Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Moderní dílny pro frýdecko-místecké středoškoláky rostou před očima

Frýdek-Místek |

Střední odborná škola ve Frýdku-Místku bude mít pro praktickou výuku dvoje nové dílny. Teď se pracuje na střechách a fasádě, stavba by měla být hotová ještě v tomto roce, následovat budou práce na technologickém vybavení. V dílnách by se mělo začít učit na začátku školního roku 2022/2023. Finanční náklady se vyšplhají skoro ke 300 milionům korun.

Po dlouhých přípravách začala na začátku minulého roku výstavba nových dílen pro praktickou výuku Střední odborné školy Frýdku-Místku.

Jaroslav Kania, náměstek hejtmana MSK: "Kvalitní dílny potřebují frýdeckomístečtí středoškoláci už dlouho. Projekt na jejich výstavbu se začal připravovat v roce 2015, ale kvůli financím se realizace odložila. Jsem rád, že teď už můžeme sledovat, jak nové dílny rostou před očima."

Původně byla snaha získat peníze na dílny z evropských zdrojů. To nakonec nebylo možné, a tak Moravskoslezský kraj vyčlenil prostředky ve svém rozpočtu. 

Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK: "Studenti frýdeckomístecké Střední odborné školy zatím docházejí na praktickou výuku do průmyslových závodů ve Frýdlantu nad Ostravicí a ve Frýdku-Místku. Tyto prostory jsou zastaralé a pro výuku absolutně nevhodné. Přece jenom, dílny pro praktické vzdělávání by měly splňovat určité podmínky. Ať už se jedná o rozličné vybavení včetně nejmodernějších zařízení nebo prostor vhodný pro společnou práci žáků a komunikaci s vyučujícím. Nové moderní dílny budou všechny tyto požadavky splňovat."

Dílny budou sloužit hlavně žákům strojírenských oborů. Jedna ze dvou budov dílen vyrůstá přímo u školy v ulici Lískovecké, druhá bude v ulici Na Hrázi. 

Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK: "Technické obory a řemesla v Moravskoslezském kraji podporujeme dlouhodobě. Vytvořit supermoderní zázemí pro odbornou výuku je proto velmi důležité. Dílny Lískovecká budou mít například svařovnu, dílnu CNC pálení a soustružnické, zámečnické a frézařské dílny. V prostorách Na Hrázi budou elektrodílny, brousící box, ale taky podvozková, diagnostická a karosářská dílna."

Všechny dílny budou také vybaveny potřebnými technologiemi. Obě nové dílenské budovy se staví souběžně a nabídnou také učebny teorie, šatny žáků i učitelů, sociální zařízení a potřebné sklady. 

Martin Pešat, stavbyvedoucí dílen v ulici Lískovecká: "Přes nouzový stav a četná omezení protipandemických opatření zakázku realizujeme podle platného harmonogramu a dílo dokončíme v termínu, tedy v říjnu letošního roku. Kromě nouzového stavu byl pro nás na obou stavbách omezující i nedostatek místa pro zařízení staveniště. V případě Lískovecké se jedná o prostor mezi obytným domem a sportovním stadionem. V ulici Na Hrázi je to místo mezi školou a dětským domovem. Bylo tedy obtížné koordinovat jednotlivé, po sobě jdoucí dodávky."

Stavební firma už realizovala řadu mnohem složitějších zakázek. 

Jaroslav Kania, náměstek hejtmana MSK: "Výstavba středoškolských dílen ve Frýdku-Místku je naší největší investicí v oblasti školství od vzniku Moravskoslezského kraje, tedy od roku 2001. Nové budovy už mají usazena okna i dveře, aktuálně se dokončuje zateplení fasády a střechy, pracuje se na všech rozvodech i na vnitřních omítkách nebo podlahách. Stavba by měla být hotová v prosinci tohoto roku, následovat bude vybavení potřebnými technologiemi."

