Otevírání jesenického Klondiku je závod v recesním duchu, kterým zlatokopové zahajují svou sezónu. Nemůže zde chybět Henry, asi nejznámější místní zlatokop, který zlato rýžuje desítky let.
Jindřich Henry Hořelica, zlatokop pamětník: "První zlato bylo z Míru, konkrétně ze štoly Mír. Tam jsem se dostal při geologickým průzkumu."
Na způsobu rýžování zlata se za celou jeho historii vlastně nic nezměnilo.
Jindřich Henry Hořelica, zlatokop pamětník: "Zlato je těžší a tak zůstává na dně pánve, kdežto hlína a písek se vyplavuje ven z pánve."
Takřka všechny potoky v okolí Zlatých Hor jsou dodnes zlatonosné. Zájemci rozhodně nejsou bez šance.
Jindřich Henry Hořelica, zlatokop pamětník: "Tam se nakope na břehu a pak se to donese k řece, přerýžuje se to u řeky. Tam vycházelo na pánev i čtyři pět zlatinek a to byl úspěch. Je to těžký, ono by se dalo uživit, ale to bych musel šidit, ha, ha. Na 1 gram potřebuješ až deset tisíc zlatěnek."
Pro lidi ze Zlatých Hor je mistrovství světa v rýžování prvořadou událostí.
Milan Rác (nez.), starosta Zlatých Hor: "Jsme překvapeni, že už v téhle době evidujeme asi 250 přihlášek. Objednávky ve Zlatých Horách jsou třeba z jižní Afriky, z Itálie, z Finska a z dalších zemí."
Letošní rok bude ve Zlatých Horách ve znamení zlata. Začíná to dnes Otevíráním jesenického Klondiku a skončí v létě mistrovstvím světa v Rýžování zlata.