Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kam po základce? Na otázky žáků z F-M odpověděl Trh vzdělávání a uplatnění 2019

Frýdek-Místek |

Ve městě se konal Trh vzdělávání a uplatnění 2019. Žáci základních škol se seznamovali se širokou nabídkou oborů středních škol nejen z našeho kraje a současně i s možnými budoucími zaměstnavateli.

Víceúčelová hala Polárka hostila další ročník Trhu vzdělávání a uplatnění, který ve spolupráci s městem připravil Úřad práce České republiky.

“Cílem té akce je představit žákům, ale i jiným, kteří se rozhodují o své profesní budoucnosti regionální nabídku vzdělávání tak, aby se mohli co nejlépe rozhodnout. My si děláme zpětnou vazbu jak od zúčastněných škol, tak i od žáků základních škol, kteří tu akci navštěvují, a tem ohlas je takový, že je to přínosné, což je pro nás signálem k tomu, abychom tuto akci zorganizovali i v příštím roce,” sdělil ředitel kontaktního pracoviště F-M ÚP ČR Vladimír Patáčik.

“Jsem rád, že se tato akce stala již tradicí, koná se v Polárce nějakým třetím nebo čtvrtým rokem. Ta návštěvnost studentů je velmi dobrá. Máme tu na 60 vystavovatelů, máme tu zapojenou i vysokou školu. Snažíme se za město podporovat vzdělávání všech dětí ve Frýdku-Místku. Ono se dnes neříká nadarmo, že řemeslo má zlaté dno, opravdu to tak je, takže jsme rádi, že velké zastoupení tady mají učňovské obory, a já věřím, že do budoucna se situace v učňovství změní a zlepší,” uvedl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.

Pro návštěvníky byly na ploše haly připraveny tři desítky praktických ukázek a aktivit, například pájení, svařování na trenažéru, skládání ubrousků nebo výroba květinových šperků.  Živo bylo i před halou, kde svou práci představili kováři, zájemci viděli praktické ukázky frézování na pantografu nebo tvoření podzimních dekorací a na jednom z modelů si mohli vyzkoušet dokonce i dojení krávy.

“My jsme Střední zdravotnická škola ve Frýdku-Místku, prezentujeme dva obory, a to obor Praktická sestra a obor Sociální činnost. Oba jsou s maturitou, výuka je z části teoretická a z části praktická, která probíhá v zařízeních zdravotnické a sociální péče. Přivezli jsme si s sebou i partnery, se kterými naši studenti spolupracují a ke kterým chodí na praxi. Máme hezkou školu, vybavenou školu, studenti mají velmi dobré uplatnění ve své praktické činnosti, po maturitě mohou pokračovat na vysoké škole,” řekla učitelka odborných předmětů SZŠ F-M Dagmar Kaňoková.

“Jsme Střední škola informačních technologií, fungujeme tu už 20 let a prezentujeme tři obory, Počítačovou grafiku, Programování a Počítačové sítě. Náš vzdělávací program je zaměřený na aplikace, které požadují firmy, jsme s nimi domluveni na úpravách volitelných předmětů a seminářů tak, aby absolvent byl schopen už v průběhu školy s těmi firmami externě spolupracovat a potom tam případně nastoupit,” popsala zástupkyně ředitele SŠ informačních technologií ve F-M Karla Javorková.

Město v rámci akce vyhlásilo pro žáky a studenty také dnes už tradiční soutěž.

“Vyhlásili jsme soutěž pro studenty ZŠ a SŠ. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích, Tech talent, kdy je potřeba vytvořit tří minutové video o technické profesi, která je provozovaná na území města, a Industrial talent, kde je třeba vytvořit tří minutové video o průmyslovém objektu, který stojí na území města. Soutěžit mohou jak jednotlivci, tak i týmy,” sdělil náměstek primátora města Frýdku-Místku Jakub Míček.

Na veletrhu se žákům prezentovalo také osmnáct zástupců možných budoucích zaměstnavatelů, kteří jim ukázali, jak která profese vypadá v praxi.

Nahlásit chybu


Nemocnice ve Frýdku-Místku zvětšuje Centrální urgentní příjem

Nemocnice ve Frýdku-Místku buduje přístavbu Centrálního urgentního příjmu. Prostory se zvětší a umožní propojení více odborných zdravotnických týmů. Budova navíc dostane nové CT zařízení. Celkově investice vyjde i s vybavením vyjde na zhruba 73 milionů korun a hotovo bude příští rok na jaře.

