Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Regionální potravinou Jeseníků je sýr Jesenický bochník

Bruntál |

Označení Regionální potraviny získal pro svůj sýr Jesenický bochník sýrař Stanislav Zámečník ze Staré Vody na Bruntálsku. Toto významné ocenění získávají pouze ty nejkvalitnější potravinářské výrobky.

Jesenický bochník je středně dohřívaný sýr z kravského mléka. Ocenění regionální potravina nezískal ze dne na den, několik cen získal už v minulosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Jednou to bylo 2. místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově při Mezinárodním festivalu sýrů. Potom rok nato dostal certifikát hejtmana.“

Patrik, návštěvník farmy: „Jím sýry a je to bochník. Za todle dostal tady farmář cenu. Podle mě je tpo nejlepší bochník.“

Vincent a Ema, návštěvníci farmy: „Já mám rád dědův sýr.“

„Já mám ráda teda strejdovy sýry a nejradši mám ráda ten kozí sýr.“

Mléko na sýry získává Stanislav Zámečník výhradně od svého vlastního stádečka krav a koz, které chová volně.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Máme jednak kravičky „jerseyky“, což je takové zvláštní plemeno, které vlastně dává míň mlíka, ale to mlíko má tučnost 7,4 procenta, máme zhruba 4 až 6 procent bílkovin, takže je to taková polosmetana. Potom máme kozy hnědé krátkosrsté, také plemenné stádo, z toho v podstatě děláme kozí výrobky.“

Výroba sýra není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje důkladné znalosti a značné dovednosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Pochopit, jaké biochemické procesy se dějí v mlíku a naučit se to. Potom můžete tvořit a nebudete opisovat receptury z internetu.“

Ocenění Regionální potravina znamená také značný závazek. Kvalita výrobku je pod stálou a důkladnou kontrolou.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Budeme stavět novou mlékárnu teďka na zelené louce díky dotaci ze SZIF, kde budou podstatně větší prostory a kde budeme zkoušet podstatně náročnější sýry typu parmazánu, typu čedaru a podobně.“

Třetí víkend v září se Stanislav Zámečník se svým Jesenickým bochníkem zúčastní Mezinárodní výstavy a soutěže malých výrobců výra v Mikulově.

Nahlásit chybu


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Autorským divadlem se soukromá škola Amos rozloučila se školním rokem i s vycházejícími školáky

22. července 2024 9:47 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Soukromá Základní škola Amos je v Bruntále jedinou, která píše a hraje autorské divadelní hry. Svým posledním divadlem s názvem Návštěva u Aničky se děti rozloučily se školním rokem i svým 30. výročím, které si letos škola připomínala.

Na cestu kolem světa vyrazil Lukáš Podiuk z Bruntálu

15. července 2024 8:26 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Na cestu kolem světa se vydal Lukáš Podiuk z Bruntálu na svém motocyklu KTM 690 Enduro. Je prvním obyvatelem města, který se rozhodl pro takovou dlouhou cestu a ke startu ho přišli podpořit kamarádi, motorkáři i zástupci města. Lukáš není žádným začátečníkem. Má za sebou již několik předchozích cest a pobytů.

Bruntál navštívili zástupci partnerských měst z Itálie, Litvy, Německa a Slovenska

7. července 2024 17:49 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Krásné dny strávili v Bruntále členové delegací partnerských měst Bruntálu z Itálie, Německa, Slovenska a Litvy. Přijeli nikoli na Dny města, ale v rámci 20 let členství ČR v Evropské unii. Hlavním bodem programu jejich pobytu byla také návštěva míst, která byla spolufinancována z evropských dotací.

Bruntálský Odbor sociálních věcí uspořádal již druhý Den zdraví v městském parku

30. června 2024 17:00 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Již podruhé se Město Bruntál rozhodlo uspořádat oblíbený Den zdraví v exteriéru. Bruntálský městský park se při prvním ročníku velmi osvědčil, proto byly jeho prostory vybrány i letos. Hlavní pořadatel – bruntálský Odbor sociálních věcí vsadil nejen na osvědčené expozice, ale připravil i novinky.

Dny města Bruntálu letos vynikly svou pestrostí i hvězdnou účastí Marušky Rottrové a dalších 180 účinkujících

23. června 2024 9:49 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále, jako jednom z mála měst, jsou oslavy Dnů města koncipovány jako dvoudenní akce s tematickými bloky účinkujících. Na své si mohl přijít každý návštěvník, ať už je milovníkem tance, rapu, rocku, metalu, folku, dechovky či hudebních legend.

Josef Zimovčák na vysokém kole projel s pelotonem republiku

9. června 2024 19:34 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Již popatnácté projel Josef Zimovčák a vysokém kole se svým pelotonem celou Českou republiku. Deset etap jeho cyklotour projelo ze středočeské obce Družec až do jihomoravského Hodonína. Hlavním cílem veřejné charitativní akce je podpora onkologicky nemocných dětí a jejich rodin.

Regionální potravinou Jeseníků je sýr Jesenický bochník
Vydáno 27. srpna 2018 13:49, Bruntál, Karel Soukop
Označení Regionální potraviny získal pro svůj sýr Jesenický bochník sýrař Stanislav Zámečník ze Staré Vody na Bruntálsku. Toto významné ocenění získávají pouze ty nejkvalitnější potravinářské výrobky.

Jesenický bochník je středně dohřívaný sýr z kravského mléka. Ocenění regionální potravina nezískal ze dne na den, několik cen získal už v minulosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Jednou to bylo 2. místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově při Mezinárodním festivalu sýrů. Potom rok nato dostal certifikát hejtmana.“

Patrik, návštěvník farmy: „Jím sýry a je to bochník. Za todle dostal tady farmář cenu. Podle mě je tpo nejlepší bochník.“

Vincent a Ema, návštěvníci farmy: „Já mám rád dědův sýr.“

„Já mám ráda teda strejdovy sýry a nejradši mám ráda ten kozí sýr.“

Mléko na sýry získává Stanislav Zámečník výhradně od svého vlastního stádečka krav a koz, které chová volně.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Máme jednak kravičky „jerseyky“, což je takové zvláštní plemeno, které vlastně dává míň mlíka, ale to mlíko má tučnost 7,4 procenta, máme zhruba 4 až 6 procent bílkovin, takže je to taková polosmetana. Potom máme kozy hnědé krátkosrsté, také plemenné stádo, z toho v podstatě děláme kozí výrobky.“

Výroba sýra není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje důkladné znalosti a značné dovednosti.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Pochopit, jaké biochemické procesy se dějí v mlíku a naučit se to. Potom můžete tvořit a nebudete opisovat receptury z internetu.“

Ocenění Regionální potravina znamená také značný závazek. Kvalita výrobku je pod stálou a důkladnou kontrolou.

Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Budeme stavět novou mlékárnu teďka na zelené louce díky dotaci ze SZIF, kde budou podstatně větší prostory a kde budeme zkoušet podstatně náročnější sýry typu parmazánu, typu čedaru a podobně.“

Třetí víkend v září se Stanislav Zámečník se svým Jesenickým bochníkem zúčastní Mezinárodní výstavy a soutěže malých výrobců výra v Mikulově.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000013958/regionalni-potravinou-jeseniku-je-syr-jesenicky-bochnik