Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • OTRÁVENÝ RYBNÍK MÍČOVEC VE STONAVĚ ČISTÍ SPECIÁLNÍ BAKTERIE. INFO NA POLAR.CZ
  • PŘÍPRAVA OBCHVATU KRNOVA POKRAČUJE, ŘSD MÁ VYKOUPENO 77% POZEMKŮ
  • FRÝDEK-MÍSTEK OPRAVIL MULTIFUNKČNÍ HŘIŠTĚ NA STOVKÁCH
  • OSTRAVSKÁ UNIVERZITA CHYSTÁ MODERNIZACI BUDOV ZA TÉMĚŘ 455 MILIONŮ KORUN
  • NOVOJIČÍNSKÁ ŠKOLA MÁ VICEMISTRA REPUBLIKY V TRUHLÁŘSKÉM OBORU
  • KARVINÁ ZAČÍNÁ REGULOVAT UMÍSŤOVÁNÍ VÝDEJNÍCH BOXŮ
  • BUDOUCÍ CUKRÁŘI Z CELÉHO MSK SE V OPAVĚ UTKALI V SOUTĚŽI O NEJLEPŠÍ DEZERT
  • NOVÝ JIČÍN VYHLÁSIL OSOBNOSTI ROKU 2024, POPRVÉ I PODNIKATELE
  • POVODÍ ODRY JEDNALO V KRNOVĚ O PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANĚ KRNOVA
  • ECMO TÝM FNO A ZÁCHRANÁŘI CVIČILI NAPOJENÍ PACIENTA NA MIMOTĚLNÍ OBĚH V TERÉNU
  • SLEZSKÁ OSTRAVA INVESTUJE DO REKONSTRUKCE BYTŮ V DPS HLADNOVSKÁ
  • OSTRAVA PŘIPRAVUJE MODERNIZACI PODCHODU U TRAMVAJOVÉ ZASTÁVKY DŮL HLUBINA
  • KRAJ PŘISPÍVÁ NA OPRAVY JURKOVIČOVY SUŠÁRNY, STŘECHY TRÚBY, ROUBENEK I KOSTELŮ
  • PROBÍHÁ DEMOLICE MOSTU NAD ŽELEZNIČNÍ TRATÍ V PROSTŘEDNÍ SUCHÉ
  • O VELIKONOCÍCH V OSTRAVĚ PROBĚHNE AKCE MP BEZPEČNĚJŠÍ NAKUPOVÁNÍ A PARKOVÁNÍ

Regionální potravinou Jeseníků je sýr Jesenický bochník

Bruntál |

Označení Regionální potraviny získal pro svůj sýr Jesenický bochník sýrař Stanislav Zámečník ze Staré Vody na Bruntálsku. Toto významné ocenění získávají pouze ty nejkvalitnější potravinářské výrobky.

Video Přehravač se načítá.
Aktuální čas 0:00
Doba trvání -:-
Načteno: 0%
Typ streamu ŽIVĚ
Zbývající čas -:-
 
1x
    • Kapitoly
    • Bez popisů, vybráno
    • Bez titulků, vybráno

      Jesenický bochník je středně dohřívaný sýr z kravského mléka. Ocenění regionální potravina nezískal ze dne na den, několik cen získal už v minulosti.

      Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Jednou to bylo 2. místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově při Mezinárodním festivalu sýrů. Potom rok nato dostal certifikát hejtmana.“

      Patrik, návštěvník farmy: „Jím sýry a je to bochník. Za todle dostal tady farmář cenu. Podle mě je tpo nejlepší bochník.“

      Vincent a Ema, návštěvníci farmy: „Já mám rád dědův sýr.“

      „Já mám ráda teda strejdovy sýry a nejradši mám ráda ten kozí sýr.“

      Mléko na sýry získává Stanislav Zámečník výhradně od svého vlastního stádečka krav a koz, které chová volně.

      Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Máme jednak kravičky „jerseyky“, což je takové zvláštní plemeno, které vlastně dává míň mlíka, ale to mlíko má tučnost 7,4 procenta, máme zhruba 4 až 6 procent bílkovin, takže je to taková polosmetana. Potom máme kozy hnědé krátkosrsté, také plemenné stádo, z toho v podstatě děláme kozí výrobky.“

      Výroba sýra není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje důkladné znalosti a značné dovednosti.

      Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Pochopit, jaké biochemické procesy se dějí v mlíku a naučit se to. Potom můžete tvořit a nebudete opisovat receptury z internetu.“

      Ocenění Regionální potravina znamená také značný závazek. Kvalita výrobku je pod stálou a důkladnou kontrolou.

      Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Budeme stavět novou mlékárnu teďka na zelené louce díky dotaci ze SZIF, kde budou podstatně větší prostory a kde budeme zkoušet podstatně náročnější sýry typu parmazánu, typu čedaru a podobně.“

      Třetí víkend v září se Stanislav Zámečník se svým Jesenickým bochníkem zúčastní Mezinárodní výstavy a soutěže malých výrobců výra v Mikulově.

      Nahlásit chybu


      Speciální bakterie čistí otrávený rybník Míčovec

      O biologickou rovnováhu a čistoty vody v rybníku Míčovec ve Stonavě, který v lednu postihla ekologická havárie, se nově starají speciální bakterie. Do vody budou od dubna až do podzimu dávkovány celkem sedmkrát.

      Záchranáři čtyř krajů nacvičovali zásah při podezření na vysoce nakažlivou nemoc

      Dnes 10:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

      Záchranáři ze Zlínského, Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského kraje se ve středu sešli v Otrokovicích, kde společně trénovali zásah při výskytu vysoce nakažlivé nemoci. Záchranáři nacvičili mimo jiné i transport pacientů v izolačních prostředcích do specializovaného centra FN Bulovka.

      Řidič tahače, kterým v D. Lutyni zatarasil přejezd a způsobil nehodu expresu, chce zpět řidičák, soud je proti

      Včera 19:27, vydáno včera 18:06 | Celý MS kraj | Libor Běčák

      Krajský úřad MSK uspěl s kasační stížností proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě v řízení, zda má či nemá být vráceno řidičské oprávnění šoférovi, který je podezřelý ze zaviněný železničního neštěstí v Dolní Lutyni. K tomu došlo 24. ledna 2024 ráno, když vjel s tahačem a vlekem s naloženým pracovním strojem na železniční přejezd, aniž by si před tím ověřil, zda je jeho souprava schopna terénní nerovnost bezpečně přejet. Kolos tam uvízl a narazil do něj osobní expres.

      Kraj dává 43 milionů na podporu cestovního ruchu

      Moravskoslezský kraj systematicky podporuje rozvoj cestovního ruchu. Přispívá na projekty, které zlepší infrastrukturu a zatraktivní region pro návštěvníky. I v letošním roce podpoří desítky projektů v několika oblastech.

      Novojičínská škola má vicemistra republiky v truhlářském oboru

      Obor truhlář novojičínské školy slaví další úspěch. Učeň třetího ročníku, Lukáš Klézl, je v práci se dřevem vicemistrem republiky. Už před dvěma lety dokonce dosáhl i na mistrovský titul.

      Nicola salon: Kromě pedikúry nyní také laminace obočí a prodlužování řas

      28. března 2025 8:03 | Komerční sdělení

      Nicola salon na místeckém náměstí se specializuje na profesionální pedikúru a nyní rozšiřuje nabídku o laminaci obočí a řas, prodlužování řas.

      V Havířově v noci hořelo auto, policie dopadla žháře během několika hodin

      Včera 13:46 | Havířov | Lukáš Zavadil

      Krátce po půlnoci v úterý 15. dubna vzplálo v Havířově zaparkované auto. Díky rychlému zásahu hasičů se plameny nerozšířily na další vozy. Policisté během několika hodin vypátrali podezřelého muže, který se k činu doznal. Hrozí mu až rok vězení.

      Slezská Ostrava investuje do rekonstrukce bytů v Domě s pečovatelskou službou Hladnovská

      Dům s pečovatelskou službou na Hladnovské ulici nabídne nově osm kompletně zrekonstruovaných bytů. Městský obvod do jejich oprav nainvestuje přes tři miliony korun. Práce na úpravách interiérů aktuálně začínají a rekonstrukce se dočká taky výtah.

      Otevírání turistické sezony v Hradci nad Moravicí nabídlo i komentovanou prohlídku Weisshuhnova kanálu

      Včera 15:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      V Hradci nad Moravicí přivítali jaro a otevřeli turistickou sezonu. Připraveno bylo 5 turistických tras, velikonoční prohlídky zámku, ražení mincí a komentované prohlídky naučné stezky Hanuše a Weisshuhnova kanálu.

      Budoucí cukráři z celého MSK se v Opavě utkali v soutěži o nejlepší dezert á la dubajská čokoláda

      Včera 14:50 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

      Mladí cukráři se v Opavě utkali v tradiční soutěži Marlenka cup. Letos se uskutečnil už 8. ročník a zájem byl opět velký.


      Bruntálské wellness centrum oslavilo 15 let své existence, získalo si oblibu v celém kraji

      14. dubna 2025 23:47 | Bruntál | Karel Soukop

      Psal se duben 2010. Tehdy po náročně přestavbě město převzalo do provozu nové wellness centrum. To se stalo vyhledávaným místem relaxace v širokém okolí pro turisty i obyvatele okolních měst. Teď si toto kulaté výročí připomíná.

