Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Lukáš Zavadil

DOPRAVNÍ REVUE: Chytrá řešení v dopravě v Moravskoslezském kraji

13. června 2019 11:50 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Smart řešení v dopravě - platby nebo aplikace. Novými technologiemi a vylepšením v dopravě se Koordinátor ODIS zabývá už delší dobu. Lidé cestující hromadnou dopravou se tak mohou těšit na několik novinek.

DOPRAVNÍ REVUE: Od 9. června platí změn v autobusové dopravě v MSK

9. června 2019 18:10 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Neděle 9. června. V celé republice je to datum změn jízdních řádů. V Moravskoslezském kraji s tímto datem souvisí i zahájení provozu vysoutěžených dopravců. Na některých linkách budou změny kosmetické, v některých oblastech by vám ale autobus, na který jste zvyklí, mohl ujet.

DOPRAVNÍ REVUE: Impuls pro mošnovské letiště, kraj chce tři nové linky

6. června 2019 15:17 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Letiště Leoše Janáčka nelétá - taková jsou slova hejtmana Iva Vondráka. Moravskoslezský kraj dává dlouhou dobu impulzy, které by mezinárodní letiště v Mošnově "nakoply". Aktuálně je to návrh, který schválili krajští radní - tedy snaha provozovat linky mezi Ostravou, rakouskou Vídní a německým Mnichovem formou závazku veřejné služby. Rada kraje také doporučila zastupitelům schválit podporu letecké linky do polské Varšavy.

DOPRAVNÍ REVUE: Rekonstrukce Výškovických mostů je v další fázi

5. června 2019 20:19 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Rekonstrukce ulice Výškovické a také výškovických mostů v Ostravě postoupila do další fáze. Od čtvrtého června jsou pro řidiče úplně neprůjezdné. Ti tak musí bohužel počítat s objízdnými trasami, ale s jinými než v první etapě.

LÉTA BĚŽÍ: Nová šance pomáhá vězňům už 20 let

1. června 2019 9:40 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Už 20 let pomáhá služba Nová šance vězňům, kteří převážně přišli z výkonu trestu a neměli kde jít bydlet. Organizace oslavila dvě dekády přímo tam, kde začínala a kde má ještě další plány - tedy v bývalých kasárnách na území Šilheřovic.

LÉTA BĚŽÍ: Nové nízkoprahové centrum Armády spásy je otevřeno

29. května 2019 15:24 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Armáda Spásy v Ostravě-Mariánských horách otevřela nové nízkoprahové denní centrum pro muže a ženy i s noclehárnou. Pro klienty i pro zaměstnance to byl velký okamžik, na který se čekalo spoustu let. My jsme nechyběli u slavnostního zahájení provozu.

LÉTA BĚŽÍ: Akce Spolu ruku v ruce podpořila neformální péči v Moravskoslezském kraji

14. května 2019 15:15 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Lidé, kteří žijí v našem kraji a zároveň se starají o své blízké s handicapem nebo problémy doma, v přirozeném prostředí. Akce Spolu ruku v ruce je jednou z možností, jak toto společenské téma zviditelnit a rodinám poděkovat.

LÉTA BĚŽÍ: Žofie Ploticová z Petřvaldu oslavila 105. narozeniny

7. května 2019 16:50 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji žije aktuálně 56 lidí, kteří mají sto a více let. Z toho je jen 13 mužů a většinu tvoří ženy. Jednou z nich je paní Žofie Ploticová, která v Domově Březiny v Petřvaldě oslavila 105. narozeniny.

LÉTA BĚŽÍ: Moravskoslezský kraj opět podpořil zaměstnávání handicapovaných

2. května 2019 18:27 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Více než dvě desítky pracovních míst pro zdravotně postižené a dlouhodobě nezaměstnané vzniknou v našem regionu. A to díky 16 projektům, na které Moravskoslezský kraj přispěl 3 miliony korun. Kraj v této oblasti spolupracuje s Klastrem sociálních inovací a podniků – SINEC, se kterým podepsal už třetí memorandum o spolupráci.

