Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Regionální potravinou Jeseníků je sýr Jesenický bochník

Bruntál |

Označení Regionální potraviny získal pro svůj sýr Jesenický bochník sýrař Stanislav Zámečník ze Staré Vody na Bruntálsku. Toto významné ocenění získávají pouze ty nejkvalitnější potravinářské výrobky.

Jesenický bochník je středně dohřívaný sýr z kravského mléka. Ocenění regionální potravina nezískal ze dne na den, několik cen získal už v minulosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Jednou to bylo 2. místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově při Mezinárodním festivalu sýrů. Potom rok nato dostal certifikát hejtmana.“

Patrik, návštěvník farmy: „Jím sýry a je to bochník. Za todle dostal tady farmář cenu. Podle mě je tpo nejlepší bochník.“

Vincent a Ema, návštěvníci farmy: „Já mám rád dědův sýr.“

„Já mám ráda teda strejdovy sýry a nejradši mám ráda ten kozí sýr.“

Mléko na sýry získává Stanislav Zámečník výhradně od svého vlastního stádečka krav a koz, které chová volně.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Máme jednak kravičky „jerseyky“, což je takové zvláštní plemeno, které vlastně dává míň mlíka, ale to mlíko má tučnost 7,4 procenta, máme zhruba 4 až 6 procent bílkovin, takže je to taková polosmetana. Potom máme kozy hnědé krátkosrsté, také plemenné stádo, z toho v podstatě děláme kozí výrobky.“

Výroba sýra není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje důkladné znalosti a značné dovednosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Pochopit, jaké biochemické procesy se dějí v mlíku a naučit se to. Potom můžete tvořit a nebudete opisovat receptury z internetu.“

Ocenění Regionální potravina znamená také značný závazek. Kvalita výrobku je pod stálou a důkladnou kontrolou.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Budeme stavět novou mlékárnu teďka na zelené louce díky dotaci ze SZIF, kde budou podstatně větší prostory a kde budeme zkoušet podstatně náročnější sýry typu parmazánu, typu čedaru a podobně.“

Třetí víkend v září se Stanislav Zámečník se svým Jesenickým bochníkem zúčastní Mezinárodní výstavy a soutěže malých výrobců výra v Mikulově.

Nahlásit chybu


K tématu

Potravinami Moravskoslezského kraje jsou pštrosí filet nebo zelí s řepou

18. června 2023 18:48 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Pštrosí filet od Farmy Oryx ze Služovic nebo Slezské zelí s červenou řepou od Jaroslavy Fojtíkové z Havířova jsou mezi devíti výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina.


Technická závada při nabíjení elektrokoloběžky způsobila požár bytu v Příboře, pět osob zraněno

Dnes 19:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Příboře v úterý odpoledne hořelo v bytě v 7. nadzemním podlaží bytového domu. Bylo nutné evakuovat jeho obyvatele, což započali policisté, kteří dorazili jako první. Dům muselo opustit celkem 16 osob. Jeden člověk byl odnesen pomocí transportní plachty. Zranilo se celkem pět lidí.

Na hrobu ve Vítkovicích si ustlal bezdomovec. Návštěvníci hřbitova na něj zavolali strážníky

Tak to tady ještě nebylo. Ostravští strážníci museli řešit velmi neobvyklou situaci, kdy je vyděšená seniorka přivolal na hřbitov, že jí na hrobě spí nějaký muž. Ukázalo se, že jde bezdomovce, kterého zmohl alkohol.

Hasiči SDH Karviná-Ráj oslavili na Lodičkách 100 let

Sbor dobrovolných hasičů z Karviné-Ráje uspořádal na Lodičkách slavnost ke 100. výročí založení sboru. Nechyběla ukázka českých i polských hasičských sborů, mše s požehnáním a také vyznamenání zasloužilých hasičů.

Rybáři z Frýdlantu pořádali na řece Ostravici závody Beskydský pstruh

Rybáři z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali závody Beskydský pstruh. Do soutěže se zapojilo 26 lovců.

Most v Polance nad Odrou je opět průjezdný, součástí stavby je i cyklostezka

Včera 12:35 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Po dlouhých 14 měsících uzavírky je most přes řeku Odru v Polance od pondělí 20. května opět průjezdný. Zrekonstruovaný most nyní slouží řidičům, cyklistům i chodcům, součástí mostu je smíšená cyklostezka, kterou vybudovalo město Ostrava. Během rekonstrukce pomáhali i potápěči, kteří za pomoci uhlíkových elektrod odstraňovali základy středového pilíře původního mostu.

Na I/68 nedaleko slovenských hranic havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel

Včera 16:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Na silnici I/68 u obce Bystřice mezi Třincem a Jablunkovem v pondělí odpoledne havarovaly dva kamiony a pět osobních vozidel. Na místě zasahují složky IZS, hlášena je jedna zraněná osoba. Silnice ve směru na Slovensko musela být uzavřena.

Tanec Fokus ve větším formátu obsadil zimní stadion

Skvělá atmosféra provázela letošní 9. ročník akce Tanec Fokus, která se poprvé konala v prostorách zimního stadionu. Na ploše se předvedla více než tisícovka tanečníků v celkem 85 choreografiích nejrůznějších tanečních stylů. To vše probíhalo pod dohledem téměř 1 500 diváků.