      Taneční přehlídka Bruntálský bača naplnila sportovní halu stovkami tanečníků z Bruntálu i okolních měst

      13. dubna 2025 21:09 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

      Bruntálská sportovní hala o víkendu praskala ve švech. Stovky tanečníků místa i z okolních měst vystoupily na taneční přehlídce Bruntálský bača. Ta byla součástí originálního česko-polského projektu s názvem Srdce boří hranice.

      Úklid přehrady Slezská Harta za účasti hejtmana MSK, zástupců města obcí a mnoha dobrovolníků

      6. dubna 2025 23:18 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

      Přehrada Slezská Harta je domovem mnoha druhů ryb, ale také rájem rybářů. Tím více je potřebná ochrana prostředí a údržba čistoty hladiny i břehů vodního díla. Každý rok tady probíhá akce úklidu a sběru odpadků.

      Sérii jarních akcí na Bruntálsku zahájily oblíbené Vepřové hody

      30. března 2025 22:22 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

      Zima již definitivně odchází a na řadu se v mnoha obcích a městech dostávají jarní kulturní, sportovní a společenské akce. Jednou z takových jsou tradiční Vepřové hody v nedalekém Moravskoslezském Kočově.

      V Bruntále vyhlásili osobnosti města v oblasti kultury a sportu za uplynulý rok

      23. března 2025 14:34 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

      Osobnosti města za tok 2024 v oblasti kultury a sportu byly slavnostně oceněny v Městském divadle v Bruntále. V anketě, kterou vyhlásila Rada města, navrhovala veřejnost jednotlivce i kolektivy a lidé následně hlasovali na internetu či osobně. Své návrhy přinesly také odborné komise města.

      Socha kata nově zdobí vstup do věže farního kostela v Bruntále

      21. března 2025 19:28 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

      Významná událost opět poodhalila součást historie nejstaršího města. V Bruntále byla odhalena socha kata, který ve středověku ve městě působil jako vykonavatel městského práva. Právo hrdelní bylo ještě s dalšími městu uděleno Přemyslem Otakarem I. při jeho založení na počátku 13. století jako prvnímu městu Koruny české.

      Regionální potravinou Jeseníků je sýr Jesenický bochník
      Vydáno 27. srpna 2018 13:49, Bruntál, Karel Soukop
      Označení Regionální potraviny získal pro svůj sýr Jesenický bochník sýrař Stanislav Zámečník ze Staré Vody na Bruntálsku. Toto významné ocenění získávají pouze ty nejkvalitnější potravinářské výrobky.

      Jesenický bochník je středně dohřívaný sýr z kravského mléka. Ocenění regionální potravina nezískal ze dne na den, několik cen získal už v minulosti.

      Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Jednou to bylo 2. místo v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově při Mezinárodním festivalu sýrů. Potom rok nato dostal certifikát hejtmana.“

      Patrik, návštěvník farmy: „Jím sýry a je to bochník. Za todle dostal tady farmář cenu. Podle mě je tpo nejlepší bochník.“

      Vincent a Ema, návštěvníci farmy: „Já mám rád dědův sýr.“

      „Já mám ráda teda strejdovy sýry a nejradši mám ráda ten kozí sýr.“

      Mléko na sýry získává Stanislav Zámečník výhradně od svého vlastního stádečka krav a koz, které chová volně.

      Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Máme jednak kravičky „jerseyky“, což je takové zvláštní plemeno, které vlastně dává míň mlíka, ale to mlíko má tučnost 7,4 procenta, máme zhruba 4 až 6 procent bílkovin, takže je to taková polosmetana. Potom máme kozy hnědé krátkosrsté, také plemenné stádo, z toho v podstatě děláme kozí výrobky.“

      Výroba sýra není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje důkladné znalosti a značné dovednosti.

      Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Pochopit, jaké biochemické procesy se dějí v mlíku a naučit se to. Potom můžete tvořit a nebudete opisovat receptury z internetu.“

      Ocenění Regionální potravina znamená také značný závazek. Kvalita výrobku je pod stálou a důkladnou kontrolou.

      Stanislav Zámečník, oceněný výrobce sýra: „Budeme stavět novou mlékárnu teďka na zelené louce díky dotaci ze SZIF, kde budou podstatně větší prostory a kde budeme zkoušet podstatně náročnější sýry typu parmazánu, typu čedaru a podobně.“

      Třetí víkend v září se Stanislav Zámečník se svým Jesenickým bochníkem zúčastní Mezinárodní výstavy a soutěže malých výrobců výra v Mikulově.

      Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000013958/regionalni-potravinou-jeseniku-je-syr-jesenicky-bochnik