Tradiční romská kuchyně je typická pro kočující národ. Je jednoduchá, připravovaná z dostupných levných surovin, ale přitom chutná a rozmanitá.
Anketa, obyvatelé Bruntálu: "Je to výborné, nikdy jsem to nejedla, je to výborné." "Moje babička toto přímo dělávala v tom zelném listě, takže mně to chutná. Já to mám ráda." "Bylo to dobré, fakt to bylo dobré. Mně chutnala ta buchta, co jsem jedla jako první."
Jelena Kováčová, spoluorganizátorka: "Je to cikánský chleba a velice jednoduchý recept. Tam je jenom voda, sůl a mouka. To je všechno a opéká se to na plotně nasucho. To jsou holubky, to je zelný list a do něho zabalené mleté maso s rýžou. To je takové tradiční romské jídlo a halušky jsou s uzeným a se zelím kysaným."
Romové žijí v českých zemích po staletí. Nežijí však společně s většinovou populací, ale spíš vedle ní. Lidé o Romech, o jejich tradicích zvycích a kultuře pořád vědí málo.
Jozef Baláž, romský poradce MěÚ Bruntál: "Chceme, aby široká veřejnost se dozvěděla o Romech nějaké pozitivní věci. Romové měli 8. dubna svátek a chceme široké veřejnosti ukázat, že máme bohatou kulturu, dobrou kuchyň, že se umíme se i z mála radovat. To je důležité."
Teprve v posledních letech se lidé o Romech dozvídají víc. Zásluhu na tom mají zejména občanská sdružení, která se na tuto problematiku zaměřují.
Romana Daněčková, ředitelka o.s. Open House: "My s romskými občany v tomto městě spolupracujeme už od roku 2005 a provází to naší činnost, naší práci. Zajímá nás jejich životní situace, zajímáme se o jejich kulturu, zajímá nás, co bychom mohli přinést do zlepšení jejich života a vůbec do zlepšení života občanů města Bruntál."