LÉTA BĚŽÍ: V Moravskoslezském kraji je další Senior point - ve Vítkově

30. dubna 2019 9:00 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Další senior point v Moravskoslezském kraji. Před několika dny ho oficiálně otevřeli ve Vítkově. Tam začal fungovat už v minulém roce. Až teď se ale z provizorních prostor dostal nastálo do zrekonstruovaného kina.

Komerční sdělení více

Ostroj pozinkoval na nové lince již 500 tisíc m2 ploch. Vytížení je zpět na před-covidových číslech

Společnost OSTROJ, přední český strojírenský výrobce, slaví dvouleté výročí provozu své závěsové zinkovací linky. Automatická linka za tu dobu pokovila ocelové výrobky o ploše velké téměř jako 70 fotbalových hřišť. Linka výrazně přispěla ke zvýšení produkčních kapacit, ke zkvalitnění povrchových úprav a podstatně snížila svůj dopad na životní prostředí.

NDM uvede muzikál Interview na počest Patricii Burda Janečkové a výstavu Ostře sledovaná prsa

Národní divadlo moravskoslezské věnuje v úterý 1. října představení muzikálu Interview v Divadle „12“ PATRICII BURDA JANEČKOVÉ (1998-2023) a ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona zahájí měsíční výstavu věnovanou prevenci rakoviny prsu. Právě této nemoci nadějná sopranistka přesně před rokem podlehla. Manžel a manažerka pěvkyně pořádají týž den večer vzpomínkový koncert v katedrále Božského Spasitele.


FNO: Plánované chirurgické operace dětí rodiče rušit nemusí

Vedení Chirurgické kliniky FN Ostrava ubezpečuje rodiče dětí, které čeká plánovaný operační výkon, a jejichž pediatr v souvislosti s povodní není schopen provést předoperační vyšetření, že termín rušit nemusí. Potřebná vyšetření provedou v této výjimečné situaci lékaři FN Ostrava.

Podcast FNO: Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí?

Co očekávat, pokud se vaše dítě předčasně narodí, vysvětluje v podcastu MUDr. Pavla Zárubová, zástupkyně primářky Oddělení neonatologie FN Ostrava. Zároveň představuje sérii užitečných brožur, kde se rodiče předčasně narozených dětí dozví vše podstatné. Paní doktorka také v podcastu líčí, jak funguje péče o předčasně narozené děti na australské klinice Royal Brisbane and Women's Hospital, kde před časem absolvovala stáž.

Radegast Ryze Hořká 12 kraluje: Nejlepší ležák v Česku

Oblíbenost Radegast Ryze Hořké 12 u tuzemských pivařů dlouhodobě roste. Teď nezaměnitelně hořký chuťový zážitek z nošovického ležáku potvrdila i odborná veřejnost na nejvýznamnější degustační soutěži v Česku. Radegast Ryze Hořká 12 ovládla českou pivní scénu a získala titul nejlepšího ležáku roku 2024. Tento správně hořký ležák si v soutěži České pivo 2024, pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, zasloužil nejvyšší ocenění – zlatou medaili.

Říční hráze, jejich funkce vs. katastrofální povodeň v září 2024

Za 4 dny od čtvrtku 12. září do neděle 15. září vypadly na povodí Odry extrémní srážky, které dosahovaly hodnot i přes 500 mm a způsobily katastrofální povodňové vlny, které se odhadem pohybovaly mezi stoletými až tisíciletými vodami. Tomuto přívalu velkých vod nemohly říční hráze odolat.

Vyvarujte se chyb při užívání více léků. Nejlépe poradí lékárník

Lidé, kteří užívají pravidelně více léčivých přípravků, by si měli dát pozor na takzvané lékové interakce. Jde o změnu účinku léku, který je podáván současně s jiným lékem nebo více léky. Na působení podávaného léčiva, na zesílení, či naopak oslabení jeho účinku ovšem může mít vliv rovněž potravina, nápoj nebo jiné chemické látky, které se do těla dostanou z okolního prostředí. V tiskové zprávě vydané u příležitosti Světového dne lékárníků na to upozorňuje Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP).

Více