Tento rod kaktusovitých rostlin zahrnuje asi 300 druhů původem z Ameriky. Vyskytují se od Kanady až po Ohňovou zemi. Charakteristické je pro ně vytváření těla složeného z mnoha na sebe navazujících článků, nejčastěji plochých.
Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Tím se odlišují od ostatních kaktusů, které mají těla kulovitá, válcovitá nebo sloupovitá s výrazným centrálním článkem. Opuncie jsou sukulentní rostliny s hustým kořenovým systémem."
Kromě okrasných účelů jsou různé části rostlin využívány v potravinářství či zemědělství.
Šárka Nováková, mluvčí Zoo Ostrava: "Plod opuncie se konzumuje syrový, různě upravovaný, v podobě džusů či alkoholických nápojů. Stonky z průřezů nebo celé rostliny se odtrnovávají a používají jako objemné krmivo pro hospodářská zvířata nebo se konzumují jako výživná zelenina. Ze sušené mleté opuncie se také peče nopálový chleba, který je vhodný při různých dietách. Na stoncích opuncií parazituje nopálovec karmínový (Dactylopius coccus), z něhož se získává červené přírodní barvivo označované jako E120 (košenila)."
David Kubala, dendrologický pracovník Zoo Ostrava: "S cíleným pěstováním opuncií se začalo asi před 8 000 až 9 000 lety v centrálním Mexiku. Nejdůležitějším druhem je opuncie mexická (
Opuntia ficus-indica), kterou lze v Zoo Ostrava spatřit při
komentovaných prohlídkách pěstebních skleníků v zázemí zoo. Rostliny kvetoucí u voliéry La Pampa respektive komplexu Jižní Amerika se nazývají opuncie Whippleova (
Cylindropuntia whipplei) a opuncie střechovitá nebo také třtinová cholla (Cylindropuntia imbricata). Oba druhy patří k nejodolnějším vůči mrazům."