Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

LÉTA BĚŽÍ: Začala velká rekonstrukce Domova Příbor

17. dubna 2019 10:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Nové prostředí, více pohodlí i soukromí. To čeká na seniory Domova Příbor, kde právě začala velká rekonstrukce. Ještě před ní se ale všichni obyvatelé domova museli přestěhovat do provizorního ubytování ve Frenštátu pod Radhoštěm.

DOPRAVNÍ REVUE: Regionální železniční tratě budou do roku 2025 zajišťovat České dráhy

6. dubna 2019 10:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezský kraj vloni ukončil tendr na autobusové dopravce, teď má jasno i v železniční dopravě. Příštích šest let budou cestující v kraji vozit vlaky Českých drah.

DOPRAVNÍ REVUE: Dopravní konference řešila bezpečnost i stav silnic v MSK

26. března 2019 21:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

K dopravě patří samozřejmě i bezpečnost. A právě na ni byla zaměřena pravidelná Dopravní konference s Besipem a Fondem zábrany škod. Její účastníci diskutují také o stavu dopravní infrastruktury.

DOPRAVNÍ REVUE: Rozlítání mošnovského letiště je velkou výzvou pro MS kraj

21. března 2019 18:43 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Letiště Leoše Janáčka Ostrava - místo a také téma, o kterém se stále diskutuje. I když jsou v Mošnově téměř ideální podmínky, včetně vlakového spojení až k hale, nedaří se ho rozlítat ve velkém. Vedení kraje i letiště teď oznámilo, že se rýsují tři nové pravidelné letecké linky do Evropy. Velkým příslibem pro rozvoj letiště do budoucna je i nákladní doprava.

LÉTA BĚŽÍ: Projekt Senior bez nehod cílí na seniory v silničním provozu

19. března 2019 20:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Senioři bez nehod - přesně tak se jmenuje osvětový projekt, který seniorům divadelní formou přibližuje největší úskalí v dopravě. Jak se bezpečně chovat v pozici chodce, cyklisty nebo řidiče si připomněli aktuálně starší lidé v Karviné.

LÉTA BĚŽÍ: Maraton MARS v Klimkovicích podpořil pacienty s roztroušenou sklerózou

7. března 2019 12:42 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Do Moravskoslezského kraje se vrátil cvičební maraton na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou. Akce se letos zúčastnilo celkem 29 měst. Čtyřiadvacetihodinové cvičení začalo v pátek 1. března v Sanatoriích Klimkovice.

LÉTA BĚŽÍ: Seniory v Moravskoslezském kraji čeká velký výzkum

7. března 2019 12:28 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ministerstvo práce a sociálních věcí zřídilo už před lety dvě platformy ve všech krajích republiky. Jedna je zaměřena na seniory a implementaci stárnutí. S pořadem Léta běží jsme jedno ze setkání navštívili. Členové platformy řešili velký dotazníkový výzkum.

DOPRAVNÍ REVUE: Blíží se oprava Svinovských mostů a povrchu ulice Opavská v Porubě

7. března 2019 12:16 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

S přicházejícím se jarem se blíží také začátek dvou zásadních oprav na ulici Opavská, tedy rekonstrukce jednoho ze čtyř svinovských mostů a oprava povrchu silnice od Tesca až nahoru po Slovan.

DOPRAVNÍ REVUE: Kraj i SŽDC řeší stavbu vysokorychlostní železnice

7. března 2019 11:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Cestování vlakem mezi Prahou a Ostravou - čas strávený na kolejích by měla výrazně zkrátit vysokorychlostní železnice. Do Moravskoslezského kraje kvůli tomuto tématu přijel světově uznávaný odborník.

LÉTA BĚŽÍ: Moravskoslezský kraj podpoří lidi s autismem a jejich pečovatele

19. února 2019 16:51 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezský kraj finančně podpoří projekty, které zkvalitňují život lidí s autismem a usnadní práci pečovatelům. Krajští radní rozhodli, že na toto dotace půjde z krajského rozpočtu přes 200 tisíc korun.

Komerční sdělení více

Ostroj pozinkoval na nové lince již 500 tisíc m2 ploch. Vytížení je zpět na před-covidových číslech

Společnost OSTROJ, přední český strojírenský výrobce, slaví dvouleté výročí provozu své závěsové zinkovací linky. Automatická linka za tu dobu pokovila ocelové výrobky o ploše velké téměř jako 70 fotbalových hřišť. Linka výrazně přispěla ke zvýšení produkčních kapacit, ke zkvalitnění povrchových úprav a podstatně snížila svůj dopad na životní prostředí.

NDM uvede muzikál Interview na počest Patricii Burda Janečkové a výstavu Ostře sledovaná prsa

Národní divadlo moravskoslezské věnuje v úterý 1. října představení muzikálu Interview v Divadle „12“ PATRICII BURDA JANEČKOVÉ (1998-2023) a ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona zahájí měsíční výstavu věnovanou prevenci rakoviny prsu. Právě této nemoci nadějná sopranistka přesně před rokem podlehla. Manžel a manažerka pěvkyně pořádají týž den večer vzpomínkový koncert v katedrále Božského Spasitele.


FNO: Plánované chirurgické operace dětí rodiče rušit nemusí

Vedení Chirurgické kliniky FN Ostrava ubezpečuje rodiče dětí, které čeká plánovaný operační výkon, a jejichž pediatr v souvislosti s povodní není schopen provést předoperační vyšetření, že termín rušit nemusí. Potřebná vyšetření provedou v této výjimečné situaci lékaři FN Ostrava.

Podcast FNO: Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí?

Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí, vysvětluje v podcastu MUDr. Pavla Zárubová, zástupkyně primářky Oddělení neonatologie FN Ostrava. Zároveň představuje sérii užitečných brožur, kde se rodiče předčasně narozených dětí dozví vše podstatné. Paní doktorka také v podcastu líčí, jak funguje péče o předčasně narozené děti na australské klinice Royal Brisbane and Women's Hospital, kde před časem absolvovala stáž.

Radegast Ryze Hořká 12 kraluje: Nejlepší ležák v Česku

Oblíbenost Radegast Ryze Hořké 12 u tuzemských pivařů dlouhodobě roste. Teď nezaměnitelně hořký chuťový zážitek z nošovického ležáku potvrdila i odborná veřejnost na nejvýznamnější degustační soutěži v Česku. Radegast Ryze Hořká 12 ovládla českou pivní scénu a získala titul nejlepšího ležáku roku 2024. Tento správně hořký ležák si v soutěži České pivo 2024, pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, zasloužil nejvyšší ocenění – zlatou medaili.

Říční hráze, jejich funkce vs. katastrofální povodeň v září 2024

Za 4 dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září vypadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny, které se odhadem pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Tomuto přívalu velkých vod nemohly říční hráze odolat.

Vyvarujte se chyb při užívání více léků. Nejlépe poradí lékárník

Lidé, kteří užívají pravidelně více léčivých přípravků, by si měli dát pozor na takzvané lékové interakce. Jde o změnu účinku léku, který je podáván současně s jiným lékem nebo více léky. Na působení podávaného léčiva, na zesílení, či naopak oslabení jeho účinku ovšem může mít vliv rovněž potravina, nápoj nebo jiné chemické látky, které se do těla dostanou z okolního prostředí. V tiskové zprávě vydané u příležitosti Světového dne lékárníků na to upozorňuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP).

Více