Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Jiří Cileček

Přísnější pravidla v MSK kvůli COVID-19: ministr Vojtěch se kaje, lidé se chystají demonstrovat

17. července 2020 11:53 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

I přesto, že hygienici i politici sotva před několika hodinami proklamovali, že situace v Moravskoslezském kraji se uklidňuje, pro jeho obyvatele platí další vlna opatření kvůli COVID-19. Během pátečního dopoledne to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vyplývá to také z mimořádného opatření Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Rekonstrukce Kina Petra Bezruče nebo přístavba Nové scény Národního domu? Historicky první referendum ve Frýdku-Místku nebude

16. července 2020 17:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Historicky první referendum ve městě nebude. Po dlouhém jednání o tom rozhodli zastupitelé. V referendu měli lidé rozhodovat o tom, jestli by město rekonstruovalo Kino Petra Bezruče nebo přistavělo Novou scénu Národního domu. Podle odpůrců je ale referendum špatně připraveno.

Na růžovém kole i do sousedních obcí. Frýdek-Místek rozšiřuje zónu pro parkování Rekol

16. července 2020 15:44 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Na půjčeném kole i do sousedních obcí. Pozitivní zkušenosti s Bikesharingem přivedly Frýdek-Místek k rozšíření stanovišť růžových Rekol. Nově se na nich lidé dostanou i do sousedních obcí. Na dalších místech ve městě navíc postupně přibývají i nové parkovací stojany.

Stavba obchvatu Frýdku-Místku probíhá podle plánu

16. července 2020 13:57 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Stavba obchvatu Frýdku-Místku jde podle plánu. Na pravidelném kontrolním dni se na tom shodli zástupci města i Ředitelství silnic a dálnic, které má výstavbu na starosti. Na druhé etapě právě probíhá příprava na výstavbu mostů.

Sady Bedřicha Smetany ve Frýdku-Místku ožívají každou prázdninovou neděli swingem

13. července 2020 18:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Sady Bedřicha Smetany ožívají každou neděli živou hudbou. I přes nevlídnou situaci s koronavirovou nákazou se totiž podařilo pořadatelům zachovat program oblíbených letních Promenádních koncertů. Samozřejmě za dodržení všech hygienických nařízení. Letošní koncerty se nesou v duchu swingu.

Frýdek-Místek vybudoval u cyklostezek servisní stojany na kola

13. července 2020 17:14 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Seřízení brzd nebo třeba dofouknutí kol bez obav přímo v terénu. Cyklisté mohou nově kolem Olešné a poblíž splavu u Ostravice využít servisní stojany. Za 115 tisíc korun je pořídilo město, které tak postupně rozšiřuje možnosti pro cyklisty.

Pobočka knihovny ve Skalici je po požáru a opravě opět v provozu

13. července 2020 16:09 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Na 5000 tisíc nových knih a kompletní moderní zázemí. Pobočka knihovny ve Skalici u Frýdku-Místku je po více než 16 měsících opět v provozu. Na konci roku 2018 ji totiž kompletně zničil požár objektu kulturního domu, ve kterém pobočka sídlí. Více než rok trvala rekonstrukce a do původně plánovaného otevření zasáhla i pandemie koronaviru.

Opilý podpálil několik seníků i les na Opavsku. Způsobil škodu za více než 1,5 milionu, nakonec skončil na psychiatrii

13. července 2020 8:52 | Opava | Jiří Cileček

V polovině června zahájili policisté trestní stíhání proti 36letému muži z Opavska kvůli krádeži za několik tisíc korun. Postupně ale zjistili, že toho má na svědomí mnohem víc. Podpálil totiž několik seníků i lesní porost. Celková škoda překročila částku 1,5 milionu korun. Muž nakonec místo za mřížemi, prozatím skončil na psychiatrii.