Blíží se dušičky. Na hřbitovech si hlídejte své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci.

V Opavě už stojí mostní provizorium přes řeku Opavu. Zprovozněno bude začátkem listopadu

Náhradní most přes řeku Opavu už je téměř hotový. Ten stávající, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky poškodila zářijová povodeň natolik, že ho čeká demolice.

Rastislav Maďar je podruhé děkanem Lékařské fakulty OU

Děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity je po slavnostní inauguraci Rastislav Maďar. Navazuje na předchozí čtyřleté období. Za jeho působení se fakulta stabilizovala, podařilo se získat akreditaci oboru všeobecné lékařství a také otevřít obor stomatologie. Akademický senát ho v květnu jednomyslně doporučil rektorovi Ostravské univerzity.

Dramatická záchrana v Beskydech: záchranáři transportovali turistku s dechovou tísní vrtulníkem

Včera 8:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 16. října zasahovaly složky záchranné služby u 64leté ženy, kterou v horském terénu Beskyd postihly vážné zdravotní obtíže. Kvůli komplikovanému přístupu byl na místo vysazen lékař z paluby vrtulníku, který pacientce poskytl nezbytnou péči před transportem do nemocnice ve Frýdku-Místku.

V Karviné ukradli elektrický skútr pro invalidy, policie pátrá po pachateli a hledá možné svědky

Včera 13:03 | Karviná | Lukáš Zavadil

V úterý 1. října zatím neznámý pachatel v Karviné na ulici Fibichova odcizil elektrický skútr pro invalidy. Policisté vyšetřují okolnosti krádeže a žádají veřejnost o pomoc. Pokud máte jakékoli informace, kontaktujte linku 158.

Studénka má třicetinásobného Ironmana, fenomenální Jurij Tarča překonal další metu

Neuvěřitelný výkon má za sebou extrémní sportovec Jurij Tarča ze Studénky. Úspěšně absolvoval další ultratriatlon a stal se dokonce už třicetinásobným Ironmanem. Zařadil se tak mezi nejlepší vytrvalce světa.

Dům s byty pro seniory v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku prošel opravou

Historická budova v Těšínské ulici ve Frýdku-Místku prošla opravou. Jde o dům s byty pro seniory, který získal novou fasádu, část oken se renovovala a další vyměnila. Do budoucna se chystají i další úpravy zahrady i opěrné zdi za budovou. Aktuální práce vyšly na zhruba 7 milionů korun.

Videomapping na novou fasádu Bredy připomněl historii Opavy, která letos slaví 800 let

16. října 2024 17:30 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Veškeré akce spojené s Bredou mají u Opavanů velký ohlas. Ukázaly to nejen komentované prohlídky, ale i promítání na fasádu bývalého obchodního domu. Poslední videomapping proběhl v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Zaměstnanci magistrátu ve Frýdku-Místku pořádali sbírku potravin pro ženy s dětmi

Zaměstnanci magistrátu ve Frýdku-Místku mezi sebou uspořádali celodenní sbírku potravin. Výtěžek pak putoval do Azylového domu pro matky s dětmi Sára. Tam si přáli především suroviny na přípravu vánočního cukroví, ale ve sbírce bylo i spousty jiných potřebných potravin.

Senioři z Janovic se sešli na pravidelném setkání, plánovali společné výlety a zájezdy

16. října 2024 11:20 | Janovice | Libor Běčák | Janovický miniexpres

Janovičtí senioři se sešli na svém pravidelném setkání v sále restaurace u Toflů na Bystrém. V družné náladě si popovídali nejen se svými sousedy, ale také s vedením obce.

Společným večerním během lidé v Jablunkově podpořili Světlušku

16. října 2024 10:24 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

V Městském lese v Jablunkově se konal 2. ročník Běhu pro Světlušku. Účastníci tím podpořili lidi s nejrůznějším zrakovým hendikepem.

Úprava čistírny odpadních vod za dvacet milionů umožní napojit další domy

16. října 2024 8:40 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Čistírna odpadních vod v Čeladné byla uvedena do provozu v roce 1992. Modernizace, která byla letos v září zahájena, je její třetí úpravou. Rekonstrukci si vyžádala nutnost rozšířit její kapacitu.

Školy prošly o prázdninách opravami za miliony

Frýdlant nad Ostravicí má za sebou prázdniny plné stavebních prací v mateřských a základních školách.

