokážu si v praxi představit, jak bude možné všechny údaje vměstnat na cedulku tak, aby zůstaly čitelné. Výsledek bude ten, že se zákazník v záplavě informací ztratí a cedulky přijdou o svou základní funkci informovat o ceně a názvu výrobku," míní ředitel Beskydských uzenin Petr Chodura. Zatímco tedy příznivci novely doufají ve zvýšení informovanosti zákazníka, ve finále hrozí opačný efekt. „Obávám se, že z přemíry informací na pultech budou lidé dezorientovaní. Cedulky schovají výrobek, který by přitom měli zákazníci vidět především," dodal Chodura.
Podle zkušeností ředitele Beskydských uzenin se na podrobné složení produktů ptají zákazníci spíše výjimečně. „Lidé chtějí nejčastěji poradit se samotným výběrem podle toho, co se zakoupeným výrobkem zamýšlejí dělat. Jen malá část zákazníků zjišťuje složení. Pro tyto případy máme na každé prodejně k dispozici katalog, v němž je uvedeno složení všech našich produktů," řekl Chodura.
Plánovaná novinka v označování nebalených potravin navíc znamená pro podnikatele zátěž. „Museli bychom vyhradit pracovníka, který by takové cedulky tvořil, a s ohledem na náš široký sortiment jich nebude málo. Pracovní úsilí takového zaměstnance by bylo směřováno úplně jiným směrem, než je žádoucí, tedy k zákazníkovi," uvedl Chodura.
Podnikatel negativně hodnotí i další změnu, kterou přináší novela zákona o potravinách. Pokud ji schválí senát a podepíše prezident, stravovací zařízení budou nově kontrolovat kromě hygieniků také pracovníci Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ačkoliv ministerstvo zemědělství avizovalo, že činnost jednotlivých dozorových orgánů bude koordinována tak, ať nedochází ke zbytečné zátěži podnikatelů, ředitel Beskydských uzenin slibu nevěří.
„Stát by se měl snažit podnikání co nejvíce usnadnit, avšak tento krok povede k většímu papírování a finanční zátěži podnikatelů," podotkl Chodura.