Trojice zlodějů kompletně rozkradla z domu v Ostravě věci za 50 tisíc korun, poté je prodala za pětistovku

11. července 2020 18:06 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravští kriminalisté dopadli povedenou trojici zlodějů. Na konci května spolu tři kamarádi kompletně vykradli neobydlený dům v Ostravě - Přívozu. Věci v hodnotě 50 tisíc korun pak prodali za pětistovku.

Další střelba v Ostravě! Policisté vyjížděli do Zábřehu! Sousedy ohrožoval muž plynovou pistolí

10. července 2020 12:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V pátek krátce po 11 hodině vyděsila obyvatele Čujkovovy ulice v Ostravě-Zábřehu střelba. Na místo okamžitě vyrazilo několik policejních vozů. Střelec byl podle dostupných informací okamžitě zadržen.

Komerční sdělení více

Běhej Valachy má novinku, rodinný závod dvojic. Přijedou i Perušič a Schweiner

VELKÉ KARLOVICE – Sportovní seriál DATART Valachy tour míří do finále. V sobotu 19. října se ve Velkých Karlovicích uskuteční čtvrtá, závěrečná akce 12. ročníku – běžecký závod Běhej Valachy. Tradiční dvě trasy pro dospělé a šest tras pro děti doplní novinka: Rodinný závod dvojic. Navíc jako hosté dorazí hned olympionici a beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner, s nimiž mohou zájemci poměřit síly na trase a zasoutěžit si o volejbalové ceny.

Protipovodňový efekt připravované vodní nádrže Nové Heřminovy je nezpochybnitelný

V současné době jsou již vybudována technická a přírodě blízká opatření v povodí horní Opavy. Zásadní prvek efektivního dosažení potřebné povodňové ochrany tohoto území, což je vodní nádrž k akumulaci povodňových průtoků Nové Heřminovy, však stále chybí. Jasně se ukazuje, že přírodě blízká opatření a drobná doprovodná opatření v povodí přispívají ke zmírnění malých povodní, ale na zvládání extrémních povodňových situací nemají prakticky vliv.


FN Ostrava funguje ve standardním režimu

Rádi bychom ubezpečili naše pacienty, že Fakultní nemocnice Ostrava funguje ve standardním režimu. Plánované operační výkony se neruší, ambulantní provoz pokračuje bez omezení. Samozřejmě, že povodně zasáhly i řadu našich zaměstnanců, kteří se zatím nemohli dostat do práce. Na jejich pozice nastoupili kolegové.

Svatováclavský hudební festival uskuteční ještě 8 koncertů

Festivalové dění přerušila krutá povodeň, která vedla také ke zrušení čtyř koncertů. Již od 20. září se však budou koncerty konat ve standardním režimu. U zrušených koncertů se jedná o nových termínech – dnešní koncert VUS Ondráš je již přeložen na 29. října.

Kohoutková v Ostravě je bez závad!

V současné době registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

ADRA pomáhá v MSK při povodních a dále hledá dobrovolníky. Přidejte se

Humanitární organizace ADRA Česká republika má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí během přírodních katastrof u nás i v zahraničí. V současné chvíli, mimo jiné, monitoruje i situaci v Moravskoslezském kraji, na který ničivé povodně dopadly s nebývalou silou. Dobrovolnická centra ADRA v Ostravě, Frýdku-Místku a Havířově momentálně hledají ochotné dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do odstraňování následků povodní v Moravskoslezském kraji.

Nemáte místo na solární elektrárnu? Nevadí, může být i venku

Řeč samozřejmě není o střešních panelech, ale o vlastní technologii elektrárny. V některých domech může být problém najít nějaký vhodný prostor, kam sestavu elektrárny umístit. S novinkou od innogy už to nemusíte řešit. Jejich řešení jednak efektivně integruje všechny nezbytné technologie pro fungování solární elektrárny do jediné skříně. Navíc díky zvýšené odolnosti (IP66) je systém vhodný i pro venkovní instalace. Mezi další přednosti patří také integrovaná DC nabíječka elektromobilů a řídicí aplikace s umělou inteligencí.

Více