Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Regionální potravinou Jeseníků je sýr Jesenický bochník

Bruntál |

Označení Regionální potraviny získal pro svůj sýr Jesenický bochník sýrař Stanislav Zámečník ze Staré Vody na Bruntálsku. Toto významné ocenění získávají pouze ty nejkvalitnější potravinářské výrobky.

Jesenický bochník je středně dohřívaný sýr z kravského mléka. Ocenění regionální potravina nezískal ze dne na den, několik cen získal už v minulosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Jednou to bylo 2. místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově při Mezinárodním festivalu sýrů. Potom rok nato dostal certifikát hejtmana.“

Patrik, návštěvník farmy: „Jím sýry a je to bochník. Za todle dostal tady farmář cenu. Podle mě je tpo nejlepší bochník.“

Vincent a Ema, návštěvníci farmy: „Já mám rád dědův sýr.“

„Já mám ráda teda strejdovy sýry a nejradši mám ráda ten kozí sýr.“

Mléko na sýry získává Stanislav Zámečník výhradně od svého vlastního stádečka krav a koz, které chová volně.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Máme jednak kravičky „jerseyky“, což je takové zvláštní plemeno, které vlastně dává míň mlíka, ale to mlíko má tučnost 7,4 procenta, máme zhruba 4 až 6 procent bílkovin, takže je to taková polosmetana. Potom máme kozy hnědé krátkosrsté, také plemenné stádo, z toho v podstatě děláme kozí výrobky.“

Výroba sýra není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje důkladné znalosti a značné dovednosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Pochopit, jaké biochemické procesy se dějí v mlíku a naučit se to. Potom můžete tvořit a nebudete opisovat receptury z internetu.“

Ocenění Regionální potravina znamená také značný závazek. Kvalita výrobku je pod stálou a důkladnou kontrolou.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Budeme stavět novou mlékárnu teďka na zelené louce díky dotaci ze SZIF, kde budou podstatně větší prostory a kde budeme zkoušet podstatně náročnější sýry typu parmazánu, typu čedaru a podobně.“

Třetí víkend v září se Stanislav Zámečník se svým Jesenickým bochníkem zúčastní Mezinárodní výstavy a soutěže malých výrobců výra v Mikulově.

Nahlásit chybu


Školáci z Frýdku-Místku soutěžili v poskytování první pomoci

Ošetření krvácení, zlomenin, pomoc při bezvědomí, ale i resuscitace a další krizové situace. To byla řada modelových úkolů z oblasti první pomoci, které museli správně vyřešit žáci základních škol ve Frýdku-Místku zapojení do soutěže Mladý záchranář.

ZŠ Chrustova sbírá použité baterie, telefony i tonery, akce pro žáky i veřejnost potrvá do konce května

Základní škola Chrustova myslí ekologicky. V rámci celorepublikového programu Recyklohraní zahájila sběr použitých tonerů, mobilních telefonů a baterií. Žáci i veřejnost je mohou u školy odevzdat až do konce května.

MS kraj má 13 nových sanitek. Obnova vozového parku je nutná každý rok

21. května 2025 10:07 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Zdravotnickým záchranářům v Moravskoslezském kraji začalo sloužit 13 nových sanitek. Byly pořízeny v rámci pravidelné obnovy vozového parku, aby byla zajištěna jejich spolehlivost.

Ceny Jantar za rok 2024 jsou rozdány. Umělci si ze slavnostního galavečera odnesli 16 skleněných sošek

V kulturním domě Poklad se slavnostně předávaly moravskoslezské Ceny Jantar. Umělcům bylo rozdáno celkem 16 skleněných sošek za velmi kvalitní výkony na poli divadla, hudby, výtvarného umění a literatury v loňském roce.

Setkání praporů, oceňování za věrnost a statečnost. Opava si připomněla 80 let profesionálních hasičů

Profesionální hasiči v Opavě oslavili 80 let. První Městský požární sbor byl založen koncem dubna roku 1945 a postupně se změnil ve všestranný a profesionální tým s moderním vybavením, bez kterého se život ve městě neobejde.

Historicky první ostravský Bull Sraz hostil cvičák ve Slezské Ostravě

Slezská Ostrava hostila v uplynulém týdnu jedinečnou akci pro psy a jejich páníčky. Po jedenácti úspěšných ročnících v Praze se Bull Sraz uskutečnil poprvé taky v Ostravě, a i přes nepřízeň počasí si jej obě skupiny návštěvníků jaksepatří užily.

Napříč Karvinou se vysazují nové stromy a keře, které budou mít okrasnou i ekologickou funkci

20. května 2025 15:13 | Karviná | Gabriela Stašová | Karvinský expres

Nové stromy a keře jsou postupně sázeny na různých prostranstvích v Karviné. Zeleň bude nadále pravidelně kontrolovaná a opečovávaná firmou, která ji zajistila, a městu zajistí nejen potřebnou vláhu, ale také estetickou přidanou hodnotu.

Ostravané jsou čtvrtí na světě v mapování přírody. Do projektu City Nature Challenge se zapojilo 662 měst

20. května 2025 10:24 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava se na konci dubna zapojila do celosvětového projektu mapování přírody. Lidé mohli pomocí aplikace v mobilu fotit a určovat rostliny i živočichy, na které ve městě narazili a zájem předčil veškerá očekávání. Přes 100 tisíc pozorování znamená 4 místo na světě.

