Abychom i v roce 2010 mohli ochutnat rybí pochoutky, o to se musí pstruhaři v Tylově postarat již letos. Místní vyšlechtěný pstruh duhový je takzvaná generační ryba. Právě takové jsou připraveny pro umělý výtěr.
Dalibor Vojkovský, majitel rybářství, vysvětluje: "Rybníček slovíme, rozdělíme ryby na samce a samice a kontrolujeme jejich vývoj dokud nesou zralé a připravené k výtěru. Jikra se oplodní, propláchne a pak se odveze na líheň, která je v Rudolticích, a tam se na líhnoucích aparátech odchová do váčkového plůdku. Pak se rozkrmí, vychová se zhruba do velikosti 5cm a pak se doveze zpátky tady a vychová se na tržní rybu."
Zázrak oplodnění trvá jen několik okamžiků. Již za pár minut je vidět, které jikry byly oplodněny úspěšně. Bílé, neoplodněné, rybáři oddělí a oplodněné zárodky vyčistí. Umělý výtěr je nutný, v přírodě by totiž přežil jen nepatrný zlomek těchto jiker.
Pan Vlastimil Raška, pstruhař, říká: "V přirozeném prostředí se pstruh duhový velice obtížně vytírá a pokud se vytře je přežití jiker minimální. Takže je lepší uměle ho vytřít, vykulit rybičky a nasadit ve větší velikosti."
Rybáři jsou spokojeni, jikry jsou zdravé a je jich dostatek. No a my budeme spokojeni za dva roky. Možná i na našem stole skončí jedna z těchto jiker v lákavé a chutné podobě.
Odhláška.