Krajskou kasu přijdou nové dílny včetně veškerého vybavení na více než 293 milionů korun. Projektová dokumentace pro technologii dílen už je hotová, připravuje se výběrové řízení na dodavatele technologického vybavení. Vše by mělo být podle odhadů hotovo tak, aby zde mohla plnohodnotná výuka už od začátku školního roku 2022/2023.

Nahlásit chybu


K tématu

Kraj nabízí zdarma poradenství firmám, které jsou v potížích kvůli Liberty Ostrava

17. února 2024 13:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s příspěvkovou organizací Moravskoslezský pakt zaměstnanosti rozjel cyklus seminářů pro firmy, které jsou postiženy složitou situací v hutní společnosti Liberty Ostrava. Odborníci jim tu zdarma poskytují důležité informace z oblastí daní, financí a práva.

Den na lyžích s MS krajem přilákal do Jeseníků stovky návštěvníků, dětí i dospělých

22. ledna 2024 16:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Malé Morávce v areálu Kopřivná se konal Den na lyžích, již tradiční každoroční akce, kterou pro veřejnost pořádá MS kraj. Za slunečného počasí zavítaly do areálu stovky návštěvníků a užily si celodenní zimní zábavu jak pro děti, tak pro dospělé.

MS kraj dá na kulturní akce 54 milionů korun. Podpořeno bude 84 projektů

18. března 2024 12:21 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

I letos přispěje Moravskoslezský kraj na nejrůznější akce, které obohatí kulturní dění v celém regionu. Na 84 vybraných projektů půjde z krajského rozpočtu 54 milionů korun. Kraj také podpoří obnovu kulturních památek.


Životy padlých legionářů při bojích za samostatné Československo lidé uctili i v centru Ostravy

U památníku bitvy u Zborova v Husově sadu v centru Ostravy si lidé v pondělí připomněli vznik samostatného Československa. Uctili ostravské legionáře a všechny další bojovníky, kteří obětovali své životy.

Odhalte se skauty Tajemství vzniku republiky, hra je aktivní do konce týdne

Výročí vzniku československého státu připomněla vzpomínková akce na Masarykově náměstí. Skauti pro tuto příležitost připravili tématickou hru “Tajemství vzniku republiky”. Aktivní bude do 3. listopadu.

V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Obrazy vystavené v zahradě byly oslavou čtvrt století na volné noze

Výstava s názvem “Setkání nad obrazy” nezavedla návštěvníky do galerie, ale do zahrady. Obrazy, většinou s přírodními motivy, vystavoval pod širým nebem studénecký malíř Martin Fabián Rusek.

Při volbě školy pomáhá deváťákům třicet let kontaktní Gemma

Už třicet let pomáhá deváťáků s výběrem střední školy nebo učiliště přehlídka Gemma. Do letošního ročníku vstoupil i Moravskoslezský kraj s prezentací kampaně Řemeslo má respekt.

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň

26. října 2024 16:21 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Domov Bílá Opava už vyčíslil škody, které napáchala zářijová povodeň. Částka se vyšplhala na více než 330 milionů korun. Voda zničila kotelnu, kuchyň, prádelnu a také nádvoří u hlavní budovy.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

26. října 2024 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Ve Skalici u Frýdku-Místku je nová veřejná venkovní posilovna

Frýdek-Místek zřídil ve Skalici veřejnou venkovní posilovnu. Pět cvičebních prvků a trampolínu mohou využívat především dospělí, ale i senioři. Cílem je umožnit veřejnosti jednoduché cvičení. Realizace vyšla na 270 tisíc korun.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Moderní dílny pro frýdecko-místecké středoškoláky rostou před očima
Vydáno 15. května 2021 12:46, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Střední odborná škola ve Frýdku-Místku bude mít pro praktickou výuku dvoje nové dílny. Teď se pracuje na střechách a fasádě, stavba by měla být hotová ještě v tomto roce, následovat budou práce na technologickém vybavení. V dílnách by se mělo začít učit na začátku školního roku 2022/2023. Finanční náklady se vyšplhají skoro ke 300 milionům korun.