Rozchod muž vyřešil vraždou a sebevraždou. Použil k tomu kuchyňský nůž

V krátké době řeší krajští kriminalisté další vraždu a i v tomto případě je vrah znám. Ve Frýdku-Místku neunesl muž rozchod se svou dívkou a po hádce ji ubodal. Pak spáchal stejným nožem sebevraždu.

Kam po základce? Na otázky žáků z F-M odpověděl Trh vzdělávání a uplatnění 2019
Vydáno 4. listopadu 2019 18:57, Frýdek-Místek, Marek Remeta
Ve městě se konal Trh vzdělávání a uplatnění 2019. Žáci základních škol se seznamovali se širokou nabídkou oborů středních škol nejen z našeho kraje a současně i s možnými budoucími zaměstnavateli.

Víceúčelová hala Polárka hostila další ročník Trhu vzdělávání a uplatnění, který ve spolupráci s městem připravil Úřad práce České republiky.

“Cílem té akce je představit žákům, ale i jiným, kteří se rozhodují o své profesní budoucnosti regionální nabídku vzdělávání tak, aby se mohli co nejlépe rozhodnout. My si děláme zpětnou vazbu jak od zúčastněných škol, tak i od žáků základních škol, kteří tu akci navštěvují, a tem ohlas je takový, že je to přínosné, což je pro nás signálem k tomu, abychom tuto akci zorganizovali i v příštím roce,” sdělil ředitel kontaktního pracoviště F-M ÚP ČR Vladimír Patáčik.

“Jsem rád, že se tato akce stala již tradicí, koná se v Polárce nějakým třetím nebo čtvrtým rokem. Ta návštěvnost studentů je velmi dobrá. Máme tu na 60 vystavovatelů, máme tu zapojenou i vysokou školu. Snažíme se za město podporovat vzdělávání všech dětí ve Frýdku-Místku. Ono se dnes neříká nadarmo, že řemeslo má zlaté dno, opravdu to tak je, takže jsme rádi, že velké zastoupení tady mají učňovské obory, a já věřím, že do budoucna se situace v učňovství změní a zlepší,” uvedl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký.

Pro návštěvníky byly na ploše haly připraveny tři desítky praktických ukázek a aktivit, například pájení, svařování na trenažéru, skládání ubrousků nebo výroba květinových šperků.  Živo bylo i před halou, kde svou práci představili kováři, zájemci viděli praktické ukázky frézování na pantografu nebo tvoření podzimních dekorací a na jednom z modelů si mohli vyzkoušet dokonce i dojení krávy.

“My jsme Střední zdravotnická škola ve Frýdku-Místku, prezentujeme dva obory, a to obor Praktická sestra a obor Sociální činnost. Oba jsou s maturitou, výuka je z části teoretická a z části praktická, která probíhá v zařízeních zdravotnické a sociální péče. Přivezli jsme si s sebou i partnery, se kterými naši studenti spolupracují a ke kterým chodí na praxi. Máme hezkou školu, vybavenou školu, studenti mají velmi dobré uplatnění ve své praktické činnosti, po maturitě mohou pokračovat na vysoké škole,” řekla učitelka odborných předmětů SZŠ F-M Dagmar Kaňoková.

“Jsme Střední škola informačních technologií, fungujeme tu už 20 let a prezentujeme tři obory, Počítačovou grafiku, Programování a Počítačové sítě. Náš vzdělávací program je zaměřený na aplikace, které požadují firmy, jsme s nimi domluveni na úpravách volitelných předmětů a seminářů tak, aby absolvent byl schopen už v průběhu školy s těmi firmami externě spolupracovat a potom tam případně nastoupit,” popsala zástupkyně ředitele SŠ informačních technologií ve F-M Karla Javorková.

Město v rámci akce vyhlásilo pro žáky a studenty také dnes už tradiční soutěž.

“Vyhlásili jsme soutěž pro studenty ZŠ a SŠ. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích, Tech talent, kdy je potřeba vytvořit tří minutové video o technické profesi, která je provozovaná na území města, a Industrial talent, kde je třeba vytvořit tří minutové video o průmyslovém objektu, který stojí na území města. Soutěžit mohou jak jednotlivci, tak i týmy,” sdělil náměstek primátora města Frýdku-Místku Jakub Míček.

Na veletrhu se žákům prezentovalo také osmnáct zástupců možných budoucích zaměstnavatelů, kteří jim ukázali, jak která profese vypadá v praxi.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000017995/kam-po-zakladce-na-otazky-zaku-z-fm-odpovedel-trh-vzdelavani-a-uplatneni-2019