Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jan Varga

Zájem seniorů o studium stoupá

6. června 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Seniorů, kteří se chtějí dále vzdělávat, neustále přibývá. Se svými přednáškovými cykly byla úspěšná také jedna z nejmladších univerzit třetího věku, kterou pro seniory pořádá Ostravská univerzita. Pro obrovský zájem zřejmě rozšíří stávající rozvrh o výuku jazyka.

Městská nemocnice Ostrava otevřela nová oddělení

6. června 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

V Městské nemocnici Ostrava otevřeli nové oddělení hemodialýzy a centrální sterilizace za skoro 67 milionů korun. Je to největší investiční akce v nemocnici za posledních několik desítek let. Osmdesát procent z celkových nákladů hradilo město Ostrava, zbývající část samotná nemocnice.

Moravskoslezský kraj pošle 2 miliony korun zaplaveným oblastem

5. června 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

MS kraj poskytne 2 miliony korun na pomoc zaplaveným oblastem v Čechách. Sto tisíc korun připadne městu Vodňany, které kraji finančně pomohlo při povodních v roce 2010. Zbývající peníze se rozdělí mezi jednotlivé české kraje.

V nádržích se ukrývalo 220 000 litrů nelegálního lihu

4. června 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

Tajná nádrž ukrytá pod betonem v areálu bývalé likérky Daněk v Ostravě ukrývala více než 220 000 litrů nelegálního lihu. Celníci v pátek s hasiči ukončili jeho přečerpávání. Pokud by se překupníkům podařilo alkohol prodat, na spotřební dani by stát přišel o zhruba 61 milionů korun.

Topná sezóna končí, lidé ale doma stále topí

3. června 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

V sobotu končí dodávka tepla pro MS kraj. Topná sezóna je totiž na svém konci. Kvůli chladnému počasí ale mnoho lidí doma stále topí a meteorologové slibují na začátek června opět dešťové přeháňky a nízké teploty.

Povodí Odry bude revitalizovat vodní toky v kraji

3. června 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Státní podnik Povodí Odry ještě letos začne revitalizovat některé vodní toky v našem kraji. Na podzim se rozběhnou práce na sedmi projektech, které budou stát celkem 180 milionů korun. Náklady na výstavbu budou hrazeny z operačního programu Životní prostředí.

V Ostravě se zřítila část neobydleného domu

28. května 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

V areálu bývalé sodovkárny v Ostravě se zřítila část kancelářské budovy. Na místě zasahovali strážníci městské policie se speciálně vycvičenými psy, kteří hledali případné oběti. Podle nepotvrzených informací dům údajně rozebírali bezdomovci.

Skončila soutěž pro mladé programátory z MS kraje

27. května 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Soutěž Days on Rails, která završila seminář programování pro studenty středních a vysokých škol, má své vítěze. Soutěž organizoval Vědecko-technologický park Ostrava ve spolupráci s přední českou vývojovou společností. Vítěz si odnesl zbrusu nový tablet.

Ostravský superpočítač se jmenuje Anselm

27. května 2013 0:00 | Ostrava-město | Jan Varga

V Ostravě dnes začal fungovat superpočítač IT4Innovations. Do prvního června bude ve zkušebním provozu, poté se rozjede naplno. Byli jsme u jeho slavnostního křtu.

V kraji nabízí práci stabilní zaměstnavatelé

24. května 2013 0:00 | Celý MS kraj | Jan Varga

Pravidelně vás informujeme o vysokém zájmu zaměstnavatelů MS kraje o absolventy technických oborů. Agentura pro Regionální rozvoj uspořádala poznávací den, kterým poukázala na to, že jsou v našem kraji stabilní zaměstnavatelé patřící dokonce ke světovým špičkám v oboru.

Komerční sdělení více

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.


FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Více