FOTO: Moravskoslezský kraj

Po dlouhých přípravách začala na začátku minulého roku výstavba nových dílen pro praktickou výuku Střední odborné školy Frýdku-Místku.

Jaroslav Kania, náměstek hejtmana MSK: "Kvalitní dílny potřebují frýdeckomístečtí středoškoláci už dlouho. Projekt na jejich výstavbu se začal připravovat v roce 2015, ale kvůli financím se realizace odložila. Jsem rád, že teď už můžeme sledovat, jak nové dílny rostou před očima."

Původně byla snaha získat peníze na dílny z evropských zdrojů. To nakonec nebylo možné, a tak Moravskoslezský kraj vyčlenil prostředky ve svém rozpočtu. 

Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK: "Studenti frýdeckomístecké Střední odborné školy zatím docházejí na praktickou výuku do průmyslových závodů ve Frýdlantu nad Ostravicí a ve Frýdku-Místku. Tyto prostory jsou zastaralé a pro výuku absolutně nevhodné. Přece jenom, dílny pro praktické vzdělávání by měly splňovat určité podmínky. Ať už se jedná o rozličné vybavení včetně nejmodernějších zařízení nebo prostor vhodný pro společnou práci žáků a komunikaci s vyučujícím. Nové moderní dílny budou všechny tyto požadavky splňovat."

Dílny budou sloužit hlavně žákům strojírenských oborů. Jedna ze dvou budov dílen vyrůstá přímo u školy v ulici Lískovecké, druhá bude v ulici Na Hrázi. 

Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK: "Technické obory a řemesla v Moravskoslezském kraji podporujeme dlouhodobě. Vytvořit supermoderní zázemí pro odbornou výuku je proto velmi důležité. Dílny Lískovecká budou mít například svařovnu, dílnu CNC pálení a soustružnické, zámečnické a frézařské dílny. V prostorách Na Hrázi budou elektrodílny, brousící box, ale taky podvozková, diagnostická a karosářská dílna."

Všechny dílny budou také vybaveny potřebnými technologiemi. Obě nové dílenské budovy se staví souběžně a nabídnou také učebny teorie, šatny žáků i učitelů, sociální zařízení a potřebné sklady. 

Martin Pešat, stavbyvedoucí dílen v ulici Lískovecká: "Přes nouzový stav a četná omezení protipandemických opatření zakázku realizujeme podle platného harmonogramu a dílo dokončíme v termínu, tedy v říjnu letošního roku. Kromě nouzového stavu byl pro nás na obou stavbách omezující i nedostatek místa pro zařízení staveniště. V případě Lískovecké se jedná o prostor mezi obytným domem a sportovním stadionem. V ulici Na Hrázi je to místo mezi školou a dětským domovem. Bylo tedy obtížné koordinovat jednotlivé, po sobě jdoucí dodávky."

Stavební firma už realizovala řadu mnohem složitějších zakázek. 

Jaroslav Kania, náměstek hejtmana MSK: "Výstavba středoškolských dílen ve Frýdku-Místku je naší největší investicí v oblasti školství od vzniku Moravskoslezského kraje, tedy od roku 2001. Nové budovy už mají usazena okna i dveře, aktuálně se dokončuje zateplení fasády a střechy, pracuje se na všech rozvodech i na vnitřních omítkách nebo podlahách. Stavba by měla být hotová v prosinci tohoto roku, následovat bude vybavení potřebnými technologiemi."

Krajskou kasu přijdou nové dílny včetně veškerého vybavení na více než 293 milionů korun. Projektová dokumentace pro technologii dílen už je hotová, připravuje se výběrové řízení na dodavatele technologického vybavení. Vše by mělo být podle odhadů hotovo tak, aby zde mohla plnohodnotná výuka už od začátku školního roku 2022/2023.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000025537/moderni-dilny-pro-frydeckomistecke-stredoskolaky-rostou-pred-ocima