Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Křest historické knihy proběhl současně se zakončením výstavy Viktora Hegera na bruntálském zámku

  • Bruntál,

Hned dvě slavnostní události hodné pozornosti proběhly současně na zámku v Bruntále. Po několika měsících zde skončila výstava nazvaná Svět Viktora Hegera. Tou druhou událostí pak byl křest knihy, která ukazuje, jak žili v minulosti obyvatelé našeho regionu.

Viktor Heger byl významný německy píšící básník, který svou profesní kariéru začínal v Bruntále a Bruntál mu byl vždycky blízký. Ve své době byl známou a významnou osobností. Výstava Svět Viktora Hegra byla asi nejdéle trvající výstavou na bruntálském zámku. Zapříčinila to koronavirová pandemie.

Igor Hornišer, historik: „17. října jsme otevírali výstavu Svět Viktora Hegera a to jsme netušili, že z toho měsíce a půl se nakonec dostaneme skoro na tři čtvrtě roku.“

Současně proběhl křest knihy o životě lidí v našem regionu v minulosti. Vznikla v době koronavirové krize a jejím autorem je historik bruntálského muzea Igor Hornišer se svými spolupracovníky.

Igor Hornišer, historik: „Chopili jsme se příležitosti a dali jsme dohromady knihu o tom, jak se naši předci stravovali, v jakém prostředí se jedlo, co se jedlo, kdy se jedlo a je z toho, myslím si, docela pěkná, zajímavá knížka.“

Kniha obsahuje rovněž mnoho dosud nezveřejněných fotografií a dokumentů a ihned vyvolala velký zájem. Lidé se zřejmě začínají čím dál více zajímat o minulost oblasti, kde žijí.

Pavel Rapušák předseda, Klub za starý Bruntál: „Je to zase kousek takového nahlédnutí do tajností, do toho období, které vlastně neznáme, jak tady lidé žili před rokem 1945. Je tam spoustu zajímavých věcí. Já jsem měl možnost ji koupit jako první v Bruntále. Záslužné dílo, velice se mu to podařilo.“

Antonín Zgažar, historik: „Velice zajímavé, vlastně kniha, jak tak listuji, seznamuje, jak se v Bruntále nebo na Bruntálsku jedlo, pilo. Je tady, jak se jedlo na zámku, domácí strava, turistika a spousta dalších zajímavých věcí. Takové téma, o které se tady vlastně moc nemluvilo.“

Nová kniha je vskutku pohodová. Čtenáři v ní kromě mnoha dalších zajímavostí najdou několik dobových receptů na krajová jídla.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy