Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Druhá etapa obchvatu F-M má problém, nemá ji kdo stavět

Frýdek-Místek |

Frýdeckomístecký obchvat čelí problému. Zhotovitel druhé etapy, který si měl koncem loňského roku převzít staveniště, odstoupil od smlouvy. Hledání firmy, která druhou část postaví, je tak opět na začátku.

Druhou část obchvatu Frýdku-Místku tvoří zhruba čtyři kilometry dlouhý úsek mezi silnicí I/56 a dálnicí D48 do Českého Těšína. Soutěž na zhotovitele tohoto úseku trvala víc než rok. Její vítěz už ale s pracemi nezačne.

“Vybraný zhotovitel části dvě na Dobrou bohužel odstoupil, nepřevzal zakázku. Je to pro nás opravdu velmi mrzuté, protože jsme velice očekávali, že stavební práce začnou. Teď jsme zase na začátku. Informace, které máme, protože on odstoupil a měl tam nějaké bankovní záruky, o které nejspíš přijde, jsou takové, že odstoupil proto, že za tu cenu to není možné stavět. Ceny prací se pohnuly směrem nahoru, stavební hmoty šly nahoru, a tak ten realizátor do tohoto pro něj rizika nechtěl jít. Je to takový nešvar, že stavební firmy podají zakázku a tu cenu podstřelí, ale pak se nemohou divit, že když mají stavět skoro tři roky, že tam nemají prostor, aby tu zakázku zvládli,” uvedl náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher.

Celý proces hledání zhotovitele druhé části obchvatu teď musí proběhnout znovu.

“Vzhledem k odstoupení vybraného zhotovitele na stavbu D48 Frýdek-Místek obchvat II. etapa, je v současné době připravována aktualizace zadávací dokumentace a pracujeme velmi rychle na zadání nové veřejné zakázky. Zadávací dokumentace bude samozřejmě zohledňovat již nově vydaná stavební povolení, která potvrdila taktéž rozkladová komise ministerstva dopravy. Veškerá stavební povolení na stavbu jsou již pravomocná, to je důležité, ministerstvo dopravy rozklady proti stavebnímu povolení, které podalo sdružení Děti Země totiž zamítlo. Vypsání zakázky předpokládáme během února, nejpozději března,” sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

V tuto chvíle se ale čile pracuje na první části obchvatu. A skončily i sanační práce na části skatulova hliníku, přes kterou obchvatu povede.

“Závada, která v tom místě byla, je už vytěžena. Odtěžování skatulova hliníku bude pokračovat dál, ale už ne v tělese obchvatu. ŘSD už si převzalo pozemky a bude je předávat firmě Alpine, která na tom místě bude stavět obchvat. Jsme rádi, protože to byla poslední obrovská překážka ve výstavbě, která tímto zmizela a této části obchvatu nic nebrání ve výstavbě,” dodal Deutscher.

Zároveň zdárně probíhají také jednání ohledně výstavby chybějících mostů, které město vystaví.

Nahlásit chybu


K tématu

Řidiči nově odbočí ve Frýdku-Místku z Frýdlantské na Hlavní. Město rozjíždí úpravy průtahu

13. července 2023 11:41 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek zavedl první změnu na Hlavní třídě po otevření obchvatu. Nově bylo obnoveno odbočení vlevo z ulice Frýdlantská. Postupně se připravují i další úpravy, které by v budoucnu měly ulici Hlavní zklidnit a usnadnit přes ni řidičům průjezd a chodcům přechod.

Obchvat Frýdku-Místku má být od pondělí otevřen bez omezení

20. července 2023 12:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Obchvat Frýdku-Místku se má v pondělí otevřít v plném profilu. Navíc by se mělo začít jezdit také bez omezení a plnou rychlostí. Svah u Starého Města, který dělal stavbařům potíže se zajistil speciální kotvící stěnou a jeho pohyb hlídají čidla.

Kvůli vážným závadám musely bagry část dálnice u Frýdku-Místku opět rozbít

25. května 2023 12:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Část obchvatu Frýdku-Místku je v těchto dnech uzavřena a veškerý provoz ve směru od Ostravy je vedený přes centrum města. Důvodem je nutnost provést reklamační opravu povrchu vozovky.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dny dobrovolnictví přibližují činnost dobrovolníků. ADRA Frýdek-Místek stále hledá lidi ochotné pomáhat

Dobrovolníci slaví své dny. Členové různých organizací, kteří pomáhají bez nároků na odměnu, jsou nepostradatelnou skupinou v sociálních službách ve Frýdku-Místku. Aktuálně si zájemci mohou práci dobrovolníků dokonce vyzkoušet nebo se o dobrovolnictví něco dozvědět.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Druhá etapa obchvatu F-M má problém, nemá ji kdo stavět
Vydáno 18. února 2019 17:11, Frýdek-Místek, Marek Remeta
Frýdeckomístecký obchvat čelí problému. Zhotovitel druhé etapy, který si měl koncem loňského roku převzít staveniště, odstoupil od smlouvy. Hledání firmy, která druhou část postaví, je tak opět na začátku.

Druhou část obchvatu Frýdku-Místku tvoří zhruba čtyři kilometry dlouhý úsek mezi silnicí I/56 a dálnicí D48 do Českého Těšína. Soutěž na zhotovitele tohoto úseku trvala víc než rok. Její vítěz už ale s pracemi nezačne.

“Vybraný zhotovitel části dvě na Dobrou bohužel odstoupil, nepřevzal zakázku. Je to pro nás opravdu velmi mrzuté, protože jsme velice očekávali, že stavební práce začnou. Teď jsme zase na začátku. Informace, které máme, protože on odstoupil a měl tam nějaké bankovní záruky, o které nejspíš přijde, jsou takové, že odstoupil proto, že za tu cenu to není možné stavět. Ceny prací se pohnuly směrem nahoru, stavební hmoty šly nahoru, a tak ten realizátor do tohoto pro něj rizika nechtěl jít. Je to takový nešvar, že stavební firmy podají zakázku a tu cenu podstřelí, ale pak se nemohou divit, že když mají stavět skoro tři roky, že tam nemají prostor, aby tu zakázku zvládli,” uvedl náměstek primátora Frýdku-Místku Karel Deutscher.

Celý proces hledání zhotovitele druhé části obchvatu teď musí proběhnout znovu.

“Vzhledem k odstoupení vybraného zhotovitele na stavbu D48 Frýdek-Místek obchvat II. etapa, je v současné době připravována aktualizace zadávací dokumentace a pracujeme velmi rychle na zadání nové veřejné zakázky. Zadávací dokumentace bude samozřejmě zohledňovat již nově vydaná stavební povolení, která potvrdila taktéž rozkladová komise ministerstva dopravy. Veškerá stavební povolení na stavbu jsou již pravomocná, to je důležité, ministerstvo dopravy rozklady proti stavebnímu povolení, které podalo sdružení Děti Země totiž zamítlo. Vypsání zakázky předpokládáme během února, nejpozději března,” sdělil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

V tuto chvíle se ale čile pracuje na první části obchvatu. A skončily i sanační práce na části skatulova hliníku, přes kterou obchvatu povede.

“Závada, která v tom místě byla, je už vytěžena. Odtěžování skatulova hliníku bude pokračovat dál, ale už ne v tělese obchvatu. ŘSD už si převzalo pozemky a bude je předávat firmě Alpine, která na tom místě bude stavět obchvat. Jsme rádi, protože to byla poslední obrovská překážka ve výstavbě, která tímto zmizela a této části obchvatu nic nebrání ve výstavbě,” dodal Deutscher.

Zároveň zdárně probíhají také jednání ohledně výstavby chybějících mostů, které město vystaví.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000015333/druha-etapa-obchvatu-fm-ma-problem-nema-ji-kdo-stavet