Nový Jičín oficiálně otevřel další opravené sportoviště, školáci mu neodolali už v zimě

V průběhu dvou let se v Novém Jičíně podařilo opravit dva sportovní areály v blízkosti základních škol. Modernizované hřiště na ulici Komenského se teď došlo oficiálního otevření. Slouží k výuce dvou základních škol a také veřejnosti.

Retenční nádrže nebo nahrazování betonu zelení. Ostrava-Jih podporuje zelené projekty

20. května 2025 13:47 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Radnice Ostravy-Jihu obdržela ocenění za šetrnost k životnímu prostředí. Konkrétně byl oceněn projekt REPLACE, který nahrazuje betonové plochy zelení. Nejedná se ale o jediný zelený projekt. Na 16 školách v obvodu například zachytávají dešťovou vodu retenční nádrže.

Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking se potřetí konalo v Bruntále

20. května 2025 13:29 | Bruntál | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Již potřetí za sebou uspořádal Bruntál Meziárodní mistrovství v Nordic Walking. Chladné počasí neodradilo od účasti rekordní dvě stovky závodníků. Kolébkou severské chůze je Finsko, odkud se v posledních letech šíří do celého světa. Její technika se blíží klasickému běhu na lyžích.

Mezinárodní Mistrovství ČR v Nordic Walking potřetí proběhlo v Bruntále

18. května 2025 19:52 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Již potřetí za sebou uspořádal Bruntál Meziárodní mistrovství v Nordic Walking. Chladné počasí neodradilo od účasti rekordní dvě stovky závodníků. Kolébkou severské chůze je Finsko, odkud se v posledních letech šíří do celého světa. Její technika se blíží klasickému běhu na lyžích.

Krajská ekosoutěž Zlatý list v Břidličné přivítala již svůj 53. ročník

16. května 2025 9:28 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Obdivuhodnou tradici má krajská ekologická soutěž Zlatý list v Břidličné. Právě proběhl již její třiapadesátý ročník. Klání desítek škol a stovek soutěžících je stále oblíbenější a prezentuje obdivuhodné odborné znalosti přírody a krajiny Jeseníků.

V centru Bruntálu přivítaly jaro stovky motorkářů na tradiční akci

16. května 2025 9:23 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Vůni rozkvetlých Sakur na bruntálském náměstí nahradila vůně benzínu. Téměř 500 motorek, skůtrů, choperů, tříkolek a dalších krásných strojů obsadilo centrum i přilehlé prostory bruntálského náměstí.

Moravskoberounský Hášův běh do vrchu opět prověřil fyzičku i psychiku stovek závodníků

16. května 2025 9:13 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Téměř rekordní počet běžců se sešel na již 27. ročníku oblíbeného Běhu do vrchu v Moravském Berouně. 241 závodníků od nejmenších až po veterány se rozhodlo zdolat převýšení 35 metrů na pouhých 190-ti metrech trati. Příkré stoupání prověřilo všechny.

Regionální potravinou Jeseníků je sýr Jesenický bochník
Vydáno 27. srpna 2018 13:49, Bruntál, Karel Soukop
Označení Regionální potraviny získal pro svůj sýr Jesenický bochník sýrař Stanislav Zámečník ze Staré Vody na Bruntálsku. Toto významné ocenění získávají pouze ty nejkvalitnější potravinářské výrobky.

Jesenický bochník je středně dohřívaný sýr z kravského mléka. Ocenění regionální potravina nezískal ze dne na den, několik cen získal už v minulosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Jednou to bylo 2. místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově při Mezinárodním festivalu sýrů. Potom rok nato dostal certifikát hejtmana.“

Patrik, návštěvník farmy: „Jím sýry a je to bochník. Za todle dostal tady farmář cenu. Podle mě je tpo nejlepší bochník.“

Vincent a Ema, návštěvníci farmy: „Já mám rád dědův sýr.“

„Já mám ráda teda strejdovy sýry a nejradši mám ráda ten kozí sýr.“

Mléko na sýry získává Stanislav Zámečník výhradně od svého vlastního stádečka krav a koz, které chová volně.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Máme jednak kravičky „jerseyky“, což je takové zvláštní plemeno, které vlastně dává míň mlíka, ale to mlíko má tučnost 7,4 procenta, máme zhruba 4 až 6 procent bílkovin, takže je to taková polosmetana. Potom máme kozy hnědé krátkosrsté, také plemenné stádo, z toho v podstatě děláme kozí výrobky.“

Výroba sýra není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje důkladné znalosti a značné dovednosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Pochopit, jaké biochemické procesy se dějí v mlíku a naučit se to. Potom můžete tvořit a nebudete opisovat receptury z internetu.“

Ocenění Regionální potravina znamená také značný závazek. Kvalita výrobku je pod stálou a důkladnou kontrolou.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Budeme stavět novou mlékárnu teďka na zelené louce díky dotaci ze SZIF, kde budou podstatně větší prostory a kde budeme zkoušet podstatně náročnější sýry typu parmazánu, typu čedaru a podobně.“

Třetí víkend v září se Stanislav Zámečník se svým Jesenickým bochníkem zúčastní Mezinárodní výstavy a soutěže malých výrobců výra v Mikulově.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000013958/regionalni-potravinou-jeseniku-je-syr-jesenicky-bochnik