Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Varga

V ostravské ZOO jsou desítky zvířat z Prahy

13. června 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Ostravská zoologická zahrada poskytla azyl některým zvířatům ze zaplavených částí zoologické zahrady v Praze. Ve středu ráno dorazili pracovníci ostravské zoo s celkem šedesáti osmi zvířaty. V náhradních prostorách zůstanou tak dlouho, dokud to bude nutné.

Od neděle platí v kraji některá omezení v dopravě

12. června 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Od neděle platí v regionální dopravě některé změny. Většina autobusových spojů z Novojičínska a Opavska končí na novém terminálu ve Svinově. Změny v podobě zrušení některých spojů připravily také České dráhy.

Nová bioelektrárna ve Frýdku-Místku v provozu

12. června 2013 0:00 | Frýdek-Místek | Jan Varga

Ve Frýdku Místku byla uvedena do provozu nová bioelektrárna na spalování biomasy. Nový ekologický zdroj umožní vyrábět více energie a výrazně snižovat množství vypouštěných emisí. Elektrárna bude zásobovat teplem a elektřinou Frýdek-Místek, ale také okolí města.

Spor o chátrající obchodní dům Ostravica graduje

11. června 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Spor o chátrající obchodní dům Ostravica Textilia graduje. Firma Amadeus Real, která dům vlastní žaluje magistrát o 1, 6 miliardy korun za zmařený projekt. Město naopak tvrdí, že v ničem nepochybilo a požaduje po firmě, aby zaplatila smluvní pokuty.

Moravskoslezský kraj jednal o zaměstnanosti a stavu průmyslu

11. června 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

V pondělí navštívilo MS kraj vedení ČSSD, aby společně s hejtmanem kraje probralo otázku podfinancování sociálních služeb v našem regionu. Mezi další aktuálně probíraná témata patřilo také chystané propouštění zaměstnanců Ostravsko - karvinských dolů.

Jaromír Nohavica slaví 60. narozeniny

10. června 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Slavný ostravský písničkář Jaromír Nohavica slavil 60té narozeniny. Jeho písničky znají lidé po celé republice, staří i mladí a zcela bez problémů vyprodá jakoukoliv halu v republice.

Janáčkova filharmonie slaví 60. výročí založení

10. června 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Ostravská konzervatoř oslavila šedesát let své existence. A jak jinak než hudebně. Na koncertě k výročí založení školy, který se konal v multifunkční hale Gong, se sešli bývalí i současní zaměstnanci, absolventi i studenti konzervatoře. Sólisty doprovázel Symfonický orchestr Janáčkovy konzervatoře pod vedením dirigenta Petra Šumníka.

Vítkovický stadion má část přestavby za sebou

10. června 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

První etapa rekonstrukce Městského stadionu v Ostravě - Vítkovicích skončila. Výsledkem je mimo jiné nová východní tribuna B, jejíž stavba začala minulý rok v září. První zátěžovou zkouškou projde stadion už 27. června, kdy začíná Zlatá tretra.

V Moravskoslezském kraji se otevřely povodňové sbírky

7. června 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Obyvatelé MS kraje mohou pomoci lidem z oblastí zasažených povodněmi. Ve městech našeho regionu se tento týden otevřely sbírky organizované nejen charitami. Lidé mohou přispívat hlavně desinfekčními prostředky nebo hygienickými potřebami.

Z ostravské ubytovny pro dlužníky bude sklad

7. června 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Lidé, žijící v ubytovně na ulici Božkova v Ostravě se museli vystěhovat. Pro Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz byl provoz ubytovny pro neplatiče finančně neúnosný. Budovu proto zrekonstruuje a bude ji využívat jako sklad věcí po nájemnících.

Komerční sdělení více

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.


FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Více