Policejní vyjednavač učil zdravotníky Karvinské hornické nemocnice reagovat na útočníka

90 zdravotníků Karvinské hornické nemocnice prošlo speciálními kurzy, které je učí, jak reagovat na aktivního útočníka. Nové dovednosti získali pod vedením zkušeného policejního vyjednavače z pražské policejní speciální pořádkové jednotky.

V Havířově-Šumbarku bylo poškozeno plynové potrubí, policisté a hasiči evakuovali desítky lidí

Včera 13:27 | Havířov | Lukáš Zavadil

Pět jednotek hasičů a další složky IZS zasahují v Havířově-Šumbarku. Mělo tam dojít k poškození středotlakého plynového potrubí. Příčina zatím není jasná. Lidé by měli dbát pokynů policistů.

Ve Frýdku-Místku se udržuje na 170 hektarů travnatých ploch

Jarní počasí letos přišlo o něco dřív než loni. Díky tomu vyjely do ulic Frýdku-Místku také dříve sekačky na trávu. Pravidelné kosení je opět v plném proudu. Pracovníci technických služeb v průběhu sezóny udržují na 170 hektarů travnatých ploch.

V Bruntále proběhlo již druhé Mistrovství ČR v Nordic Walking

19. května 2024 18:09 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Nordic Walking vznikl původně ve Finsku a v posledních letech se masivně šíří po celém světě. V Bruntále proběhlo již druhé Mistrovství ČR.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

13. května 2024 12:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

5. května 2024 19:42 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Akce Ukliďme Česko se v Bruntále setkala se zájmem účastníků i přes chladné a deštivé počasí

2. května 2024 15:31 | Bruntál | Karel Soukop

I přes nepříznivé dubnové počasí proběhla v Bruntále každoroční akce Ukliďme Česko. Účastnili se jí jednotlivci, malé kolektivy i skupiny ze škol a jiných organizací. Na stanovištích po celém městě dostali vybavení a vybrali si lokalitu, kterou půjdou uklízet.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

21. dubna 2024 18:04 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Našlo se však nové řešení.

Unikátní výstava „Ve znamení černého kříže“ na bruntálském zámku

21. dubna 2024 17:53 | Bruntál | Karel Soukop | Kulturní okénko

Velmi zajímavou a originální výstavu připravilo Muzeum v Bruntále ve výstavní síni bruntálského zámku. Pod názvem „Ve znamení černého kříže“ se zabývá se působením Řádu německých rytířů v Jeseníkách. Řád, vznikl již ve 12. století za křižáckých výprav do Palestiny nejprve jako řád špitální. Rytířským se stal až na konci 12. století za papeže Inocence III.

Regionální potravinou Jeseníků je sýr Jesenický bochník
Vydáno 27. srpna 2018 13:49, Bruntál, Karel Soukop
Označení Regionální potraviny získal pro svůj sýr Jesenický bochník sýrař Stanislav Zámečník ze Staré Vody na Bruntálsku. Toto významné ocenění získávají pouze ty nejkvalitnější potravinářské výrobky.

Jesenický bochník je středně dohřívaný sýr z kravského mléka. Ocenění regionální potravina nezískal ze dne na den, několik cen získal už v minulosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Jednou to bylo 2. místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově při Mezinárodním festivalu sýrů. Potom rok nato dostal certifikát hejtmana.“

Patrik, návštěvník farmy: „Jím sýry a je to bochník. Za todle dostal tady farmář cenu. Podle mě je tpo nejlepší bochník.“

Vincent a Ema, návštěvníci farmy: „Já mám rád dědův sýr.“

„Já mám ráda teda strejdovy sýry a nejradši mám ráda ten kozí sýr.“

Mléko na sýry získává Stanislav Zámečník výhradně od svého vlastního stádečka krav a koz, které chová volně.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Máme jednak kravičky „jerseyky“, což je takové zvláštní plemeno, které vlastně dává míň mlíka, ale to mlíko má tučnost 7,4 procenta, máme zhruba 4 až 6 procent bílkovin, takže je to taková polosmetana. Potom máme kozy hnědé krátkosrsté, také plemenné stádo, z toho v podstatě děláme kozí výrobky.“

Výroba sýra není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje důkladné znalosti a značné dovednosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Pochopit, jaké biochemické procesy se dějí v mlíku a naučit se to. Potom můžete tvořit a nebudete opisovat receptury z internetu.“

Ocenění Regionální potravina znamená také značný závazek. Kvalita výrobku je pod stálou a důkladnou kontrolou.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Budeme stavět novou mlékárnu teďka na zelené louce díky dotaci ze SZIF, kde budou podstatně větší prostory a kde budeme zkoušet podstatně náročnější sýry typu parmazánu, typu čedaru a podobně.“

Třetí víkend v září se Stanislav Zámečník se svým Jesenickým bochníkem zúčastní Mezinárodní výstavy a soutěže malých výrobců výra v Mikulově.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000013958/regionalni-potravinou-jeseniku-je-syr-jesenicky-bochnik